Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

September 30, 2008

Cakap-Cakap: Seketika Bersama Samsung G810

Filed under: Cakap-Cakap Symbian,Prapandang (Reviews) — adliayob @ 3:36 am
Tags: ,

Hari ini hari boring saya. Terpaksa menemani isteri tersayang membeli-belah untuk persiapan hari raya di sebuah shopping complex di bandar Seremban. Oleh sebab saya tidak tahu apa nak buat, maka saya mundar-mandir di sekeliling kompleks tersebut untuk mencari aksesori telefon (ya.. stylus Sony Ericsson W960 saya hilang.. dan percayalah, memang susah nak cari yang original). Setelah gagal mencari, saya masuk ke sebuah ‘outlet’ Samsung Mobile (authorized dealer) dan bertanyakan tentang Samsung InnoV8 dan Samsung G810. Setelah memperkenalkan diri dan bertukar name-card, akhirnya jurujual disitu memberikan saya sebuah telefon Symbian Samsung SGH-G810 untuk dicuba. Apalagi! saya pun dengan sombongnya membuat ‘review’ spontan tentang telefon ini yang sudah sekian lama ingin saya pegang! Saya bernasib baik pada petang ini kerana dapat ‘bermain-main’ dengan telefon ini selama 1 jam. Terima kasih kepada ‘outlet’ Samsung Mobile (1st Floor Terminal 1 Shopping Complex, Seremban) kerana memberi izin kepada saya dan seterusnya menyokong perkembangan Symbian di Malaysia.

Seperti yang sudah kita maklum, Samsung G810 merupakan telefon Symbian Samsung yang ke-3 masuk ke pasaran Malaysia pada tahun ini. Kelebihan telefon ini terletak pada lensa 5Mpix ‘optical-zoom’, ‘anti-shake’ yang dilengkapi dengan ‘xenon-flash’ yang bermutu tinggi. Selain itu, kemudahan GPS dan WIFI turut disertakan selain ianya dikuasakan dengan OS Symbian 9.2 platform S60 3.1. Lain-lain kelebihan termasuklah sokongan kad memori (micro-SD) sehingga 8Gb, skrin sebesar 2.6 inci dan ketahanan buatan Samsung yang telah diketahui ramai.

Apabila saya mencuba kamera telefon ini, barulah saya faham mengapa ia memenangi ‘EISA-Award‘ dalam kategori ‘telefon berkamera terbaik‘ hingga mengalahkan pencabar terdekat iaitu Nokia N95, N82 dan Sony Ericsson K850i. Ini kerana apabila anda mengambil gambar menggunakan telefon ini – ia saling tidak ubah seperti memegang sebuah ‘Digital Camera 5Mpix’ dengan kualiti gambar yang sama hebat. Saya juga mencuba kemudahan ‘optical-zoom’ dan saya sangat berpuas hati. Untuk pengetahuan semua, teknologi ‘optical-zoom’ memang digunakan pada ‘Digital Camera’ dan apabila ia dilancarkan, maka lensa kamera tersembul keluar. Berbeza dengan G810, lensa kameranya tidaklah tersembul keluar – cuma yang bergerak hanyalah lensa dalaman dan anda boleh memperhatikan senario ini dengan mata kasar. Ini adalah satu kelebihan berbanding dengan lain-lain ‘telefon berkamera’ kerana rata-rata menggunakan ‘digital zoom’ dengan bantuan CPU (processor).

Semua perisian Symbian S60-3rd berjalan dengan baik pada telefon ini sama seperti Samsung i450 isteri saya. Malah saya juga mencuba game ‘Asphalt 4’ dan ‘EA Tetris’ dan kedua-duanya berfungsi dengan baik. Struktur menu S60 juga adalah sama dengan i450 dan lain-lain telefon S60.

Anda boleh lihat mutu gambar yang saya ambil menggunakan telefon ini. Sila klik untuk melihat dengan lebih jelas dan saya tidak langsung menganggu setting pada telefon atau memanipulasi gambar ini (resolusi 2Mpix, tanpa xenon flash).

Memang saya berpuas hati dengan telefon ini. Cuma pada harga RM1899 mungkin menyebabkan ramai yang kurang mampu untuk memilikinya.

September 23, 2008

Masalah Broadband: DiGi

Filed under: Masalah-Masalah Symbian — adliayob @ 6:57 am
Tags: , , , , , ,

atau klik di sini untuk DiGi EDGE Coverage: http://www.digi.com.my/data_services/gprs/datagprs_coverage.do?id=ns

Antara 3 telco yang ada di Malaysia, DiGi merupakan syarikat terakhir yang melancarkan perkhidmatan 3G (kemungkinan pada awal tahun 2009 kelak). Buat masa sekarang, pengguna broadband DiGi hanya berupaya mendapatkan kelajuan GPRS atau EDGE sahaja. DiGi GPRS berkelajuan maksima 56Kbps manakala EDGE pula sehingga 384Kbps (menurut laman DiGi). Perlu dinyatakan disini, kedua-dua kelajuan yang dinyatakan merupakan kelajuan download pada tahap capaian data maksima dengan faktor ‘FULLBAR’. Ia tidak menyatakan kelajuan upload dan kelajuan purata internet.

Sewaktu saya menggunakan DiGi Broadband di kediaman saya di Semporna, Sabah – saya juga mendapat kelajuan yang sama seperti saudara

1. Medium Penyambungan Data

Apabila kita mendaftar talian mobile broadband biasanya kita dikehendaki membeli/membayar sebuah USB MODEM dan SIMcard yang didaftarkan akan disisipkan ke dalam usb-modem tersebut sebagai cara untuk menyambung ke internet. Modem ini sebenarnya sangat bagus kerana ia menyediakan 4 spektrum iaitu GPRS, EDGE, 3G dan 3.5G (HSDPA). Contohnya jika anda berada di bandar besar, anda dapat kelajuan 3.6 – 7.2Mbps (MEGAbit-per-second) manakala bila berada diluar kawasan liputan, ia akan menyesuaikan dirinya dengan kelajuan 3G, EDGE atau GPRS. Ini menjelaskan mengapa apabila saya berada di Semporna, Sabah – kelajuan yang saya capai hanyalah GPRS sahaja (56Kbps). Tetapi setakat ini yang saya dapat hanyalah 8Kbps sahaja.

Selain dari usb-modem ini, anda juga boleh menggunakan telefon Symbian (seperti Nokia N70) untuk capaian data. Perlu diingatkan disini, pemilihan telefon amatlah PENTING sekali jika tidak ia akan menyebabkan anda rugi dalam pembayaran bulanan anda. Pengguna perlu mengambilkira spesifikasi DATA pada telefon dan membandingkannya dengan telefon yang lain. Lihat contoh dibawah ini:

Dengan ini, adalah lebih bijak jika memilih telefon Nokia 6120 Classic (atau setaraf) kerana ia menyediakan 4 spektrum sekaligus. Buat masa sekarang, selain dari fungsi WIFI, fungsi data juga penting dalam pembelian sesebuah telefon.

2. Lokasi Pengguna dan Kawasan Liputan

Antara 3 telco di Malaysia, sila semak isyarat penuh talian (FULLBAR signal) dengan liputan EDGE/3G/HSDPA di kawasan kediaman anda sebelum anda bertindak untuk menggunakan mobile-broadband. Ini penting supaya pelaburan yang anda buat pada setiap bulan berbaloi dengan keperluan anda. Cuba lihat penilaian kelajuan EDGE dari lokasi saya sekarang (Senawang, Seremban):

3. Penggunaan Kabel atau Bluetooth.

Sebenarnya, penggunaan kabel telefon atau bluetooth tidak sama sekali menjejaskan kelajuan capaian data. Biasanya indikasi bluetooth menyatakan kelajuan data hanya pada 115.2Kbps sahaja. Namun jika menggunakan bluetooth, bateri anda boleh bertahan selama lebih-kurang 4 jam sahaja berbanding penggunaan kabel. Lihat keadaan sebenar pada grafik di bawah ini:

Memang kelihatan ganjil sedangkan kelajuan sebenar saya buat masa ini adalah 172Kbps (berbanding indikasi bluetooth 115.2Kbps).

4. Setting Telefon

Sila set capaian data telefon anda dengan betul. Sila rujuk pada TOPIK #007 Menyambung Ke Internet dengan Symbian (Celcom Broadband) untuk mendapatkan panduan. Ini adalah penting kerana jika anda tersilap, anda mungkin mendapat kelajuan capaian data yang kurang dari sepatutnya.

5. Lokasi NODE Server Download

Ini juga penting. Jika anda mendapatkan sumber pindahan data dari server yang berjauhan (misalnya download dari Los Angeles, US) memang berbeza kelajuannya berbanding dari server Technology Park, Kuala Lumpur. Setiap pencawang internet (atau lebih dikenali sebagai NODE) mempunyai jarak, bandwidth, fizikal dan spektrum yang berbeza-beza.

6. Faktor Cuaca dan Kepadatan Pengguna (Bandwidth)

Jika cuaca baik (tidak hujan atau kurang berawan) dan pengguna yang kurang dalam satu-masa (low user bandwidth) anda mungkin mendapat kelajuan yang lebih baik.

Itulah serba-sedikit tips tentang capaian internet menggunakan DiGi Broadband. Selebihnya sila semak dengan DiGi Centre yang berdekatan. Diharapkan agar saudara

September 20, 2008

TOPIK #008 Symbian UIQ

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 6:22 am
Tags: , , ,

Sejak dari mula saya menulis di blog ini, saya selalu tekankan tentang kepenggunaan dan keistimewaan S60 sahaja. Dalam erti kata lain… ini tidak adil! Jadi, saya akan mulakan dengan memperkenalkan satu lagi platform Symbian iaitu UIQ.

UIQ (User Interface Quartz) merupakan salah satu antara 3 platform utama Symbian. Ia dibangunkan oleh Syarikat UIQ Technology yang berpangkalan di Ronneby, Sweden. Pada peringkat awal penubuhannya, ia hanyalah satu ‘facility’ (kemudahan makmal) R&D untuk kerja-kerja kajian telefon masa hadapan milik Syarikat Ericsson. Sebenarnya dari makmal inilah terhasilnya teknologi Bluetooth yang kita sedang nikmati pada hari ini.

Pada tahun 1998 sebuah makmal milik Ericsson Mobile Communications telah dibuka di Ronneby dan dinamakan ‘Mobile Applications Lab‘. Kemudian pada 1 April 1999 makmal ini menjadi sebahagian dari Symbian Ltd dan sejak itu ia memberikan fokus berkaitan ‘User Interface’ berasaskan pena (pen-based communicator) iaitu QUARTZ 6.0 yang kemudiannya dikenali sebagai UIQ. Kemudian pada tahun 2002 UIQ telah melancarkan telefon pertamanya iaitu Sony Ericsson P800.

Berikut merupakan gambarajah pengeluaran model-model UIQ (klik untuk lebih jelas):

Baik, mari kita perhatikan ciri-ciri khas dan keistimewaan Symbian UIQ:

  1. Keistimewaan utama UIQ berbanding S60 ialah- Platform UIQ menyokong teknologi TOUCHSCREEN dan keypad. Ini menyebabkan ia tampak canggih kerana setiap ikon dan pilihan menu dapat anda sentuh dengan jari atau menggunakan ‘stylus‘.
  2. Untuk proses input data, anda boleh memilih samada menggunakan hand writing recognition (tulisan tangan), on-screen keyboard atau keypad.
  3. Berbanding dengan S60, UIQ adalah lebih teknikal dan fleksibel. Seseorang yang telah lama menggunakan S60 akan berasa janggal dan kekok terhadap UIQ buat sementara waktu kerana persekitaran pengguna (user-interface) yang amat berlainan.
  4. UIQ merupakan perintis kepada pelbagai teknologi Symbian seperti: (a) Yang pertama menggunakan TOUCHSCREEN pada Symbian, (b) Pertama menyediakan kemudahan pelbagai INPUT-MASUK sama ada dengan touchscreen, keyboard atau keypad (atau dengan kesemuanya sekali), (c) Yang pertama menggunakan teknologi Bluetooth, telefon berkamera, pengecaman tulisan tangan dan dua GUI dalam satu (Sony Ericsson P800 – Buka flip untuk menukar kepada mod touchscreen, tutup flip untuk menggunakan keypad sahaja).
  5. UIQ pada Motorola A925 dan A1000 merupakan telefon yang pertama Symbian yang menggunakan 3G, GPS dan WiFi.
  6. Merupakan yang pertama menggunakan teknologi ‘Business Card Scanner’ (P990) dan ‘Push-Email’ (P910).
  7. Nokia 6708 merupakan telefon Nokia pertama menyediakan kemudahan dwi-input iaitu touchscreen dan keypad. Telefon ini dikuasakan dengan Symbian 7.0 platform UIQ 2.1
  8. Apabila mengunakan ‘Web Browser’ untuk melayari Internet, UIQ3 menyediakan kemudahan yang sangat baik dan mampu untuk setanding dengan komputer biasa. Namun pengguna perlu memasang dua perisian iaitu OPERA MINI dan OPERA 8.65 (biasanya sudah terpasang pada P1i dan W960) pada telefon UIQ3. Opera mini boleh di pindah-turun (download) secara PERCUMA/Gratis di sini -> http://www.operamini.com/download/pc/sonyericsson/sonyericsson_p1/ (sila pilih bahasa, (Bahasa Melayu pun ADA!) kemudian download fail opera-mini-advanced.jar). Fail ini sesuai untuk semua telefon Symbian UIQ3.
  9. Pengguna UIQ3 boleh terus menconteng segala nota dan idea terus ke skrin telefon. Ia boleh diibaratkan sebagai ‘whiteboard’ dan anda boleh simpan catatan anda dalam pelbagai format – contohnya *.bmp
  10. Sama seperti S60, telefon UIQ boleh dipertingkatkan fungsinya dengan memasang perisian dan games (terdapat lebih 500+ tajuk di pasaran) di internet (handango dan my-symbian). Selain itu pengguna tidak berasa ‘ketinggalan zaman’ kerana UIQ yang baru membenarkan ‘firmware-update’ terus menggunakan USB data cable dan komputer peribadi.
  11. Kesemua model UIQ terpasang MODEM (built-in). Sebagai contoh, saya ‘upload’ laman blog ini dan masuk ke internet menggunakan DIGI broadband (data sim only) dan Sony Ericsson W960i. Saya sambungkan telefon ini dengan bluetooth kepada laptop saya kemudian dail DIGINET dan terus log-in ke internet. Tidak perlu USB-modem atau lain-lain wayar yang berselirat.
  12. UIQ mudah diselenggarakan – ini bermaksud jika berlaku sebarang kerosakan pada perisian asal, telefon UIQ mudah untuk DIFORMAT semula. Proses ini tidak memerlukan sambungan kepada komputer kerana ROMnya sudah tersedia pada ‘badan’ telefon (terdapat ROM chip pada telefon yang menyimpan OS asas).
  13. Kesemua telefon UIQ dapat menjalankan perisian Java J2ME dengan baik kerana integrasi yang kuat diantara pengeluarnya iaitu Symbian Ltd dan pengeluar Java iaitu SUN Microsystem.
  14. Integrasi terbaik dengan penyedia talian untuk khidmat multimedia seperti gprs dan mms! Jika tidak terdapat model telefon anda pada operator telco, anda boleh download setting UIQ yang lain untuk GPRS, WAP dan MMS telefon anda (contohnya Motorola Z8 – boleh gunakan setting Sony Ericsson P1i/W960/M600 atau P990i).
  15. Mempunyai butang ‘Task-Manager’ yang unik (seperti butang Ctrl-Alt-Del pada komputer Windows) untuk kemudahan ‘Multitasking’ dan penyelenggaraan OS dan RAM.

Berikut merupakan laman rujukan untuk UIQ:

Berikut merupakan model-model telefon Symbian UIQ – sila klik untuk lebih jelas:

Setakat ini dahulu sebab sekejap lagi saya hendak ke airport untuk pulang berhari-raya ke Seremban, Negeri Sembilan. Saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca laman blog ini.

September 14, 2008

Cakap-cakap: Antara Nokia Series 40 dan Symbian S60

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 8:12 pm
Tags: , , ,

Ramai yg bertanya apakah bezanya antara Nokia 6500 Slide  (series 40) dan Nokia 6110 Navigator (Symbian S60) atau lebih tepat lagi mengapa games yang hebat-hebat dalam 6110 tidak boleh di’install’ pada 6500?

Perbezaan ketara antara kedua-duanya ialah 6110 Navigator merupakan sebuah komputer multimedia kecil yang mempunyai CPU (processor), RAM, ROM dan beroperasi pada Operating System yang tersendiri iaitu Symbian versi 9.2 pada ‘user-interface’ platform S60 manakala 6500 merupakan ‘feature-phone’ yang dikuasakan dengan platform Series 40 yang tertutup milik Nokia.

Maka dengan itu 6110 boleh menjalankan operasi ‘multitasking‘, dipasangkan perisian luar, games, menyokong perisian JAVA, boleh di’format’, mampu menjadi modem, berinteraksi terus dengan komputer dan lain-lain keistimewaan berbanding 6500 yang hanya mampu menyokong perisian JAVA sahaja.

Melihat kepada keadaan ini, sudah tentu pengguna IT dan pakar komputer memilih Nokia 6110 Navigator sebagai telefon utama mereka. Selain itu mereka juga akan berasa selesa kerana telefon ini mampu membaca dokumen pejabat seperti doc, xls, ppt, pdf, zip dan rar malahan email pun boleh terus di’setting’ pada telefon tersebut.

Seorang pengguna telefon yang cuma perlukan kemudahan asas seperti sms, mms, jam loceng, kamera, mendengar lagu dan menonton video 3gp sahaja adalah digalakkan untuk menggunakan Nokia 6500 Slide tadi. Selain menjimatkan poket anda, anda juga tidak perlu bimbang tentang masalah virus dan gangguan sistem telefon.

Tetapi, jangan pula jadi seperti seorang kawan saya ini kerana semalam hampir 2 jam dia berdebat tentang telefon 6500nya dengan saya hanya kerana saya menyatakan yang permainan ‘Creatures Of The Deep’ tidak dapat dipasang kerana ia adalah dalam format symbian.

“Kenapa tak boleh sedangkan ia sama-sama buatan Nokia? Macam tu jugak dengan ‘Fs-Caller’, ‘Azan’ dan ‘Fe-Explorer’ semua kau cakap tak boleh masuk!”

“Adli cubalah ko install dulu, jangan ko terus cakap tak boleh. Aku bukan takder duit, aku boleh bayar apa! Macam tu jugak pasal wifi ni. Benda ni software jer, macam laptop jugak, boleh masukkan software bluetooth”

Jadi macamana saya perlu terangkan lagi? Akhirnya dia mengalah juga bila kawan saya, Mr ‘Fay’ Lim datang secara kebetulan dengan Nokia 6210 Navigator yang baru meminta saya ‘upgrade’ dan menghulurkan Rm100 kepada saya.

Kata Mr. Fay, “Itu telefon memang tak best punya. Lagi dia pun takder system maa. Bagus lu trade-in angkat Nokia N78 baru boleh lu kasi masuk semua software. Kalau tak cukup minggu-minggu pun lu boleh jumpa Adli kasi duit sama dia suruh dia install”

Ya, sesungguhnya saya rasa lega atas penjelasan Mr Fay dan berjaya buat kawan saya tadi cool-down. Symbian masih lagi baru dan atas sebab itu ramai yang masih keliru.

Klik di bawah ini untuk mendapatkan penjelasan yang lebih terperinci:

September 10, 2008

Masalah Symbian S60: Lambat / Lembab

Filed under: Masalah-Masalah Symbian — adliayob @ 4:38 am
Tags: , , , , , ,

Baru-baru ini saya terima satu sms seperti diatas ini. Saya mengucapkan terima kasih kepada semua yang mengirim sms/email dan komen kepada saya sekaligus menampakkan hasil positif sejak saya mula menulis blog ini. Saya minta maaf kerana tidak dapat menjawab kesemua persoalan yang diajukan memandangkan saya tengah sibuk membuat persiapan pulang hari raya ke Seremban pada 20 September ini.

Sms dari saudara Affendi (Tamparuli – Sabah) ini saya anggap penting untuk semua pengguna Symbian. Kadang-kadang kita tidak dapat faham mengapa telefon yang kita gunakan selama lebih tiga bulan tidak secekap (atau efisyen) atau ‘lambat’ berbanding pada hari pertama kita menggunakannya. Saya akan mengupas serba-sedikit mengenai masalah ini dan jika ada yang sudi ingin melontarkan pandangan, sila berbuat demikian – sila berikan komen dan saya dengan lapang dada menerimanya untuk kebaikan kita bersama.

1.) Memahami Sistem Operasi Symbian Dan Spesifikasi Telefon (Hardware).

Walaupun kita tidak faham atau tidak suka kepada komputer, namun kita perlu belajar pada saat kita mula membeli sebuah telefon Symbian yang baru. Dalam kes ini Nokia N73 beroperasi pada Symbian 9.1 platform S60 3rd Edition (S60 Edisi ke-3). Seperti sebuah komputer juga, semakin lama kita menggunakannya, maka semakin ‘lembab’ proses akibat dari kemasukan data yang pelbagai dan juga harddisk yang semakin penuh. Namun tidak seperti komputer yang boleh ditambah RAM (jika proses semakin ‘lembab’), telefon Symbian tidak dapat kita menambah RAM yang sediada. Berikut merupakan spesifikasi teknikal mengenai keadaan CPU (Processor), Phone Memory (User Memory) dan RAM pada Nokia N73 (dan juga N73ME) berbanding Nokia N95:

Jika diperhatikan, keadaan CPU, RAM dan OS yang dimiliki oleh N73 adalah kurang berbanding N95. Selain itu N95 mempunyai ‘3D Graphics HW Accelerator’ yang membantu dalam pemprosesan grafik (terutama GAMES). Sebenarnya CPU memainkan peranan penting dalam setiap sistem komputer. Ternyata kekurangan sebanyak 112Mhz (Megahertz) yang dimiliki oleh N73 (220Mhz berbanding 332Mhz) mengganggu kelancaran keseluruhan sistemnya. Ini berbeza dengan komputer dimana kita boleh menukar CPU dan menambah RAM jika keadaan memerlukan. Sistem Operasi Symbian 9.2 yang terdapat pada N95 juga lebih cekap berbanding 9.1 pada N73. Kesimpulannya – Capaian maklumat pada N73 tidak sepantas N95. Ini menyebabkan N73 selalu berkeadaan ‘lambat’. Apa kata jika kita bandingkan N73 dengan Nokia 6120 Classic yang biasanya digelar ‘telefon murahan’ ?

2.) Memori – Ruang Dalaman Telefon dan Kad Memori.

Seperti sebuah komputer, ruang C:\ (C drive pada harddisk) tidak boleh dipenuhkan dengan maksima. Mesti ada ruang kosong (yang masih longgar) sekurang-kurangnya 10-15% daripada kapasiti asal. Jika kesemua ruang C:\ dipenuhkan – maka OSnya (Windows XP) akan gagal berfungsi dengan betul hingga menyebabkan kegagalan untuk mencetak dokumen atau lebih teruk lagi langsung tidak dapat dihidupkan.

Begitu juga dengan N73. Ruang memori telefon hanyalah sebanyak 42Mb sahaja. Ruang ini diperlukan untuk menyimpan nombor-nombor telefon, sms/mms, nota-nota, cache (daripada internet), temporary files, system stack dan lain-lain keperluan OS. Jika ruang ini dipenuhkan juga, maka kegagalan sistem akan berlaku – atau lebih teruk lagi telefon tidak akan dapat dihidupkan (kernel system tidak dapat log-on ke UI akibat tiada ruang untuk kerja-kerja OS-stack). Perkara ini biasa terjadi apabila pengguna menerima pindahan masuk data melalui bluetooth (bluetooth data transfer) dan kemudiannya membiarkan sahaja data tersebut berada pada message-INBOX. Sebenarnya INBOX memakan ruang pada user-memory (phone memory) – sepatutnya apa sahaja yang diterima masuk ke INBOX (terutama fail MP3 dan video 3GP) hendaklah disalin atau dipindahkan kepada kad memori. Begitu juga halnya dengan kad memory, pengguna tidak boleh memenuhkan ruang kad hingga tahap maksima. Dalam kes ini N73 boleh berfungsi dengan baik jika kad 2Gb dimasukkan kepadanya. Namun pengguna hanya boleh menggunakan sebanyak 1.8Gb sahaja mengambilkira baki 200Mb untuk kegunaan sistem. Jadi – Jangan penuhkan ruang memori telefon dan kad anda hingga tahap maksima!. Grafik dibawah menunjukkan keadaan keseluruhan ruang memori pada telefon Panasonic X800 saya (screenshot diambil dari perisian FE-EXPLORER – dapatkannya di www.gosymbian.com):

3.) Serangan VIRUS.

Setakat ini virus hanya menyerang sistem Symbian 6.1/7.0/8.0 dan 8.1 sahaja. Jadi ini bukanlah isu kepada Nokia N73 kerana menggunakan Symbian 9.1. Juga perlu diingatkan disini – VIRUS WINDOWS TIDAK AKAN MENGGUGAT SISTEM SYMBIAN kerana ia diaturcarakan pada OS yang berbeza. Ini bermakna jika anda ‘scan’ kad memori anda pada komputer Windows, kemudiannya anda tidak menjumpai satu virus pun – ini tidak bermakna telefon anda selamat!. Ini kerana file-installation-format pada Symbian adalah *.SIS (atau *.SISX) berbanding windows – *.EXE. Jadi antivirus windows tidak dapat memahami fail *.SIS/*.SISX kerana ia tidak terkandung dalam architecture perisian OS Windows. Ketahuilah yang SYMBIAN dan WINDOWS adalah amat-amat berbeza. Setiap perisian untuk kegunaan Symbian MESTI di-compile kepada *.SIS/*SISX tidak terkecuali VIRUS manakala perisian Windows pula selalunya di-compile dalam format *.EXE/*.COM/*.CAB dan *.MSI. Ini juga bermakna virus Windows tidak dapat mengapa-apakan telefon anda sebab ianya ditulis dalam ‘system environtment’ yang berbeza. Untuk keselamatan telefon Symbian anda – saya cadangkan antivirus khas Symbian seperti NETQIN/ Kaspersky Mobile atau F-Secure Mobile. Setakat ini virus yang paling merbahaya untuk Symbian adalah BASELO A dan COMWARRIOR C. Sehingga kini belum wujud lagi virus untuk Symbian 9.1/9.2 dan 9.3.

4.) Pemasangan (Installation) Perisian Luar (dan GAMES) Pada Symbian.

Telefon anda boleh lambat dan kurang efisyen jika anda tersalah masuk perisian (atau games) yang tidak diciptakan khas secara spesifik pada model-model Symbian. Hal ini tidak ada kena-mengena dengan perisian (atau games) JAVA yang berformat *.JAR kerana ia bukan bersifat ‘native’ pada Symbian. Biasanya perisian JAVA tidak akan dapat dipasang dengan betul pada telefon Symbian jika ia tidak tercipta untuknya. Yang menjadi masalah adalah perisian ‘native’ *.SIS/*.SISX yang kadang-kadang dipaksa pasang (force-installation) sedangkan ia sudahpun memberikan ralat (atau peringatan) semasa pemasangan dilaksanakan. Sila AMBIL PEDULI tentang kes ini. Jika perisian itu hanya diciptakan untuk Nokia N95 atau E90 Communicator – Jangan cuba pasang perisian tersebut pada Nokia N73 (kerana berlainan versi OS) walaupun kita ketahui ianya adalah fail Symbian. Untuk tujuan ini sila pastikan yang perisian yang bakal dipasang pada N73 adalah diciptakan untuk telefon N73 atau diciptakan untuk berfungsi pada Symbian OS 9.1 S60 3rd Edition pasa resolusi 240×320 piksel sahaja tanpa mengambilkira faktor GPS, WIFI atau Accelerometer. Maksudnya begini – perisian JOIKUSPOT tidak boleh dipasang pada N73 kerana ia memerlukan modul WIFI untuk berfungsi sedangkan N73 tidak mempunyai modul tersebut walaupun Joikuspot boleh dipasangkan kepadanya. Pengguna perlu berhati-hati dan hanya memasang jika benar-benar yakin kepada perisian tersebut selain mendapatkan bantuan pakar.

Apabila berlaku kesilapan pemasangan perisian – maka proses ‘boot’ (boot-loading process) akan terganggu – dan OS akan cuba menjalankan perisian tersebut pada ketika ini. Kegagalan sistem akan berlaku dan menyebabkan salah satu perkara dibawah akan terjadi:

  • Telefon tidak dapat dihidupkan dengan baik atau
  • Telefon akan ‘restart’ semula  dan kejadian ini berlaku berulang-ulang tanpa dapat ‘boot’ ke skrin permulaan atau
  • Telefon akan hang (beku/kaku) atau
  • ‘Trademark’ tangan bersalam NOKIA dimainkan – sejurus kemudian AMARAN dipaparkan di skrin mengarahkan pengguna segera pergi ke ‘Nokia Service Centre’ yang berhampiran (Phone start-up failed. Contact the retailer) atau
  • Telefon anda tidak dapat digunakan sama-sekali.

PENYELESAIAN

Berikut merupakan cara-cara untuk menangani masalah ini:

1. Cuba buang (unistall / remove) perisian atau games yang tidak boleh dimainkan pada N73 anda.

2. Pindahkan atau buang (delete) fail-fail yang tidak diperlukan pada INBOX supaya memori kembali longgar (kosongkan phone memory).

3. Format Memory-Card anda pada komputer Windows (dan back-up data-data penting pada komputer) kemudian format semula kad tersebut pada telefon Symbian anda.

4. Format telefon Symbian anda dengan cara 3 butang atau kod (sila rujuk diSINI) atau format kedua-dua kad memori dan telefon anda. Selepas format – N73 anda akan berkeadaan seperti pada hari pertama anda menggunakannya.

5. Jika anda dapati N73 ‘kurang power’ – jika ada duit sila beli telefon Symbian yang lebih baik dari N73 dengan mengambilkira versi OS/RAM/ROM dan User Memory (Phone Memory).

Adalah diharapkan agar saudara Affendi dari Tamparuli berpuas hati dengan jawapan dan penerangan saya ini.

banner-anim0

TOPIK #007 Menyambung Ke Internet dengan Symbian (Celcom Broadband)

Selamat Berpuasa diucapkan kepada semua yang berpuasa di bulan Ramadhan Al-Mubaraq ini. Kepada yang tidak berpuasa, bila hari raya nanti, macam biasa – buat-buat sahaja seperti orang lain dan jangan malu-malu menjamah juadah yang disediakan hehehe.

Sejak buat topik DiGi Broadband pada bulan lepas, ramai juga yang bertanya tentang setting broadband yang lain. Kali ini saya dedahkan pula setting CELCOM brodband untuk kedua-dua S60 dan UIQ3. Kalau ada rezeki, saya akan paparkan pula setting MAXIS broadband. Tapi masalahnya, setakat ni, saya baru dapat mencuba 2 telco sahaja. Mungkin dalam masa terdekat ini saya pinjam sekejap MAXIS DATA SIMCARD kawan baik saya untuk tujuan yang sama.

Baik, kepada sesiapa yang masih keliru tentang setting GPRS, MMS dan 3GWAP disini saya berikan sedikit tips untuk setting telefon symbian anda.

Untuk Symbian 9.1/9.2/9.3 platform S60 3rd Edition:

MAXIS: Taip (buatkan sms) 3GWAP jarak JENAMA jarak MODEL dan hantar ke 22333. Setelah itu simpan Setting. Untuk 3GMMS pula taip 3GMMS jarak JENAMA jarak MODEL dan hantar kepada 22333. Pasword lalai (default) adalah 0123. Contohnya: Taip 3GMMS NOKIA N73 dan hantar ke 22333. Untuk jenama SAMSUNG dan LG, sila gunakan model Nokia N95. Contohnya jika telefon anda SAMSUNG i550w – Taip 3GMMS NOKIA N95 dan hantar kepada 22333. Ini kerana semua model Symbian jenama Samsung dan LG menggunapakai OS yang sama dengan Nokia N95 (Symbian 9.2). Untuk bantuan taip GPRS Nokia N73 dan hantar ke 22333. Anda akan dapat mesej ralat (kesilapan) dan MAXIS akan membantu anda.

DIGI: Taip *128# (bintang 128 hash) dan tekan butang CALL (Hijau). Pilih Menu 6 (Khidmat Mudah Alih) – Pilih Menu 1 (GPRS) – Pilih Menu 2 (Persediaan Telefon) – Masukkan MODEL telefon (Contohnya N73) dan sejurus kemudian anda akan mendapat setting telefon anda. Untuk telefon Symbian jenama SAMSUNG dan LG lakukan perkara yang sama cuma masukkan model N95 dan kemudiannya simpan setting. Contohnya jika menggunakan telefon SAMSUNG G810 – masukkan model N95 (kerana N95 dan G810 menggunakan OS yang sama iaitu Symbian 9.2).

CELCOM: Taip gprspre (untuk prepaid) dan hantar ke 95000. Taip gprspost (untuk postpaid) dan hantar ke 95000. Cara lain – dail nombor 1111 untuk mendapatkan setting 3G. Untuk telefon jenama Samsung dan LG sila gunakan setting Nokia N95. Ini kerana semua model Symbian jenama Samsung dan LG menggunapakai OS yang sama dengan Nokia N95 (Symbian 9.2).

Untuk Symbian 6.1/7.0/8.0/8.1 platform S60 1st dan 2nd Edition:

Semuanya adalah sama seperti diatas cuma kepada yang mengunakan telefon Symbian jenama PANASONIC/ SIEMENS/ SAMSUNG/ SENDO/ LENOVO sila gunakan setting NOKIA 3660 (untuk Symbian 6.1), NOKIA 6600 (untuk Symbian 7.0/7.0s) atau NOKIA 6630 (untuk Symbian 8.0/8.1). Kalau ikut pengalaman saya untuk model Panasonic X800 anda boleh juga menggunapakai setting Panasonic X700 untuk setting GPRS dan MMS.

Untuk Symbian UIQ/ UIQ3

Semua setting adalah sama seperti diatas cuma gunakan MODEL Sony Ericsson P910 (Symbian 7.0 UIQ 2 – juga untuk jenama ARIMA/MOTOROLA/FOMA M1000/NOKIA 6708) dan MODEL Sony Ericsson P1i (Symbian 9.1 UIQ3 – juga untuk model-model MOTOROLA Z8/Z10, Sony Ericsson P990/M600/w950/w960/G900/G700)

Untuk mendapatkan kesemua setting syarikat telekomunikasi Malaysia (MAXIS/DIGI/CELCOM) sila download PDF dibawah INI:

https://adliayob.files.wordpress.com/2008/09/malaysian-telco-internet-setting.pdf

Baik, berikut merupakan setting INTERNET Celcom Broadband pada Komputer OS Windows XP:

Untuk pengguna Windows XP berikut merupakan setting yang perlu dibuat pada komputer anda. Sebelum itu, pastikan komputer anda mempunyai modul BLUETOOTH untuk meneruskan setting ini. Jika tidak ada bluetooth anda boleh menggunakan kabel USB dan perisian Nokia PC Suite / Samsung PC Suite / Sony Ericsson PC Suite / Panasonic PC Suite / LG PC Suite / Motorola PC Suite.

  • Setting A:
  1. Buka CONTROL PANEL
  2. Klik NETWORK CONNECTION
  3. Create New Connection – Connect to Internet
  4. Pilih SETUP MY CONNECTION MANUALLY
  5. Pilih Connect using a dialup modem – BLUETOOTH DUN MODEM
  6. ISP Name: CelcomInternet
  7. Phone Number: *99# (bintang 99 hash)
  8. KOSONGKAN Username dan Password
  • Setting B:
  1. Buka CONTROL PANEL
  2. Klik PHONE & MODEM
  3. My Location: 60 (Malaysia)
  4. Klik tab MODEM – Pilih Bluetooth DUN Modem
  5. Klik PROPERTIES – klik tab ADVANCE
  6. Pada ‘Extra Initialization Commands’ taip: +cgdcont=1,”ip”,”celcom.net.my” (penting! jangan salah taip!)
  7. Tekan OK dan APPLY

OK. Ini gambarajah setting untuk S60 3rd Edition:

Ini pula gambarajah setting untuk UIQ3 (termasuk Motorola Z8/Z10, SonyEricsson G700/G900):

Dan yang terakhir, gambarajah panduan untuk setting Windows XP:

iklan-symbianku

banner-anim0

September 7, 2008

Cakap-Cakap: Samsung i8510 INNOV8 di Jual Di Malaysia Pada September Ini

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 12:34 am
Tags: , ,

Selalunya, bila Symbian memperkenalkan model terbaru, lebih-lebih lagi dari jenama yang bukan NOKIA, maka telefon itu tidak akan dijual di Malaysia atau lambat untuk masuk ke pasaran Malaysia. Ini pernah berlaku pada telefon LG KS10 yang sememangnya saya idam-idamkan (akhirnya saya membeli Samsung i450) pada satu masa dahulu.

Bulan lepas saya ada kirimkan satu pandangan mengenai Samsung INNOV8 (atau i8510) yang merupakan telefon Symbian S60 yang terkini dan paling canggih berbanding mana-mana model S60. Penduduk-penduduk UK terutama di London kini boleh memiliki telefon hebat ini kerana ianya telah berada dipasaran sekarang. Tetapi kita di Malaysia? masih lagi timbul persoalan samada Samsung akan memperkenalkan model ini atau tidak. Ini kerana setakat ini Samsung hanya memperkenalkan 3 model Symbian sahaja iaitu i450, i550 dan G810 di pasaran Malaysia dan tidak memperkenalkan model-model seperti i400, i520, i560, D730 dan Z600.

Tba-tiba, pandangan saya terhadap trend Samsung ini berubah apabila melihat satu artikel Utusan Malaysia pada Khamis 4 September yang lalu (gambar diatas!) dan saya amat terkejut kerana Samsung INNOV8 akan dijual di Malaysia pada bulan ini (September). Ini merupakan satu berita yang baik kerana apabila telefon ini dijual, maka model-model Samsung yang sedia ada akan lebih murah (bayangkanlah jika G810 berada pada harga RM1300 sahaja!) dan satu lagi telefon ini akan membantutkan penjualan model Nokia Symbian seperti N85 dan N96 yang hanya akan mula dijual di Malaysia pada Oktober tahun ini.

Kepada Samsung, tahniah saya ucapkan dan percayalah akan lebih ramai lagi yang akan beralih kepada Symbian tak kira dari jenama Nokia, Samsung, LG, Motorola atau Sony Ericsson pada masa hadapan.

banner-anim0

Blog di WordPress.com.