Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Julai 24, 2008

Samsung SGH-i450 Review / Prapandang = PART 2

Filed under: Prapandang (Reviews) — adliayob @ 3:05 pm
Tags: , ,

Ramai orang bertanyakan tentang Samsung i450 dan penghijrahan daripada NOKIA kepada SAMSUNG! Persoalan yang selalu bermain di kepala mereka adalah: ‘Jika bertukar kepada Samsung, maka susahlah untuk mengendalikannya’. Memang benar, sudah saya terbitkan prapandang Samsung i450 ini dahulu, tetapi masih ramai yang sangsi dengan kebolehan telefon ini. Masih lagi rakyat Malaysia belum sanggup bertukar kepada model ini hanya kerana ’struktur menu’ nya yang berbeza (konon)! Mari kita saksikan perbezaan (atau lebih tepat lagi KESAMAAN / SEIRASNYA) antara Samsung i450 dan Nokia N95 (yang selalunya orang akan bercakap ‘Pakai Nokia je senang… tak susah mengendalikannya’ atau ‘I sudah familiar dengan Nokia’).

Many people afraid to switch from NOKIA to SAMSUNG! What they have in mind is ‘If I want to switch to Samsung, then it will spell me disaster! Samsung phones are so different from Nokia in term of user-interface!) YES! before this I’ve already posted this Samsung i450 review but many people still not aware or skeptical about this phone. There are still lots of Malaysian refuse to switch mainly because of it’s ‘menu structure’ (what a psycho!). So let us dig deep inside it’s User-interface and find some differences (or maybe the perfect word here is ‘some SIMILARITIES/ LOOK-ALIKE’) between Samsung i450 & Nokia N95 head-to-head!.

Teruskan MEMBACA, / Read On.

banner-anim0

Julai 18, 2008

Cakap-Cakap: Antara Syarikat Symbian Ltd, Symbian Foundation dan Pengguna Malaysia.

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 7:02 pm
Tags: , ,

Banyak tempat saya pergi di Malaysia ini, Bandar Tawau, Sabah menunjukkan yang ianya diberikan keistimewaan oleh pengeluar-pengeluar telefon. Mengapa? ini disebabkan harga telefon yang teramat murah berbanding lain-lain bandar. Cuba lihat harga dibawah ini dimana sempat saya catitkan sebentar tadi (kini saya masih di Tawau!):

  • Nokia N77 (Symbian S60, Teknologi DVB-H untuk digital TV) = RM 810.00
  • Sony Ericsson G700 (Symbian UIQ terbaru!) = RM 1,120.00
  • Sony Ericsson G900 (Symbian UIQ, 5 Mpix digicam, WiFi) = RM 1,450.00
  • Nokia N82 (Symbian S60, 5 Mpix Carl Zeiss digicam, WiFi) = RM 1,390.00
  • Sony Ericsson W960 (Symbian UIQ, 8gb hdd, WiFi) = RM 1,500.00
  • Nokia 6220c (Symbian S60, Carl Zeiss 5mpix, GPS) = RM 1,230.00
  • Nokia 6110 Navigator (Symbian S60, GPS) = RM 990.00
  • Nokia 6120 classic (Symbian S60, kecil) = RM 660.00
  • Nokia N78 (Symbian S60 terbaru, FM Transmitter, WiFi) = RM 1,210.00
  • Nokia N76 (Symbian S60, clamshell tercantik dan tipis) = RM 880.00

P/S: Kepada sesiapa berminat untuk membeli model-model telefon yang saya sebutkan diatas, sila sms saya di 0168270972 atau email adliayob@yahoo.com

Wow! tidakkah anda teruja? Saya rasa macam mahu keluarkan sahaja duit saya sekarang untuk mendapatkan Nokia N77 tadi. Mengapa? sebab saya pengguna MAXIS. Ya! pengguna Maxis dapat menikmati siaran TV percuma dengan handset ini (Maxis akan melancarkan DVB-H akan datang, setakat ini Mobile TV boleh dinikmati oleh pengguna U-Mobile 018). Tapi apakan daya, sedangkan kalu ikut kata nafsu binasa, maka dengan itu tak jadilah saya mengeluarkan duit simpanan saya itu. Manalah tau ada jika ada perkara yang lebih penting daripada N77 tersebut, sekurang-kurangnya simpanan saya tidak mengalami defisit.

Mengenai sikap pengguna di Malaysia, rata-rata masih tidak dapat lagi memahami dunia Smartphone – terutama Symbian. Masih ramai lagi yang melihat ‘kecantikan’ rupa luaran telefon berbanding fungsinya. Memang betul, ramai penduduk negara ini susah untuk membelanjakan duit hanya untuk memiliki telefon yang berharga lebih RM 1,000.00 tetapi ada juga yang menyimpan duit sikit demi sedikit hanya untuk memiliki telefon idaman. Kebanyakkan ‘survey’ pada Majalah MOBILE WORLD (majalah yang paling saya minati – ada ruangan KHAS smartphone pada mukasurat belakang) mendapati rata-rata penduduk negara ini memiliki telefon idamannya sendiri. Cuba lihat situasi ini: ada ramai pengguna yang ingin bertukar kepada telefon yang mahal (melebihi RM1000) tetapi bukan kategori smartphone. Inilah yang saya maksudkan! bukankah ini satu kerugian? jika seseorang itu membelanjakan RM1000 kepada smartphone, dia akan lebih untung dari segi jangka panjang! Namun saya akur kepada kehendak pengguna, lagipun bukan duit saya yang keluar pun… hehehe.

Kekurangan ini sebenarnya telah dikenalpasti oleh NOKIA selaku peneraju Symbian. Antara kekurangan ini ialah tiada pengenalan lengkap atau logo ‘Symbian’ pada setiap telefon Symbian. Ini sebenarnya menimbulkan kekeliruan ramai. Sedangkan syarikat lawan iaitu Microsoft meletakkan syarat supaya setiap model Windows Mobile MESTI meletakkan logo Windows pada bahagian belakang setiap model tidak kira jenama apa pun! Begitu juga PALM dan Blackberry. Secara jelas, memang tidak terdapat satu simbol pengenalan pada badan telefon Symbian.

Bagi saya, sebenarnya kedudukkan Symbian selaku peneraju OS nombor satu didunia sudah mula tergugat atas faktor-faktor berikut;

  • WinMo sudah mula diterima oleh SonyEricsson, Samsung, Motorola dan LG
  • Apple Iphone telah berjaya mencipta telefon IDAMAN diseluruh dunia!
  • RIM Blackberry semakin mengecilkan saiz telefonnya supaya nampak lebih elegan
  • Wujudnya pakatan ANDROID yang mempunyai lebihkurang 30 ahli dalam bidang industri telekomunikasi (termasuk Google dan Intel) untuk menyaingi Symbian bermula hujung tahun ini
  • Yang paling penting, rupa bentuk telefon Symbian yang rata-rata tidak ‘cool’ dan futuristik.

Syarikat Symbian sudah mengesan kelemahan ini, tambahan lagi ‘survey’ menunjukkan ramai pengguna smartphone akan beralih kepada Iphone pada masa hadapan. Jadi apakah ini petanda buruk untuk Symbian?

Sebenarnya, Nokia pun pening kepala juga memikirkan hal ini, oleh sebab itu Nokia baru-baru ini (24 jun 2008 ) telahpun membeli KESELURUHAN saham Syarikat Symbian LTD yang dipunyai oleh lain-lain pemegang saham dan sekaligus Symbian telah menjadi milik Nokia sepenuhnya!

Langkah kedua Nokia: kemudiannya, 3 platform utama Symbian (S60, UIQ dan MOAP) DIGABUNGKAN untuk merekacipta 1 telefon Symbian tahap mahadewa. Ini sekaligus membenarkan NOKIA untuk mengeluarkan telefon ‘touchscreen’nya sendiri tidak lama lagi akibat penggabungan teknologi ini.

Langkah ketiga Nokia: Symbian, S60, UIQ dan MOAP telah dibebaskan dari pegangan NOKIA untuk membentuk SYMBIAN FOUNDATION (Yayasan Symbian) yang setakat ini mempunyai 31 ahli termasuk Broadcom, EA Mobile dan Texas Instrument! Untuk lebih lanjut sila perhatikan grafik dibawah ini atau layari http://www.symbianfoundation.org :

Persoalannya, mengapa langkah-langkah ini diambil oleh Nokia? Ini kerana Nokia sebenarnya sedang tertekan dengan syarat-syarat yang dikenakan oleh Sykt Symbian dimana ia mengepalai S60 dan tidak langsung dapat menghasilkan telefon touchscreen UIQ seperti SonyEricsson. Pada waktu sekarang, dunia sedang menunggu jawapan dari Nokia untuk mengeluarkan model yang setanding I-Phone. Percayalah cakap saya ini, sesungguhnya saya telah mencuba Apple I-Phone dan saya dapati ianya adalah telefon yang paling BEST setakat ini! Ia touchscreen tanpa stylus, anda cuma mengendalikannya dengan jari-jari anda sahaja! jika anda mencubanya – mungkin anda susah nak tidur kerana memikirkan kecanggihan telefon ini. Dan berita mutakhir – Apple telah melancarkan Apple I-Phone 3G (16 Gb Hdd) baru-baru ini dan dipasarkan kepada 22 negara serentak pada hari pelancarannya.

Perhatikan – IPhone 3G 16Gb? paling besar dalam kumpulan Symbian hanyalah 8Gb setakat ini (N96 belum lagi muncul – dengar cerita 16Gb, entahlah….). Selain itu, WinMo juga telah melancarkan Samsung OMNIA pada minggu lepas (touchscreen, 16Gb, 5Mpix, tipis: 12 inci) dan HTC Touch Diamond untuk menyaingi I-Phone. Blackberry juga taknak kalah – ia akan melancarkan model THUNDER juga untuk menyaingi I-Phone.

Apa peluang Malaysia dalam Symbian Foundation ini? Symbian Foundation telah membuka keahliannya kepada syarikat-syarikat teknologi di seluruh dunia dan yang paling penting: Symbian OS akan berubah kepada ‘Open Source’ dan ia memberi peluang kepada programmer di Malaysia untuk mengeluarkan TARINGNYA! Dalam banyak hal, peluang sebenarnya terbuka untuk MAXIS kerana hanya MAXIS mempunyai program ‘programmer’nya yang tersendiri yang dinamakan MAXIS MDP.

Antara kekurangan (loop hole) dalam perkembangan Symbian di Malaysia:

  • Belum ada pihak yang mengeluarkan KAMUS DEWAN atau KAMUS DWI BAHASA khas untuk Symbian setakat ini
  • Dukumentasi Panduan Haji Dan Umrah belum tersedia dalam format Symbian
  • Buku cerita kanak-kanak / hikayat / dongeng / lagenda dalam bentuk multimedia interaktif belum dibangunkan untuk Symbian.
  • Panduan pelancong (tourist guide) mengenai Malaysia tidak pernah wujud pada mana-mana platform Symbian.
  • Buku Fakta Malaysia dan Sejarah Malaysia belum pernah wujud untuk Symbian,
  • Games untuk telefon Symbian dalam pendekatan Malaysia belum lagi wujud.
  • Buku resepi masakan kegemaran Malaysia dan banyak lagi yang bersarang didalam kepala saya ini…. siapa nak jawab semua ni??

Sebenarnya, kita hanya berjaya melahirkan graduan cemerlang dalam disiplin IT setiap tahun hanya untuk 2 tujuan: (1) bekerja didalam sektor kerajaan atau swasta (2) menganggur. Sejak dari tahun 1997 lagi saya selalu berfantasi: alangkah bagusnya jika saya memiliki sebuah syarikat R&D saya sendiri khusus untuk membangunkan produk IT dan menjualkan produk ini keseluruh dunia, perkara pertama yang akan saya buat ialah mengutip/ memilih graduan-graduan IT yang menganggur dan memberikan mereka satu asignment untuk membangunkan produk ini. Seterusnya saya akan memasarkan produk ini dan royalti produk akan diberikan kepada mereka termasuk gaji, elaun, dan lain-lain….. tapi, apakan daya – nak membeli Nokia N77 tadi pun, saya masih belum cukup ‘budget’! hehehe. Kopak.. kopak.

Dan masa depan yang saya nampak hanya pada dunia telefon bimbit, khususnya Symbian. Kerana setakat ini lebih ramai membeli smartphone berbanding laptop. Nokia juga telah berjaya menjadi syarikat penjual KAMERA DIGITAL yang terbesar didunia! (ya… kerana ia berjaya menjual telefon berkamera).

Ahem… ada sesiapa investor yang berminat untuk melaburkan modal kepada saya? 🙂

P/S: Kepada sesiapa berminat untuk membeli model-model telefon yang saya sebutkan diatas, sila sms saya di 0168270972 atau email adliayob@yahoo.com

Julai 15, 2008

TOPIK #005 Model-Model Symbian S60.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 3:55 pm
Tags: , ,

Semalam, sewaktu saya sedang melepak di WIFI Cafe saya di Bandar Semporna, seorang sahabat baik datang dan bertanyakan soalan “Apa beza besar antara telefon aku ni (Nokia 6500) dengan Symbian yang selalu sangat ko kecoh-kecohkan ini? Kalau diikutkan, setakat install game, telefon aku ni pun boleh masuk game baru juga”.

Macamana saya nak terangkan? Kalau saya menggunapakai bahasa teknologi tinggi, saya takut dia akan menambah soalan lagi. Lama saya berfikir, lama-lama terpaksa juga saya gunakan bahasa tahap tinggi itu. Ini sebenarnya cerita perbezaan khusus antara FEATURE phone dan SYMBIAN Smartphone. Berikut merupakan perinciannya:

Feature Phone seperti Nokia 6500 Slide, dipasang dengan NOS (Nokia OS) satu sistem tertutup yang dibangunkan oleh syarikat Nokia dan dikuatkan dengan platform Series-40 yang juga milik Nokia. Telefon ini dilengkapi dengan kamera digital CARL ZEISS 3.2 Megapixel, speaker yang baik, badan aluminium dan skrin 2.2 inci. Mempunyai teknologi Bluetooth dan Adobe Flash selain kebolehannya melayar web. Senang cerita hampir tiada kelemahan yang kita nampak pada telefon ini. Ya, setakat membuat panggilan, SMS, MMS dan WAP memang tiada masalah.

Sekarang kita bandingkan dengan Nokia N95 yang dikuasakan oleh Sistem Operasi Symbian. Kesemua kebolehan 6500 yang disebutkan diatas, ada terpasang pada Nokia N95. Jadi, dimana bezanya? Perbezaan ketara antara feature phone dan smartphone ialah – pemasangan perisian (native software) selepas waktu pembelian. Feature phone hanya boleh di’tempel’ perisian JAVA J2ME sedangkan Smartphone Symbian boleh dipasang perisian ‘Native C++’ symbian SIS/SISX, J2ME, Flash dan Phyton. TEMPEL bermaksud ‘tidak kekal dan tidak berintegrasi sepenuhnya dengan OS, RAM, dan CPU’. Dalam sebuah feature phone, J2ME (Java) hanya bertindak sebagai PLATFORM tambahan kepada sistem sediada. Kesemua perisian J2ME yang dipasangkan kepada telefon seperti ini, hanya berfungsi didalam persekitaran JAVA sahaja – tak faham? macam ni… seorang tetamu datang ke sebuah kampung untuk demonstrasi kungfu, kesemua rumah yang ada dikampung itu tidak mengizinkan beliau membuat aktivitinya kecuali sebuah rumah yang memang sudah di’gazetkan’ untuk sebarang pertunjukan bebas. Jadi, rumah yang satu ini ialah JAVA dan rumah yang lain-lain adalah NATIVE OS.

Setiap perisian dan games yang ditawarkan selepas waktu pembelian telefon Symbian memang berintegrasi terus dengan OS, wujudnya satu IKON khusus dan bila dimainkan memang lancar tanpa mengganggu kelancaran sistem. Telefon Symbian tidak pernah wujud sebagai pakej yang lengkap sama seperti sebuah komputer. Pengguna perlu memasang perisian luar untuk menambah fungsi sediada telefon tersebut. Ini sebenarnya membuka ruang ekonomi kepada peniaga kecil dan pembangun perisian. Namun disebabkan hal ini juga, ‘programmer’ yang jahat dengan mudah mencipta VIRUS untuk menyerang sistem Symbian (tetapi, ini juga satu ‘business’ yang menguntungkan pihak ANTI-VIRUS) hehehe.

Ok, kebelakangan ini ramai pelawat yang masuk ke laman web saya ini, saya dengan rendah hati mengucapkan terima kasih kepada anda semua dan sebar-sebarkanlah blog ini demi memajukan industri telefon di negara kita. Memang bahasa yang digunakan disini ialah Bahasa Melayu sebab saya sudah lama ingin mendidik dan memberikan pandangan agar ramai warga Malaysia senang memahaminya berbanding tulisan Bahasa Inggeris. Jesteru, pendekatan ini akan menyebabkan lebih ramai lagi orang Malaysia berkecimpung secara serius dalam Symbian.

Kita bertuah kerana memiliki MSC disini, namun tiada satu pun produk jenama kita dalam industri telefon sebesar syarikat I-MOBILE dari Thailand. Dahulu, telefon I-Mobile diketawakan, tetapi sekarang ianya sudahpun diterima masuk ke dalam persekutuan BLUETOOH SIG dan menggunapakai teknologi YAMAHA dalam sistem akustik telefonnya. Saya rasa, dalam tempoh 2 tahun lagi model-model telefon I-Mobile akan menggunakan Symbian selaku OSnya!

Berikut merupakan senarai model penuh TELEFON SYMBIAN S60 setakat ini bermula dari OS 6 hingga OS 9.3 yang diwujud dipasaran yang dikeluarkan oleh syarikat Nokia, Samsung, LG, Lenovo, Panasonic, Siemens dan Sendo. Jika diperhatikan memang banyak model yang tidak pernah dijual langsung di Malaysia atas sebab ‘Not a suitable Symbian Market’. Sedih juga kan?

Klik ‘thumbnail’ untuk melihat keseluruhan gambar.


Julai 13, 2008

TOPIK #004 Symbian S60.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 6:41 pm
Tags: ,

Pada awal tahun 2007 yang lepas, seorang rakan meminta pandangan apakah telefon paling canggih yang patut dibelinya tanpa mengira berapa mahal harga telefon tersebut. Saya mencadangkan Nokia N95. Tidak lama kemudian dia membeli N95 tersebut dan dengan ini menaikkan martabat beliau sekitar rakan-rakan sepejabat. Terpancar riak sombong tatkala beliau mendemonstrasikan telefon baru itu kepada sesiapa yang bertanya. Senang cerita, orang lain pun iri-hati dengan gajet terbaru beliau. Sebelum itu dia menggunakan Nokia N73.

Kini, setelah setahun berlalu, pemilik Nokia N95 yang asli telah ‘hilang maruah’ berbanding dahulu. Manakan tidak – sesiapa yang memiliki N95 sekarang dipandang sinis dan ada bisikan-bisikan nakal yang mengatakan ‘alah…. Setakat N95 Made In China tu… 10 pun aku boleh beli’.

Baru-baru ini saya minum petang di restoran seorang sahabat saya. Saya kemudiannya mengeluarkan Sony Ericsson W960 dan menekan-nekan apa yang patut sementara boring menunggu pesanan yang lambat sampai. Isterinya menyapa ‘Telefon baru ker? Berapa beli telefon China tu?’ Demi Allah, terus saya berasa macam halilintar menyimbah jantung saya! Ada ke patut bini dia cakap telefon saya ni Made In China?? Belum sempat saya menjawab, isteri saya menyelamatkan keadaan dan mengatakan ‘Itu bukannya China kak, itu Sony Ericsson touch screen. Original tu’.

Nampakkan? Zaman sekarang ni tiada ruang lagi untuk seseorang itu berlagak ‘macho’ dan ‘jobo’ (jobo – perkataan Negeri Sembilan yang bermaksud ‘darjat tertinggi dalam berlagak sombong dan menunjuk-nunjuk’) lagi. Sepatutnya KPDN & HEP patut mengambil tindakan supaya dihentikan serta-merta penjualan telefon tiruan yang jelas merugikan pengguna. Kementerian Komunikasi dan Multimedia pula harus mengeluarkan iklan di televisyen khusus mendidik masyarakat untuk mengenali telefon palsu ini. Jika dibiarkan 5 tahun lagi, saya rasa maka ramailah masyarakat kita diperbodohkan lagi dengan ‘business-trick’ macam ini.

Berbalik kepada Symbian S60. Sebelum ini saya telah menerangkan bagaimana untuk mengenali telefon-telefon ini. Sekarang kita belajar tentang ciri-ciri khas Symbian S60. Kita mulakan dengan keistimewaannya.

  1. Antara 3 platform utama Symbian, S60 merupakan platform yang paling popular dan paling mudah kepenggunaannya (user-friendly).
  2. S60 merupakan platform yang paling ramai pengguna di dunia. Statistik menunjukkan S60 digunakan lebih 50% pengguna Smartphone dunia. S60 diterima sedemikian rupa kerana wujud mesra-pengguna (user-friendly) dalam UI (user-interface) nya.
  3. Pengguna S60 tidak merasa canggung jika bertukar kepada jenama lain – asalkan model tersebut beroperasi pada platform S60. Ini menyebabkan kekerapan untuk bertukar model wujud dalam kebarangkalian setahun sekali (Malaysia) dan 6 bulan sekali (lain-lain tempat).
  4. S60 menyokong pelbagai teknologi baru antaranya Bluetooth, WiFi, GPS, Accelerometer, Geo-tagging, HSDPA dan sebagainya. Selain itu pengguna tidak berasa ‘ketinggalan zaman’ kerana S60 yang baru membenarkan ‘firmware-update’ terus menggunakan USB data cable dan komputer peribadi.
  5. Perisian dan Games untuk S60 terdapat lebih 2000+ tajuk di pasaran semasa. Ia juga menawarkan sistem pemasangan yang pelbagai pilihan iaitu melalui pemindahan data OTA (Over The Air), pemasangan dengan bluetooth, kabel data USB dan pemasangan terus dari kad memori.
  6. Kesemua model S60 terpasang MODEM (built-in). Sebagai contoh, saya ‘upload’ laman blog ini dan masuk ke internet menggunakan DIGI broadband data-card (data sim only) dan Nokia 3230. Saya sambungkan telefon ini dengan bluetooth kepada laptop saya kemudian dail DIGINET dan terus log-in ke internet. Tidak perlu USB-modem atau lain-lain wayar yang berselirat.
  7. S60 sangat ‘versatile’. Fungsinya boleh ditambah ke tahap yang lebih tinggi contohnya Infrared Remote Control untuk mengawal TV, Pendingin Hawa dan Astro, sebagai ‘mouse’ bluetooth untuk mengawal ‘Powerpoint Presentation’ pada komputer dan sebagai ‘webcam’ untuk chatting menggunakan Yahoo Messenger. Semua ini dapat dilakukan dengan memasang perisian ‘third-party’.
  8. S60 mudah diselenggarakan – ini bermaksud jika berlaku sebarang kerosakan pada perisian asal, telefon S60 mudah untuk DIFORMAT semula. Proses ini tidak memerlukan sambungan kepada komputer kerana ROMnya sudah tersedia pada ‘badan’ telefon (terdapat ROM chip pada telefon yang menyimpan OS asas).
  9. Kesemua telefon S60 dapat menjalankan perisian Java J2ME dengan baik kerana integrasi yang kuat diantara pengeluarnya iaitu Symbian Ltd dan pengeluar Java iaitu SUN Microsystem.
  10. S60 menyokong format-format multimedia (audio/video) dengan baik. Format seperti Mp3, Wav, Midi, Xmf, Aac, Ogg, Amr, Mp4, 3gp, Avi, Mpg, Flv, Divx, Xvid, dan banyak lagi boleh mainkan oleh S60. Perbezaan ini ketara apabila kebanyakkan video ‘Smartmovie’ hanya boleh dimainkan oleh S60 sahaja!
  11. Integrasi terbaik dengan penyedia talian untuk khidmat multimedia seperti gprs dan mms! Jika tidak terdapat model telefon anda pada operator telco, anda boleh download setting S60 yang lain untuk GPRS, WAP dan MMS telefon anda (contohnya Samsung i450 – boleh gunakan setting N73 @ N76 @ N95).
  12. Kebolehan utama S60 berbanding lain-lain platform tertutup (misalnya Nokia Series 40) adalah keupayaannya untuk ‘Multitasking’. Seperti sebuah komputer, anda boleh membuka lebih daripada satu perisian dalam satu masa!
  13. S60 mempunyai kebolehan ‘customization’ yang sangat baik. Anda boleh mengubah themes, mencipta folder baru, memasang dan membuang perisian (install / uninstall), mempunyai perisian ‘window manager / explorer’ yang banyak, kebolehan Cut, Copy dan Paste dan lain-lain.

Berikut merupakan laman rujukan untuk S60:

Julai 8, 2008

TOPIK #003 Mengenali S60 dan UIQ.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 7:16 pm
Tags: , , , , ,

Selamat Datang ke Laman BLOG ‘The Malaysian Symbian Opinion’. Satu blog yang memaparkan pandangan dan pengetahuan khusus untuk Sistem Operasi (OS) Symbian – S60 dan UIQ. Disini anda akan dapat mengetahui dengan lebih mendalam tentang teknologi SYMBIAN yang dipasang ke telefon-telefon terpilih berjenama NOKIA, SONY ERICSSON, SAMSUNG, MOTOROLA dan LG.

Soal-Jawab Symbian.

Sebenarnya susah saya nak menerangkan secara ilmuan tentang Symbian ini. Jadi untuk memudahkan anda, saya karang mengikut stail soal-jawab – sebab, benda baru terlalu banyak pertanyaan. Pada saya, penjelasan stail soal-jawab lebih efektif.

1) Soalan: Apakah SYMBIAN dan mengapa ia berbeza dengan telefon lain?

Untuk menyebabkan sesebuah komputer berfungsi dengan baik, OS atau Operating System (seperti Windows XP) mestilah terlebih dahulu terpasang (installed) dan berjalan (run) dengan baik.
Jika tiada OS didalam sesebuah komputer, maka tidak bergunalah ia walaupun komputer tersebut telah lengkap dan bersambung dengan printer dan modem. Jika diperhatikan, OS adalah perkara terpenting
untuk sesebuah komputer itu berfungsi. Jika WINDOWS rosak, maka tergendala semua kerja.

SYMBIAN adalah sejenis OPERATING SYSTEM (OS) yang dipasangkan ke dalam model-model telefon terpilih dan telefon Symbian adalah sejenis komputer. Ini bermaksud bukan semua telefon adalah telefon Symbian DAN Symbian tidak dipasang pada jenama NOKIA sahaja!

Sama seperti sebuah komputer – telefon SYMBIAN mampu membaca Word / Excel / Powerpoint, boleh terkena VIRUS, boleh dimasukkan ‘games & software’ dan boleh di FORMAT jika rosak atau bermasalah.

2) Soalan: Bagaimana untuk mengenali telefon symbian?

Di Malaysia, kebanyakkan telefon Symbian adalah berjenama NOKIA.Tetapi bukan semua model NOKIA adalah Symbian. Terdapat 3 BUTANG pada ‘keypad’ telefon Symbian:

  • Butang MENU
  • Butang ‘C’ (Cancel)
  • Butang ‘PENSEL’ (Edit)

Ketiga-tiga tanda ini terdapat pada badan telefon Symbian S60 versi 6.0/7.0/8.0/8.1 sahaja. Mulai Symbian versi 9.1/9.2 kebanyakannya mengekalkan butang MENU dan C sahaja. Contohnya Nokia N81, N82, 5700, E90, 6120 dan Samsung i450, i550, i560 dan G810.

Selain itu, pada setiap telefon Symbian mempunyai menu ABOUT:-

(tekan MENU -> EXTRAS -> ABOUT)

Untuk telefon Symbian UIQ pula, pengeluarnya adalah Sony Ericsson dan Motorola sahaja (walaupun sebelum ini Arima dan BenQ pernah mengeluarkan UIQ, namun mulai Symbian 9.1, mereka tidak lagi mengkomersilkan apa-apa model – setakat ini).

UIQ3 dikenali dengan pena STYLUS, butang BACK, opsyen MORE dan TouchScreen (untuk Sony Ericsson). Motorola cuma mengeluarkan 2 model sahaja setakat ini iaitu RIZR Z8 dan Z10.

3) Apakah VIRUS dan bagaimana ia masuk ke telefon saya, jika terkena
virus apa yang perlu saya buat?

VIRUS adalah perisian (sofware) jahat yang boleh merosakkan OS pada sesebuah komputer. Pada telefon Symbian, virus tersebar melalui BLUETOOTH, MMS dan pemindahan data melalui internet dan MEMORY CARD.

Disebabkan SYMBIAN adalah sejenis OS, virus boleh tersebar dengan mudah. Sifat ini sama dengan komputer WINDOWS.

Virus tidak boleh berjangkit pada telefon biasa. Sebagai contoh, jika anda mempunyai telefon NOKIA 6280 atau SonyEricsson W800i, virus tidak boleh berjangkit kepada telefon anda. Ini kerana telefon anda BUKAN TELEFON SYMBIAN walaupun mempunyai bluetooth dan memory card.

Semasa ini terdapat lebih 10 jenis virus Symbian antaranya: Comwarrior, Caribe, Mabir, Skull dan lain-lain.

Virus menyebabkan telefon anda kehabisan bateri dan kredit, kerap restart, mms dihantar/ bluetooth di ‘on’ secara tiba-tiba dan yang paling teruk – telefon anda tidak berfungsi lagi.

Jika telefon terkena virus, ia perlu DI FORMAT. Adalah lebih baik memasang ANTIVIRUS pada telefon sebelum terkena jangkitan virus.

4) Bolehkah telefon symbian saya ditambah fungsinya, bolehkah ia
membunyikan azan, bolehkah ditambah SMARTMOVIE, ditambah kamus dan games?

Anda boleh meningkatkan (UPGRADE) fungsi telefon Symbian anda dengan pelbagai sofware
dan games
yang terdapat di internet. Ada 3 versi perisian yang boleh anda cuba iaitu:

  • Perisian percuma (royalty free – freeware) seperti terdapat pada www.symbian-freeware.com
  • Perisian percubaan (shareware, trial version) seperti terdapat pada http://my-symbian.com
  • Perisian tulen secara pembelian (online symbian softwares, full version, commercial) seperti
    terdapat pada www.handango.com

Jika anda bijak, anda boleh mendapatkan ‘crack-version’ perisian Symbian di internet. Bagaimanapun, adalah tidak digalakkan untuk berbuat demikian kerana akan menyebabkan kelesuan penulis perisian asal. Bayangkan jika satu hari nanti saya mengeluarkan perisian Symbian saya sendiri, kemudian anda ‘lelong’ dan ‘rompak’ perisian tersebut – maka pada waktu akan datang saya juga keberatan untuk mencipta lain-lain perisian.

5) Apakah ciri-ciri lain telefon Symbian?

Ciri-ciri tambahan telefon Symbian adalah:

  • Mempunyai RAM
  • Mempunyai CPU (Processor)
  • Mempunyai FLASH (C:\)
  • Mempunyai ROM
  • Ada WiFi (pada model tertentu telefon symbian sahaja!)
  • Ciri-ciri negatif telefon Symbian pula:
  • Boleh ‘HANG’
  • Boleh ‘Re-Start’
  • Boleh terkena Virus, SpyWare & Bugs
  • Kuat makan karan (bateri kena selalu di cas)
  • RAM kadang-kadang penuh (biasanya dipaparkan ‘Memory-Full’ pada skrin)
  • Tidak boleh ditambah RAM, format ROM atau menambah kapasiti phone-memory
  • Penyakit sawan (kadang-kadang kalau tak tekan button pun dia tekan sendiri!)

Namun gejala negatif ini boleh diubati bila anda benar-benar faham
operasi Symbian.

Ciri-ciri ini wujud disebabkan ianya tergolong dalam kumpulan komputer. Biasanya, di negara
maju seperti JEPUN, rakyatnya lebih gemar memilih telefon Symbian oleh sebab mereka memahami asas komputer dengan baik. Lebih 20 juta rakyat Jepun menggunakan Symbian!

Symbian merupakan OS NO. 1 dalam kelas telefon. OS yang lain adalah seperti:

  • Windows Mobile / PPC
  • PALM
  • LINUX
  • Blackberry
  • OS-X (Apple iPhone)
  • Android

6) Apakah keperluan untuk saya UPGRADE telefon saya?

Berikut merupakan keperluan untuk telefon anda di tambah fungsinya (upgrade):

  • Memory Card (minimum 128Mb)
  • Phone Memory (Flash C:\) sekurang-kurangnya 2Mb
  • Bluetooth
  • Telefon Symbian: S60 /UIQ / S80 atau S90

7) Jika saya membeli telefon Symbian
Second-Hand, apa yang perlu saya semak dan buat?

Anda tidak perlu takut langsung apabila membeli telefon Symbian Socond-Hand. Seperti komputer, symbian perlu diprogram semula sebelum ia menjadi milik anda. Lakukan perkara-perkara ini:

1- Periksa keadaan FIZIKAL telefon tersebut, pastikan kamera, charger port, USB port, data-cable port, bluetooth, slot memory-card, keypad dan skrin berada dalam keadaan baik.

2- Pastikan kesemua button berfungsi / touch-screen boleh disentuh dan digunakan.

3- Cuba ‘charge’ telefon anda sekejap – pastikan ia menerima kemasukan elektrik.

4- Pastikan bateri adalah original. Hati-hati dengan bateri palsu!

5- Tekan *#06# untuk mendapatkan IMEI (no siri), tulis diatas kertas dan pastikan nombor yang sama tertera pada badan telefon (dibawah bateri).

6- Cuba buat call dan pastikan anda mendengar dengan jelas dan percakapan anda boleh didengar dengan baik oleh pihak yang lagi satu.

7- Jangan bimbang mengenai waranty kerana jaminan untuk telefon second-hand hanya seminggu sahaja.

8- Cuba masukkan memory-card dan pastikan kandungan memory-card dapat dibaca oleh sistem.

9- Cuba tanya pekedai mengapa pengguna terdahulu menjual telefon tersebut, jika jawapannya untuk trade-in telefon yang baru dan telefon tersebut adalah model terbaru – anda tergolong dalam kumpulan yang bernasib baik. Di dunia lagi anda telah mengetahui nasib anda!.

10- Lakukan FORMAT pada telefon anda sebelum anda membayarnya. Untuk S60 Nokia, gunakan *#7370# dan masukkan LOCK-CODE 00000 (lima kali). Untuk Panasonic, gunakan **7370# – lock-code 00000 dan Samsung *#7370# – lock-code 00000000 (lapan kali). Jika lock-code salah, gunakan alternatif 12345. Masih tidak boleh? – hard-format boleh dilakukan dengan menekan 4 butang mengikut turutan – SEND (butang hijau, BINTANG (star button), 3 (butang nombor 3) – jangan lepaskan dan hidupkan telefon (switch-ON). Tekan keempat-empat butang dalam masa 5-10 saat dan anda akan dapat perkataan ‘formatting’ terpapar pada skrin. Tunggu hingga selesai kemudian masukkan memory-card yang baru (atau memory-card yang telah diformat). Sebelum melakukan hard-format keluarkan dahulu memory-card yang mungkin berada dalam badan telefon.

11- Untuk lain-lain model Symbian minta pekedai ‘set as factory default’ atau minta dia yang format
(atau flash).

12- Gunakan *#0000# untuk melihat tarikh keluaran telefon dan versi perisian.

13- Jika housing telefon buruk dan menjatuhkan maruah anda…. PERGILAH BELI BARU!

Lebih baik lagi jika anda membeli telefon second-hand daripada orang yang anda kenali. Membeli dengan cara ini anda mungkin mendapat pakej penuh telefon tersebut siap dengan headphone, av-cable, original CD, warranty card, original charger dan lain-lain yang terdapat didalam kotak telefon tersebut. Lakukan ‘trick’ anak buah saya – mereka selalu bertanya ‘bila uncle nak tukar telefon lagi? Kalau tukar nanti bagilah pada saya telefon ini’. Baru-baru ini saya telah memarahi seorang anak buah saya kerana bertanyakan soalan tersebut pada SonyEricsson W960 yang baru saya pakai 2 minggu!

8 ) Mengapa telefon saya tidak boleh ditukarkan OS-nya kepada Symbian? Bukankah seperti komputer juga? Format semulalah dan masukkan CD Symbian!

Tidak pernah ada telefon yang boleh disambung terus dengan pemacu CD. Tidak juga seperti komputer yang boleh ditukar OS sesuka hati, lagipun belum pernah dalam sejarah telefon seseorang dapat menukarkan OS sedia-ada kepada OS yang lain.

Dalam setiap Smartphone terdapat ROM yang menyimpan maklumat asal segala OS dan lain-lain perisian asal. ROM (Read Only Memory) adalah satu cip yang tidak boleh diubah dan diakses dengan apa cara sekalipun. Itu sebab CD untuk komputer dinamakan CD-ROM kerana setelah selesai anda mencipta CD ini,anda langsung tidak boleh mengubah kandungannya.

Perhatikan apabila anda mem’format’ sebuah telefon Symbian – selesai sahaja format, telefon kembali seperti keadaan asal umpama keluar dari kilang untuk pertama kali. Tidak pernah dilakukan installation OS pada Symbian kerana ‘installer’ telah berada pada ROM telefon. Ia cuma ‘call’ semula ROM untuk mem’format’ diri sendiri. Keadaan ini adalah unik berbanding komputer. Memang ada ‘back-up’ software pada badan telefon Symbian.

Tidak seperti komputer, sesebuah telefon telah dipasang OS sewaktu proses pengilangannya sebelum dijual kepada umum. Ini juga bermakna untuk menukar OS smartphone dari Windows Mobile kepada Symbian adalah mustahil. Apatah lagi untuk menukar OS pada telefon biasa kepada smartphone. Maaf kerana
menyiarkan berita buruk ini, tetapi itulah hakikatnya! Bertukarlah kepada telefon Symbian.

9) Jika saya ingin membeli telefon Symbian yang baru, apakah pandangan anda? Apa perlu saya timbang-timbangkan sebelum saya rugi?

LIMA faktor sebelum anda membeli sebuah telefon Symbian:

Pertama: Berapakah bajet anda? Telefon Symbian berada pada harga antara RM 800.00 – RM 3,000.00

Kedua: Apakah keperluan anda? Adakah anda perlu GPS? HSDPA? WiFi? Hard-Disk? Atau skrin besar? Mungkin juga siap dengan kamera digital megapixel tinggi? Saya cadangkan samada Nokia N93i/N95/ N95-8Gb / N81-8Gb / E90 Communicator, SonyEricsson P1i/ W960 atau Samsung G810.

Jika bajet anda dibawah RM1,500.00 dan hanya perlukan telefon Symbian fungsi asas – saya sarankan Nokia 5700, 6120, N73, N70, E65, SonyEricsson M600, P990i, LG KS10, Samsung i450 dan Samsung i550. Telefon
Symbian paling murah dalam pasaran (Symbian 9.2 S60 3rd Edition) ialah Nokia 6120 berharga dibawah RM850 sahaja. Biasanya telefon berbentuk ‘Candy-Bar’ adalah jauh lebih lasak berbanding bentuk ‘Slide’ atau
‘Clamp-shell’.

Ketiga: Bayar lebih dan beli dari ZITRON/FMG dan pengedar SAH. Pembelian dari AP-Set (banyak kedai yang mengimport telefon symbian tanpa melalui pengedar sah) bagus juga tetapi kurang tempoh jaminannya (saya sendiri memiliki Symbian AP-Set tanpa banyak masalah). Periksa pengenalan Symbian betul-betul supaya anda tidak tertipu dengan NOKIA TIRUAN yang made-in-china! Elakkan juga dari membeli secara terus dari
internet kerana banyak berlaku insiden negatif dan penipuan dalam transaksi.

Keempat: Jika memesan model Symbian dari luar negeri, pastikan ianya diUNLOCK (operator lock) dan ‘SIM-LOCK free’. Ini untuk mengelak dari tidak boleh digunakan langsung di Malaysia. Polisi ini dipakai pada
Symbian luar negeri kerana untuk mengelak seseorang dari berhijrah kepada operator talian yang lain. Contoh terdekat – Singapura.

Kelima: Pastikan no IMEI pada badan/bateri/warranty-card/kotak dan paparan skrin adalah sama untuk mengelak dari ditipu. Minta bantuan dari jurujual. Pastikan juga segala aksesori lengkap seperti tertera dalam ‘manual-book’.

Jika membeli model NOKIA, pastikan ketulenan telefon terjamin. Perhatikan tulisan NOKIA – dan bukan NOKLA. Tekan *#0000# dan *#7370# – ianya akan memberi respon. Juga pastikan menu ABOUT wujud dalam sistem.

Tidak digalakkan langsung untuk membeli telefon Symbian jika anda cuma menggunakan fungsi dail (call), jam loceng dan sms sahaja pada telefon tersebut. Belilah telefon biasa. Telefon Symbian bukan telefon
‘cap-ayam’.

10) Boleh senaraikan semua model-model telefon Symbian? Saya takut saya tersilap beli.

Anda boleh menyemak senarai model-model telefon Symbian pada 3 laman web ini:

Jika ingin membuat pembelian telefon Symbian, pastikan anda melihat kehadiran butang-butang istimewa (special button) pada badan (body) telefon untuk memastikan pelaburan anda terjamin!

Demikianlah tadi 10 soalan lazim yang selalu ditanyakan oleh rakan-rakan saya saban hari. Diharap anda dapat manafaat daripada blog ini. Sebarkan maklumat baik ini kepada kawan-kawan yang lain.

Julai 7, 2008

Samsung SGH-i450 Review / Prapandang

Filed under: Prapandang (Reviews) — adliayob @ 7:26 pm
Tags: , ,

It’s been a very busy month for me but thanks anyway for all comments (via this blog or through my email). As you asked me before, this is my PRO and CONS about Samsung SGH-i450 Symbian phone:

Bulan ni memang saya sibuk sikit tetapi terima kasih kepada anda semua kerana mengutarakan komen (samada melalui blog ini ataupun melalui email saya). Seperti yang ramai mahukan, disini saya berikan sedikit komen mengenai Samsung SGH-i450:

1. Some information about Samsung i450 / Maklumat Samsung i450.

Pro:

1. Operating System: Symbian Version 9.2 / Sistem operasi Symbian 9.2

2. Platform: S60 3rd Edition Feature Pack 1 (FP1) -same as Nokia N81 / Platform S60 3rd Edition (FP1) sama seperti Nokia N81, N95 dan N76.

3. Slide-up and Slide-down to reveal stereo speakers / Telefon jenis gelongsor, tolak ke bawah untuk memaparkan pembesar suara.

4. Premium Music Phone with Bang & Olufssen Amplifier (to test this, you should jack-in 3.5mm stereo headphone or HIFI System and you will notice the sound quality) / Telefon asas muzik yang baik beserta dengan penguat bunyi Bang & Olufssen (untuk mendapatkan kualiti yang terbaik sila cuba dengan ‘headset’ stereo yang baik seperti jenama SONY, Phillips atau sambung kepada Radio Hi-Fi dengan menggunakan ‘jack’ bersaiz 3.5mm).

5. All Games/ Software/ Themes made for Nokia N Series (ie N73/ N76/ N95/ N81 and others) are fully compatible with Samsung i450./ Kebanyakkan Games/Software/Themes yang dibuat untuk Nokia N-Series adalah sesuai dipasang kepada telefon ini.

6. The respond speed of the phone is far more better than N73. No lags, hang-up or restart. / Tindakbalas dalam penggunaan harian telefon ini adalah JAUH lebih baik daripada Nokia N73. Tiada ‘hang’ (kaku), respon lembab atau ‘restart’ (kaku – kemudiannya padam dan hidup semula).

7. Screen quality is BEST compare to any Nokia N Series phone. / Kualiti skrin adalah terbaik berbanding lain-lain Nokia N-Series.

8. User interface is as friendly as any Nokia N Series. / Antaramuka adalah mesra-penguna – sama dengan lain-lain Nokia N-Series.

9. Very good quality-built: My i450 slipped and fall down 3 times (since march till now) with no squeaks/ scratch/ or damage. Compare to N95 I dont think so! / Kualiti buatannya adalah SANGAT BAIK! Setakat ini telefon saya sudah terjatuh sebanyak 3 kali tanpa rosak, tercalar atau gelongsornya longgar. Jika Nokia N95 saya rasa tidak begitu!

10. Hi-Speed internet (HSDPA 3.6Mbps) / Dilengkapi dengan kemudahan sambungan internet laju HSDPA 3.6Mbps, EDGE dan GPRS. Saya telah mencubanya dengan DIGI (Edge) dan CELCOM (3G).

11. The BEST phone Keypad so far (in S60 category). / ‘Keypad’ telefon ini SANGAT responsif dan baik. saya rasa inilah keypad yang terbaik dalam kelas Symbian S60 3rd.

12. Good grip and steady in hand. / Terasa selesa dalam genggaman, tidak terlalu kecil atau besar.

13. Handle both landscape/vertical screen resolution (compatible with landscape game like Bass Fishing 3D) / Mampu untuk bekerja dalam kedua-dua jenis paparan samada menegak atau melintang (sangat sesuai jika dimasukkan (install) game seperti Bass Fishing 3D).

Cons:

1. No WIFI. / Tiada WIFI

2. No GPS (But Google Maps loads beautifully) / Tiada GPS (tetapi Google Maps dapat bekerja dengan baik!)

3. Camera 2mpx only with no autofocus. / Kamera cuma 2 megapixels dan tiada autofokus.

4. No GAMES. But you can get it from http://www.symbian-freeware.com/tag-game.html As I told you before, the phone OS is compatible with N73/N81/N95/N76 and all other Symbian S60 3rd Edition devices. Please try Greedy Penguins and Frozen Bubble and you’ll never regret to have this phone. / Tiada Games. Tetapi anda boleh mencuba untuk pndah-turun games daripada  http://www.symbian-freeware.com/tag-game.html Sila cuba Greedy Penguins dan Frozen Bubble – anda tidak akan kecewa!

2. If you want ADD-ON with installation instruction (A CD-ROM with loads of Games/ Themes and Softwares for i450) please do the following: / Jika anda benar-benar perlukan GAMES/ THEMES dan SOFTWARE untuk telefon ini, sila ikuti langkah dibawah ini:

a. SMS me via phone +6016-827-0972
b. Bank-in RM100 to my MAYBANK account (Adli Ayob acc no: 160045312368
c. Confirm the bank process. SMS me if you already bank-in the amount.
d. I will send you the CD-ROM (with S60 tutorial in Adobe PDF format) via courier service. Please verify your real name, phone number and address.

3. Other recomendations:

1. Nokia XpressMusic 5700 (Symbian S60 3rd platform)
2. Samsung i550w (Symbian S60 3rd platform with WIFI & GPS)
3. Nokia N95 8GB (S60 3rd edition)
4. Samsung G810 (S60 3rd edition with 5.1Mpx Autofocus/ face detection/ xenon flash/ WiFi / B&O ICE Amplifier/ GPS and Geotagging/ Full Alluminium body/ 2.6″ screen)
5. Nokia N82 (S60 3rd edition with 5Mpx autofocus camera)
6. LG KS10 Joy (S60 3rd edition – the BEST budget class symbian phone!)

Hope the information helps you.
Thanks.

Mohammad Adli Ayob
Jumbochip Alliance Sdn Bhd
Semporna, Sabah, Malaysia.
+6016-8270972
https://adliayob.wordpress.com

Create a free website or blog at WordPress.com.