Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Ogos 21, 2008

TOPIK #006 Menyambung Ke Internet dengan Symbian (DiGi Broadband)

Hari ini, tiba-tiba seorang rakan baik menelefon dan bertanyakan “Li! aku baru jer register data line DiGi broadband ni. Boleh ko datang jap ke rumah aku utk setting internet kat laptop ni?”. Satu tugasan yang menarik! Tanpa berlengah lagi, saya terus ke rumahnya dengan harapan selepas setting internet, dapatlah habuan serba-sedikit, heheheh.

Asas pemahaman talian broadband.

Berikut merupakan maklumat tentang perbezaan NarrowBand dan BroadBand. Saya percaya ramai yang keliru dan seringkali juga iklan-iklan di televisyen merosakkan lagi pemahaman kita. Saya ingat lagi pada tahun 2005 seorang rakan bertanya “Iklan dalam TV tu real ker? Memang boleh sangat ker kita 3G sekarang?”. ‘3G’ yang dimaksudkan oleh rakan saya ini sebenarnya VIDEOCALL. Dan tak lama kemudian SEMUA kedai telefon di negara kita – mempromosi telefon yang berkamera di bahagian hadapan dengan ayat: ‘Telefon ni ada 3G’ Saya pun bingung juga!

Saya katakan pada rakan saya “Yang ko maksudkan itu ialah Videocall, bukan 3G. Aku rasa, di kawasan kita ni (Semporna, Sabah) perkhidmatan 3G hanya akan berlaku pada tahun 2008 nanti. Kalau ko beli telefon 3G awal-awal ni, tiada gunanya juga”. Mengapa saya menjawab sedemikian? Kerana untuk memberitahu yang kemudahan 3G sebenarnya bukan hanya untuk videocall. 3G merupakan talian ‘Broadband’ yang berkelajuan 384Kbps.

Nampak? Jadi sebenarnya 3G merupakan satu jenis TALIAN INTERNET LAJU yang membawakan aplikasi dan kemudahan yang lebih dari sekadar videocall. Berikut merupakan kesemua kemudahan yang boleh didapati melalui 3G (dan semua ini hanya boleh dicapai dengan telefon Symbian):

  • Videocall
  • Capaian Data Internet Laju (Samada di telefon atau komputer)
  • VOIP (Voice Over IP Network)
  • IM (Internet Messenger)
  • Video Streaming (via Realplayer / media player)
  • Mobile TV (Subscription based)
  • P2P (dengan Symtorrent)
  • Data downloading (dengan OPERA atau Download Manager)
  • Maps (dengan Google Maps / Nokia Maps)
  • WiFi Access Point (dengan telefon WiFi dan JOIKUSPOT)
  • Youtube (dengan Mobitubia/ Core Player 1.2.4)
  • Flickr
  • Online Game / Massive Multiplayer Online Games (MMOG)
  • Fring …. dan banyak lagi!

Nota tambahan: Sebelum membeli telefon Symbian, PASTIKAN telefon tersebut menyokong SEMUA fungsi DATA sekurang-kurangnya 3G (384Kbps). Jika telefon tersebut menyokong HSDPA dan WIFI – itu adalah bonus untuk anda🙂

Modem Untuk Menyambungkan Laptop Ke Internet.

Anda sepatutnya berasa bertuah jika memiliki salah satu daripada model telefon Symbian (S60 atau UIQ) ditangan anda! Ini kerana setiap telefon symbian dilengkapi dengan kemudahan MODEM. Jadi, tidak perlu sebenarnya anda membeli modem USB yang terdapat dipasaran.

Jika anda mendaftar akaun PREPAID beserta dengan talian data tanpa had, anda lebih bertuah berbanding dengan saya. Ini kerana saya mempunyai 2 talian, satu talian PREPAID untuk panggilan/sms/mms dan satu lagi talian POSTPAID khas untuk data (data card). Tapi, bagaimana jika anda hanya mempunyai satu telefon sahaja? susah juga kan? setiap kali ingin menyambung ke internet, maka terpaksalah anda tukar sim-card. Apabila mendapat kesusahan sebegini, adalah lebih baik membeli modem USB seperti disarankan.

NAMUN, jika anda berfikir kembali, modem USB yang ditawarkan berharga antara RM450 ke RM800 – mungkin lebih berbaloi jika membeli sebuah lagi telefon Symbian (Nokia 6120) yang berharga antara RM660 ke RM800 kerana sekurang-kurangnya anda mendapat satu lagi telefon!

Setting Telefon S60 Untuk Menjadi Modem (DiGi)

Setting Telefon UIQ3 Untuk Menjadi Modem (DiGi)

Setting Untuk Komputer OS Windows XP.

Untuk pengguna Windows XP berikut merupakan setting yang perlu dibuat pada komputer anda. Sebelum itu, pastikan komputer anda mempunyai modul BLUETOOTH untuk meneruskan setting ini. Jika tidak ada bluetooth anda boleh menggunakan kabel USB dan perisian Nokia PC Suite / Samsung PC Suite / Sony Ericsson PC Suite / Panasonic PC Suite / LG PC Suite / Motorola PC Suite.

  • Setting A:
  1. Buka CONTROL PANEL
  2. Klik NETWORK CONNECTION
  3. Create New Connection – Connect to Internet
  4. Pilih SETUP MY CONNECTION MANUALLY
  5. Pilih Connect using a dialup modem – BLUETOOTH DUN MODEM
  6. ISP Name: Diginet
  7. Phone Number: *99# (bintang 99 hash)
  8. KOSONGKAN username dan password.
  • Setting B:
  1. Buka CONTROL PANEL
  2. Klik PHONE & MODEM
  3. My Location: 60 (Malaysia)
  4. Klik tab MODEM – Pilih Bluetooth DUN Modem
  5. Klik PROPERTIES – klik tab ADVANCE
  6. Pada ‘Extra Initialization Commands’ taip: +cgdcont=1,”ip”,”Diginet” (penting! jangan salah taip!)
  7. Tekan OK dan APPLY

Semua settings untuk telefon dan komputer kini siap! Restart komputer kemudian ‘double klik’ pada ikon DIGINET seperti dibawah ini. Jika menggunakan perisian IVT BlueSoleil – mulakan bluesoleil kemudian search device – pilih device – double klik BULATAN OREN – dan klik pada ikon MODEM. Pastikan nombor yang didail ialah *99# (Jika tidak – betulkan sendiri).

TIPS: Sila gunakan IVT BlueSoleil 1.6 supaya tiada gangguan data. Kadang-kadang versi 1.5 menghadkan pemindahan data sebanyak 5Mb sahaja.

5 Komen »

  1. hi.. saya nak menggunakan nokia n70 sebagai modem dan menggunakan rangkaian digi. macamana setting dia. kalau boleh, dengan lebih detail ye.. ok..

    Komen oleh khurayatz — September 22, 2008 @ 12:56 am | Balas

  2. mengapa modem saya tidak boleh di gunakan dengan windos 7
    modem saya model H-11s popular

    Komen oleh muhammad — Januari 27, 2010 @ 10:01 am | Balas

  3. Bagaimana setting pada laptop jika menggunakan modem usb?

    Komen oleh zulkif — Februari 6, 2010 @ 5:21 pm | Balas

  4. salam,
    tolong ajar saya bagai mana nak setting hp nokia 5800XM untuk dijadikan modem , saya guna CELCOM PREPAID, laptop yg saya pakai acer 4551 OS windows 7, harap boleh membantu.

    Komen oleh alie — Julai 16, 2010 @ 10:41 pm | Balas

  5. Say.,.makasih ku ikut cara u setting memang boleh n senang,tak payah susah2 pgi pusat digi

    Komen oleh Nur alif mahmud — Ogos 18, 2012 @ 8:10 am | Balas


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: