Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

November 1, 2009

SymbianKu Kini Melebihi 10 Ribu Pengunjung Sebulan!

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 5:10 pm
Tags:

symbianku-stats

5 Mei 2009 merupakan tarikh penting buat blog ini kerana dengan rasminya telah berpindah ke DOMAIN sendiri iaitu www.symbianku.com. Perkara pertama yang menjadi masalah kepada perpindahan ini ialah – kebanyakkan pengunjung masih lagi tetap mengunjungi blog lama ini.

Untuk 2 bulan pertama iaitu Mei dan Jun 2009, nampaknya SymbianKu masih lagi terkapai-kapai mencari pengaruh di alam cyber ini. Hits blog lama (blog ini) sebanyak 4800+ sebulan tidak dapat dicabar oleh domain yang baru.

Namun segala-galanya telah berubah SEMALAM (31/10/2009) kerana SymbianKu telah mencatatkan kemasukkan pengunjung melebihi 10,000 (sepuluh ribu) hits sebulan! Satu pencapaian yang tidak saya duga untuk sebuah domain yang baru!

Blog Symbian Malaysia juga telah melangkah ke satu aras yang lebih tinggi dengan memperkenalkan ‘pertandingan’ untuk semua pengunjung. Pertandingan tersebut (Menangi FExplorer Pro v2.00) telah mendapat sambutan yang menggalakkan dan setakat ini kami sudah mendapat 2 pemenang. Ya… tinggal SATU tempat sahaja lagi kerana syarikat pengeluar FExplorer Pro iaitu SBSH.net menyediakan 3 hadiah.

Kebanyakkan pengunjung telah cuba memasuki pertandingan ini, namun terkandas pada SOALAN NO.3 yang agak ‘tricky’ dan memerlukan mereka untuk ‘search’ artikel-artikel lama di SymbianKu.com.

Sesungguhnya dengan capaian hits sebanyak 10 ribu pengunjung ini memberikan semangat baru untuk saya menulis dengan lebih serius lagi dan berkongsikan ilmu Symbian kepada anda semua. Terima kasih!

April 16, 2009

Iklan MAUT Blog Symbian Malaysia… tunggu…

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 5:12 pm

tunggu5509

Shah Rukh Lan: Apa lagi MAGIC yang BOS nak buat nih?

Staff Lain: Entah. Ni semua gara-gara bergayut ngan ASRI AL-BAKER tu lah!

Shah Rukh Lan: Aku yang bahagian PRODUK dan PROMOSI ni pun tak tau apa-apa… kalau semua customer tanya macamana?

Staff Lain: Ko jawab aje lah TUNGGU.. kalau pandai-memandai nanti.. naya jer kita kena maki tiga puluh tujuh bakul oleh bos… nak buat camana.. blog ni dia yang punya…

Shah Rukh Lan: Tu lah. Sejak ada campurtangan Asri Al-Baker nih… macam-macam boleh berlaku kat blog ni.

Staff Lain: Ya. Nak kutuk Asri pun, susah gak. Dia sifoo. Apa-apa hal… tunggu aje lah.

April 4, 2009

Aku, Asri, Mereka & Symbian Foundation

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 3:46 pm

iklan-symbianku

Symbian Foundation telah mengumumkan secara rasmi yang ‘platform’ serta ‘OS’ terbaru mereka yang bakal dikeluarkan tidak lama lagi akan mengadaptasi konsep ‘Open Source’ supaya lebih mantap, berdaya-saing dan inovatif.

Sehubungan itu, berbekalkan idea ‘dahsyat’ dan ‘otak yang sentiasa tidak mahu melepaskan peluang’ yang dikurniakan oleh tuhan kepada Encik Adliayob, pada malam tadi, sewaktu tengah bosan dan tiada mood untuk tidur awal, maka saya telah membuat satu temubual ringkas dengan Encik Asri Al-Baker yang disifatkan oleh sesetengah peminat Symbian di Malaysia selaku ‘Mahadewa’ alam Symbian.

Jadi apakah yang sebenarnya berlaku di dalam temubual itu? adakah mereka berdua bercakaran sesama sendiri? adakah satu-dua nombor pada keypad telefon mereka tercabut? Atau adakah berlaku perbalahan yang lebih kejam hingga memaksa salah satu pihak dikejarkan ke hospital berdekatan atau dikejar oleh pihak polis? Runtuhkah sistem demokrasi Malaysia atas natijah temuramah itu sedangkan negara baru sahaja menyaksikan peralihan kuasa yang sangat licin dengan melantik Perdana Menteri yang ke-Enam pada tengahari sebelumnya?

Ikutilah temuramah SMS yang mampu membangkitkan nafsu anda untuk lebih mengenali Symbian dengan lebih dekat dan mungkin juga anda bakal turut sama terseret dalam mewarnai senario Symbian di Malaysia ini.

Kepada para penyokong dan yang tidak menyokong PPSMI di Malaysia, harap simpan dalam hati dan tidak menggigit selipar anda sendiri lantaran bahasa mereka berdua yang ‘sekejap bertamadun – sekejap tidak’ ini. Banyakkan bersabar dan mintalah pertolongan dari yang maha Esa.

symbian-heart

Adliayob: Assalamualaikum Asri. Tengah buat apa? Aku tengah taip ‘Smartphone & UI Platform Overview’. Susah juga nak menulis dalam Bahasa Melayu ni. Nak kasi faham orang – itu yang susah. Kau ada bahan untuk MOAP tak? Macamana aku nak cerita pasal UI dia ni?

Asri: Tau takpe. Mula-mula dulu masa Symbian baru start, ada 3 konsep. Pearl (keypad-based, potrait screen), Crystal (full keyboard with landscape screen) & Quartz (touch screen). MOAP berasal dari konsep PEARL. S60 pun berasal dari Pearl dan bukannya NOKIA yang mula-mula develop S60. Company yang mula-mula develop S60 UI ialah Digia. MOAP diasaskan oleh Fujitsu dan NTT DoCoMo. Penat kalau nak bercerita pasal sejarah Symbian. Pakai SMS pulak tu. Kat forum i-symbian.com aku ada tulis ringkasan pasal UI Symbian ni dulu. Kat All About Symbian pun ada info pasal MOAP.

Adliayob: Thanks. Dulu ada gambar-gambar model MOAP yang pernah aku simpan. Itu masa web Symbian lama. Sekarang dah tak tahu mana nak carik dah. Lagi pun MOAP ni misteri sikit. Screenshot dia pun aku tak pernah ada.

Asri: Kau dah try website NTTDoCoMo.com? Try search kat google image. Keyword MOAP phones + screenshot.

Adliayob: Belum, esok pagi aku try. Symbian Foundation dah officially announce Symbian jadi open source. Takut dengan Android ker? dan aku tengok SonyEricsson IDOU pun belum support multitouch. Komen sikit.

Asri: Pada pendapat aku, bukan takut dengan Android, tapi nak tarik lebih banyak quality ideas dari developer yang high-profile. Open source community ada banyak yang bagus-bagus. Announcement dah dibuat tahun lepas. Hari ini ‘Official Beta’. Symbian kena go open source. It’s the future. Microsoft dengan Apple dan siapa-siapa yang tak pegi open source akan bermasalah. Itu pendapat aku lah. Android is not a threat to Symbian at all.

Adliayob: Optimis betul kau bagi statement bro. Sedangkan Android tu alliance dia besar. Dan aku kurang setuju kalau Symbian masa hadapan semuanya ‘touchscreen’. ‘Keypad-phone’ masih sangat releven.

Asri: Siapa cakap semua Symbian akan datang pakai touchscreen aje? Sony Ericsson IDOU hanyalah sebuah konsep. Ada banyak lagi info yang belum dikeluarkan. Akan ada pelbagai bentuk dan jenis dan device. Jangan terkejut kalau lepas ni ada netbook atau gaming device yang pakai Symbian. Kejayaan sesebuah platform bukan dilihat dari partnership dia. Banyak factor. Android tak boleh pergi jauh. OS dia sendiri (linux) bukan dibuat dari ZERO dengan mobiliti. Symbian lain. Dalam dunia OS, Symbian dah terbukti paling efisien dari segi power management, multitasking and real world usage. Betul, alliance Android besar-besar tapi diaorang bukan pakar ‘mobile technology’ macam Nokia, Sony Ericsson dan yang lain. YES. Aku sangat optimis sebab aku tengok pada reality dan sejarah. Bukan sesuatu yang belum berlaku.

Adliayob: Entahlah. Pernah dulu aku kecewa dengan pakatan Symbian. Panasonic sebagai contoh pernah meninggalkan S60. Motorola pula buat hal selepas membeli saham UIQ. Sendo, Benq, Arima pun lembik. LG pun macam tiada motivasi. Pada pandangan aku GUI pada S60-5th masih ancient. Kau tengok, Apple keluarkan satu model sahaja, terus boom. Dan paling tak best – tiada pihak yang mahu mengetengahkan Symbian pada fakulti di Universiti tempatan. Tetapi aku still akan menunggu kejutan dari Symbian. Setakat hari ni aku cukup teruja dengan Blackberry, Android dan IPhone. Agressive. Paling tak best kalau Sony dan Ericsson berpecah.

Asri: Sebabnya ialah Symbian satu-satunya Mobile OS yang power dari Eropah. Yang lain seperti Apple, Android, Blackberry, Palm, Windows Mobile dan lain-lain semuanya dari Benua Amerika. Aku pun kecewa juga dengan Symbian tetapi aku tetap sokong Symbian. Apple IPhone memang besar impak dia. Itu adalah contoh sesuatu yang dibuat dengan betul. Aku lagi kecewa dengan Symbian sebab aku dulu pakai Psion… mampus. Then aku minat UIQ… mampus jugak. Kalau ada OS lain yang better dari Symbian untuk kegunaan aku, aku takder hal, boleh tukar. Tapi masalahnya takde. Sampai sekarang masih belum ada yang boleh lawan Symbian dalam real world usage. Life goes on…

Adliayob: Dalam pengalaman kau, wujud atau tidak Malaysian Symbian Software House yang telah berjaya menerobos jualan international market? Yang productnya dapat endorsement Symbian Ltd atau handango? Setanding IDreams, Astraware atau DrJukka?

Asri: Dulu pernah. Ada satu company nama dia Alchemy. Software department dia namanya – Ximplify. Dia develop native apps untuk Series 80, early Series 60 dan early UIQ. Antara software dia yang famous ialah filemanager yang power bernama SeleQ dan juga software bernama myList untuk manage notes dan list. Cuba kau Google Ximplify. Tapi malangnya diaorang senyap sekarang. Dan takde company Malaysia lain setahu aku yang keluarkan software Symbian yang power-power lagi.

Adliayob:
Bagaimana dengan program MDP (Maxis)? Takkan takder developer yang menonjol yang boleh dikomersilkan? Selaku ‘mentor’ dalam MDP programme, adakah anda melihat dan mengesan apa-apa yang boleh diketengahkan?

Asri: MDP banyak membantu mencungkil idea dan memberi pendedahan. Pihak-pihak lain patut mencontohi program seperti MDP Maxis ini. Dan sebagai sebuah entiti komersial, diaorang tidak terikat dengan satu-satu platform. Dan hampir semua aplikasi yang dibangunkan oleh peserta MDP adalah JAVA, bukannya native Symbian. Sebab Java (J2ME) lebih senang untuk dilaksanakan. Kita kena ada usaha untuk mendedahkan bakal pembangun aplikasi masa hadapan dengan teknologi yang lebih baik dan komprehensif seperti Symbian. Minda-minda muda ini takkan nampak peluang besar kalau takde pendedahan. “Sampai bila kita nak makan tapi taknak belajar memasak sendiri?” Betul tak? Maksudnya, sampai bila negara kita nak pakai software orang tetapi tak nak bangunkan industri software kita sendiri?

Adliayob:
Selaku seorang penulis dan berpengalaman dalam Symbian, apakah saranan atau ‘move’ yang sepatutnya perlu dibuat oleh pihak berwajib atau individu yang ingin mendalami Symbian demi mendepani halatuju Symbian di dunia sejurus diumumkan selaku ‘open source’ beberapa jam tadi?

Asri: Pada pendapat akulah, kalau nak bangunkan industri ini, kena buat;

  • 1) Kumpulkan pakar-pakar bidang ini
  • 2) Perkenalkan silibus pelajaran yang berkenaan dengan Symbian di kolej dan IPT.
  • 3) Buat rancangan TV realiti. Suruh diaorang belajar dan develop aplikasi dan servis Symbian yang power.
  • 4) Bukak satu kementerian yang jaga perihal Symbian sahaja.
  • 6) Jadikan Malaysia satu hub atau heaven untuk peminat dan ‘industry player’ Symbian.
  • 7) Bawak ‘Symbian Smartphone Show’ dan ‘Developer Conference’ ke sini setiap tahun.

Boleh tak kau jangan ber’encik-encik’ dengan aku? Formal sangatlah! ko encik-encik sekali lagi dengan aku.. aku taknak balas lagi SMS kau!

Adliayob: Err.. Encik Asri.. kita sedang ‘on-air’ ni. SMS ni saya siarkan di Blog Symbian Malaysia sekarang ni.. kalau ikut skrip, saya jadi begini sebab saya penemuramah dan encik sepatutnya menjawab macam seorang YB. Itu pasal kita kena guna bahasa sopan seperti ini..

(Harap maaf, sms selanjutnya tidak dapat kami siarkan kerana terdapat nahu dan kesalahan tatabahasa yang sungguh tidak senonoh beserta gurauan caci-maki tahap ‘mahadewa’. Demi untuk menjaga hati dan kesihatan minda anda, kami tidak dapat menyiarkan perbualan SMS selanjutnya dari mereka berdua ini.)

_______________________________________________________________________

Itulah yang berlaku sewaktu kedua-dua mereka berSMS. Itulah masalahnya kerana setiap kali sessi SMS – mereka akan ber’keting-tong’ selama satu-dua jam dan kadangkala memaksa pengadil memberikan masa tambahan.

Jika anda ingin mengheretkan diri dan memberikan pandangan kritis terhadap perbualan SMS mereka ini, sila utarakan KOMEN anda di blog ini. Mungkin komentar yang anda berikan merupakan rujukan SEBENAR terhadap pembangunan Symbian di Malaysia pada masa hadapan.

Februari 3, 2009

Cakap-Cakap: Telefon Masuk Air!

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 4:51 am
Tags: ,

inside-w960

Untuk menghilangkan boring, pada hari sabtu yang lalu, saya telah pergi memancing di kawasan perairan Semporna, Sabah. Seperti biasa, saya tidak akan meninggalkan telefon Sony Ericsson W960 saya. Telefon ini akan digunakan kelak sebagai kamera jika berlaku ‘pertarungan’ dengan ‘gergasi’ laut (maklumlah – lautan Semporna penuh dengan ikan layaran, marlin, tuna dan keratang (kerapu gergasi) dan tidak ketinggalan ikan pari sebesar pintu rumah) atau sekadar ‘bahan bukti’ bergambar bahawasanya ‘kami benar-benar pergi memancing’!

Setelah 1 jam dilautan – kawan baik saya berjaya menaikkan seekor kerapu merah (boleh tahan juga besarnya – 5Kilo) dan saya pun mengeluarkan telefon W960 dan mengambil gambar.

Dan satu kejadian yang sangat-sangat saya takuti telah berlaku! – Telefon saya terjatuh dan masuk ke dalam BALDI yang penuh AIR! Baldi ini disediakan untuk ‘mencuci’ tangan atau lain-lain. Jadi, tanpa berlengah lagi – saya terus sambar telefon saya, cabut bateri, dan ‘membuka’ (membongkar) ‘housing’ telefon itu.

Saya biarkan telefon tersebut sedemikian rupa sehingga malam. Kemudian setelah benar-benar berpuas hati dan setelah meneliti tiada lagi kandungan air – saya pasangkan semula Sony Ericsson W960 itu. Akhirnya setelah setengah jam – telefon saya hidup semula tanpa cacat-cela!

Tips jika telefon masuk ke dalam air:-

  • Jika telefon jatuh ke dalam air masin (air laut) maka cepat-cepatlah membongkar telefon anda (PENTING! anda tidak boleh berlengah kerana air laut mempunyai garam dan lain-lain galian. Jika lebih 2 jam anda tidak membuka housingnya – maka telefon anda akan rosak sepenuhnya dan tidak boleh digunakan lagi) dan lap sehingga kering semua air. Kemudian biarkan ia kering selama sekurang-kurangnya 4 jam. Setelah berpuas hati – cantumkan ianya kembali.
  • Jika telefon jatuh ke dalam air tawar (dalam kes saya – air didalam baldi tersebut merupakan air paip) peluang untuk menyelamatkan telefon adalah TINGGI berbanding dengan air masin. Namun berhati-hatilah semasa membuka ‘housing’ dan memasangkannya kembali.

Seperti biasa – jagalah telefon anda sebaik mungkin. Zaman sekarang ini, telefon bimbit adalah sebaik EMAS. Ia boleh digadai di kedai pajak atau di’trade-in’ dimana-mana kedai telefon. Yang lebih bahaya lagi, kini wujud sebuah mesin untuk menukar IMEI telefon supaya ia tidak dijadikan bahan bukti mahkamah!

‘Masuk Air’

Ramai orang menghadapi perbualan sebegini:

  • Mat: Apa pasal ko tak telefon aku malam tadi? kata nak belanja makan Mc-D?
    Lee: Bukan tak nak telefon, tapi telefon aku ‘masuk-air’

‘Masuk Air’ bermaksud habis kredit atau talian dipotong oleh ‘telco’. Saya dah dengar perbualan semacam ini sejak 10 tahun yang lepas. Apa kata kita tukarkan sedikit dialog supaya ia lebih ‘berdaya-saing’ sesuai dengan kehendak tahun 2009 yang millennium ini?

  • Azmi: Adli! kenapa kau tak telefon aku tadi, mentang-mentang lah ko selebriti, takkan bergambar sorang-sorang jer dengan Fasha Sandha?
    Adli: Bukan aku tak nak telefon, tapi telefon aku MASUK ISLAM!
    Azmi: Masuk Islam?
    Adli: Ye lah! … Kena potong!

Januari 23, 2009

Berita Baik Untuk Pengguna Samsung (Symbian)!

Filed under: Berita Symbian,Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 10:07 pm

promo-cds60pu02Setelah bertungkus-lumus mencuba & mengesahkan pemasangan software, games dan themes pada setiap model SAMSUNG, kini CD-ROM kedua dari Blog Symbian Malaysia telah dilancarkan!

Kepada pemilik i450/i550/G810 & Innov8 (i8510) yang seringkali TENSION untuk mendapatkan perisian yang ‘ngam’ dengan telefon ATAU pernah kena ‘kelepet’ (tipu) dengan JURUJUAL kedai telefon yang berkata “Sorry bang, telefon ni bukan macam Nokia, dia takleh masuk apa-apa software atau games” mampu bernafas LEGA kerana didalam CD ini terdapat lebih 30 software, 40 games dan 20 themes yang 100% boleh dipasang terus kepada telefon Symbian keluaran SAMSUNG dan LG.

Selain dari model-model Samsung, model-model Symbian 9.2/9.3 platform S60-3rd (FP1 & FP2) jenama NOKIA seperti 5700 / 6110 / 6120 / 6121 / 6124 / 6290 / 6650 / E51 / E66 / E90 / N76 / N81 / N82 / N95 / 5320 / 6210 / N78 / N79 / N85 / N96 / 6220 CLASSIC juga sesuai menggunakannya. Sila lihat KEDAI SYMBIAN untuk maklumat lanjut.

– SHAH RUKH LAN
*UPDATE* – Dapatkan CDROM S60-BASIC berharga RM20.00 sahaja di KEDAI SYMBIAN. Cd ini sesuai untuk SEMUA Symbian dari pengeluar NOKIA, LG dan SAMSUNG pada sistem operasi Symbian 9.1/ 9.2/ 9.3 platform S60-3rd Edition. Semua yang terkandung di dalam CDROM ini adalah FREEWARE dari internet.

Januari 20, 2009

Cakap-Cakap: Hati-hati Dengan Majalah Telefon

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 7:52 pm
Tags:

ering-malay01

Sebagai seorang yang bertanggungjawab untuk memastikan maklumat mengenai teknologi telefon bimbit disalurkan dengan tepat dan betul kepada masyarakat yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai medium komunikasi, maka pada Sabtu, 19 April 2008 yang lalu saya telah mengirim satu email kepada editor ‘Majalah ERING (Bahasa Melayu)’ dan menegur tentang pelbagai kesilapan tentang maklumat SYMBIAN yang terkandung didalam majalah tersebut. Kandungan email tersebut boleh dipindah-turun (download) diSINI.

Namun, bukan sekadar email saya di’tong-sampahkan’ dan tidak diendah, sekali lagi Majalah ERING (pada keluaran JANUARI 2009) telah melakukan KESILAPAN dalam penerbitan maklumat berkaitan SYMBIAN. Sebagai pihak yang menerbitkan Majalah ERING (Melayu), Syarikat EVERGREEN PUBLISHER SDN. BHD. secara ‘tidak gentlemen’ (atau dengan ‘baculnya’) TELAH MENGAKUI (pada muka surat 2) seperti yang tertera pada gambar: TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB terhadap sebarang kesilapan yang tidak disengajakan atau disengajakan. Jesteru, pihak editor Majalah Ering (Melayu) secara sedar dan tanpa PRIHATIN (peduli) DENGAN SENGAJA terus MEMPERBODOHKAN, MENGELIRUKAN dan TIDAK BERHATI PERUT melaporkan fakta, maklumat atau informasi tentang TEKNOLOGI (spesifik kepada Symbian) kepada khalayak ramai (pembaca majalah ini) dan langsung TIDAK BERFIKIR SECARA RASIONAL dimana suatu hari nanti maklumat yang dipaparkan akan diterimapakai seluruhnya dan MUNGKIN AKAN DIJADIKAN RUJUKAN atau SUKATAN PELAJARAN yang akan terus-menerus menyebabkan MALAYSIA AKAN KETINGGALAN dalam dunia IT, ICT, Teknologi dan Sistem Operasi.

Walaupun secara relatif, majalah ini dibaca oleh REMAJA di Malaysia, namun remaja tersebut akan menjadi DEWASA pada suatu hari nanti dan terus ‘memakai’ maklumat yang disediakan oleh majalah ini. Janganlah kita berfikir bahawa ini merupakan majalah picisan kerana mengikut data pengedaran ABC (Audit Bureau Of Circulation Malaysia) menunjukkan yang penjualan majalah ini sangat baik di pasaran semasa.

Blog Symbian Malaysia MENGUTUK kesilapan maklumat TERUS-MENERUS oleh Majalah ini sejak ianya diterbitkan dan MEMANDANG SERIUS terhadap IMPAKNYA terhadap halatuju negara untuk menjadi negara maju pada TAHUN 2020 nanti.

Berikut merupakan sedikit petikan dari email saya kepada EDITOR MAJALAH ERING pada 19 April 2008 lalu:

“Tindakan Majalah Ering dalam memberikan laporan yang tidak terperinci dan salah mengenai Symbian boleh mengelirukan para pembaca seterusnya mengganggu jualan model Symbian di Malaysia. Ini secara langsung menggugat ekosistem Symbian dan bakal menyebabkan model-model Symbian tidak akan dijual di Malaysia contohnya seperti Nokia N92, LG KS10 Joy dan Samsung i560.

Para pengeluar kini semakin bijak untuk menilai pasaran ‘SmartPhones’ dan sentiasa berpendapat bahawa Malaysia merupakan negara yang ‘tidak sesuai’ untuk pelancaran model-model tertentu disebabkan orang-orang Malaysia sendiri yang agak terkebelakang dalam pengetahuan SmartPhones terutama SYMBIAN.
Majalah Ering dilihat selaku medium pendidikan rakyat Malaysia perlu memberikan maklumat sebenar mengenai sistem operasi telefon sesuai dengan tagline ‘Majalah Telefon BM no 1 didunia’. Janganlah kita berbangga dengan kehadiran MSC di Malaysia sebagai HUB Multimedia Asia Tenggara sedangkan rakyat Malaysia itu sendiri ‘kosong’ dalam pengetahuan teknologi.”

Oleh itu, saya merayu kepada pembaca Blog Symbian Malaysia agar BERHATI-HATI dengan sebarang pembacaan teknologi lebih-lebih lagi dari majalah yang diterbitkan oleh golongan TIDAK PROFESSIONAL seperti Majalah ERING (Melayu) ini.

Semoga editor Majalah ERING (Melayu) mendapat sedikit pengajaran dari teguran ini dan terus memperbaiki kandungannya dimasa hadapan.

Januari 13, 2009

Kedai Symbian Kini Telah Dibuka!

Filed under: Berita Symbian,Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 11:34 pm

vivid-breeze

Alhamdulillah, setelah mengharungi masa panjang yang mencabar – unit INKUBATOR Blog Symbian Malaysia akhirnya berjaya mengeluarkan produk sulongnya iaitu CDROM UIQ3 POWER-USER (uiq3pu01) dan keterangan tentang produk ini ada disebelah kanan anda pada LAMAN KEDAI SYMBIAN.

Semenjak blog ini dilancarkan pada MEI 2008 yang lalu, BSM (Blog Symbian Malaysia) telah menerima komen-komen positif dan JUGA TEMPAHAN CDROM UIQ3 POWER-USER dari 5 orang pengunjung setia blog ini. Sesungguhnya kami berasa sangat terharu dengan respon yang anda berikan dan mengucapkan terima kasih kerana menjadi pengunjung setia blog ini.

Sebagai hadiah kepada kelima-lima pelanggan awal kami, kami menghadiahkan THEME UIQ3 ‘VIVID BREEZE’ kepada anda. SILA SEMAK EMAIL ANDA SEKARANG!

Walaupun peringkat awal ini – jumlah 5 tempahan CDROM ini adalah sangat kecil, tetapi kami yakin dengan sokongan anda masa hadapan blog ini akan terus bertambah maju.

Kepada pemilik telefon Symbian/UIQ3 sila lawati KEDAI SYMBIAN sekarang dan berikanlah sokongan terhadap usaha tempatan ini.


SHAH RUKH LAN -Moderator  Bagi Pihak Blog Symbian Malaysia

Disember 20, 2008

Cakap-Cakap: Symbian Dan PowerPoint

Filed under: Cakap-Cakap Symbian,Review: Software — adliayob @ 3:36 pm
Tags: , , ,

bluetooth-remote-control

Pada hari selasa baru-baru ini, YB Datuk Sukarti Wakiman, Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah telah merasmikan Laman Web Rasmi Pejabat Daerah Semporna di bilik mesyuarat utama, bangunan urusetia daerah, Semporna, Sabah. Apa yang menarik di sini ialah, gimik perasmian majlis tersebut –  di mana beliau dikehendaki menekan butang handphone untuk melancarkan ‘multimedia-presentation’ yang disediakan khas pada layar (skrin) besar di bilik mesyuarat itu.

Sebaik sahaja telefon Samsung i450 (S60-3rd) diserahkan, beliau terus menekan butang tengah d-pad untuk melancarkan klip video walau tampak semacam ada perasaan ragu pada riak mukanya. Majlis diteruskan dengan sessi taklimat ‘Powerpoint’ juga dikawal dengan telefon yang sama!

Sebenarnya sesiapa sahaja boleh ‘confuse’ dalam situasi sebegitu, maklum sajalah bila memikirkan bagaimana sebuah ‘handset’ mampu mengawal skrin ‘powerpoint’, ia bagaikan tidak logik dan berunsur penipuan. Tetapi itulah Symbian, satu OS yang sangat berkuasa hingga mampu mengawal OS yang lebih kompleks seperti windows xp.

Memperkenalkan ‘Bluetooth Remote Control’ satu perisian yang boleh mengawal mouse pada komputer anda. BRC boleh dipindah-turun dari www.blueshareware.com. Terdapat 2 perisian dalam pakej iaitu ‘installation files’ untuk Windows XP dan Symbian. Berikut merupakan keperluan asas untuk perisian ini berfungsi dengan lancar:

  1. Komputer OS Windows XP/Vista/2000
  2. Bluetooth module pada komputer – samada ‘built-in’ atau ‘usb-dongle’
  3. Microsoft .NET Framework version 2.0 ke atas. Dapatkan diSINI
  4. Telefon Symbian 7/8/9.x pada platform S60 (UIQ3: Hanya Motorola Z8/Z10, Sony Ericsson G900/G700 sahaja. Model-model lain tidak sesuai)
  5. Kedua-dua telefon & komputer mestilah di ‘pair’kan terlebih dahulu sebelum memulakan BRC di telefon.
  6. Penting! – Aktifkan bluetooth dahulu sebelum memulakan BRC pada telefon anda untuk mengelak dari ‘crash’ atau ‘hang’.

Selain mengawal mouse, BRC juga mampu mengawal perisian lain seperti Mediaplayer, Winamp, Powerpoint, ITune dan lain-lain.

Ia sangat disyorkan kepada anda yang sering memberi taklimat dengan powerpoint. Dengan BRC anda bebas untuk bergerak ke mana-mana sahaja dalam lingkungan radius 20 meter. Maka anda akan dikagumi, tangan anda di salam dan berasa lebih bertamadun berbanding lain-lain ‘speaker’ atau pembentang.

Perisian ‘shareware’ BRC boleh di ‘download’ di SINI. Jika anda betul-betul memerlukan perisian ini, belilah yang original. Jadilah seorang rakyat Malaysia yang menghargai komuniti pembangun perisian. Symbian masih baru, jika dalam masa 3 tahun lagi, Malaysia dapat melahirkan 2,000 ‘programmer’ maka dalam masa yang sama jugalah anda akan ‘membunuh’ kesemua 2,000 programmer ini jika semua perisian didunia anda mahukan secara percuma! Fikir-fikirkanlah.

Oktober 27, 2008

Cakap-Cakap: Kesedaran Teknologi Telefon Bimbit Di Kalangan Kita

Sebelum saya menerangkan lebih jauh mengenai Symbian, mari kita lihat sejenak kesimpulan (summary) yang kita telah ketahui setakat ini. Apa yang tercatat disini amat penting kerana selepas ini kita akan dalami secara teknikal tentang Sistem Operasi Symbian.

Malaysia merupakan sebuah negara yang dinamik, berdaya-saing dan sentiasa mengikut trend terkini. Komposisi kaum penduduk Malaysia menunjukkan yang bangsa Bumiputera (Melayu, Sub-Group Melayu, Peribumi) mendominasi lebih 52% daripada jumlah 27 juta penghuninya. Selebihnya dipenuhi dengan lain-lain warganegara seperti kaum Cina, India, Benggali, Peranakan, Inggeris, Siam dan lain-lain. Disebabkan kestabilan politik yang baik dan sikap toleransi antara kaum yang dipegang sejak merdeka, kini Malaysia boleh berbangga dengan pelbagai kejayaannya.

Multimedia Super Corridor sebagai contoh, telah meletakkan Malaysia sebagai hub IT (Gerbang Teknologi Maklumat) yang terkandung didalamnya pelbagai falsafah, inkubator, R&D, syarikat teknokrat dan yang paling utama kemudahan infrastruktur kelas 1 setanding lain-lain negara maju. Namun jika dikecilkan sedikit kepada sektor telekomunikasi, jelas menunjukkan yang rakyat negara ini kurang kesedaran dan kadang-kala menjadi pengikut trend tanpa menyelidik atau berfikir mengenainya.

Saya ingin berbicara tentang segmen telekomunikasi – lebih tepat lagi menjurus tentang teknologi telefon bimbit. Jika terdapat beberapa perbandingan dengan rakyat di negara lain, saya dahulukan dengan memohon maaf kepada anda pembaca budiman. Kadangkala jika kita tidak pernah keluar negara atau berhijrah ke lain-lain tempat didunia, sememangnya kita merasakan ‘kepompong’ yang kita huni amat baik dan selesa sekali.

Awal pertengahan tahun 1980-an, ATUR dengan spektrum 450MHz dilancarkan dan serentak dengan itu telefon bimbit berjenama Benefon, Nokia dan Motorola mendominasi pasaran. Tidak lama kemudian ART 900 diperkenalkan maka muncullah syarikat TELCO seperti CELCOM dan MOBIKOM. Pada masa itu siapa yang tidak kenal dengan NEC PRIMERO dan MOTOROLA MICROTAC?

Pada hujung 1990-an revolusi GSM telah menyaksikan yang telefon bimbit perlu dimasukkan SIMCARD untuk pengaktifan dengan 3 pilihan prefix (010, 019, 012). Seingat saya pada 1997 Telefon Motorola StarTAC, Nokia dan Ericsson menjadi ikon terbaru untuk ‘businessman’ dan penggunaan telefon bimbit kini lebih meluas. Namun hanya segelintir rakyat ‘berpendapatan tinggi’ mampu memiliki dan menguruskannya.

Tidak lama kemudian tiba pula zaman PREPAID. Ini menyebabkan Ericsson, Nokia, Motorola, Sagem dan Siemens berlumba-lumba memperkenalkan telefon bimbit mereka dan harga model-model telah jatuh di bawah RM1,000.00 untuk satu unit. Raja telefon bimbit masa itu adalah Nokia 3210, Ericsson T10, Motorola StarTAC X dan lain-lain. Pengalaman memiliki sebuah telefon bimbit pada masa ini merupakan yang paling indah walaupun hanya disediakan 1 ‘game’ iaitu SNAKE atau TETRIS.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai teknologi telekomunikasi di Malaysia, silakan klik: http://www.avaxx.com/aboutus/mobtech_box.htm

Jenama telefon semakin banyak. Sony, Nokia, Sagem, Panasonic, Nokia, BenQ, Siemens, Ericsson, Bosch, NEC, Pantech, GIO, Samsung dan LG makin menggila memperkenalkan model-model terkini untuk mendapatkan sedikit pegangan dalam ‘market-share’ yang semakin gawat. Tiba-tiba, sebuah konsortium diwujudkan pada tahun 1998 dan memperkenalkan OS (Sistem Operasi) yang dinamakan SYMBIAN sebagai teras sistem kepada model-model telefon bimbit masa depan. Ahli konsortium ini terdiri dari PSION, NOKIA, Motorola dan Ericsson.

Pada November 2000, telefon pertama Symbian – Ericsson R380 muncul dan dengan ini bermulalah anjakan teknologi telefon bimbit kepada lebih teknikal dan maju. Apa yang konsortium ini tidak ketahui ialah; dengan kelahiran Symbian – senario telefon bimbit bakal berubah kepada ‘mobile computer-powered multimedia device’ dan bukan lagi hanya sekadar sebuah telefon yang mampu mendail dan menaip pesanan ringkas sahaja.

Nokia N95 membuktikan teori ini. Ia dikenali sebagai ‘Nokia Multimedia Computer’ dan dilengkapi dengan lensa Carl Zeiss 5.0 Megapixels. Harganya sangat mahal. Kemudian ia dijadikan kayu aras (benchmark) kepada lain-lain model telefon hingga kini.

Apa yang tidak disedari oleh pengguna telefon bimbit di Malaysia ialah; Nokia N95 dikuasakan dengan OS Symbian 9.2 pada platform S60-3rd Edition. Berbanding dengan masyarakat Singapura dan Jakarta pada ketika ini, rata-rata lebih memilih OS berbanding MODEL pengeluar. Jika dikalangan mereka lebih selesa menggunakan PALM atau WindowsMobile selaku OS, maka Nokia N95 ini diketepikan dan tidak menjadi pilihan.

Symbian OS sejak dilancarkan dahulu mempunyai 3 platform utama iaitu S60, UIQ dan MOAP. Platform-platform ini seterusnya bertindak sebagai UI (User Interface) kepada teras sistem operasi (CORE) iaitu SYMBIAN. Apabila satu platform (S60) digunapakai terhadap 2 handphone, contohnya Nokia N95 dan Samsung G810, maka bebutang kawalan, tindakbalas pengguna, faktor mesra-pengguna (user-friendliness), perisian sumber-ketiga (3rd Party Software), Permainan (Games), pepijat (software-bugs), menu, kaedah menulis mesej sms dan lain-lain ciri (fitur) adalah SAMA. Ini tidak ubah seperti memiliki 2 buah laptop contohnya COMPAQ dan ACER dimana masing-masing dipasang dengan Windows XP sebagai OS-nya. Apa yang dipasang (Install) pada Nokia N95 (Contohnya perisian WorldMate) semestinya boleh dipasangkan ke dalam Samsung G810. Untuk itu mari kita perhatikan grafik dibawah dan membandingkan UI antara 2 telefon Symbian S60 ini:-

Nah! mari kita sekali lagi membandingkan antara Nokia E71 dan LG KT610 pula. Telefon-telefon ini menggunakan Symbian 9.2 sebagai teras dan S60-3rd Edition sebagai platform:-

Apa yang boleh disimpulkan disini ialah, semua grafik yang dipaparkan diatas menunjukkan yang ‘behaviour’ penggunaan telefon-telefon ini adalah SAMA dan SEIRAS. Namun sesetengah antara kita masih lagi mengatakan ‘saya tidak akan berubah kepada lain-lain jenama kerana sudah terbiasa dengan jenama sekarang’.

Saya memiliki 3 buah telefon S60 iaitu Nokia 3230, Panasonic X800 dan Samsung i450. Setiap kali saya tunjukkan telefon-telefon ini, pasti rakan-rakan akan bertanyakan ‘bagaimana engkau masukkan sistem Nokia kepada Samsung yang engkau pegang itu?’. Secara jujur, saya tidak pernah menukarkan mana-mana sistem telefon saya dan saya cuma ingin buktikan kepada mereka yang pada suatu masa nanti, boleh kata setiap model telefon yang bakal dijual berfungsi pada OS dan platform yang sama!.

Zaman telefon kita telah berubah daripada skrin 1 warna kepada 16 juta warna, dari monofonik kepada hi-fi, dari infra-red kepada WiFi dan dari 0.3 Mpix kepada 8.0 Mpix. Saya akui yang bukan semua orang mampu memiliki telefon-telefon canggih ini tetapi ramai juga yang mengumpulkan duit gaji, bonus dan simpanan untuk membeli sebuah telefon bimbit mahal yang hanya selepas itu menyesal kerana telefonnya cuma berfungsi tidak lebih dari menu-menu yang dipaparkan tanpa kebolehan untuk menerima perisian, games, themes, wallpaper dan peningkatan fungsi dari pihak luar. Akhirnya ia terkaku, terasa rugi dan menyesal lantas pergi ke kedai telefon berhampiran untuk ‘trade-in’ kepada model yang lebih baru. Kemudian sekali lagi ia menyesal apabila mengetahui yang telefon barunya kali ini tetap tidak sebanding dengan fungsi telefon bimbit rakan-rakannya. Maka berlaku lagi pembaziran kali ke-3. Dan kali ini ia tidak tersalah pilih, Nokia N95 sudah di tapak tangan. Cuma bezanya pada kali ini, dia tidak menghiraukan ‘buku panduan’ (manual) yang tersedia didalam kotak, dan apabila berlaku kerosakan kecil pada telefon, dia mempersalahkan pelbagai pihak. Akhirnya sekali lagi dia ke kedai telefon untuk menukarkan telefonnya kepada telefon biasa. Serik – itulah yang seringkali diucapkan dan dinasihatkan kepada rakan-taulan.

Kejadian ini menunjukkan perangai sesetengah kita yang mengabaikan ilmu pengetahuan. Seperti juga membeli peralatan elektrik yang lain, beribu-ribu wang dapat dijimatkan jika beliau bertanyakan kepada yang ahli sebelum membeli sebuah telefon bimbit. Begitu juga dengan buku manual yang tetap tersimpan rapi di dalam kotak. Alangkah baiknya jika kita membuat sedikit pembacaan dari ‘manual-book’ itu atau penyelidikan terhadap teknologi (sebaiknya dari sumber Internet) sebelum membuat sebarang pembelian?

Cerita ini saya dedikasikan kepada seorang rakan – En. ARIL yang berada di Seremban. Beliau sebelum ini menggunakan Nokia 1100 (hitam-putih, monofonik dan murah) sebelum benar-benar berjimat dan akhirnya kini memiliki Nokia N82 yang serba lengkap. Kelebihan Aril perlu dicontohi oleh lain-lain kerana beliau berusaha untuk belajar tentang ‘Symbian’ di Internet walaupun pertama kali membeli N82. Kemudian, beliau berusaha menarik perhatian saya untuk berjumpa beliau dan melaksanakan proses installasi software dan games pada telefon tersebut. Sekarang sememangnya Aril patut berbangga dengan usaha beliau kerana rakan-rakan sepejabat telah mula iri-hati, geram dan memendam-rasa terhadap N82 beliau yang telah dipertingkatkan.

Selain S60, platform komersil yang dihasilkan oleh Symbian ialah UIQ. Berbeza dengan S60, telefon UIQ berteknologi ‘touchscreen’ dan mirip kepada ‘PDA’. 2 syarikat yang mendominasi UIQ ialah Sony Ericsson dan Motorola. Untuk itu mari saksikan UI yang terdapat pada Sony Ericsson P1i dan Motorola Z8:-

Kedua-duanya tampak sama dengan cara kepenggunaan yang tidak jauh berbeza. Oleh kerana kedua-duanya dikuasakan dengan platform UIQ, maka ia sangat berbeza dengan golongan S60 yang kita bincangkan awal tadi. Platform UIQ pada Symbian diwujudkan untuk memberi pilihan kepada pengguna selain ianya agak teknikal berbanding S60. Keistimewaan ‘touchscreen’ pada UIQ memang memberikan pengalaman baru terhadap pengguna S60 yang berhijrah kepadanya. Saya tidak menafikan yang saya juga adalah seorang yang berhijrah dari S60 kepada UIQ. Kini terdapat 3 model UIQ dikalangan adik-beradik saya (W960, P1i dan G900) dan kami berasa bangga atas teknologi ini.

Langkah seterusnya untuk masa hadapan, Symbian hanya akan mengeluarkan 1 sahaja platform untuk model-model telefonnya. Ini bermakna tiada lagi S60, UIQ dan MOAP. Semuanya menggunakan 1 platform universal tidak kira jenama LG, Sony Ericsson, Samsung, Nokia atau Motorola. Sedikit bayangan platform ini terdapat pada model Nokia 5800 XpressMusic yang dilancarkan baru-baru ini. Ia dikenali sebagai S60-5th Edition dan mengadaptasi teknologi ‘touchscreen’ pada ‘user-interface’nya. Tetapi platform sebenar hanya diketahui 2 tahun lagi dan mungkin pada tahun hadapan Symbian-Foundation akan mengumumkannya.

Jika kita lihat pada 3 tahun yang akan datang, Symbian akan terus mendominasi pasaran telefon bimbit dunia. Akan muncul teknologi-teknologi baru seiring langkah kerjasama yang disaksikan oleh lebih 10 syarikat telekomunikasi di dalam yayasan Symbian. Pihak pengeluar, promoter (termasuk Blog Symbian Malaysia), pengedar dan penjual telefon Symbian akan meraih keuntungan berlipat ganda. Dikalangan pengguna pula hanya segelintir sahaja yang beruntung dan berbaloi kerana segolongan lagi masih menghabiskan wang tercari-cari telefon yang sesuai.

Artikel ini dikeluarkan sebagai ‘summary’ dengan tujuan untuk memberi pendedahan teknologi telefon khusus buat Sistem Operasi Symbian untuk tatapan anda. Ia juga diterbitkan untuk menghilangkan rasa skeptikal terhadap lain-lain model Symbian khusus dikeluarkan oleh Samsung, LG dan Motorola. Setiap pengguna telefon Symbian amat jarang bertukar model kerana mereka benar-benar mengetahui tentang ‘firmware-upgrade’, installasi software & games dan kebolehpercayaan Symbian merentasi masa. Contohnya telefon Nokia 3230 yang saya miliki pada 2004 hanya diketahui umum boleh digunakan sebagai modem broadband DIGI/CELCOM/MAXIS pada masa sekarang. Ini membuktikan kenyataan saya sebelum ini. Contoh lain, teknologi DLNA pada Samsung i7110/i8510 hanya akan digunakan secara meluas dalam 3 tahun yang akan datang kerana pada masa itu pengguna telefon ini mampu mengawal peralatan elektrik rumah (televisyen, radio, pendingin-hawa, mesin basuh dan sebagainya) hanya dengan satu klik ditelefon Symbian mereka!

Diharapkan tiada lagi rungutan dan komen ‘Saya tidak akan menggunakan lain jenama kerana sudah terbiasa dengan Nokia’. Setiap model yang di’review’ dalam blog ini bertujuan untuk membiasakan anda kepada persekitaran Symbian. Telefon LG-KT610, Samsung i7110, Samsung i450, Samsung i8510 dan Motorola Z8 tidak jauh berbeza dengan sebuah Nokia N95 yang ada dalam genggaman anda sekarang. Mungkin ada juga beranggapan yang saya memencilkan telefon Nokia kerana tidak pernah membuat sebarang prapandang terhadapnya. Jika kita dapat berfikir ‘keluar dari kotak’ (Out Of The Box) kita segera akan menemukan jawapannya. Wallahualam.

Klik untuk kronologi (sejarah) Symbian Ltd.
http://www.metalgrass.com/symbianinvestor/SymbHist.html

banner-anim0

Oktober 21, 2008

Berita – Samsung i7110 Telah Diumumkan!

Filed under: Berita Symbian,Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 1:33 am
Tags: , ,

Pada hari ini (20 Oktober 2008) Samsung telah melancarkan telefon S60-3rd Edition terbaru dikenali dengan SAMSUNG i7110. Ini merupakan Samsung S60-3rd Edition Ke-5 dilancarkan pada tahun ini dimulakan dengan i450, i550, G810 dan i8510.

Dikuasakan dengan OS Symbian 9.3 telefon Samsung i7110 berbentuk ‘candy-bar’ dan berbingkai logam (metal housing) sepenuhnya. Ia agak berat (125gm) namun ketelitian dan kekukuhan-buatan Samsung jelas terpancar dari telefon ini.

Saya boleh katakan yang telefon ini merupakan ‘adik’ kepada Samsung i8510 dan bakal terjual dengan baik kelak apabila dipasarkan sekitar bulan Disember. Spesifikasinya sangat baik – dilengkapi WiFi, FM Transmitter, GPS (dan AGPS), Optical Mouse (pada D-Pad), Kamera 5Mpix dengan autofocus, DIVX, TV-Out dan FM-Radio (dengan RDS). Fungsi Aotoscreen Rotation (Accelerometer) turut terdapat pada telefon ini.

Pada skrin AMOLED bersaiz 2.6 inci, mutu paparan skrin Samsung i7110 adalah sangat baik dan terang. Sebelum ini teknologi AMOLED digunakan pada model N85. Saiz ketebalannya 12.9mm juga merupakan ‘plus-point’ kepada model ini.

Saya positif jika harga pengenalan Samsung i7110 dibawah RM1700 ia bakal terjual dengan banyak dan mungkin saya juga akan mendapatkannya kerana tidak mampu membeli INNOV8 🙂

http://www.gsmarena.com/samsung_i7110__lean_mean_symbian_smartphone_on_steroids-news-634.php
http://www.slashgear.com/samsung-i7110-s60-smartphone-with-amoled-3g-gps-wifi-2019734/
http://www.symbian-freak.com/news/008/10/samsung_s60_i7110_specs.htm

Laman Berikutnya »

Blog di WordPress.com.