Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

November 14, 2009

Braving The Sea.

Filed under: Duniaku! — adliayob @ 10:33 am
Tags:

Video di atas menceritakan tentang kerja-kerja seharian saya. Ya, dengan sebuah syarikat ‘multinational’ yang bertapak di Kowloon, Hong KOng. Founder syarikat ini ialah Mr. Steven Ting (Hong Kong) dan Dato’ Seri Dr. Chong Man Tung (Malaysia).

Nama syarikat ini ialah Dynasty Marine Farm. Ia merupakan satu-satunya syarikat yang melabur terhadap 500 ekar penanaman ‘Seaweed’ di Malaysia. Dan ladang sebesar 500 ekar ini berada di LAUT, bukan di darat. Ladang di laut?? Hmmm..

Kerja saya? Operation Executive. Tapi, sebenarnya ‘mengurus’ ladang sebesar 500 ekar, menjadi ‘orang tengah’ antara KL, Hong Kong dan Semporna, Sabah. Mentadbir Site Office di Semporna, jadi PR guy, pegang HR Department, IT Department dan juga bertindak jadi jurucakap ladang apabila menerima tetamu. Hmm.. LAZAT! (dan meletihkan).

Di Semporna, ada 2 orang ‘Director’ company yang sentiasa bersama saya. Mereka ialah Mr. Samuel Chai dan Mr. Salleh Hj. Abd. Salleh. Kedua-dua ini merupakan kawan baik saya dan bertindak menjadi big-boss yang akan mengarahkan saya itu-ini dan apa-apa yang patut tiap-tiap hari. Antara kerja diaorang ni termasuklah pergi meeting ke KL, Hong Kong dan Kota Kinabalu. Kira kapal terbang setakat jadi ‘taxi’ diaorang jer.

Kalau kita fikir tentang ayat ‘taxi’ di atas, memang nampak macam best. Tapi hakikatnya… pening kepala ooi. Sebab diaorang bukan pergi makan angin, tapi mencari ‘market’ untuk menjual seaweed kering (dan juga yang dah jadi ‘semi carragenan’) ke luar negeri. Kengkadang diaorang ke Taiwan, China, Tokyo dan Manila. Maklumlah untuk ‘menolak’ stok seberat 5-6 tan sebulan, bukannya kerja senang.

Tapi, sebenarnya pelik jugak nasib saya ni. Ikutkan qualification, selayaknya pegang company IT (atau Symbian Foundation ker…hehehe) tapi dah terjerumus ke marine company lak. Kengkadang rasa macam dalam filem ‘Waterworld’ pun ada jugak sebab setiap hari mengunakan boat, jetski, dan perahu dayung untuk ke pelantar dari tanah besar Semporna setiap hari.

Kami ada 5 pelantar semuanya. Bayangkan sebuah ‘stesen’ di laut sebesar 2 hingga ke 4 padang bola, siap dengan kemudahan tempat tinggal, bilik mesyuarat, pejabat, stesen timbang, stor, tempat penjemuran dan lain-lain yang berkaitan… tetapi semuanya ini berada di atas air. Jarak antara satu stesen ke stesen yang lain ialah 2-5 kilometer. Macam filem ‘WaterWorld’ kan? Tapi ini pada skala REALITI, bukannya filem.

Seaweed di’tanam’ (diikat) pada seutas tali, dan 1000 (seribu) bibit seaweed akan diikat pada ‘line’ tersebut. So, buat masa sekarang kami telah menyempurnakan lebih 1,500 line dan target penanaman adalah sebanyak 10,000 (sepuluh ribu) line sebelum 15 Disember tahun ini. Semua pembangunan ke arah target ini sedang berjalan rancak dan tepat dalam jadual. Selepas 10,000 line ni tamat diimplementasi, seterusnya kerja-kerja akan tertumpu pada ‘harvesting’, ‘maintenance’ dan ‘promotion’. Setiap bulan Dynasty Marine Farm menerima kunjungan 50-60 orang yang datang dari merata tempat seperti Hong Kong, Kuala Lumpur, Vietnam, Brunei, Sarawak, Canada, Cambodia dan Taiwan.

Well, kadang-kadang terfikir jugak saya, 2 orang Cina yang berasal dari 2 negara (Malaysia dan Hong Kong) dapat bekerjasama dan melabur dalam ‘ladang seaweed’ seperti ini. Walaupun dalam keadaan ketidak-tentuan ekonomi dunia sekarang, diaorang tetap ‘buat duit’. Orang kita buat apa ya sekarang ni?🙂

Kepada sesiapa yang mempunyai kelayakan minima bertaraf DIPLOMA (tak kira apa bidang pun) yang berada di sekitar Semporna, Kunak, Lahad Datu, Tawau, Kota Kinabalu atau dimana-mana sahaja di Malaysia yang masih menganggur dan memerlukan pekerjaan di Dynasty Marine Farm, sila hubungi saya segera kerana kami memerlukan lagi 8 orang Supervisor. Gaji? starting RM 1,200.00 sebulan. Tapi pastikan anda boleh berenang, mengendalikan jentera laut (seperti perahu, kayak, jetski dan boat) dan ada GUTS untuk tidur dan hidup di laut ala-ala filem ‘Waterworld’ yang saya sebutkan tadi. Ada berani?

Hubungi saya di 0168270972 dan hantarkan resume anda kepada adliayob@gmail.com secepat mungkin. Mungkin inilah ‘hasil’ setelah lama anda ‘menanam anggur’ secara sukarela selama ini.

Lokasi Dynasty Marine Farm adalah di Daerah Semporna, Sabah. Malaysia. Anda boleh dapatkan maklumat di http://www.dynastymf.com

4 Komen »

  1. erm abg adli
    sy nak try keje tu boleh tak
    huhu

    Komen oleh isz — Disember 4, 2009 @ 2:55 pm | Balas

  2. weh long
    ais nak try keje sane boleh tak
    oi oi oi!!

    Komen oleh isz — Disember 4, 2009 @ 2:56 pm | Balas

  3. mcm seronok je keje nye
    boleh berenang hari hari
    boleh amik diving lesen

    Komen oleh isz — Disember 4, 2009 @ 2:56 pm | Balas

  4. yo, in searching over the extent of sites cognate to this and i institute this one. Some good position of view.

    Komen oleh reputation managemment — Mac 13, 2011 @ 7:04 pm | Balas


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: