Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

September 14, 2008

Cakap-cakap: Antara Nokia Series 40 dan Symbian S60

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 8:12 pm
Tags: , , ,

Ramai yg bertanya apakah bezanya antara Nokia 6500 SlideĀ  (series 40) dan Nokia 6110 Navigator (Symbian S60) atau lebih tepat lagi mengapa games yang hebat-hebat dalam 6110 tidak boleh di’install’ pada 6500?

Perbezaan ketara antara kedua-duanya ialah 6110 Navigator merupakan sebuah komputer multimedia kecil yang mempunyai CPU (processor), RAM, ROM dan beroperasi pada Operating System yang tersendiri iaitu Symbian versi 9.2 pada ‘user-interface’ platform S60 manakala 6500 merupakan ‘feature-phone’ yang dikuasakan dengan platform Series 40 yang tertutup milik Nokia.

Maka dengan itu 6110 boleh menjalankan operasi ‘multitasking‘, dipasangkan perisian luar, games, menyokong perisian JAVA, boleh di’format’, mampu menjadi modem, berinteraksi terus dengan komputer dan lain-lain keistimewaan berbanding 6500 yang hanya mampu menyokong perisian JAVA sahaja.

Melihat kepada keadaan ini, sudah tentu pengguna IT dan pakar komputer memilih Nokia 6110 Navigator sebagai telefon utama mereka. Selain itu mereka juga akan berasa selesa kerana telefon ini mampu membaca dokumen pejabat seperti doc, xls, ppt, pdf, zip dan rar malahan email pun boleh terus di’setting’ pada telefon tersebut.

Seorang pengguna telefon yang cuma perlukan kemudahan asas seperti sms, mms, jam loceng, kamera, mendengar lagu dan menonton video 3gp sahaja adalah digalakkan untuk menggunakan Nokia 6500 Slide tadi. Selain menjimatkan poket anda, anda juga tidak perlu bimbang tentang masalah virus dan gangguan sistem telefon.

Tetapi, jangan pula jadi seperti seorang kawan saya ini kerana semalam hampir 2 jam dia berdebat tentang telefon 6500nya dengan saya hanya kerana saya menyatakan yang permainan ‘Creatures Of The Deep’ tidak dapat dipasang kerana ia adalah dalam format symbian.

“Kenapa tak boleh sedangkan ia sama-sama buatan Nokia? Macam tu jugak dengan ‘Fs-Caller’, ‘Azan’ dan ‘Fe-Explorer’ semua kau cakap tak boleh masuk!”

“Adli cubalah ko install dulu, jangan ko terus cakap tak boleh. Aku bukan takder duit, aku boleh bayar apa! Macam tu jugak pasal wifi ni. Benda ni software jer, macam laptop jugak, boleh masukkan software bluetooth”

Jadi macamana saya perlu terangkan lagi? Akhirnya dia mengalah juga bila kawan saya, Mr ‘Fay’ Lim datang secara kebetulan dengan Nokia 6210 Navigator yang baru meminta saya ‘upgrade’ dan menghulurkan Rm100 kepada saya.

Kata Mr. Fay, “Itu telefon memang tak best punya. Lagi dia pun takder system maa. Bagus lu trade-in angkat Nokia N78 baru boleh lu kasi masuk semua software. Kalau tak cukup minggu-minggu pun lu boleh jumpa Adli kasi duit sama dia suruh dia install”

Ya, sesungguhnya saya rasa lega atas penjelasan Mr Fay dan berjaya buat kawan saya tadi cool-down. Symbian masih lagi baru dan atas sebab itu ramai yang masih keliru.

Klik di bawah ini untuk mendapatkan penjelasan yang lebih terperinci:

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.