Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

April 10, 2009

Tutorial – GPS

Filed under: Tips Pengguna Symbian,Tutorial Symbian — adliayob @ 10:35 pm
Tags:

gps-symbian

Oleh Asri Al-Baker

1. GPS tu apa sebenarnya?
Sistem Kedudukan Sejagat atau Global Positioning System (GPS) mempunyai nama rasmi iaitu Navstar GPS. Ia adalah satu nama kepada satu jenis teknologi yang pada mulanya digunakan dalam industri ketenteraan oleh tentera Amerika Syarikat.

gps-navstar

Secara umumnya, teknologi GPS ialah satu pecahan daripada teknologi Sistem Navigasi Satelit Sejagat GNSS (Global Navigation Satellite System) iaitu teknologi utama dalam penggunaan navigasi satelit. GPS adalah satu-satunya sistem GNSS yang berfungsi pada waktu ini dan ia boleh digunakan secara percuma untuk menentukan kedudukan dan boleh digunakan oleh orang awam

Dibawah GNSS, selain dari Navstar GPS, ada juga IRNSS yang dibangunkan oleh India, China juga membangunkan teknologinya sendiri yang dipanggil COMPASS dan negara negara di Eropah sedang giat membuat penyelidikan untuk mewujudkan GALILEO. Disamping itu, Russia juga mempunyai sistemnya yang tersendiri dipanggil GLONASS.

2. Oooo… Dia sama dengan GPRS laaa…

Ishk… Tak sama langsung.

GPRS tu ialah General Packet Radio Service yang juga dikenali sebagai teknologi pemangkin telefon mudah alih 2.5G. GPRS membolehkan rangkaian mudah alih berhubung kepada internet dengan lebih laju berbanding teknologi CSD (Circuit Switched Data). Dengan GPRS, capaian internet sentiasa tersedia dan tidak perlu mendail dan data hanya dimuat turun jika ada aktiviti internet.

Kan lain kan? Betul tak?

3. Macam mana nak pakai GPS dalam fon?

Ada beberapa cara. Disebabkan blog ini memang blog Symbian, maka saya akan menulis mengenai GPS dalam telefon pintar Symbian. Untuk telefon pintar yang menggunakan sistem operasi selain Symbian, anda perlu menggunakan sahabat karib anda, encik Google 😉

Pertama : Menggunakan alat GPS luaran.
Cara ini memerlukan anda memiliki sebuah telefon pintar Symbian dan juga sebuah alat GPSr (GPS receiver) Bluetooth.
Ini boleh digunakan untuk telefon pintar Symbian yang tidak memiliki GPS chip bina dalam seperti model Nokia E61 dan juga Sony Ericsson P1i.
Dalam pasaran, anda boleh mendapatkan alat GPSr ini seperti Garmin 10x. Harganya sekitar RM500 hingga RM700.

gps-garminAnda juga perlu memasang aplikasi GPS didalam telefon pintar anda serta meletakkan data peta GPS untuk digunakan sebagai peta asas “basemap”. Antara aplikasi yang popular untuk telefon pintar Symbian ialah Garmin Mobile XT, TomTom Navigator dan juga Sygic Mapdrive.

gps-garmin2

Kedua :
Menggunakan telefon pintar Symbian yang mempunyai GPS chip bina dalam seperti Nokia E90, Nokia N95 dan Samsung Innov8 i8510.

Kebanyakan telefon pintar Symbian yang baru dilancarkan sudah sememangnya memiliki chip GPS bina dalam.

Disamping itu, Nokia juga memasukkan aplikasi peta serta data untuk digunakan secara terus oleh pengguna telefon pintar S60. Aplikasi yang diberi adalah percuma. Tetapi anda perlu membayar untuk menggunakan navigasi suara. Namanya senang sahaja, Maps.

gps-mapsWalaubagaimanapun, sekiranya anda tidak berpuas hati dengan aplikasi tersebut, kerana mungkin data peta yang anda inginkan tidak anda temui, anda juga boleh memasang aplikasi GPS lain seperti Garmin Mobile XT yang juga boleh mengesan chip GPS bina dalam. Tetapi cara ini agak rumit untuk dilakukan.

Kegunaan GPS dalam telefon adalah sangat memudahkan. Ini kerana sekiranya kita ingin pergi ke tempat yang kita langsung tak pernah pergi, ia sangat membantu.

Satu lagi, dengan GPS dalam telefon, anda boleh menghantar koordinat anda kepada orang lain.

Dan semestinya, anda akan membawa gajet yang kurang sedikit berbanding membawa telefon dan alat GPS.

4. Selain dari fon, bende apa lagi yang kita boleh pakai untuk GPS?

gps-oregon1
Banyak… Ada juga alat GPSr yang memiliki skrin sendiri seperti Garmin Oregon. Alat-alat GPS seperti ini boleh diletakkan didalam kereta, atau sekiranya anda seorang yang suka aktiviti lasak seperti “jungle trekking”, ia juga bleh digunakan.

Anda juga boleh menggunakan GPS dalam laptop.

gps-laptop

Ada juga sistem GPS yang digunakan di dalam jam tangan berjenama mahal. Ia digunakan sewaktu kecemasan. Ini membolehkan pasukan penyelamat mengesan kedudukan anda dengan tepat sekiranya berlaku kecelakaan.

5. Tak kena bayar mahal ke nak pakai GPS?

Untuk kegunaan orang awam seperti kita, menggunakan GPS dalam telefon adalah sangat ekonomi dan paling efektif kerana harganya tidak begitu mahal. Malah, ia hampir-hampir percuma.

Kita perlu bayar untuk peralatan GPS seperti telefon pintar yang memiliki chip GPS, atau GPSr luaran dan juka aplikasi untuk membaca peta dan menanda kedudukan. Tapi untuk menggunakan GPS itu sendiri adalah percuma. Tak perlu bayar.

Tetapi sekiranya anda ingin menggunakan GPS di dalam kereta dengan alat GPS yang lebih canggih, harganya juga agak tinggi.

6. Tapi saya rasa GPS ni tak penting bagi saya. Semua jalan yang saya lalu saya dah hafal sangat…

Kegunaan GPS bukan untuk menunjuk arah jalan sahaja. Ada banyak kegunaan lain.

Antaranya ialah geotagging. Untuk menggunakan geotagging, anda memerlukan kamera atau telefon pintar yang mempunyai fungsi GPS bina dalam. Apabila anda menangkap/mengambil gambar, kedudukan latitud dan longitud gambar itu akan direkodkan serta dimasukkan dalam info file berkenaan.

Satu lagi fungsi GPS ialah untuk geocaching. Sebuah permainan ala treasure hunt tapi menggunakan koordinat latitud dan longitude untuk mencari lokasi dengan tepat.

Jika kita lihat, industri perkapalan dan penerbangan, mereka adalah antara pengguna GPS yang paling besar kerana ketepatan perjalanan mereka sememangnya diukur melalui GPS.

Industri GPS sangat luas. Google pun ada Google Maps. Nokia juga telah membeli syarikat GPS iaitu Navteq dan gate5. Dan tidak lama lagi, kereta-kereta yang dijual dipasaran pun akan dilengkapi dengan sistem GPS.

Kegunaan GPS sebenarnya sangat luas. Cuma kita sendiri yang menyempitkannya dan menganggap ia tidak penting. Sekiranya anda merasakan anda perlu untuk menggunakan GPS, pelajarilah dari orang-orang yang menggunakannya.

7. Kat mana lagi saya boleh dapatkan maklumat mengenai GPS, terutamanya untuk Malaysia?

Banyak. Anda boleh lawati forum Malsingmaps (http://www.malsingmaps.com). Yang memiliki banyak maklumat penting mengenai GPS untuk Malaysia dan Singapore serta kawasan lain.

____________________________________________________________

Begitulah sedikit-sebanyak tentang teknologi GPS yang selalunya diabaikan penggunaannya dalam smartphone Symbian. Jika anda ada sebarang komen dan cadangan – janganlah malu-malu untuk menaipnya disini supaya Encik Asri Al-Baker dapat membantu anda.

iklan-symbianku

April 6, 2009

Symbian 101: Bahagian 2 – Smartphone dan Syarikat Symbian.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 8:47 pm
Tags: , ,

iklan-symbianku

BAHAGIAN 2 DARIPADA 7 BAHAGIAN (Nota: Anda boleh baca BAHAGIAN 1 di SINI)

Mengapa disebut ‘SmartPhone’ atau ‘Telefon Pintar’ ? Apakah yang membezakannya dengan telefon yang lain?
Suatu masa dahulu ada 2 jenis peranti (device) yang mengungguli ‘mobile segment’ iaitu HANDSET (Mobile Phone) dan PDA (Personal Digital Assistant). Kemudian, kedua-dua ‘device’ ini digabungkan ‘kecanggihan’nya maka terbentuklah SMARTPHONE.

evolusi-smartphone

Smartphone pada sifatnya adalah:

  1. Menyatukan / menggabungkan ciri-ciri PDA dan ‘mobile phone’.
  2. Ciri-ciri (features) yang disebutkan termasuklah mampu mengendalikan ‘Office Programs’, membaca fail PDF, dipasang dengan teknologi WLAN, UMTS, HSDPA, kamera beresolusi tiggi, GPS dan sebagainya.
  3. Mempunyai skrin yang lebih besar dari telefon biasa.
  4. Kemampuan untuk memasang perisian luar! (Option to install own application).
  5. ‘Multitasking’ – keupayaan menjanakan (membuka) banyak perisian dalam satu masa tanpa gangguan.

Jika kita lihat ciri-ciri yang dinyatakan tadi, jelas menunjukkan ‘smartphone’ boleh dikategorikan sebagai sebuah ‘komputer’ kecil. Untuk memahaminya dengan lebih lanjut, cuba teliti dan fahamkan jadual di bawah ini:

what-symbian02

Operating System (OS)

Sebagai ‘nadi’ atau ‘enjin’ yang mengawal ‘sistem’ komputer, maka ‘Operating System’ adalah sangat diperlukan dan kritikal untuk membentuk dan mencorakkan penggunaan sesebuah komputer. Dalam alam ‘smartphone’ terdapat banyak OS yang dipasang dari kilangnya. Ini memberikan pengguna ruang untuk memilih model telefon dan memberikan kuasa kepada mereka untuk mengawalnya.

Operating System yang terkenal dalam ‘smartphone’ adalah (susunan mengikut ‘world market-share Q4 2008);

  1. Symbian (yang dikeluarkan dalam 3 platorm iaitu S60, UIQ dan MOAP-S (FOMA)).
  2. BlackBerry (RIM)
  3. Windows Mobile (Microsoft)
  4. Mac OSX (IPhone)
  5. Linux (juga LiMo)
  6. Palm (juga WebOS)
  7. BREW (Binary Runtime Environtment for Wireless)
  8. Android (Google)

smartphone-1

smartphone-2

Sejarah ‘Smartphone’ Symbian.

Berikut merupakan sejarah Smartphone Symbian dalam tamadun moden manusia. Ketahuilah Encik Alexander Graham Bell pun tidak pernah terfikir yang suatu hari nanti ‘telefon’ akan menjadi seperti ini.

smartphone-3

Jangkauan Kemungkinan: Symbian Boleh Melakukannya!

Apabila anda menggunakan peranti Symbian, anda telahpun mengetahui yang ianya berfungsi LEBIH dari sekadar telefon. Melalui blog ini, anda juga tahu yang sebuah telefon Symbian boleh berfungsi sebagai MODEM lantas menjimatkan perbelanjaan anda untuk membeli ‘Modem Broadband’ yang ada di pasaran. Selain itu anda juga telah mengetahui tentang ‘push-mail’, ‘backup’ nombor telefon di GMAIL, ciri ‘File Manager’, kawalan slaid Power Point dengan Bluetooth dan lain-lain lagi. Apa lagi kemungkinan-kemungkinan yang terdapat pada sebuah ‘smartphone’ Symbian?

Sebagai seorang yang bakal menulis perisian Symbian, anda mestilah berfikir secara kreatif, kritis dan ‘Out Of The Box’. Cuba lihat ‘slaid’ di bawah ini yang disediakan oleh ANDREAS JAKL – seorang pengaturcara (programmer) Symbian yang terkenal. Salah satu ciptaan terkenal beliau adalah ‘game’ JOURNEY dan JOURNEY II.

smartphone-4smartphone-5smartphone-6smartphone-7smartphone-8smartphone-9smartphone-10

Dua aplikasi masa hadapan yang sangat menarik minat saya adalah ‘Augmented Reality’ dan ‘Gesture Control/Sensor’. Agak payah untuk saya menerangkan maksud teknologi ini, cuba anda lihat sendiri video yang disediakan. Kedua-dua teknologi ini banyak digunakan dalam penciptaan ‘game’. Bagi saya ianya lebih hebat dari ‘Accelerometer Controlled Games’!

a) AUGMENTED REALITY GAME

b) GESTURE CONTROL GAME

c) ACCELEROMETER CONTROLLED GAME


Latarbelakang Symbian dan Symbian OS

Perkara yang ditulis berulang-ulang kali pasti membosankan anda. Apatah lagi saya selaku penulis dalam blog ini. Untuk itu anda boleh mengetahui serba-sedikit latar belakang Symbian di SINI, SINI(2) dan SINI(3).

Ada ENAM perkara yang perlu kita ketahui sebelum anda benar-benar berminat untuk menulis perisian Symbian. Enam perkara yang disebutkan ialah;

1) Symbian memegang ‘Market-Share’ yang paling tinggi dalam industri OS telefon. Ini menyebabkan peluang terbuka dengan lebih cerah untuk anda bekerja, belajar dan menghasilkan sesuatu yang mengkagumkan pada suatu hari kelak. Dan trend ini dijangka akan berterusan sehingga 5 ke 6 tahun yang akan datang.

smartphone-16

2) Smartphone (terutama sekali Symbian) bakal mengambilalih tempat komputer pada suatu hari nanti. Ini terbukti apabila kuasa smartphone sekarang sudah menghampiri kuasa dan kebolehan sebuah laptop.

smartphone-121

3) Banyak aplikasi, ciri (fitur), teknologi dan pelbagai kemungkinan masa hadapan yang mampu dilaksanakan oleh Symbian. Lebih-lebih lagi kini Symbian telah pun menjadi ‘open source’ dan terdapat lebih 80 syarikat peneraju teknologi telah bergabung demi menjayakan ‘Yayasan Symbian’.

smartphone-13

4) Multiplatform (S60, UIQ dan MOAP) dan ketiga-tiga platform ini telah bersatu untuk masa hadapan yang lebih baik. Alangkah baiknya jika pada suatu hari nanti kita akan melihat ‘Netbook’ Symbian atau ‘Game Console’ Symbian kerana kepakaran JEPUN dan EROPAH telah bergandingan?

smartphone-14

5) Symbian kini telah diterima sebagai satu ‘subjek’ di Universiti terkemuka dunia (56 Universiti setakat Q1 2008). Mungkin dalam masa terdekat ini (dalam 3-4 tahun akan datang) IPT tempatan Malaysia juga akan turut menyertainya.

smartphone-15

6) Betapa KURANGNYA (atau lebih tepat: HAMPIR TIADA!) perisian tempatan Malaysia baik dalam Bahasa Melayu atau Inggeris dibangunkan untuk Symbian pada masa kini. Ini membuka peluang kepada anda seluas-luasnya untuk memasarkan idea dan produk anda. Bayangkan jika dalam masa terdekat ini, anda dapat bangunkan perisian seperti Kamus Dewan, Panduan Haji dan Umrah, Ensiklopedia Pelancongan Malaysia, Peta Rangkaian Jalanraya, Tren dan Kapalterbang di Malaysia, Buku Interaktif Hikayat dan Cerita Kanak-kanak dan lain-lain perisian termasuk ‘game’ rakyat seperti Congkak (dengan Bluetooth Multiplayer) dan Main-Main Hantu (cari hantu dengan ‘Augmented Reality’). Bukankah jika anda menjadi seorang pemula (pioneer) maka anda akan terus kekal dalam industri ini?

Selamat mendalami Symbian! Selamat datang ke masa depan!

Mac 2, 2009

Tutorial: ‘Backup’ Semua No. Telefon Anda di GMAIL

Filed under: Tips Pengguna Symbian,Tutorial Symbian — adliayob @ 1:28 am
Tags: ,

gsync00

Apa yang paling berharga buat anda pada sebuah telefon bimbit yang anda miliki? Adakah ‘memory-card’? video-video peribadi? foto? mp3? sms? notes? atau phonebook?

Seperti biasa, phonebook merupakan jawapan lazim dan jika diberi pilihan, rata-rata tidak peduli jika memory-card hilang berbanding dengan ‘contact-numbers’. Ada banyak cara untuk ‘backup’ nombor-nombor kenalan, antaranya ialah-

  1. Tulis secara manual satu-per-satu no. telefon ke dalam sebuah buku.
  2. Gunakan perisian ‘sync’ atau ‘backup’ pada CD-Rom yang dibekalkan dalam kotak telefon. Biasanya semua no. telefon akan di ‘backup’ pada komputer.
  3. ‘Backup’ semua no. telefon kepada SIMCARD.
  4. ‘Backup’ semua no. telefon kepada memory-card.
  5. Simpan semua ‘contacts’ kepada telefon ke-dua atau telefon lama
  6. Atau mendapatkan perisian KHAS untuk ‘backup’ semua ‘phonebook’ anda!

Apa pula jika semua penyelesaian di atas TIDAK SEMPAT anda lakukan? Atau anda terlepas pandang atau peluang untuk berbuat demikian? Jangan risau! Kini semuanya akan diselamatkan.

Backup ‘Phonebook’ Melalui Akaun Email GMAIL Anda.

Sebelum anda melaksanakan arahan di bawah, anda PERLU memiliki akaun GMAIL anda sendiri. Selain itu, anda juga perlu mengetahui status ‘contacts’ yang ada pada telefon anda. Sila lihat gambarajah di atas untuk maksud lanjut.

Ok. Mari kita teruskan dengan ‘upacara’ backup kita!. Sila ikuti langkah-langkah di bawah ini:-

gsync01

gsync02

Bagaimana? mudah kan!. Jika anda mempunyai telefon Symbian WiFi, ini bermakna anda tidak perlu berbelanja untuk tujuan ini walau se-sen pun. Tetapi, jika anda menggunakan ‘line telefon’ (Gprs/ Edge atau 3G) ia akan memakan belanja lebihkurang RM1.00 ke RM 2.00 sahaja.

Tips ini sangat berguna jika anda menukar telefon baharu atau membeli telefon baharu. Ia juga sangat baik kerana data yang tersimpan di internet tidak akan rosak atau ‘tamat tempoh’. Apabila anda perlukan ‘contact-numbers’ anda semula – anda hanya ‘setting’ semula seperti langkah-langkah yang ditunjukkan dan ‘SYNC’ kepada akaun GMAIL anda. Dan semua ‘contacts’ akan dipindahkan kembali kepada telefon baharu tadi. Menarik kan?

(Nota: Google SYNC untuk UIQ3 akan menyusul kemudian. Harap anda bersabar…)

iklan-symbianku

Januari 30, 2009

Tutorial: Mencipta THEME (S60-3rd) Sendiri

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 7:10 pm
Tags: , ,

carbide01

Tutorial kali ini sangat menarik DAN GRAFIKNYA BERAT: Bagaimana membuat THEME sendiri (untuk telefon Symbian S60 3rd Edition) dan saya pasti ramai juga yang tertanya-tanya tentang perkara ini. Berikut merupakan langkah-langkahnya:

Keperluan Asas Sebelum Mencipta Theme

  1. Sebuah komputer/laptop dengan kapasiti CPU 1.5Ghz ke atas / RAM 1Gb / Hdd (C:\) kosong (longgar) sekurang-kurangnya 10Gb
  2. Operating System pada komputer – Windows XP Home Edition SP2 ke atas (dengan sokongan .NET Framework 2.0 atau lebih baik – klik SINI untuk download – 22.4Mb)
  3. Perisian CARBIDE UI Theme Edition v3.4 yang dikeluarkan oleh SYMBIAN (klik SINI untuk download – 169Mb)
  4. PENTING!– Pendaftaran sebagai DEVELOPER di Nokia.com (http://www.forum.nokia.com) jika tidak, anda tidak dapat download perisian CARBIDE UI.
  5. Graphic Editor seperti Adobe Photoshop/ Adobe ImageStyler/ GIMP/ PaintShop Pro
  6. Kefahaman/ Kebolehan mengolah MEDIA (*.bmp/*.jpg/*.png/*.gif/*.psd/*.svg dan setaraf)
  7. Sebuah telefon Symbian Versi 9.x (platform S60 3rd Edition)

Keperluan Semasa Mencipta Theme

  1. Grafik (berformat BMP) pada saiz 240 x 320 pixel ATAU 320 x 320 pixel (widescreen format)
  2. Bersedia / berpengalaman dalam persekitaran OOB (Objct Oriented Programming)

Baik. Sekarang kita mulakan. Berikut merupakan langkah-langkah untuk memulakan tema (theme) anda sendiri dengan CARBIDE UI (Theme Edition).carbide-step01

Nota #1 – Berkaitan WORKSPACE. Adalah disarankan anda mencipta folder sendiri pada harddisk D (D:\) untuk keselamatan anda. Jika anda memilih ‘Default Workspace’, ia mungkin mendatangkan masalah dari segi mencapai fail dan jika OS Windows anda rosak, ia turut hilang.carbide-step02

Nota # 2 – Bukan tidak boleh anda memilih ‘S60 3rd Edition FP2 BaseGraphics’, tetapi theme tersebut akan HANYA boleh dipasangkan kepada telefon Symbian 9.2 sahaja. Apabila kita mencipta theme, kita mestilah ingat yang orang lain juga mahukan theme tersebut dan ia mestilah sesuai dengan SEMUA telefon S60 Symbian 9.x

carbide-step03

Nota # 3 – Ada 2 jenis grafik yang sesuai untuk mencipta theme, iaitu BMP (bitmap) dan SVG (vector). Sebenarnya pilihan terbaik adalah SVG. Namun untuk kemudahan bersama, pada tutorial ini kita akan belajar yang mudah dahulu iaitu BMP.

Nota # 4 – Kebanyakkan resolusi skrin pada Symbian 9.x adalah bersaiz 240 x 320 pixels. Namun ada juga model-model yang mempunyai resolusi yang ganjil seperti Nokia N80 (352 x 416), Nokia 3250 (176 x 208 ) dan Nokia E71 (320 x 240). Untuk menyebabkan theme anada ‘diterima’ oleh kebanyakkan skrin – pilihlah resolusi 320 x 320 pixels (widescreen).

carbide-step04

Nota # 5 – Sedikit mengenai BITMAP EDITOR – jangan pilih Photoshop jika anda tidak fasih (fluent) dalam penggunaannya. Sebagai alternatif, anda juga boleh mengunakan GIMP, PainShop Pro, Corel Draw, Ms Photo Editor, Paintbrush dan lain-lain. Yang penting, anda dapat mengolah (EDIT) background yang tersedia dan menggantikannya dengan background anda sendiri.

carbide-step05Nota # 6 – Saya menggunakan ADOBE IMAGESTYLER sebagai alternatif kepada Adobe Photoshop untuk mencipta grafik ‘idle background’ dan ‘background’. Begitu juga – untuk setiap grafik yang dipaparkan pada blog ini, saya menggunakan Adobe Imagestyler. Ia lebih mudah untuk dikuasai. Namun terpulang kepada anda untuk menggunakan apa sahaja program asalkan anda boleh mengendalikannya.

carbide-step06

Nota # 7 – Pemahaman anda tentang ‘graphic file format’ sangat diperlukan disini. Sekali lagi diingatkan supaya MENUKAR nama fail kepada ‘qsn_bg_screen_idle.png’ dan BUKANNYA format psd (photoshop).

carbide-step07Nota # 8 – Selain menukarkan ‘Navi Pane’ kepada ‘transparent’, anda juga boleh menukar warnanya mengikut pilihan anda. Tips rekacipta tema – Gunakan pertimbangan sewajarnya untuk mencipta ‘Active Background’. Sesuaikan latarbelakang dengan warna ‘font’.

carbide-step08

Kepada sesiapa yang biasa menggunakan Macromedia FLASH – rasanya step yang ditunjukkan tidaklah kelihatan janggal kepada anda.

carbide-step09

OK. Setakat ini anda telahpun mencipta satu tema buatan sendiri. Seterusnya kita akan mempelajari bagaimana untuk mendapatkan ‘DevCert – Developer Certificate’ dan ‘key’ anda sendiri. Kemudian kita akan ‘package’kan (atau compile) kepada *.SIS atau *.SISX dan terus memasang theme ini ke telefon Symbian S60 3-rd Edition anda.

carbide-step10

Seterusnya, menciptakan SIS PACKAGE untuk tema anda dan terus memasangnya di telefon Symbian anda!

carbide-step11

Itu sahajalah untuk kali ini. Semoga anda berjaya menjadi THEME-MASTER yang disegani!

carbide-step12

banner-anim0

Januari 14, 2009

Symbian 101: Bagaimana Menulis Perisian Symbian? Satu Pengenalan.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 6:25 pm
Tags: , ,

symbian101-a

Tahun 2009 ini, seperti yang telah saya janjikan, saya akan berkongsi tentang cara-cara untuk mencipta perisian Symbian untuk platform S60 dan UIQ. Sebenarnya, ini adalah hasrat terbesar saya dan ia amatlah susah untuk dipersembahkan kepada umum lebih-lebih lagi dalam gaya penulisan Bahasa Melayu. Untuk itu, jika ada istilah teknikal yang wujud dalam artikel ini dan selanjutnya – maka saya terpaksa menggunakan istilah asli ‘ENGLISH’ kerana kita sedia maklum, bahasa pengaturcaraan c++, Microsoft Visual Studio, Carbide C++, Phyton, Ruby, SDK dan CodeWarrior semuanya ‘in English’.

Sebelum saya meneruskan artikel ini, anda diminta jangan risau tentang perkataan ganjil yang tertera diatas. Itu hanyalah sebagai perkakas (atau tools) untuk anda memulakan penulisan perisian Symbian anda sendiri.

Untuk permulaan, kita akan membicarakan tentang ‘Symbian-Programming’ mengikut tajuk-tajuk seperti yang tertera dibawah ini:

  1. Symbian 101: Bagaimana Menulis Perisian Symbian? Satu Pengenalan.
  2. Symbian 101: Smartphone dan Syarikat Symbian.
  3. Symbian 101: Pengenalan Antaramuka Platform (UI Platform Overview).
  4. Symbian 101: Sinopsis Sistem Operasi Symbian (Symbian OS Overview).
  5. Symbian 101: Membangunkan Perisian untuk OS Symbian (Developing for Symbian OS).
  6. Symbian 101: Komuniti Pembangun Perisian (Community).
  7. Symbian 101: Sumber Rujukan Yang Dicadangkan (Recommended Literature).

Setelah anda meneliti semua 7 sub-tajuk yang tertera, mungkin anda berminat dan teruja atau mungkin juga anda berasa ‘lemah-gemalai’ atau longlai kerana ia mungkin akan diterbitkan dengan panjang berjela-jela dengan abstrak, topik perbincangan, kupasan dan istilah yang meningkatkan kadar ‘migrain’ di kepala anda!

YA! tepat sekali jangkaan anda! Artikel-artikel yang akan dibincangkan selepas ini sememangnya teknikal, panjang, penuh teori, praktikal, pindah-turun (download) yang memakan masa dan bill, pandangan, perbincangan, contoh kod-sumber dan lain-lain sehingga menyebabkan anda tidak mahu menjadi owner kepada Blog Symbian Malaysia!

Jika berat anda rasakan, percayalah… berat lagi tanggungjawab saya untuk menerbitkannya! Tetapi, demi maruah bangsa melayu pada masa hadapan dalam mendepani teknologi telefon bimbit – maka saya bersedia menghabiskan masa, tenaga dan duit-ringgit saya (bayangkanlah jika secawan teh-tarik sekarang pun dah RM1.50 dan belum masuk lagi cas elektrik sejam RM2.00 di kedai mamak ni) untuk anda dengan harapan suatu hari nanti akan lahir seorang GENIUS pembangun perisian Symbian berbangsa Melayu dan menghasilkan perisian peringkat antarabangsa!

Mengapa Menulis Perisian Symbian?

Symbian merupakan syarikat yang menghasilkan Sistem Operasi SYMBIAN yang digunapakai oleh 5 syarikat pengeluar telefon bimbit di dunia. Syarikat-syarikat tersebut adalah Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Motorola dan LG.

Dalam dunia telekomunikasi yang sentiasa menghadapi persaingan, Sistem Operasi Symbian telah dicabar oleh lain-lain pengeluar yang menghasilkan Sistem Operasi Windows Mobile, Palm, BlackBerry, Mac-OSX, Linux dan yang terbaru Android. Jika di Amerika Syarikat, Windows Mobile, BlackBerry dan MAC-OSX mendominasi pasaran semasa telefon manakala Symbian berada ditangga bawah. Symbian bukanlah pilihan di Amerika Syarikat (walaupun NOKIA agak popular juga disana!). Walaubagaimanapun, dikawasan lain didunia, Sistem Operasi Symbian tetap menjadi pilihan teratas pengguna telefon Bimbit.

Senario Symbian di Eropah.

Selaku tempat lahir Symbian, Eropah merupakan ‘testbed’, ‘incubator’ dan pasaran utama produk Symbian. Bermula dengan syarikat Psion yang menghasilkan EPOC, gergasi telekomunikasi dunia seperti Ericsson, Nokia, Siemens dan Sendo telah berganding tenaga untuk melahirkan Sistem Operasi Symbian.

Di Eropah, masyarakatnya berpendidikan tinggi sesuai dengan status negara maju yang dimiliki. Tidak seperti tempat lain yang mengutamakan jenama telefon, penduduk Eropah lebih mengutamakan OS (Sistem Operasi) dalam pemilihan sebarang alat elektronik. Maka apabila SENDO memperkenalkan telefon Symbian mereka sekitar tahun 2003 (pada ketika itu dikuasakan dengan Symbian versi 6.x) – dengan mudah syarikat ini meraih keuntungan yang tinggi. Eropah juga merupakan tempat lahir UIQ – satu cabang platform utama Symbian.

Kini, kebanyakkan penduduk Eropah lebih menyokong Symbian berbanding dengan OS yang lain. Di Finland, syarikat Nokia merupakan salah satu pembayar cukai terbesar dan penyumbang pembangunan negara. Di Sweden, rata-rata penduduknya kenal dengan Ericsson, Sony-Ericsson dan UIQ. Manakala ditempat lain seperti Itali dan Russia, negara-negara ini kerap dipilih sebagai tempat pelancaran produk Symbian terbaru. Sebagai contoh Samsung i400 mula diperkenalkan di Russia pada tahun 2005 sebelum ia dilancarkan ke bahagian lain dunia.

Penjualan perisian dan games untuk Symbian adalah sangat memberangsangkan dan rata-rata kedai telefon menawarkan perkhidmatan ‘upgrade’ perisian/games tanpa banyak kerenah (ini ada kaitan dengan system VAT di Eropah). Komuniti, foum-online, ‘gathering’, seminar dan ‘talk-show’ tentang Symbian kerap diadakan. Malah kebanyakkan kolej dan universiti di Eropah telah menawarkan subjek pengaturcaraan Symbian kepada sesiapa yang berminat.

Senario Symbian di Jepun.

Jepun merupakan tempat ke-dua selepas Eropah yang ‘fanatik’ Symbian. Disokong penuh oleh NTT DOCOMO selaku telco dan pembangun Symbian, ia telah menerbitkan satu konsortium yang amat besar dan dikenali sebagai FOMA. Melalui platform FOMA, syarikat-syarikat terkemuka seperti Fujitsu, Sharp, Sony-Ericsson dan Mitsubishi kerap mengeluarkan telefon berteknologi tinggi berasaskan Symbian.

Teknologi ‘premium’ seperti penggabungan kamera lensa ‘CCD’ dan spektrum 3.5G dibangunkan dengan awal di Jepun dengan Symbian sebelum ia diimplementasikan ke syarikat Nokia, Samsung, Panasonic, Siemens, LG, Arima dan Lenovo.

Lihat sahaja filem ‘Tokyo Drift’ yang memaparkan kegilaan perlumbaan kereta di Jepun – dan perhatikan telefon yang mereka gunakan – semuanya adalah ‘FOMA Symbian’ yang teknologinya entah bila akan sampai ke bumi Malaysia ini.

Rakyat jepun merupakan pengguna telefon bimbit yang menduduki ranking teratas dalam menukar telefon dalam seumur hidup mereka. Kadar penukaran telefon adalah 3 bulan sekali. Disebabkan faktor ini, pembangun FOMA akan sentiasa mencari teknologi baru untuk diimplemenasikan pada Sistem Operasi Symbian. Maka model yang dihasilkan seterusnya akan lebih baik dari keluaran yang sebelumnya.

Symbian merupakan OS telefon nombor satu di Jepun. Tidak seorang pun yang terkecuali memiliki sekurang-kurangnya sebuah telefon FOMA (Symbian).

Senario Symbian di China.

Negara ini mengamalkan sistem komunis dalam politik mereka. Namun ini tidak menyebabkan mereka mundur atau terkebelakang dari segi teknologi telefon bimbit. Nokia, Sony Ericsson, Motorola dan Lenovo merupakan peneraju Symbian yang aktif di sini.

Sejak mula lagi, versi perisian dan games berbahasa cina dikeluarkan di China. Syarikat Symbian juga mempunyai cawangan pejabat rasmi di China dan ia juga kerap menganjurkan aktiviti akademik di kebanyakkan kampus dan fakulti universiti-universiti tempatan.

Pada hari ini Negara China merupakan kuasa kedua terbesar selepas Jepun dalam teknologi dan pembangunan aplikasi Symbian.

Symbian di lain-lain tempat di Asia.

Di India, komuniti Symbian agak besar dengan pembangun (programmer) yang ramai dan pintar. Begitu juga di Taiwan, Korea dan Hong Kong. Di tempat-tempat yang disebutkan ini Symbian merupakan ‘masa depan’ yang harus di eksploitasi sepenuhnya untuk mempertingkatkan ekonomi.

Begitu juga di Mesir, Jordan dan Iran – pembangun dan syarikat pengeluar perisian Symbian sangat banyak dan mereka mengkhusus untuk pembangunan perisian dalam Bahasa Arab.

Symbian di Asia Tenggara.

Symbian merupakan jenama atau nama yang aneh, ganjil dan tidak pernah didengar di wilayah ini. Bukan sahaja di Malaysia, malah di Filipina, Indonesia, Brunei, Laos, Vietnam dan Thailand juga terkebelakang dalam pembangunan Symbian.

Tidak seperti di Eropah, rakyat Asia Tenggara lebih mementingkan jenama (seperti NOKIA) dan kerap tersalah/tersilap dalam pembelian telefon bimbit. Yang paling menyedihkan sekali, terutamanya di Malaysia, kebanyakkan jurujual, pengedar dan kedai telefon langsung tidak memahami tentang Sistem Operasi dalam setiap gajet yang dijual. Cuba anda pergi ke mana-mana kedai telefon di Malaysia dan mintakan jurujual mengeluarkan hanya model Symbian di atas meja – mereka akan memberikan respon yang lambat dan kadang-kala menukarkan topik persoalan anda kepada model-model baru jenama terkemuka.

Kefahaman tentang teknologi dan Sistem Operasi telefon bimbit amat dangkal (shallow) di Malaysia sehinggakan sanggup ‘memperbodohkan’ pengguna dengan fakta-fakta tertentu demi menjayakan pembelian. Memang kita faham jika banyak kuantiti terjual maka banyaklah keuntungan yang dijanakan, tetapi pada saya yang terpenting adalah pendidikan dan kejujuran untuk berniaga dengan lebih lama lagi.

Sebenarnya inilah punca mengapa saya menerbitkan ‘Blog Symbian Malaysia’ di internet. Sesungguhnya saya tidak mahu masyarakat berketurunan melayu yang mendominasi Nusantara masih ketinggalan dalam teknologi.

Masa Depan Dalam Symbian.

Pada tahun lepas semua pemilik platform Symbian telah bersatu dalam penubuhan ‘Yayasan Symbian'(Symbian Foundation). Symbian Foundation akan mengeluarkan satu platform universal yang akan dikongsi dengan semua pengeluar produk Symbian. Ini bermakna dalam dua tahun lagi tidak kira apa jenama telefon anda – anda tetap menggunakan satu Sistem Operasi satu platform. Tiada lagi FOMA, S60 atau UIQ lagi.

Saya mengambil contoh syarikat INFINITE DREAMS yang sangat berjaya dan dipercayai oleh Symbian dan Nokia. Syarikat ini sebenarnya bermula dengan kecil dengan penghasilan satu permainan yang dikenali sebagai ‘SkyForce’. Tidak lama kemudian akibat dari permintaan yang tinggi pasaran, ia telah mengeluarkan lain-lain permainan seperti ‘SuperMiners’, ‘Explode Arena’, ‘SkyForce Reloaded’, ‘KRally’ dan yang terakhir – ‘Hook On: Creatures Of The Deep’.

Satu permainan yang dihasilkan oleh Infinite Dreams berharga antara USD 9.90 hingga USD 19.90 (RM 31.60 hingga RM 63.60). Setakat ini syarikat ini telah berjaya menjual lebih 200 ribu salinan perisian! Jika kita mencongak – jualan mereka adalah menghampiri 8 juta ringgit! Fakta inilah yang sebenarnya merubah Infinite Dreams menjadi salah satu ‘Gergasi Pembangun Permainan Symbian’ yang terkemuka di dunia. Kiraan ini belum termasuk dengan angka penjualan model Nokia N81 yang dilengkapkan sekali dengan permainan ‘Hook On: Creatures Of The Deep’ tadi.

Syarikat seperti Epocware, Gameloft, Astraware dan pembangun Antivirus juga tidak terkecuali mendapat faedah yang besar dalam Sistem Operasi ini.

Berbalik kepada masa depan Symbian, apabila semua kepakaran telah disatukan dibawah satu bumbung (Symbian Foundation) maka lebih banyak peluang akan terbuka untuk kita semua.

Dalam 4 tahun kebelakangan ini, saya melihat adanya potensi yang luas untuk pembangunan perisian Bahasa Melayu yang boleh dikomersilkan. Pandangan ini dikongsi bersama oleh seorang Ahli Parlimen (Yang Berhormat) iaitu YB. Tuan Hj. Salleh Kalbi yang menulis (dan memasukkan LINK Blog Symbian Malaysia) ke dalam Blog Minda Salleh Kalbi yang merupakan blog rasmi beliau. Apabila saya membaca topik Anda Insan Yang Berpotensi Besar!pada blog beliau baru-baru ini, saya amat terharu dengan pandangannya yang menjurus kepada pembangunan perisian telefon bimbit.

Jika seorang Yang Berhormat pun memandang serius pembangunan perisian telefon bimbit, apalah pula respon kita selaku rakyat di negara ini?

Saya penuh yakin jika kerajaan memberikan galakan untuk mencetuskan dan menyokong usaha pembangunan Symbian – maka Malaysia bakal menjadi pusat rujukan antarabangsa Symbian kerana negara ini penuh dengan pelbagai agama, bangsa dan budaya. Di Malaysia kita boleh menciptakan perisian dalam Bahasa Melayu, Inggeris, Jerman, Korea, Jepun, India, Kadazan-Dusun, Iban, Portugis, Mandarin, Kantonis, Hakka, Arab dan lain-lain bahasa dunia kerana semua pakar bahasa-bahasa yang disebutkan ada di negara majmuk ini!

Syarikat terkemuka telefon bimbit seperti Nokia, Sony Ericsson, Samsung dan LG telahpun bertapak di negara ini. Cuma apa yang diperlukan adalah keyakinan, jatidiri dan semangat untuk memulakan sesuatu tanpa mengharapkan imbuhan. Inilah resepi untuk berjaya. Bak kata YB. Salleh Kalbi – J.K Rowling sewaktu menulis buku Harry Potter merupakan seorang penganggur dengan beban seorang anak yang masih menyusu!

Masa Depan Symbian di Malaysia.

Saya meletakkan tempoh dua tahun untuk rakyat Malaysia menjadi ‘separuh-matang’ dalam teknologi Symbian. Dan dalam tempoh dua tahun ini, saya yakin ada dua atau tiga syarikat pembangun perisian Symbian akan muncul dipersada dunia.

Artikel ini diterbitkan untuk anda memahami dan bersemangat untuk memulakan kajian tentang pembangunan Symbian. Ia juga selaku pemberitahuan tentang masa depan Symbian yang penuh gemilang. Anda tidak rugi jika membazirkan masa dua tahun demi pembangunan sebuah perisian – tetapi anda akan lebih rugi lagi apabila idea yang anda ada sekarang dicuri dan dibangunkan oleh orang lain yang lebih tekun dan rajin daripada anda yang akhirnya dia berjaya menjadi seorang jutawan!

Langkah Pertama Untuk Menulis Perisian Symbian.

Sebelum bermula, anda mestilah seorang yang memiliki telefon bimbit Symbian (tidak kira S60 atau UIQ). Selain itu, anda memiliki sebuah komputer dengan RAM yang tinggi (dicadangkan 2Gb) untuk proses penulisan perisian. Sistem Operasi yang dicadangkan untuk komputer anda adalah Windows XP.

Anda juga mestilah mahir dalam pencarian maklumat di Internet. Kelebihan dan latarbelakang dalam pengendalian bahasa pengaturcaraan C++ merupakan nilai tambah kepada anda. Anda juga mestilah sudah membiasakan diri dengan persekitaran orientasi objek (Object Oriented), Visual Studio dan Compiler.

Perisian Symbian agak mudah juga dibangunkan kerana telah dilengkapkan dengan SDK (Software Development Kit) dan Emulators. Proses ‘Symbian-Signing’ juga telah dipermudahkan.

Anda juga perlu mendaftar forum ‘developer’ seperti ‘Symbian Developer Forum’, ‘Forum Nokia’, ‘MotoDev’ atau ‘Samsung Developer Site’. Ini kerana komuniti pembangun Symbian berkumpul disini. Kepada yang sudah biasa dengan ‘open-source’ – ini akan memudahkan lagi proses pembangunan perisian anda. Sumber kod terbuka (bebas) untuk Symbian banyak terdapat di Internet.

Selain itu persediaan fizikal, ekonomi dan mental perlu seiring dalam pembangunan perisian Symbian. Jika anda membangunkan perisian (atau games) dalam kumpulan ia adalah satu usaha yang bijak dan baik. Pastikan salah seorang dalam kumpulan anda mempunyai latarbelakang ‘Multimedia’ untuk kemudahan penciptaan UI, Audio, Video dan Grafik.

Kita akan bersambung lagi dengan kupasan yang selanjutnya iaitu ‘Smartphone dan Syarikat Symbian’.

Sila sumbangkan artikel atau komen membina disini supaya kita benar-benar mendapat manafaat demi pembangunan produk Bahasa Melayu di pasaran kelak.

Disember 3, 2008

Tutorial: Wallpaper Symbian 9.x

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 5:43 pm
Tags: , ,

heroes-wall

Salah satu perkara yang melambangkan kesombongan melampau pemilik telefon Symbian adalah wallpaper. Ini disebabkan oleh keluasan skrin yg terdedah kepada khalayak ramai bila setiap kali ‘standby-screen’ diaktifkan. Maka pemilik akan menayangkan gambar atau grafik yang ‘mengancam’ sehingga mampu menarik perhatian umum. Masalahnya – wallpaper Symbian sukar di cari di internet (bukan seperti wallpaper komputer) dan mempunyai dimensi saiz yg berbeza jika hendak menciptanya.

Seperti yang telah diketahui, ada 2 platform berbeza pada OS Symbian versi 9.x iaitu S60 dan UIQ. Menariknya kedua-dua platform berkongsi saiz skrin yang sama pada kebanyakan model iaitu 240×320 pixel. Saiz ini dikira standard walau kepada model terbaru seperti Samsung INNOV8, i7110, Nokia N96, N85, N79 dan Sony Ericsson G900, G700.

Tutorial pada kali ini akan memberikan penerangan bagaimana untuk mencipta wallpaper anda sendiri. Bagaimanapun, tutorial ini tidak dapat diaplikasikan terhadap model-model seperti E70/N80 (352×416 pixel), Skrin Dalaman E90 (800×352 pixel), dan N91 & 3250 (176×208 pixel) kerana model-model yang disebutkan mempunyai keluasan skrin yang sangat berbeza.

Berikut merupakan cara-cara untuk mencipta grafik wallpaper anda sendiri.

1. Anda mestilah memasang terlebih dahulu perisian graphic-editor pada komputer anda seperti Adobe Photoshop, GIMP, CorelDraw atau Paint Shop Pro. Jika anda tidak mempunyai software seperti yang dinyatakan, sila download perisian GIMP disini.

2. Ciptakan satu segiempat bersaiz 240×320 pixels. Ini adalah saiz skrin telefon anda. Semua unit ukuran untuk wallpaper adalah pixel.

3. Kemudian sesuaikan gambar-gambar, foto atau sebarang grafik mengikut acuan saiz tadi.

4. Untuk S60, olah grafik mengikut gambarajah yang tertera diatas. Perhatikan ia mempunyai ‘Visible Graphic Area’ dan grafik yang bakal terpapar pada skrin MESTILAH berada dalam kawasan ini (kawasan berwarna UNGU). Kawasan merah pada bahagian atas dan bawah skrin tidak akan terpapar. Ini bermaksud jika anda melakar grafik pada bahagian ini, grafik anda akan ditutup oleh THEME yang anda aktifkan.

5. Begitu juga dengan UIQ. Lakarkan grafik anda pada kawasan UNGU seperti yang ditunjukkan. Kawasan terpapar (visible graphic area) UIQ adalah lebih luas dari S60.

6. Pastikan ‘Visible graphic area’ untuk setiap penciptaan di buat dengan betul. Jika grafik anda tersasar dari kawasan (ukuran) ini, maka sia-sia sahaja. Perhatikan juga bagaimana ‘kawasan hitam HEROES’ dan ‘URL Blog Symbian Malaysia’ akhirnya tidak terpapar pada skrin kedua-dua S60 dan UIQ.

7. Setelah anda berpuas hati dengan penciptaan anda, sila EXPORT (atau Save As) grafik anda kepada salah satu format berikut: JPG, GIF, PNG atau BMP. Saya menyarankan agar anda menyimpan dalam format PNG kerana ia tidak akan mengurangkan mutu grafik.

8. Kemudian hantar hasil grafik anda kepada telefon. Jika anda menggunakan Bluetooth, ia akan terpapar dalam ‘inbox’ pada messaging menu. Buka grafik dan SAVE (penting!). Kemudian anda boleh terus menukar wallpaper telefon anda (samada terus dari inbox atau dari gallery).

9. Semua grafik yang anda ciptakan (tidak kira JPG, BMP, GIF atau PNG) akan automatik bertukar kepada format MBM pada telefon Symbian. MBM adalah format grafik untuk Symbian.

10. Nota kepada pemilik Symbian 9.1 platform S60: Sila gunakan grafik pada acuan 240×235 pixel untuk mencipta wallpaper anda.

Wallpaper Heroes.

Salah satu cerita fiksyen yang saya ikuti ialah Heroes. Cerita ini diolah dengan amat baik sekali. Ia menggabungkan plot penceritaan ala komik, anime Jepun dan drama Amerika (yang selalunya ber’season’). Buat masa sekarang, Heroes telah masuk season ke-3 dan sebanyak 10 episod telah berjaya di pindah-turun ke laptop saya.

Kepada yang masih belum menonton Heroes walaupun satu episod, maka anda adalah dinasihatkan agar JANGAN MENCUBA untuk mengikutinya kerana khuatir anda bakal dijangkiti penyakit insomnia, hilang tumpuan, penyakit kuku & mulut (untuk perokok tegar) dan sakit jiwa kronik kerana cerita ini mempunyai elemen ketagihan luar biasa. Manakala penyakit berkhayal ‘macam ada power sendiri’ akan menyusul kemudian secara berperingkat-peringkat.

Dua minggu kebelakangan ini saya agak sibuk dengan pelbagai tugasan internet dan multimedia. Namun saya sempat juga melakar beberapa grafik wallpaper UNTUK S60-3rd EDITION berdasarkan ‘artwork’ siri Heroes (dari Season 1 hingga Season 3). Memang terdapat beberapa ‘spoilers’ pada penciptaan grafik ini (lebih-lebih lagi kepada yang menonton siri ini di TV3). Jadi harap bawa bersabar dan jangan persoalkan saya tentang spoilers ini.

Untuk mereka yang masih mabuk dan mempunyai telefon Symbian S60-3rd, silalah ubati penyakit anda dengan men’download’ 18 wallpaper ekslusif HEROES hadiah dari Blog Symbian Malaysia.

Klik SINI untuk DOWNLOAD Wallpaper S60 3rd Edition (Symbian 9.2/9.3)

Klik SINI untuk DOWNLOAD Wallpaper S60 3rd Edition (Symbian 9.1)

heroes-wall-s602

psst: Tak guna anda klik kanan dan ‘save’ gambar yang tertera diatas kerana ia tidak dicipta untuk telefon anda. Sebaliknya KLIK pautan yang disediakan (sebelum/diatas gambar) untuk ‘download’ wallpaper ini.

Oktober 27, 2008

Cakap-Cakap: Kesedaran Teknologi Telefon Bimbit Di Kalangan Kita

Sebelum saya menerangkan lebih jauh mengenai Symbian, mari kita lihat sejenak kesimpulan (summary) yang kita telah ketahui setakat ini. Apa yang tercatat disini amat penting kerana selepas ini kita akan dalami secara teknikal tentang Sistem Operasi Symbian.

Malaysia merupakan sebuah negara yang dinamik, berdaya-saing dan sentiasa mengikut trend terkini. Komposisi kaum penduduk Malaysia menunjukkan yang bangsa Bumiputera (Melayu, Sub-Group Melayu, Peribumi) mendominasi lebih 52% daripada jumlah 27 juta penghuninya. Selebihnya dipenuhi dengan lain-lain warganegara seperti kaum Cina, India, Benggali, Peranakan, Inggeris, Siam dan lain-lain. Disebabkan kestabilan politik yang baik dan sikap toleransi antara kaum yang dipegang sejak merdeka, kini Malaysia boleh berbangga dengan pelbagai kejayaannya.

Multimedia Super Corridor sebagai contoh, telah meletakkan Malaysia sebagai hub IT (Gerbang Teknologi Maklumat) yang terkandung didalamnya pelbagai falsafah, inkubator, R&D, syarikat teknokrat dan yang paling utama kemudahan infrastruktur kelas 1 setanding lain-lain negara maju. Namun jika dikecilkan sedikit kepada sektor telekomunikasi, jelas menunjukkan yang rakyat negara ini kurang kesedaran dan kadang-kala menjadi pengikut trend tanpa menyelidik atau berfikir mengenainya.

Saya ingin berbicara tentang segmen telekomunikasi – lebih tepat lagi menjurus tentang teknologi telefon bimbit. Jika terdapat beberapa perbandingan dengan rakyat di negara lain, saya dahulukan dengan memohon maaf kepada anda pembaca budiman. Kadangkala jika kita tidak pernah keluar negara atau berhijrah ke lain-lain tempat didunia, sememangnya kita merasakan ‘kepompong’ yang kita huni amat baik dan selesa sekali.

Awal pertengahan tahun 1980-an, ATUR dengan spektrum 450MHz dilancarkan dan serentak dengan itu telefon bimbit berjenama Benefon, Nokia dan Motorola mendominasi pasaran. Tidak lama kemudian ART 900 diperkenalkan maka muncullah syarikat TELCO seperti CELCOM dan MOBIKOM. Pada masa itu siapa yang tidak kenal dengan NEC PRIMERO dan MOTOROLA MICROTAC?

Pada hujung 1990-an revolusi GSM telah menyaksikan yang telefon bimbit perlu dimasukkan SIMCARD untuk pengaktifan dengan 3 pilihan prefix (010, 019, 012). Seingat saya pada 1997 Telefon Motorola StarTAC, Nokia dan Ericsson menjadi ikon terbaru untuk ‘businessman’ dan penggunaan telefon bimbit kini lebih meluas. Namun hanya segelintir rakyat ‘berpendapatan tinggi’ mampu memiliki dan menguruskannya.

Tidak lama kemudian tiba pula zaman PREPAID. Ini menyebabkan Ericsson, Nokia, Motorola, Sagem dan Siemens berlumba-lumba memperkenalkan telefon bimbit mereka dan harga model-model telah jatuh di bawah RM1,000.00 untuk satu unit. Raja telefon bimbit masa itu adalah Nokia 3210, Ericsson T10, Motorola StarTAC X dan lain-lain. Pengalaman memiliki sebuah telefon bimbit pada masa ini merupakan yang paling indah walaupun hanya disediakan 1 ‘game’ iaitu SNAKE atau TETRIS.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai teknologi telekomunikasi di Malaysia, silakan klik: http://www.avaxx.com/aboutus/mobtech_box.htm

Jenama telefon semakin banyak. Sony, Nokia, Sagem, Panasonic, Nokia, BenQ, Siemens, Ericsson, Bosch, NEC, Pantech, GIO, Samsung dan LG makin menggila memperkenalkan model-model terkini untuk mendapatkan sedikit pegangan dalam ‘market-share’ yang semakin gawat. Tiba-tiba, sebuah konsortium diwujudkan pada tahun 1998 dan memperkenalkan OS (Sistem Operasi) yang dinamakan SYMBIAN sebagai teras sistem kepada model-model telefon bimbit masa depan. Ahli konsortium ini terdiri dari PSION, NOKIA, Motorola dan Ericsson.

Pada November 2000, telefon pertama Symbian – Ericsson R380 muncul dan dengan ini bermulalah anjakan teknologi telefon bimbit kepada lebih teknikal dan maju. Apa yang konsortium ini tidak ketahui ialah; dengan kelahiran Symbian – senario telefon bimbit bakal berubah kepada ‘mobile computer-powered multimedia device’ dan bukan lagi hanya sekadar sebuah telefon yang mampu mendail dan menaip pesanan ringkas sahaja.

Nokia N95 membuktikan teori ini. Ia dikenali sebagai ‘Nokia Multimedia Computer’ dan dilengkapi dengan lensa Carl Zeiss 5.0 Megapixels. Harganya sangat mahal. Kemudian ia dijadikan kayu aras (benchmark) kepada lain-lain model telefon hingga kini.

Apa yang tidak disedari oleh pengguna telefon bimbit di Malaysia ialah; Nokia N95 dikuasakan dengan OS Symbian 9.2 pada platform S60-3rd Edition. Berbanding dengan masyarakat Singapura dan Jakarta pada ketika ini, rata-rata lebih memilih OS berbanding MODEL pengeluar. Jika dikalangan mereka lebih selesa menggunakan PALM atau WindowsMobile selaku OS, maka Nokia N95 ini diketepikan dan tidak menjadi pilihan.

Symbian OS sejak dilancarkan dahulu mempunyai 3 platform utama iaitu S60, UIQ dan MOAP. Platform-platform ini seterusnya bertindak sebagai UI (User Interface) kepada teras sistem operasi (CORE) iaitu SYMBIAN. Apabila satu platform (S60) digunapakai terhadap 2 handphone, contohnya Nokia N95 dan Samsung G810, maka bebutang kawalan, tindakbalas pengguna, faktor mesra-pengguna (user-friendliness), perisian sumber-ketiga (3rd Party Software), Permainan (Games), pepijat (software-bugs), menu, kaedah menulis mesej sms dan lain-lain ciri (fitur) adalah SAMA. Ini tidak ubah seperti memiliki 2 buah laptop contohnya COMPAQ dan ACER dimana masing-masing dipasang dengan Windows XP sebagai OS-nya. Apa yang dipasang (Install) pada Nokia N95 (Contohnya perisian WorldMate) semestinya boleh dipasangkan ke dalam Samsung G810. Untuk itu mari kita perhatikan grafik dibawah dan membandingkan UI antara 2 telefon Symbian S60 ini:-

Nah! mari kita sekali lagi membandingkan antara Nokia E71 dan LG KT610 pula. Telefon-telefon ini menggunakan Symbian 9.2 sebagai teras dan S60-3rd Edition sebagai platform:-

Apa yang boleh disimpulkan disini ialah, semua grafik yang dipaparkan diatas menunjukkan yang ‘behaviour’ penggunaan telefon-telefon ini adalah SAMA dan SEIRAS. Namun sesetengah antara kita masih lagi mengatakan ‘saya tidak akan berubah kepada lain-lain jenama kerana sudah terbiasa dengan jenama sekarang’.

Saya memiliki 3 buah telefon S60 iaitu Nokia 3230, Panasonic X800 dan Samsung i450. Setiap kali saya tunjukkan telefon-telefon ini, pasti rakan-rakan akan bertanyakan ‘bagaimana engkau masukkan sistem Nokia kepada Samsung yang engkau pegang itu?’. Secara jujur, saya tidak pernah menukarkan mana-mana sistem telefon saya dan saya cuma ingin buktikan kepada mereka yang pada suatu masa nanti, boleh kata setiap model telefon yang bakal dijual berfungsi pada OS dan platform yang sama!.

Zaman telefon kita telah berubah daripada skrin 1 warna kepada 16 juta warna, dari monofonik kepada hi-fi, dari infra-red kepada WiFi dan dari 0.3 Mpix kepada 8.0 Mpix. Saya akui yang bukan semua orang mampu memiliki telefon-telefon canggih ini tetapi ramai juga yang mengumpulkan duit gaji, bonus dan simpanan untuk membeli sebuah telefon bimbit mahal yang hanya selepas itu menyesal kerana telefonnya cuma berfungsi tidak lebih dari menu-menu yang dipaparkan tanpa kebolehan untuk menerima perisian, games, themes, wallpaper dan peningkatan fungsi dari pihak luar. Akhirnya ia terkaku, terasa rugi dan menyesal lantas pergi ke kedai telefon berhampiran untuk ‘trade-in’ kepada model yang lebih baru. Kemudian sekali lagi ia menyesal apabila mengetahui yang telefon barunya kali ini tetap tidak sebanding dengan fungsi telefon bimbit rakan-rakannya. Maka berlaku lagi pembaziran kali ke-3. Dan kali ini ia tidak tersalah pilih, Nokia N95 sudah di tapak tangan. Cuma bezanya pada kali ini, dia tidak menghiraukan ‘buku panduan’ (manual) yang tersedia didalam kotak, dan apabila berlaku kerosakan kecil pada telefon, dia mempersalahkan pelbagai pihak. Akhirnya sekali lagi dia ke kedai telefon untuk menukarkan telefonnya kepada telefon biasa. Serik – itulah yang seringkali diucapkan dan dinasihatkan kepada rakan-taulan.

Kejadian ini menunjukkan perangai sesetengah kita yang mengabaikan ilmu pengetahuan. Seperti juga membeli peralatan elektrik yang lain, beribu-ribu wang dapat dijimatkan jika beliau bertanyakan kepada yang ahli sebelum membeli sebuah telefon bimbit. Begitu juga dengan buku manual yang tetap tersimpan rapi di dalam kotak. Alangkah baiknya jika kita membuat sedikit pembacaan dari ‘manual-book’ itu atau penyelidikan terhadap teknologi (sebaiknya dari sumber Internet) sebelum membuat sebarang pembelian?

Cerita ini saya dedikasikan kepada seorang rakan – En. ARIL yang berada di Seremban. Beliau sebelum ini menggunakan Nokia 1100 (hitam-putih, monofonik dan murah) sebelum benar-benar berjimat dan akhirnya kini memiliki Nokia N82 yang serba lengkap. Kelebihan Aril perlu dicontohi oleh lain-lain kerana beliau berusaha untuk belajar tentang ‘Symbian’ di Internet walaupun pertama kali membeli N82. Kemudian, beliau berusaha menarik perhatian saya untuk berjumpa beliau dan melaksanakan proses installasi software dan games pada telefon tersebut. Sekarang sememangnya Aril patut berbangga dengan usaha beliau kerana rakan-rakan sepejabat telah mula iri-hati, geram dan memendam-rasa terhadap N82 beliau yang telah dipertingkatkan.

Selain S60, platform komersil yang dihasilkan oleh Symbian ialah UIQ. Berbeza dengan S60, telefon UIQ berteknologi ‘touchscreen’ dan mirip kepada ‘PDA’. 2 syarikat yang mendominasi UIQ ialah Sony Ericsson dan Motorola. Untuk itu mari saksikan UI yang terdapat pada Sony Ericsson P1i dan Motorola Z8:-

Kedua-duanya tampak sama dengan cara kepenggunaan yang tidak jauh berbeza. Oleh kerana kedua-duanya dikuasakan dengan platform UIQ, maka ia sangat berbeza dengan golongan S60 yang kita bincangkan awal tadi. Platform UIQ pada Symbian diwujudkan untuk memberi pilihan kepada pengguna selain ianya agak teknikal berbanding S60. Keistimewaan ‘touchscreen’ pada UIQ memang memberikan pengalaman baru terhadap pengguna S60 yang berhijrah kepadanya. Saya tidak menafikan yang saya juga adalah seorang yang berhijrah dari S60 kepada UIQ. Kini terdapat 3 model UIQ dikalangan adik-beradik saya (W960, P1i dan G900) dan kami berasa bangga atas teknologi ini.

Langkah seterusnya untuk masa hadapan, Symbian hanya akan mengeluarkan 1 sahaja platform untuk model-model telefonnya. Ini bermakna tiada lagi S60, UIQ dan MOAP. Semuanya menggunakan 1 platform universal tidak kira jenama LG, Sony Ericsson, Samsung, Nokia atau Motorola. Sedikit bayangan platform ini terdapat pada model Nokia 5800 XpressMusic yang dilancarkan baru-baru ini. Ia dikenali sebagai S60-5th Edition dan mengadaptasi teknologi ‘touchscreen’ pada ‘user-interface’nya. Tetapi platform sebenar hanya diketahui 2 tahun lagi dan mungkin pada tahun hadapan Symbian-Foundation akan mengumumkannya.

Jika kita lihat pada 3 tahun yang akan datang, Symbian akan terus mendominasi pasaran telefon bimbit dunia. Akan muncul teknologi-teknologi baru seiring langkah kerjasama yang disaksikan oleh lebih 10 syarikat telekomunikasi di dalam yayasan Symbian. Pihak pengeluar, promoter (termasuk Blog Symbian Malaysia), pengedar dan penjual telefon Symbian akan meraih keuntungan berlipat ganda. Dikalangan pengguna pula hanya segelintir sahaja yang beruntung dan berbaloi kerana segolongan lagi masih menghabiskan wang tercari-cari telefon yang sesuai.

Artikel ini dikeluarkan sebagai ‘summary’ dengan tujuan untuk memberi pendedahan teknologi telefon khusus buat Sistem Operasi Symbian untuk tatapan anda. Ia juga diterbitkan untuk menghilangkan rasa skeptikal terhadap lain-lain model Symbian khusus dikeluarkan oleh Samsung, LG dan Motorola. Setiap pengguna telefon Symbian amat jarang bertukar model kerana mereka benar-benar mengetahui tentang ‘firmware-upgrade’, installasi software & games dan kebolehpercayaan Symbian merentasi masa. Contohnya telefon Nokia 3230 yang saya miliki pada 2004 hanya diketahui umum boleh digunakan sebagai modem broadband DIGI/CELCOM/MAXIS pada masa sekarang. Ini membuktikan kenyataan saya sebelum ini. Contoh lain, teknologi DLNA pada Samsung i7110/i8510 hanya akan digunakan secara meluas dalam 3 tahun yang akan datang kerana pada masa itu pengguna telefon ini mampu mengawal peralatan elektrik rumah (televisyen, radio, pendingin-hawa, mesin basuh dan sebagainya) hanya dengan satu klik ditelefon Symbian mereka!

Diharapkan tiada lagi rungutan dan komen ‘Saya tidak akan menggunakan lain jenama kerana sudah terbiasa dengan Nokia’. Setiap model yang di’review’ dalam blog ini bertujuan untuk membiasakan anda kepada persekitaran Symbian. Telefon LG-KT610, Samsung i7110, Samsung i450, Samsung i8510 dan Motorola Z8 tidak jauh berbeza dengan sebuah Nokia N95 yang ada dalam genggaman anda sekarang. Mungkin ada juga beranggapan yang saya memencilkan telefon Nokia kerana tidak pernah membuat sebarang prapandang terhadapnya. Jika kita dapat berfikir ‘keluar dari kotak’ (Out Of The Box) kita segera akan menemukan jawapannya. Wallahualam.

Klik untuk kronologi (sejarah) Symbian Ltd.
http://www.metalgrass.com/symbianinvestor/SymbHist.html

banner-anim0

Oktober 9, 2008

Tips UIQ3 #1 – Handwriting Recognition

Filed under: Tips Pengguna Symbian,Tutorial Symbian — adliayob @ 2:45 am
Tags: ,

Hmm… ramai bertanyakan kepada saya ‘apa gunanya ikon segitiga yg kerap muncul apabila mesej sms ditulis menggunakan UIQ3?’ Jadi di sini saya akan cuba berikan beberapa tips sebagai panduan pengguna UIQ3.

Symbian UIQ3 mempunyai kelebihan tersendiri berbanding S60 atau MOAP. Kelebihan ini terletak pada fungsi (fitur) touchscreen dan handwriting recognition yang tidak terdapat pada lain-lain platform. Biasanya pengguna UIQ amat jarang menggunakan kemudahan ini kerana sudah terbiasa dengan keypad (atau keyboard). Lebih-lebih lagi pengguna yang berhijrah dari S60 kepada UIQ – keadaan ini terasa janggal dan kadang-kadang diabaikan.

Apabila kita mula menulis sms, notes, alamat laman web dan ‘editing’ menggunakan QuickWord pada UIQ3, skrin UIQ3 akan bertukar secara automatik seperti gambarajah di atas. Satu segitiga akan muncul disebelah kanan (tengah) skrin sebagai penanda untuk kemudahan menulis. Anda boleh memerhatikan dengan teliti gambarajah diatas untuk mula mempelajari kaedah menconteng dengan ‘handwriting recognition‘ yang telah tersedia pada UIQ3.

Untuk lebih jelas, anda boleh klik pada gambarajah dibawah ini untuk panduan penulisan penuh contengan tangan UIQ3. Saya secara peribadi lebih gemarkan kaedah ini apabila saya mengarang menggunakan telefon Sony Ericsson W960 saya.

Itu sahaja buat kali ini dalam Tips UIQ3. Saya akan berikan lagi tips-tips yang bermanafaat untuk anda semua di masa akan datang.

September 20, 2008

TOPIK #008 Symbian UIQ

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 6:22 am
Tags: , , ,

Sejak dari mula saya menulis di blog ini, saya selalu tekankan tentang kepenggunaan dan keistimewaan S60 sahaja. Dalam erti kata lain… ini tidak adil! Jadi, saya akan mulakan dengan memperkenalkan satu lagi platform Symbian iaitu UIQ.

UIQ (User Interface Quartz) merupakan salah satu antara 3 platform utama Symbian. Ia dibangunkan oleh Syarikat UIQ Technology yang berpangkalan di Ronneby, Sweden. Pada peringkat awal penubuhannya, ia hanyalah satu ‘facility’ (kemudahan makmal) R&D untuk kerja-kerja kajian telefon masa hadapan milik Syarikat Ericsson. Sebenarnya dari makmal inilah terhasilnya teknologi Bluetooth yang kita sedang nikmati pada hari ini.

Pada tahun 1998 sebuah makmal milik Ericsson Mobile Communications telah dibuka di Ronneby dan dinamakan ‘Mobile Applications Lab‘. Kemudian pada 1 April 1999 makmal ini menjadi sebahagian dari Symbian Ltd dan sejak itu ia memberikan fokus berkaitan ‘User Interface’ berasaskan pena (pen-based communicator) iaitu QUARTZ 6.0 yang kemudiannya dikenali sebagai UIQ. Kemudian pada tahun 2002 UIQ telah melancarkan telefon pertamanya iaitu Sony Ericsson P800.

Berikut merupakan gambarajah pengeluaran model-model UIQ (klik untuk lebih jelas):

Baik, mari kita perhatikan ciri-ciri khas dan keistimewaan Symbian UIQ:

  1. Keistimewaan utama UIQ berbanding S60 ialah- Platform UIQ menyokong teknologi TOUCHSCREEN dan keypad. Ini menyebabkan ia tampak canggih kerana setiap ikon dan pilihan menu dapat anda sentuh dengan jari atau menggunakan ‘stylus‘.
  2. Untuk proses input data, anda boleh memilih samada menggunakan hand writing recognition (tulisan tangan), on-screen keyboard atau keypad.
  3. Berbanding dengan S60, UIQ adalah lebih teknikal dan fleksibel. Seseorang yang telah lama menggunakan S60 akan berasa janggal dan kekok terhadap UIQ buat sementara waktu kerana persekitaran pengguna (user-interface) yang amat berlainan.
  4. UIQ merupakan perintis kepada pelbagai teknologi Symbian seperti: (a) Yang pertama menggunakan TOUCHSCREEN pada Symbian, (b) Pertama menyediakan kemudahan pelbagai INPUT-MASUK sama ada dengan touchscreen, keyboard atau keypad (atau dengan kesemuanya sekali), (c) Yang pertama menggunakan teknologi Bluetooth, telefon berkamera, pengecaman tulisan tangan dan dua GUI dalam satu (Sony Ericsson P800 – Buka flip untuk menukar kepada mod touchscreen, tutup flip untuk menggunakan keypad sahaja).
  5. UIQ pada Motorola A925 dan A1000 merupakan telefon yang pertama Symbian yang menggunakan 3G, GPS dan WiFi.
  6. Merupakan yang pertama menggunakan teknologi ‘Business Card Scanner’ (P990) dan ‘Push-Email’ (P910).
  7. Nokia 6708 merupakan telefon Nokia pertama menyediakan kemudahan dwi-input iaitu touchscreen dan keypad. Telefon ini dikuasakan dengan Symbian 7.0 platform UIQ 2.1
  8. Apabila mengunakan ‘Web Browser’ untuk melayari Internet, UIQ3 menyediakan kemudahan yang sangat baik dan mampu untuk setanding dengan komputer biasa. Namun pengguna perlu memasang dua perisian iaitu OPERA MINI dan OPERA 8.65 (biasanya sudah terpasang pada P1i dan W960) pada telefon UIQ3. Opera mini boleh di pindah-turun (download) secara PERCUMA/Gratis di sini -> http://www.operamini.com/download/pc/sonyericsson/sonyericsson_p1/ (sila pilih bahasa, (Bahasa Melayu pun ADA!) kemudian download fail opera-mini-advanced.jar). Fail ini sesuai untuk semua telefon Symbian UIQ3.
  9. Pengguna UIQ3 boleh terus menconteng segala nota dan idea terus ke skrin telefon. Ia boleh diibaratkan sebagai ‘whiteboard’ dan anda boleh simpan catatan anda dalam pelbagai format – contohnya *.bmp
  10. Sama seperti S60, telefon UIQ boleh dipertingkatkan fungsinya dengan memasang perisian dan games (terdapat lebih 500+ tajuk di pasaran) di internet (handango dan my-symbian). Selain itu pengguna tidak berasa ‘ketinggalan zaman’ kerana UIQ yang baru membenarkan ‘firmware-update’ terus menggunakan USB data cable dan komputer peribadi.
  11. Kesemua model UIQ terpasang MODEM (built-in). Sebagai contoh, saya ‘upload’ laman blog ini dan masuk ke internet menggunakan DIGI broadband (data sim only) dan Sony Ericsson W960i. Saya sambungkan telefon ini dengan bluetooth kepada laptop saya kemudian dail DIGINET dan terus log-in ke internet. Tidak perlu USB-modem atau lain-lain wayar yang berselirat.
  12. UIQ mudah diselenggarakan – ini bermaksud jika berlaku sebarang kerosakan pada perisian asal, telefon UIQ mudah untuk DIFORMAT semula. Proses ini tidak memerlukan sambungan kepada komputer kerana ROMnya sudah tersedia pada ‘badan’ telefon (terdapat ROM chip pada telefon yang menyimpan OS asas).
  13. Kesemua telefon UIQ dapat menjalankan perisian Java J2ME dengan baik kerana integrasi yang kuat diantara pengeluarnya iaitu Symbian Ltd dan pengeluar Java iaitu SUN Microsystem.
  14. Integrasi terbaik dengan penyedia talian untuk khidmat multimedia seperti gprs dan mms! Jika tidak terdapat model telefon anda pada operator telco, anda boleh download setting UIQ yang lain untuk GPRS, WAP dan MMS telefon anda (contohnya Motorola Z8 – boleh gunakan setting Sony Ericsson P1i/W960/M600 atau P990i).
  15. Mempunyai butang ‘Task-Manager’ yang unik (seperti butang Ctrl-Alt-Del pada komputer Windows) untuk kemudahan ‘Multitasking’ dan penyelenggaraan OS dan RAM.

Berikut merupakan laman rujukan untuk UIQ:

Berikut merupakan model-model telefon Symbian UIQ – sila klik untuk lebih jelas:

Setakat ini dahulu sebab sekejap lagi saya hendak ke airport untuk pulang berhari-raya ke Seremban, Negeri Sembilan. Saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca laman blog ini.

September 10, 2008

TOPIK #007 Menyambung Ke Internet dengan Symbian (Celcom Broadband)

Selamat Berpuasa diucapkan kepada semua yang berpuasa di bulan Ramadhan Al-Mubaraq ini. Kepada yang tidak berpuasa, bila hari raya nanti, macam biasa – buat-buat sahaja seperti orang lain dan jangan malu-malu menjamah juadah yang disediakan hehehe.

Sejak buat topik DiGi Broadband pada bulan lepas, ramai juga yang bertanya tentang setting broadband yang lain. Kali ini saya dedahkan pula setting CELCOM brodband untuk kedua-dua S60 dan UIQ3. Kalau ada rezeki, saya akan paparkan pula setting MAXIS broadband. Tapi masalahnya, setakat ni, saya baru dapat mencuba 2 telco sahaja. Mungkin dalam masa terdekat ini saya pinjam sekejap MAXIS DATA SIMCARD kawan baik saya untuk tujuan yang sama.

Baik, kepada sesiapa yang masih keliru tentang setting GPRS, MMS dan 3GWAP disini saya berikan sedikit tips untuk setting telefon symbian anda.

Untuk Symbian 9.1/9.2/9.3 platform S60 3rd Edition:

MAXIS: Taip (buatkan sms) 3GWAP jarak JENAMA jarak MODEL dan hantar ke 22333. Setelah itu simpan Setting. Untuk 3GMMS pula taip 3GMMS jarak JENAMA jarak MODEL dan hantar kepada 22333. Pasword lalai (default) adalah 0123. Contohnya: Taip 3GMMS NOKIA N73 dan hantar ke 22333. Untuk jenama SAMSUNG dan LG, sila gunakan model Nokia N95. Contohnya jika telefon anda SAMSUNG i550w – Taip 3GMMS NOKIA N95 dan hantar kepada 22333. Ini kerana semua model Symbian jenama Samsung dan LG menggunapakai OS yang sama dengan Nokia N95 (Symbian 9.2). Untuk bantuan taip GPRS Nokia N73 dan hantar ke 22333. Anda akan dapat mesej ralat (kesilapan) dan MAXIS akan membantu anda.

DIGI: Taip *128# (bintang 128 hash) dan tekan butang CALL (Hijau). Pilih Menu 6 (Khidmat Mudah Alih) – Pilih Menu 1 (GPRS) – Pilih Menu 2 (Persediaan Telefon) – Masukkan MODEL telefon (Contohnya N73) dan sejurus kemudian anda akan mendapat setting telefon anda. Untuk telefon Symbian jenama SAMSUNG dan LG lakukan perkara yang sama cuma masukkan model N95 dan kemudiannya simpan setting. Contohnya jika menggunakan telefon SAMSUNG G810 – masukkan model N95 (kerana N95 dan G810 menggunakan OS yang sama iaitu Symbian 9.2).

CELCOM: Taip gprspre (untuk prepaid) dan hantar ke 95000. Taip gprspost (untuk postpaid) dan hantar ke 95000. Cara lain – dail nombor 1111 untuk mendapatkan setting 3G. Untuk telefon jenama Samsung dan LG sila gunakan setting Nokia N95. Ini kerana semua model Symbian jenama Samsung dan LG menggunapakai OS yang sama dengan Nokia N95 (Symbian 9.2).

Untuk Symbian 6.1/7.0/8.0/8.1 platform S60 1st dan 2nd Edition:

Semuanya adalah sama seperti diatas cuma kepada yang mengunakan telefon Symbian jenama PANASONIC/ SIEMENS/ SAMSUNG/ SENDO/ LENOVO sila gunakan setting NOKIA 3660 (untuk Symbian 6.1), NOKIA 6600 (untuk Symbian 7.0/7.0s) atau NOKIA 6630 (untuk Symbian 8.0/8.1). Kalau ikut pengalaman saya untuk model Panasonic X800 anda boleh juga menggunapakai setting Panasonic X700 untuk setting GPRS dan MMS.

Untuk Symbian UIQ/ UIQ3

Semua setting adalah sama seperti diatas cuma gunakan MODEL Sony Ericsson P910 (Symbian 7.0 UIQ 2 – juga untuk jenama ARIMA/MOTOROLA/FOMA M1000/NOKIA 6708) dan MODEL Sony Ericsson P1i (Symbian 9.1 UIQ3 – juga untuk model-model MOTOROLA Z8/Z10, Sony Ericsson P990/M600/w950/w960/G900/G700)

Untuk mendapatkan kesemua setting syarikat telekomunikasi Malaysia (MAXIS/DIGI/CELCOM) sila download PDF dibawah INI:

https://adliayob.files.wordpress.com/2008/09/malaysian-telco-internet-setting.pdf

Baik, berikut merupakan setting INTERNET Celcom Broadband pada Komputer OS Windows XP:

Untuk pengguna Windows XP berikut merupakan setting yang perlu dibuat pada komputer anda. Sebelum itu, pastikan komputer anda mempunyai modul BLUETOOTH untuk meneruskan setting ini. Jika tidak ada bluetooth anda boleh menggunakan kabel USB dan perisian Nokia PC Suite / Samsung PC Suite / Sony Ericsson PC Suite / Panasonic PC Suite / LG PC Suite / Motorola PC Suite.

  • Setting A:
  1. Buka CONTROL PANEL
  2. Klik NETWORK CONNECTION
  3. Create New Connection – Connect to Internet
  4. Pilih SETUP MY CONNECTION MANUALLY
  5. Pilih Connect using a dialup modem – BLUETOOTH DUN MODEM
  6. ISP Name: CelcomInternet
  7. Phone Number: *99# (bintang 99 hash)
  8. KOSONGKAN Username dan Password
  • Setting B:
  1. Buka CONTROL PANEL
  2. Klik PHONE & MODEM
  3. My Location: 60 (Malaysia)
  4. Klik tab MODEM – Pilih Bluetooth DUN Modem
  5. Klik PROPERTIES – klik tab ADVANCE
  6. Pada ‘Extra Initialization Commands’ taip: +cgdcont=1,”ip”,”celcom.net.my” (penting! jangan salah taip!)
  7. Tekan OK dan APPLY

OK. Ini gambarajah setting untuk S60 3rd Edition:

Ini pula gambarajah setting untuk UIQ3 (termasuk Motorola Z8/Z10, SonyEricsson G700/G900):

Dan yang terakhir, gambarajah panduan untuk setting Windows XP:

iklan-symbianku

banner-anim0

Laman Berikutnya »

Create a free website or blog at WordPress.com.