Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Apakah Symbian?

what-symbian01

PENDAHULUAN.

Sebuah KOMPUTER hanya akan berfungsi apabila wujud 2 perkara iaitu HARDWARE dan SOFTWARE. Apabila salah satu antara elemen ini mengalami kerosakan – maka tergendalalah ‘SISTEM’ komputer tersebut.

‘SYSTEM’ yang dimaksudkan adalah ‘orang tengah’ untuk menyebabkan kedua-dua elemen (hardware & software) tadi berfungsi. ‘Orang tengah’ ini dinamakan OS (Operating System) atau dalam Bahasa Melayunya ‘Sistem Operasi’.

Contoh Sistem Operasi yang popular pada komputer adalah Microsoft WINDOWS XP. Windows XP merupakan ‘polis’ yang menjaga setiap aliran keluar-masuk data, keserasian & perhubungan antara hardware-software dan pelbagai tugasan kritikal lain. Dengan itu, OS Windows XP mestilah dijaga dengan rapi. Jika ia rosak, masalah seperti ‘hang’, ‘bluescreen’, ‘tidak dapat masuk windows’, ‘tidak boleh print’ dan pelbagai masalah lain akan wujud.

Sejak dari tahun 1984 lagi, manusia telah berfikir dan telah menghasilkan beberapa OS yang universal untuk dimasukkan kepada lain-lain alat yang berkomputer. Maka terhasilah alat-alat kecil ‘berkomputer’ seperti laptop, notebook, palm-top device dan telefon bimbit.

Pada tahun 1998 lahir sebuah Sistem Operasi UNIVERSAL untuk telefon bimbit yang dikenali sebagai SYMBIAN (Symbian Operating System). OS Symbian ini dipasang terus ke dalam model-model telefon bimbit keluaran Nokia, Sony Ericsson, Samsung, LG, Motorola dan lain-lain pengeluar.

Target atau objektif penciptaan SYMBIAN adalah supaya suatu hari nanti, semua telefon bimbit tidak mengira jenama – akan berfungsi dalam satu ‘sistem’, sama seperti laptop sekarang yang rata-rata berfungsi pada OS Windows XP.

SISTEM OPERASI SYMBIAN.

SYMBIAN adalah sejenis OPERATING SYSTEM (OS) yang dipasangkan ke dalam model-model telefon terpilih dan telefon Symbian adalah sejenis komputer. Ini bermaksud bukan semua telefon adalah telefon Symbian DAN Symbian tidak dipasang pada jenama NOKIA sahaja!

Sebagai contoh, ada 2 laptop berlainan jenama iaitu ACER dan COMPAQ. Anda bebas untuk membeli mana-mana jenama ini. Tetapi, sebaik anda menghidupkan laptop – jelas menunjukkan yang kedua-dua jenama DIPASANG DENGAN OS YANG SAMA IAITU WINDOWS XP.

Begitu juga keadaannya pada 2 model telefon dibawah ini, iaitu NOKIA N95 dan SAMSUNG i450. Sebaik anda menghidupkan kedua-duanya – anda akan terkejut kerana sistem menu, messaging, setting, profiles dan lain-lain adalah SAMA!. Ini berlaku kerana kedua-duanya dipasangkan dengan OS SYMBIAN. Dengan itu, secara automatik – jika anda memasang satu perisian luar kepada N95, maka ia juga boleh dipasangkan kepada G810 tadi.

System Operasi SYMBIAN telah berusia 10 tahun. Namun akibat berselindung disebalik jenama dan model telefon, maka ‘nama’ Symbian tidak begitu dikenali.

what-symbian03

KELEBIHAN SYMBIAN.

Apabila anda memiliki sebuah telefon Symbian, anda seolah-olah memegang sebuah komputer di tapak tangan. Berbanding dengan telefon lain, telefon Symbian boleh beroperasi melebihi sebuah telefon.

Dua perbezaan ketara telefon Symbian berbanding telefon biasa yang lain adalah keupayaan ‘Third-Party Software Installation’ dan ‘Multitasking’ sama seperti sebuah komputer.

‘Third-Party Software Installation’ adalah kebolehan untuk memasang perisian pengeluar lain setelah telefon dibeli. Sebagai contoh, telefon N73 tidak dibekalkan dengan perisian ‘Wordmate’ sebaik anda membelinya, TETAPI perisian ini boleh dipasangkan kepada telefon anda. Menariknya ‘Worldmate’ bukanlah dibuat atau dicipta oleh NOKIA. Untuk pemahaman yang lebih jelas, katakanlah anda memiliki sebuah laptop (dengan OS Windows XP), anda boleh memasang perisian ‘Adobe Photoshop’ kepada laptop walaupun ‘Photoshop’ bukan dikeluarkan oleh syarikat Microsoft. Inilah yang dimaksudkan dengan ‘Third-Party Software Installation’.

‘Multitasking’ adalah keupayaan menjanakan (membuka) banyak perisian dalam satu keadaan. Sama seperti WINDOWS XP, telefon Symbian boleh membuka (atau menjalankan) banyak perisian dalam satu masa. Untuk pemahaman yang lebih jelas, sewaktu anda menaip satu dokumen dengan MIcrosoft Word pada komputer anda, anda juga boleh melayari internet (Internet Explorer), memainkan WINAMP, meng’edit’ foto dengan Photoshop dan membuka ‘calculator’ dalam satu masa dengan serentak. Mengapa ini terjadi? kerana OS Windows XP akan mengagihkan kuasa CPU dan RAM untuk menyokong setiap perisian yang anda buka. Dalam kes ini – 5 program telah dijalankan serentak (Word, IE, Winamp, Photoshop, Calculator) dan komputer anda masih lagi berupaya ‘melayan’ setiap keadaan tanpa sebarang masalah.

Telefon Symbian juga begitu – anda boleh membuka (atau menjalankan) banyak perisian dalam satu masa. Inilah yang dimaksudkan dengan ‘Multitasking’ tadi.

Selain dari 2 keupayaan ini, banyak lagi yang boleh dilaksanakan oleh telefon Symbian. Lihat carta dibawah ini:

what-symbian02

Yang membezakan antara sebuah komputer dan telefon Symbian hanya 2 faktor iaitu ‘Meningkatkan keupayaan hardware’ dan ‘Menukar Sistem Operasi’. Ini kerana harware dan OS sebuah telefon Symbian TELAH DITENTUKAN, DIPASANG DAN DIPATERI sebelum ia terjual dipasaran. Jika RAM komputer boleh ditambah kapasitinya, RAM telefon Symbian tidak dapat berbuat demikian. Begitu juga jika anda sudah muak dengan Windows XP pada komputer anda, anda boleh menukarkannya kepada LINUX: UBUNTU – tetapi tidak pada telefon Symbian.

BUKAN SEMUA TELEFON DIPASANG DENGAN OS SYMBIAN.

Sebagaimana komputer, terdapat banyak OS dipasaran telefon. Selain Symbian – Windows Mobile, Palm OS, Apple MAC-OSX, Rim BlackBerry, Linux, Brew dan Android merupakan pesaing kepada Symbian. Apabila salah satu OS ini dipasang pada sesuatu telefon – maka telefon tersebut dikenali sebagai ‘SMARTPHONE’.

Walaupun banyak OS telefon dipasaran, SYMBIAN merupakan OS NOMBOR SATU di dunia telefon bimbit.

Kebanyakkan model-model (BUKAN SEMUA!) dari syarikat Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Motorola dan LG dipasang dengan OS Symbian. Bagaimanapun, anda PERLU MENYEMAK model-model telefon ini pada halaman MODEL-MODEL TELEFON SYMBIAN yang berada di menu sebelah KANAN blog ini. Jika anda dapati telefon anda TIDAK BERADA dalam senarai tersebut – maka telefon anda bukanlah telefon Symbian. Senarai ini sentiasa dikemaskini oleh petugas blog ini dari masa-ke-semasa.

Selain dari 5 syarikat terkemuka tadi, syarikat-syarikat seperti Panasonic, Siemens, Sendo, Arima, Lenovo dan BenQ juga mengeluarkan telefon Symbian masing-masing.

Apabila anda menggunakan telefon Symbian, maka persoalan jenama tidaklah penting kepada anda. Lebih dari itu anda akan mula mempersoalkan tentang software/ games/ themes yang boleh dipasang untuk meningkatkan ciri-ciri telefon anda! Pengguna symbian tidak pernah merasa bosan pada telefonnya kerana terdapat beribu-ribu perisian tambahan dipasaran dan ia bertambah setiap tahun.

Selamat datang ke alam masa depan telefon – SYMBIAN OPERATING SYSTEM!

banner-anim0

10 Komen »

  1. Hai,

    Dah beli SE C905 dan pernah guna Nokia 6680, 6288 dan 6500slide, baru sekarang baru dengar tentang SYMBIAN.Terima kasih atas maklumat2 dalam blog tuan ini.

    Komen oleh norseman — Januari 22, 2009 @ 5:14 pm | Balas

  2. saya cr maklumat utk buat assignment sya, thanxx kpd penulis krn sye bole tau sdkt sbyk ttg dunia teknologi, scr jujur sy cetek pengetahuan dlm teknologi, sye sbgai student universiti tempatan yg mengambil jurusan perniagaan yng tidak banyak pendedahan ttg teknologi,sbagai insan yg ingin maju, pengetahuan teknologi harus seiring dengan kehidupan seharian,

    Komen oleh eg slumber — Januari 23, 2009 @ 12:07 am | Balas

  3. I love your site!

    _____________________
    Experiencing a slow PC recently? Fix it now!

    Komen oleh Michael Tim — Mac 1, 2009 @ 1:16 am | Balas

  4. Fon symbian ni mmg best.. Mmg dh lma la jgk knl ngn symbian ni.. Form 2 guna ngage, msa tu xtau apa pun psl symbian, dload software xtau lagi main beli cd je. Pastu form 3 gna n7610, dh blh main2 systm ngn gprs la sket2. Form4 N6680 ,tme ni dh fham firmware tu apa.. Dn form 5 N73ME smpai la skrg..
    Nk tnya la sket kat abg, update firmware mmg berisiko tinggi dan N73 sy ni tlh di hack softwarenya. Adakah ia mmpengaruhi untuk x berjaya dlm proses update firmware krna sftwre fon ni tlh bnyak diubahsuai dan ada fngsi tlh dimatikan iaitu lifeblog???? Plzzz rply..

    Komen oleh Amar — April 25, 2009 @ 11:38 pm | Balas

    • Untuk AMAR bagi soalan firmware N73.

      Kalau mengupdate FIRMWARE pada mana-mana telefon Symbian pun, ia akan ‘dikosongkan’ (macam format juga) dan dimasukkan ‘phone software’ (kadang2 disebut juga OEM software) yang baru. Maka semua ‘system files’ yang telah di HACK (terutama untuk proses memasukkan game NGAGE baru) akan turut terhapus. Telefon anda akan kembali kepada bentuk asal, cuma telah di’upgrade’ untuk meminimakan masalah. Proses upgrade firmware adalah sangat bagus dan tidak akan merosakkan telefon Symbian. Cuma selepas proses upgrade firmware, kadang-kadang mungkin anda tidak akan berjaya untuk meng’HACK’nya lagi.

      Telefon yang telah di’HACK’ pada peringkat awal tidak akan bermasalah untuk upgrade firmware.

      Komen oleh adliayob — April 26, 2009 @ 2:40 am | Balas

      • Apa pendapat abg dngn ttg Phoenix Service Suite?? Nk la jgk sy upgrde software fon ni, tapi risau la tkut2 xcomplte.. Apa2 pun fon symbian ni mmg bst, slurh sy kluarga pakai dan bru smlm abah angkat N82 mmg superb..

        Komen oleh Amar — April 26, 2009 @ 7:01 am

  5. saya berasa puas hati dan ingin menambah lagi pengetahuan tentang bidang ini.

    Komen oleh mohammad nazirul bin hisham — Ogos 25, 2009 @ 8:08 pm | Balas

  6. salam en adli
    disini saya ingin menayakan beberapa soalan
    1)apa beza symbian os v9.2 dengan 9.3 and 9.4
    2)mana lebih menarik dari segi fungsi,sofeware dan lain lain antara 3 vers ni
    3)antara samsung sghg810 dengan nokia e66 mana lebih baik
    itu sahaja soalan dari saya
    tanya ni sebab nak tukar hp lah
    nak gantikan nokia 6630 yg dah nak rosak ni
    sekian
    terima kasih

    Komen oleh isz@shamelinbiz4u.com — Ogos 31, 2009 @ 5:28 pm | Balas

  7. tarlebih dahulu tq pd tuan karena memberi maklumat ini.yang pasti hingga kini sy tak tau lg camne cara nak instal sendiri software dlm h phone simbian pabila sy format sendiri.cd yg diberikan kpd sy apa gunanye?buleh jelaskan secara detail?

    Komen oleh shahrul — Mei 8, 2010 @ 3:58 pm | Balas

    • @shahrul,

      Dalam CD yang telah tuan terima, terdapat NOTA-NOTA BERCETAK. Sila baca dan ikuti arahan yang terkandung didalamnya.

      Komen oleh adliayob — Mei 20, 2010 @ 4:38 pm | Balas


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: