Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Mei 5, 2008

Pengenalan

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 5:33 pm
Tags: , ,

Isnin – 5Mei 2008

Sebelum kita membicarakan tentang Symbian OS, terlebih dahulu saya ingin menyatakan – mengapa harus saya dedikasikan masa saya untuk menulis didalam WEBLOG ini? Sebelum itu saya memohon maaf jika terkasar bahasa kepada semua rakyat Malaysia.

Saya seorang pendidik professional. Sejak bujang sehingga kini saya dedikasikan hidup saya kepada IT (Information Technology), termasuk menghabiskan berjam-jam masa dalam R&D (Research and Development). Bermula dari tahun 1997 sehingga kini, saya merasa sedih dan bingung mengenai orang-orang Malaysia (tak kira bangsa) yang rata-ratanya buta teknologi.

Bayangkan dalam satu seminar saya pada tahun 2006 (waktu ini MSC sudah 10 tahun), seorang peserta menjawab ‘Saya menaip menggunakan WINDOWS’ kepada soalan saya ‘Anda menaip menggunakan perisian apa?’. Untuk tujuan pendidikan, saya betulkan kembali jawapan beliau kepada ‘Saya menaip menggunakan Microsoft Word’. Begitu juga senario pada tahun 2008 (tahun ini!) saya ajukan pertanyaan ‘Ada WiFi ke restoran ni?’ dan ketua pelayan restoran tersebut menjawab;
‘Tak tau pulak bang pasal WiFi tu… Apa benda tu bang?’
‘WiFi… saya nak sambung laptop saya ni ke internet. Kalau takde, saya pindah ke restoran lain’
‘Oooo…. kalau wireless ada bang!’
‘Wireless tu WiFi laa’

Maka apabila melihat senario sebegini, saya tertarik untuk berkongsi pengalaman saya pada awal April 2008 yang lalu, perdebatan antara saya dan seorang rakan di sebuah gerai ‘Sayap Ayam’ di Bandar Tawau, Sabah. Perlu diingatkan disini bahawa rakan tersebut berasal dari Kuala Lumpur, Kota Metropolitan Malaysia yang dicintai. Perdebatan ini mengenai telefon.

“Apa telefon ko sekarang pakai Li?”
“Ada dua. Panasonic X800 dan Sony Ericsson W960. Kenapa?”
“Aku baru beli telefon 2 hari lepas kat Pertama Complex. Nokia N95 hitam. Kebetulan pulak aku ada job ke Sabah, itu yang aku belanja ko minum petang ni. Aku nak ko masukkan (install) apa-apa yang patut ke dalam telefon aku ni. 8gig ni… besar!”
“Ok. MIntak telefon. Aku masukkan. Tapi ko bayar ya!”
“Mestilah. Kat KL pun takde software. Aku tau ko jer yang buleh buat”
“Man, maaflah. Aku takleh install apa2 pun. Aku rasa ko kene tipu lah! Telefon ko ni bukan yang asli. Ini NOKIA TIRUAN made in CHINA! Berapa ko beli?”
“Memanglah made in China. Aku beli RM699.00. Tapi, memang takleh masuk ker? Takkan game pun takleh?”
“Tidak buleh. Ini bukan NOKIA asli. Kalau ikut bahasa aku, aku istilahkan ASPAL (Asli tapi Palsu). Berbeza dengan telefon ko yang lagi satu tu (N73). Walaupun itu made in China jugak, tapi itu keluaran NOKIA – cuma dikilangkan di China. Yang ini (N95 hitam) memang tiruan made in china. Itu pasal harga dia murah! N95-8Gb yang asli harga dia 2000 lebih!”

Akibat rasa tidak percayanya, saya membawa beliau ke sebuah kedai handphone di Tawau dengan niat untuk ‘trade-in’. Dan pekedai cuma mampu menerima telefon tersebut dengan nilai RM100 sahaja! Begitulah. Akibat tidak berhati-hati dengan pembelian, akhirnya tertipu. Tetapi secara luaran, rakan saya ni seorang eksekutif! Orang kepercayaan bosnya untuk memantau projek-projek syarikat di seluruh Malaysia!.

Penyakit buta teknologi dalam telefon akhir-akhir ini semakin menular. Pernah seorang rakan meminta saya install software ‘SmartMovie’ pada telefon NOKIA 6500 slide. Saya memberitahunya tidak boleh kerana telefon itu bukan OS Symbian! Bermati-matian dia mempertahankan egonya dengan mengatakan telefonnya itu MAHAL dan jauh lebih baik dari NOKIA 3230 saya. Katanya lagi, “takkan kat 3230 buleh pulak? itu tahun bila punya telefon?”. Slow-slow saya membalas… “sorry bang, telefon ‘cap ayam’ aku ni telefon Symbian. Kau punya tu telefon NOKIA biasa – walaupun ada memori kad dan bluetooth.”

Itu belum kira lagi berapa ramai rakyat Malaysia yang tahu menggunakan MMS, sedangkan anugerah pendidikan SMS terbaik masyarakat patut diberikan kepada ASTRO gara-gara Akademi Fantasia! Saya ingat lagi, dengan kehadiran AF – maka ramai makcik-makcik tiba-tiba pandai menggunakan SMS hingga kini.

Jadi, saya harus bertindak untuk melancarkan blog sendiri. Mendidik masyarakat Malaysia supaya tidak lagi tertipu dengan masalah telefon seperti senario tadi. Objektif saya – pada tahun 2010, separuh dari warga handphone Malaysia memiliki SMARTPHONE – tak kira jenama dan Sistem Operasi. Biar jadi macam Jepun, 3/4 rakyatnya menggunakan Smartphone. Mereka faham apa yang dikatakan GPRS, EDGE, 3G dan HSDPA. Mereka juga melayari Internet di telefon, menonton televisyen dan menggunakan NFC (Near Field Communication) MobileWallet untuk membeli-belah!

Walaupun banyak OS dipasaran… tetapi disini saya hanya berminat dengan SYMBIAN sahaja. Selamat membaca.

Blog di WordPress.com.