Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

September 14, 2008

Cakap-cakap: Antara Nokia Series 40 dan Symbian S60

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 8:12 pm
Tags: , , ,

Ramai yg bertanya apakah bezanya antara Nokia 6500 SlideĀ  (series 40) dan Nokia 6110 Navigator (Symbian S60) atau lebih tepat lagi mengapa games yang hebat-hebat dalam 6110 tidak boleh di’install’ pada 6500?

Perbezaan ketara antara kedua-duanya ialah 6110 Navigator merupakan sebuah komputer multimedia kecil yang mempunyai CPU (processor), RAM, ROM dan beroperasi pada Operating System yang tersendiri iaitu Symbian versi 9.2 pada ‘user-interface’ platform S60 manakala 6500 merupakan ‘feature-phone’ yang dikuasakan dengan platform Series 40 yang tertutup milik Nokia.

Maka dengan itu 6110 boleh menjalankan operasi ‘multitasking‘, dipasangkan perisian luar, games, menyokong perisian JAVA, boleh di’format’, mampu menjadi modem, berinteraksi terus dengan komputer dan lain-lain keistimewaan berbanding 6500 yang hanya mampu menyokong perisian JAVA sahaja.

Melihat kepada keadaan ini, sudah tentu pengguna IT dan pakar komputer memilih Nokia 6110 Navigator sebagai telefon utama mereka. Selain itu mereka juga akan berasa selesa kerana telefon ini mampu membaca dokumen pejabat seperti doc, xls, ppt, pdf, zip dan rar malahan email pun boleh terus di’setting’ pada telefon tersebut.

Seorang pengguna telefon yang cuma perlukan kemudahan asas seperti sms, mms, jam loceng, kamera, mendengar lagu dan menonton video 3gp sahaja adalah digalakkan untuk menggunakan Nokia 6500 Slide tadi. Selain menjimatkan poket anda, anda juga tidak perlu bimbang tentang masalah virus dan gangguan sistem telefon.

Tetapi, jangan pula jadi seperti seorang kawan saya ini kerana semalam hampir 2 jam dia berdebat tentang telefon 6500nya dengan saya hanya kerana saya menyatakan yang permainan ‘Creatures Of The Deep’ tidak dapat dipasang kerana ia adalah dalam format symbian.

“Kenapa tak boleh sedangkan ia sama-sama buatan Nokia? Macam tu jugak dengan ‘Fs-Caller’, ‘Azan’ dan ‘Fe-Explorer’ semua kau cakap tak boleh masuk!”

“Adli cubalah ko install dulu, jangan ko terus cakap tak boleh. Aku bukan takder duit, aku boleh bayar apa! Macam tu jugak pasal wifi ni. Benda ni software jer, macam laptop jugak, boleh masukkan software bluetooth”

Jadi macamana saya perlu terangkan lagi? Akhirnya dia mengalah juga bila kawan saya, Mr ‘Fay’ Lim datang secara kebetulan dengan Nokia 6210 Navigator yang baru meminta saya ‘upgrade’ dan menghulurkan Rm100 kepada saya.

Kata Mr. Fay, “Itu telefon memang tak best punya. Lagi dia pun takder system maa. Bagus lu trade-in angkat Nokia N78 baru boleh lu kasi masuk semua software. Kalau tak cukup minggu-minggu pun lu boleh jumpa Adli kasi duit sama dia suruh dia install”

Ya, sesungguhnya saya rasa lega atas penjelasan Mr Fay dan berjaya buat kawan saya tadi cool-down. Symbian masih lagi baru dan atas sebab itu ramai yang masih keliru.

Klik di bawah ini untuk mendapatkan penjelasan yang lebih terperinci:

Julai 15, 2008

TOPIK #005 Model-Model Symbian S60.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 3:55 pm
Tags: , ,

Semalam, sewaktu saya sedang melepak di WIFI Cafe saya di Bandar Semporna, seorang sahabat baik datang dan bertanyakan soalan “Apa beza besar antara telefon aku ni (Nokia 6500) dengan Symbian yang selalu sangat ko kecoh-kecohkan ini? Kalau diikutkan, setakat install game, telefon aku ni pun boleh masuk game baru juga”.

Macamana saya nak terangkan? Kalau saya menggunapakai bahasa teknologi tinggi, saya takut dia akan menambah soalan lagi. Lama saya berfikir, lama-lama terpaksa juga saya gunakan bahasa tahap tinggi itu. Ini sebenarnya cerita perbezaan khusus antara FEATURE phone dan SYMBIAN Smartphone. Berikut merupakan perinciannya:

Feature Phone seperti Nokia 6500 Slide, dipasang dengan NOS (Nokia OS) satu sistem tertutup yang dibangunkan oleh syarikat Nokia dan dikuatkan dengan platform Series-40 yang juga milik Nokia. Telefon ini dilengkapi dengan kamera digital CARL ZEISS 3.2 Megapixel, speaker yang baik, badan aluminium dan skrin 2.2 inci. Mempunyai teknologi Bluetooth dan Adobe Flash selain kebolehannya melayar web. Senang cerita hampir tiada kelemahan yang kita nampak pada telefon ini. Ya, setakat membuat panggilan, SMS, MMS dan WAP memang tiada masalah.

Sekarang kita bandingkan dengan Nokia N95 yang dikuasakan oleh Sistem Operasi Symbian. Kesemua kebolehan 6500 yang disebutkan diatas, ada terpasang pada Nokia N95. Jadi, dimana bezanya? Perbezaan ketara antara feature phone dan smartphone ialah – pemasangan perisian (native software) selepas waktu pembelian. Feature phone hanya boleh di’tempel’ perisian JAVA J2ME sedangkan Smartphone Symbian boleh dipasang perisian ‘Native C++’ symbian SIS/SISX, J2ME, Flash dan Phyton. TEMPEL bermaksud ‘tidak kekal dan tidak berintegrasi sepenuhnya dengan OS, RAM, dan CPU’. Dalam sebuah feature phone, J2ME (Java) hanya bertindak sebagai PLATFORM tambahan kepada sistem sediada. Kesemua perisian J2ME yang dipasangkan kepada telefon seperti ini, hanya berfungsi didalam persekitaran JAVA sahaja – tak faham? macam ni… seorang tetamu datang ke sebuah kampung untuk demonstrasi kungfu, kesemua rumah yang ada dikampung itu tidak mengizinkan beliau membuat aktivitinya kecuali sebuah rumah yang memang sudah di’gazetkan’ untuk sebarang pertunjukan bebas. Jadi, rumah yang satu ini ialah JAVA dan rumah yang lain-lain adalah NATIVE OS.

Setiap perisian dan games yang ditawarkan selepas waktu pembelian telefon Symbian memang berintegrasi terus dengan OS, wujudnya satu IKON khusus dan bila dimainkan memang lancar tanpa mengganggu kelancaran sistem. Telefon Symbian tidak pernah wujud sebagai pakej yang lengkap sama seperti sebuah komputer. Pengguna perlu memasang perisian luar untuk menambah fungsi sediada telefon tersebut. Ini sebenarnya membuka ruang ekonomi kepada peniaga kecil dan pembangun perisian. Namun disebabkan hal ini juga, ‘programmer’ yang jahat dengan mudah mencipta VIRUS untuk menyerang sistem Symbian (tetapi, ini juga satu ‘business’ yang menguntungkan pihak ANTI-VIRUS) hehehe.

Ok, kebelakangan ini ramai pelawat yang masuk ke laman web saya ini, saya dengan rendah hati mengucapkan terima kasih kepada anda semua dan sebar-sebarkanlah blog ini demi memajukan industri telefon di negara kita. Memang bahasa yang digunakan disini ialah Bahasa Melayu sebab saya sudah lama ingin mendidik dan memberikan pandangan agar ramai warga Malaysia senang memahaminya berbanding tulisan Bahasa Inggeris. Jesteru, pendekatan ini akan menyebabkan lebih ramai lagi orang Malaysia berkecimpung secara serius dalam Symbian.

Kita bertuah kerana memiliki MSC disini, namun tiada satu pun produk jenama kita dalam industri telefon sebesar syarikat I-MOBILE dari Thailand. Dahulu, telefon I-Mobile diketawakan, tetapi sekarang ianya sudahpun diterima masuk ke dalam persekutuan BLUETOOH SIG dan menggunapakai teknologi YAMAHA dalam sistem akustik telefonnya. Saya rasa, dalam tempoh 2 tahun lagi model-model telefon I-Mobile akan menggunakan Symbian selaku OSnya!

Berikut merupakan senarai model penuh TELEFON SYMBIAN S60 setakat ini bermula dari OS 6 hingga OS 9.3 yang diwujud dipasaran yang dikeluarkan oleh syarikat Nokia, Samsung, LG, Lenovo, Panasonic, Siemens dan Sendo. Jika diperhatikan memang banyak model yang tidak pernah dijual langsung di Malaysia atas sebab ‘Not a suitable Symbian Market’. Sedih juga kan?

Klik ‘thumbnail’ untuk melihat keseluruhan gambar.


Create a free website or blog at WordPress.com.