Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Januari 30, 2010

KLSS – Kuala Lumpur Symbian Stammtisch Yang Pertama!

Filed under: Berita Symbian,Duniaku! — adliayob @ 2:47 pm
Tags: ,

Kepada semua peminat Sistem Operasi Symbian, saya menyeru anda untuk hadir ke KUALA LUMPUR SYMBIAN STAMMTISCH yang pertama di Kelantan Delights, Sooka Sentral pada 10 Februari 2010 jam 5.00 – 7.00 petang.

Stammtisch bermaksud ‘the regular’s table’ dimana peminat-peminat dan pengguna Symbian di Malaysia akan duduk bersama-sama dan berbincang tentang beberapa topik untuk diketengahkan ke Symbian Foundation.

Acara ini di sokong penuh oleh Symbian Foundation, London dan di’organise’kan oleh Symbianku.com.

Baca maklumat tentang KLSS – KL Symbian Stammtisch di sini:

April 6, 2009

Symbian 101: Bahagian 2 – Smartphone dan Syarikat Symbian.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 8:47 pm
Tags: , ,

iklan-symbianku

BAHAGIAN 2 DARIPADA 7 BAHAGIAN (Nota: Anda boleh baca BAHAGIAN 1 di SINI)

Mengapa disebut ‘SmartPhone’ atau ‘Telefon Pintar’ ? Apakah yang membezakannya dengan telefon yang lain?
Suatu masa dahulu ada 2 jenis peranti (device) yang mengungguli ‘mobile segment’ iaitu HANDSET (Mobile Phone) dan PDA (Personal Digital Assistant). Kemudian, kedua-dua ‘device’ ini digabungkan ‘kecanggihan’nya maka terbentuklah SMARTPHONE.

evolusi-smartphone

Smartphone pada sifatnya adalah:

  1. Menyatukan / menggabungkan ciri-ciri PDA dan ‘mobile phone’.
  2. Ciri-ciri (features) yang disebutkan termasuklah mampu mengendalikan ‘Office Programs’, membaca fail PDF, dipasang dengan teknologi WLAN, UMTS, HSDPA, kamera beresolusi tiggi, GPS dan sebagainya.
  3. Mempunyai skrin yang lebih besar dari telefon biasa.
  4. Kemampuan untuk memasang perisian luar! (Option to install own application).
  5. ‘Multitasking’ – keupayaan menjanakan (membuka) banyak perisian dalam satu masa tanpa gangguan.

Jika kita lihat ciri-ciri yang dinyatakan tadi, jelas menunjukkan ‘smartphone’ boleh dikategorikan sebagai sebuah ‘komputer’ kecil. Untuk memahaminya dengan lebih lanjut, cuba teliti dan fahamkan jadual di bawah ini:

what-symbian02

Operating System (OS)

Sebagai ‘nadi’ atau ‘enjin’ yang mengawal ‘sistem’ komputer, maka ‘Operating System’ adalah sangat diperlukan dan kritikal untuk membentuk dan mencorakkan penggunaan sesebuah komputer. Dalam alam ‘smartphone’ terdapat banyak OS yang dipasang dari kilangnya. Ini memberikan pengguna ruang untuk memilih model telefon dan memberikan kuasa kepada mereka untuk mengawalnya.

Operating System yang terkenal dalam ‘smartphone’ adalah (susunan mengikut ‘world market-share Q4 2008);

  1. Symbian (yang dikeluarkan dalam 3 platorm iaitu S60, UIQ dan MOAP-S (FOMA)).
  2. BlackBerry (RIM)
  3. Windows Mobile (Microsoft)
  4. Mac OSX (IPhone)
  5. Linux (juga LiMo)
  6. Palm (juga WebOS)
  7. BREW (Binary Runtime Environtment for Wireless)
  8. Android (Google)

smartphone-1

smartphone-2

Sejarah ‘Smartphone’ Symbian.

Berikut merupakan sejarah Smartphone Symbian dalam tamadun moden manusia. Ketahuilah Encik Alexander Graham Bell pun tidak pernah terfikir yang suatu hari nanti ‘telefon’ akan menjadi seperti ini.

smartphone-3

Jangkauan Kemungkinan: Symbian Boleh Melakukannya!

Apabila anda menggunakan peranti Symbian, anda telahpun mengetahui yang ianya berfungsi LEBIH dari sekadar telefon. Melalui blog ini, anda juga tahu yang sebuah telefon Symbian boleh berfungsi sebagai MODEM lantas menjimatkan perbelanjaan anda untuk membeli ‘Modem Broadband’ yang ada di pasaran. Selain itu anda juga telah mengetahui tentang ‘push-mail’, ‘backup’ nombor telefon di GMAIL, ciri ‘File Manager’, kawalan slaid Power Point dengan Bluetooth dan lain-lain lagi. Apa lagi kemungkinan-kemungkinan yang terdapat pada sebuah ‘smartphone’ Symbian?

Sebagai seorang yang bakal menulis perisian Symbian, anda mestilah berfikir secara kreatif, kritis dan ‘Out Of The Box’. Cuba lihat ‘slaid’ di bawah ini yang disediakan oleh ANDREAS JAKL – seorang pengaturcara (programmer) Symbian yang terkenal. Salah satu ciptaan terkenal beliau adalah ‘game’ JOURNEY dan JOURNEY II.

smartphone-4smartphone-5smartphone-6smartphone-7smartphone-8smartphone-9smartphone-10

Dua aplikasi masa hadapan yang sangat menarik minat saya adalah ‘Augmented Reality’ dan ‘Gesture Control/Sensor’. Agak payah untuk saya menerangkan maksud teknologi ini, cuba anda lihat sendiri video yang disediakan. Kedua-dua teknologi ini banyak digunakan dalam penciptaan ‘game’. Bagi saya ianya lebih hebat dari ‘Accelerometer Controlled Games’!

a) AUGMENTED REALITY GAME

b) GESTURE CONTROL GAME

c) ACCELEROMETER CONTROLLED GAME


Latarbelakang Symbian dan Symbian OS

Perkara yang ditulis berulang-ulang kali pasti membosankan anda. Apatah lagi saya selaku penulis dalam blog ini. Untuk itu anda boleh mengetahui serba-sedikit latar belakang Symbian di SINI, SINI(2) dan SINI(3).

Ada ENAM perkara yang perlu kita ketahui sebelum anda benar-benar berminat untuk menulis perisian Symbian. Enam perkara yang disebutkan ialah;

1) Symbian memegang ‘Market-Share’ yang paling tinggi dalam industri OS telefon. Ini menyebabkan peluang terbuka dengan lebih cerah untuk anda bekerja, belajar dan menghasilkan sesuatu yang mengkagumkan pada suatu hari kelak. Dan trend ini dijangka akan berterusan sehingga 5 ke 6 tahun yang akan datang.

smartphone-16

2) Smartphone (terutama sekali Symbian) bakal mengambilalih tempat komputer pada suatu hari nanti. Ini terbukti apabila kuasa smartphone sekarang sudah menghampiri kuasa dan kebolehan sebuah laptop.

smartphone-121

3) Banyak aplikasi, ciri (fitur), teknologi dan pelbagai kemungkinan masa hadapan yang mampu dilaksanakan oleh Symbian. Lebih-lebih lagi kini Symbian telah pun menjadi ‘open source’ dan terdapat lebih 80 syarikat peneraju teknologi telah bergabung demi menjayakan ‘Yayasan Symbian’.

smartphone-13

4) Multiplatform (S60, UIQ dan MOAP) dan ketiga-tiga platform ini telah bersatu untuk masa hadapan yang lebih baik. Alangkah baiknya jika pada suatu hari nanti kita akan melihat ‘Netbook’ Symbian atau ‘Game Console’ Symbian kerana kepakaran JEPUN dan EROPAH telah bergandingan?

smartphone-14

5) Symbian kini telah diterima sebagai satu ‘subjek’ di Universiti terkemuka dunia (56 Universiti setakat Q1 2008). Mungkin dalam masa terdekat ini (dalam 3-4 tahun akan datang) IPT tempatan Malaysia juga akan turut menyertainya.

smartphone-15

6) Betapa KURANGNYA (atau lebih tepat: HAMPIR TIADA!) perisian tempatan Malaysia baik dalam Bahasa Melayu atau Inggeris dibangunkan untuk Symbian pada masa kini. Ini membuka peluang kepada anda seluas-luasnya untuk memasarkan idea dan produk anda. Bayangkan jika dalam masa terdekat ini, anda dapat bangunkan perisian seperti Kamus Dewan, Panduan Haji dan Umrah, Ensiklopedia Pelancongan Malaysia, Peta Rangkaian Jalanraya, Tren dan Kapalterbang di Malaysia, Buku Interaktif Hikayat dan Cerita Kanak-kanak dan lain-lain perisian termasuk ‘game’ rakyat seperti Congkak (dengan Bluetooth Multiplayer) dan Main-Main Hantu (cari hantu dengan ‘Augmented Reality’). Bukankah jika anda menjadi seorang pemula (pioneer) maka anda akan terus kekal dalam industri ini?

Selamat mendalami Symbian! Selamat datang ke masa depan!

Februari 17, 2009

Berita MWC 2009 – Sony Ericsson IDOU Dengan Lensa 12.1 Megapixel Telah Diperkenalkan

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 8:06 pm
Tags: ,

mwc-idou

Isnin 16 Feb 2009 – Dalam acara pembukaan MWC 2009 kali ini menyaksikan satu kejutan yang telah diumumkan oleh syarikat pengeluar telefon bimbit terkemuka iaitu Sony Ericsson dimana ia memperkenalkan satu model ‘prototaip’ yang bakal dikuasakan dengan Sistem Operasi Symbian Foundation yang PERTAMA (atau mungkin S60-5th Edition) iaitu IDOU (atau disebut ‘I Do’).

Apa yang mengejutkan ialah telefon ini menggunakan lensa kamera 12.1 Megapixels dan semua demonstrasi pengendaliannya adalah sangat licin (fluid), cantik, unik, tersusun dan bakal menggegarkan pesaing utama dalam ‘dunia touchscreen’ iaitu Apple IPhone. Selain itu, ia juga merupakan model yang kedua menggunakan sokongan kad memori jenis microSD selepas Xperia X1.

Sony Ericsson juga telah menerbitkan satu laman web khas untuk IDOU iaitu http://www.sonyericsson.com/idou yang telah dikunjungi oleh jutaan peminat Sony Ericsson dan Symbian sejak dilancarkan semalam.

Dengan pengumuman ini, jelas menunjukkan yang Sony Ericsson tidak akan meninggalkan kem Symbian seperti yang telah didakwa sebelum ini oleh pemerhati ‘dunia Symbian’. Blog Symbian Malaysia berharap agar telefon ini benar-benar akan dikeluarkan secara komersil demi meletakkan Symbian pada kedudukan PERTAMA dalam kategori OS telefon bimbit. Nama ‘IDOU’ adalah ‘codename’ untuk model ini dan jika ia benar-benar dikeluarkan kelak, ia akan menggunakan nama model yang berlainan.

*UPDATE: Lagi gambar-gambar IDOU di SINI

banner-anim0

Julai 18, 2008

Cakap-Cakap: Antara Syarikat Symbian Ltd, Symbian Foundation dan Pengguna Malaysia.

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 7:02 pm
Tags: , ,

Banyak tempat saya pergi di Malaysia ini, Bandar Tawau, Sabah menunjukkan yang ianya diberikan keistimewaan oleh pengeluar-pengeluar telefon. Mengapa? ini disebabkan harga telefon yang teramat murah berbanding lain-lain bandar. Cuba lihat harga dibawah ini dimana sempat saya catitkan sebentar tadi (kini saya masih di Tawau!):

  • Nokia N77 (Symbian S60, Teknologi DVB-H untuk digital TV) = RM 810.00
  • Sony Ericsson G700 (Symbian UIQ terbaru!) = RM 1,120.00
  • Sony Ericsson G900 (Symbian UIQ, 5 Mpix digicam, WiFi) = RM 1,450.00
  • Nokia N82 (Symbian S60, 5 Mpix Carl Zeiss digicam, WiFi) = RM 1,390.00
  • Sony Ericsson W960 (Symbian UIQ, 8gb hdd, WiFi) = RM 1,500.00
  • Nokia 6220c (Symbian S60, Carl Zeiss 5mpix, GPS) = RM 1,230.00
  • Nokia 6110 Navigator (Symbian S60, GPS) = RM 990.00
  • Nokia 6120 classic (Symbian S60, kecil) = RM 660.00
  • Nokia N78 (Symbian S60 terbaru, FM Transmitter, WiFi) = RM 1,210.00
  • Nokia N76 (Symbian S60, clamshell tercantik dan tipis) = RM 880.00

P/S: Kepada sesiapa berminat untuk membeli model-model telefon yang saya sebutkan diatas, sila sms saya di 0168270972 atau email adliayob@yahoo.com

Wow! tidakkah anda teruja? Saya rasa macam mahu keluarkan sahaja duit saya sekarang untuk mendapatkan Nokia N77 tadi. Mengapa? sebab saya pengguna MAXIS. Ya! pengguna Maxis dapat menikmati siaran TV percuma dengan handset ini (Maxis akan melancarkan DVB-H akan datang, setakat ini Mobile TV boleh dinikmati oleh pengguna U-Mobile 018). Tapi apakan daya, sedangkan kalu ikut kata nafsu binasa, maka dengan itu tak jadilah saya mengeluarkan duit simpanan saya itu. Manalah tau ada jika ada perkara yang lebih penting daripada N77 tersebut, sekurang-kurangnya simpanan saya tidak mengalami defisit.

Mengenai sikap pengguna di Malaysia, rata-rata masih tidak dapat lagi memahami dunia Smartphone – terutama Symbian. Masih ramai lagi yang melihat ‘kecantikan’ rupa luaran telefon berbanding fungsinya. Memang betul, ramai penduduk negara ini susah untuk membelanjakan duit hanya untuk memiliki telefon yang berharga lebih RM 1,000.00 tetapi ada juga yang menyimpan duit sikit demi sedikit hanya untuk memiliki telefon idaman. Kebanyakkan ‘survey’ pada Majalah MOBILE WORLD (majalah yang paling saya minati – ada ruangan KHAS smartphone pada mukasurat belakang) mendapati rata-rata penduduk negara ini memiliki telefon idamannya sendiri. Cuba lihat situasi ini: ada ramai pengguna yang ingin bertukar kepada telefon yang mahal (melebihi RM1000) tetapi bukan kategori smartphone. Inilah yang saya maksudkan! bukankah ini satu kerugian? jika seseorang itu membelanjakan RM1000 kepada smartphone, dia akan lebih untung dari segi jangka panjang! Namun saya akur kepada kehendak pengguna, lagipun bukan duit saya yang keluar pun… hehehe.

Kekurangan ini sebenarnya telah dikenalpasti oleh NOKIA selaku peneraju Symbian. Antara kekurangan ini ialah tiada pengenalan lengkap atau logo ‘Symbian’ pada setiap telefon Symbian. Ini sebenarnya menimbulkan kekeliruan ramai. Sedangkan syarikat lawan iaitu Microsoft meletakkan syarat supaya setiap model Windows Mobile MESTI meletakkan logo Windows pada bahagian belakang setiap model tidak kira jenama apa pun! Begitu juga PALM dan Blackberry. Secara jelas, memang tidak terdapat satu simbol pengenalan pada badan telefon Symbian.

Bagi saya, sebenarnya kedudukkan Symbian selaku peneraju OS nombor satu didunia sudah mula tergugat atas faktor-faktor berikut;

  • WinMo sudah mula diterima oleh SonyEricsson, Samsung, Motorola dan LG
  • Apple Iphone telah berjaya mencipta telefon IDAMAN diseluruh dunia!
  • RIM Blackberry semakin mengecilkan saiz telefonnya supaya nampak lebih elegan
  • Wujudnya pakatan ANDROID yang mempunyai lebihkurang 30 ahli dalam bidang industri telekomunikasi (termasuk Google dan Intel) untuk menyaingi Symbian bermula hujung tahun ini
  • Yang paling penting, rupa bentuk telefon Symbian yang rata-rata tidak ‘cool’ dan futuristik.

Syarikat Symbian sudah mengesan kelemahan ini, tambahan lagi ‘survey’ menunjukkan ramai pengguna smartphone akan beralih kepada Iphone pada masa hadapan. Jadi apakah ini petanda buruk untuk Symbian?

Sebenarnya, Nokia pun pening kepala juga memikirkan hal ini, oleh sebab itu Nokia baru-baru ini (24 jun 2008 ) telahpun membeli KESELURUHAN saham Syarikat Symbian LTD yang dipunyai oleh lain-lain pemegang saham dan sekaligus Symbian telah menjadi milik Nokia sepenuhnya!

Langkah kedua Nokia: kemudiannya, 3 platform utama Symbian (S60, UIQ dan MOAP) DIGABUNGKAN untuk merekacipta 1 telefon Symbian tahap mahadewa. Ini sekaligus membenarkan NOKIA untuk mengeluarkan telefon ‘touchscreen’nya sendiri tidak lama lagi akibat penggabungan teknologi ini.

Langkah ketiga Nokia: Symbian, S60, UIQ dan MOAP telah dibebaskan dari pegangan NOKIA untuk membentuk SYMBIAN FOUNDATION (Yayasan Symbian) yang setakat ini mempunyai 31 ahli termasuk Broadcom, EA Mobile dan Texas Instrument! Untuk lebih lanjut sila perhatikan grafik dibawah ini atau layari http://www.symbianfoundation.org :

Persoalannya, mengapa langkah-langkah ini diambil oleh Nokia? Ini kerana Nokia sebenarnya sedang tertekan dengan syarat-syarat yang dikenakan oleh Sykt Symbian dimana ia mengepalai S60 dan tidak langsung dapat menghasilkan telefon touchscreen UIQ seperti SonyEricsson. Pada waktu sekarang, dunia sedang menunggu jawapan dari Nokia untuk mengeluarkan model yang setanding I-Phone. Percayalah cakap saya ini, sesungguhnya saya telah mencuba Apple I-Phone dan saya dapati ianya adalah telefon yang paling BEST setakat ini! Ia touchscreen tanpa stylus, anda cuma mengendalikannya dengan jari-jari anda sahaja! jika anda mencubanya – mungkin anda susah nak tidur kerana memikirkan kecanggihan telefon ini. Dan berita mutakhir – Apple telah melancarkan Apple I-Phone 3G (16 Gb Hdd) baru-baru ini dan dipasarkan kepada 22 negara serentak pada hari pelancarannya.

Perhatikan – IPhone 3G 16Gb? paling besar dalam kumpulan Symbian hanyalah 8Gb setakat ini (N96 belum lagi muncul – dengar cerita 16Gb, entahlah….). Selain itu, WinMo juga telah melancarkan Samsung OMNIA pada minggu lepas (touchscreen, 16Gb, 5Mpix, tipis: 12 inci) dan HTC Touch Diamond untuk menyaingi I-Phone. Blackberry juga taknak kalah – ia akan melancarkan model THUNDER juga untuk menyaingi I-Phone.

Apa peluang Malaysia dalam Symbian Foundation ini? Symbian Foundation telah membuka keahliannya kepada syarikat-syarikat teknologi di seluruh dunia dan yang paling penting: Symbian OS akan berubah kepada ‘Open Source’ dan ia memberi peluang kepada programmer di Malaysia untuk mengeluarkan TARINGNYA! Dalam banyak hal, peluang sebenarnya terbuka untuk MAXIS kerana hanya MAXIS mempunyai program ‘programmer’nya yang tersendiri yang dinamakan MAXIS MDP.

Antara kekurangan (loop hole) dalam perkembangan Symbian di Malaysia:

  • Belum ada pihak yang mengeluarkan KAMUS DEWAN atau KAMUS DWI BAHASA khas untuk Symbian setakat ini
  • Dukumentasi Panduan Haji Dan Umrah belum tersedia dalam format Symbian
  • Buku cerita kanak-kanak / hikayat / dongeng / lagenda dalam bentuk multimedia interaktif belum dibangunkan untuk Symbian.
  • Panduan pelancong (tourist guide) mengenai Malaysia tidak pernah wujud pada mana-mana platform Symbian.
  • Buku Fakta Malaysia dan Sejarah Malaysia belum pernah wujud untuk Symbian,
  • Games untuk telefon Symbian dalam pendekatan Malaysia belum lagi wujud.
  • Buku resepi masakan kegemaran Malaysia dan banyak lagi yang bersarang didalam kepala saya ini…. siapa nak jawab semua ni??

Sebenarnya, kita hanya berjaya melahirkan graduan cemerlang dalam disiplin IT setiap tahun hanya untuk 2 tujuan: (1) bekerja didalam sektor kerajaan atau swasta (2) menganggur. Sejak dari tahun 1997 lagi saya selalu berfantasi: alangkah bagusnya jika saya memiliki sebuah syarikat R&D saya sendiri khusus untuk membangunkan produk IT dan menjualkan produk ini keseluruh dunia, perkara pertama yang akan saya buat ialah mengutip/ memilih graduan-graduan IT yang menganggur dan memberikan mereka satu asignment untuk membangunkan produk ini. Seterusnya saya akan memasarkan produk ini dan royalti produk akan diberikan kepada mereka termasuk gaji, elaun, dan lain-lain….. tapi, apakan daya – nak membeli Nokia N77 tadi pun, saya masih belum cukup ‘budget’! hehehe. Kopak.. kopak.

Dan masa depan yang saya nampak hanya pada dunia telefon bimbit, khususnya Symbian. Kerana setakat ini lebih ramai membeli smartphone berbanding laptop. Nokia juga telah berjaya menjadi syarikat penjual KAMERA DIGITAL yang terbesar didunia! (ya… kerana ia berjaya menjual telefon berkamera).

Ahem… ada sesiapa investor yang berminat untuk melaburkan modal kepada saya? 🙂

P/S: Kepada sesiapa berminat untuk membeli model-model telefon yang saya sebutkan diatas, sila sms saya di 0168270972 atau email adliayob@yahoo.com

Create a free website or blog at WordPress.com.