Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

April 10, 2009

Tutorial – GPS

Filed under: Tips Pengguna Symbian,Tutorial Symbian — adliayob @ 10:35 pm
Tags:

gps-symbian

Oleh Asri Al-Baker

1. GPS tu apa sebenarnya?
Sistem Kedudukan Sejagat atau Global Positioning System (GPS) mempunyai nama rasmi iaitu Navstar GPS. Ia adalah satu nama kepada satu jenis teknologi yang pada mulanya digunakan dalam industri ketenteraan oleh tentera Amerika Syarikat.

gps-navstar

Secara umumnya, teknologi GPS ialah satu pecahan daripada teknologi Sistem Navigasi Satelit Sejagat GNSS (Global Navigation Satellite System) iaitu teknologi utama dalam penggunaan navigasi satelit. GPS adalah satu-satunya sistem GNSS yang berfungsi pada waktu ini dan ia boleh digunakan secara percuma untuk menentukan kedudukan dan boleh digunakan oleh orang awam

Dibawah GNSS, selain dari Navstar GPS, ada juga IRNSS yang dibangunkan oleh India, China juga membangunkan teknologinya sendiri yang dipanggil COMPASS dan negara negara di Eropah sedang giat membuat penyelidikan untuk mewujudkan GALILEO. Disamping itu, Russia juga mempunyai sistemnya yang tersendiri dipanggil GLONASS.

2. Oooo… Dia sama dengan GPRS laaa…

Ishk… Tak sama langsung.

GPRS tu ialah General Packet Radio Service yang juga dikenali sebagai teknologi pemangkin telefon mudah alih 2.5G. GPRS membolehkan rangkaian mudah alih berhubung kepada internet dengan lebih laju berbanding teknologi CSD (Circuit Switched Data). Dengan GPRS, capaian internet sentiasa tersedia dan tidak perlu mendail dan data hanya dimuat turun jika ada aktiviti internet.

Kan lain kan? Betul tak?

3. Macam mana nak pakai GPS dalam fon?

Ada beberapa cara. Disebabkan blog ini memang blog Symbian, maka saya akan menulis mengenai GPS dalam telefon pintar Symbian. Untuk telefon pintar yang menggunakan sistem operasi selain Symbian, anda perlu menggunakan sahabat karib anda, encik Google 😉

Pertama : Menggunakan alat GPS luaran.
Cara ini memerlukan anda memiliki sebuah telefon pintar Symbian dan juga sebuah alat GPSr (GPS receiver) Bluetooth.
Ini boleh digunakan untuk telefon pintar Symbian yang tidak memiliki GPS chip bina dalam seperti model Nokia E61 dan juga Sony Ericsson P1i.
Dalam pasaran, anda boleh mendapatkan alat GPSr ini seperti Garmin 10x. Harganya sekitar RM500 hingga RM700.

gps-garminAnda juga perlu memasang aplikasi GPS didalam telefon pintar anda serta meletakkan data peta GPS untuk digunakan sebagai peta asas “basemap”. Antara aplikasi yang popular untuk telefon pintar Symbian ialah Garmin Mobile XT, TomTom Navigator dan juga Sygic Mapdrive.

gps-garmin2

Kedua :
Menggunakan telefon pintar Symbian yang mempunyai GPS chip bina dalam seperti Nokia E90, Nokia N95 dan Samsung Innov8 i8510.

Kebanyakan telefon pintar Symbian yang baru dilancarkan sudah sememangnya memiliki chip GPS bina dalam.

Disamping itu, Nokia juga memasukkan aplikasi peta serta data untuk digunakan secara terus oleh pengguna telefon pintar S60. Aplikasi yang diberi adalah percuma. Tetapi anda perlu membayar untuk menggunakan navigasi suara. Namanya senang sahaja, Maps.

gps-mapsWalaubagaimanapun, sekiranya anda tidak berpuas hati dengan aplikasi tersebut, kerana mungkin data peta yang anda inginkan tidak anda temui, anda juga boleh memasang aplikasi GPS lain seperti Garmin Mobile XT yang juga boleh mengesan chip GPS bina dalam. Tetapi cara ini agak rumit untuk dilakukan.

Kegunaan GPS dalam telefon adalah sangat memudahkan. Ini kerana sekiranya kita ingin pergi ke tempat yang kita langsung tak pernah pergi, ia sangat membantu.

Satu lagi, dengan GPS dalam telefon, anda boleh menghantar koordinat anda kepada orang lain.

Dan semestinya, anda akan membawa gajet yang kurang sedikit berbanding membawa telefon dan alat GPS.

4. Selain dari fon, bende apa lagi yang kita boleh pakai untuk GPS?

gps-oregon1
Banyak… Ada juga alat GPSr yang memiliki skrin sendiri seperti Garmin Oregon. Alat-alat GPS seperti ini boleh diletakkan didalam kereta, atau sekiranya anda seorang yang suka aktiviti lasak seperti “jungle trekking”, ia juga bleh digunakan.

Anda juga boleh menggunakan GPS dalam laptop.

gps-laptop

Ada juga sistem GPS yang digunakan di dalam jam tangan berjenama mahal. Ia digunakan sewaktu kecemasan. Ini membolehkan pasukan penyelamat mengesan kedudukan anda dengan tepat sekiranya berlaku kecelakaan.

5. Tak kena bayar mahal ke nak pakai GPS?

Untuk kegunaan orang awam seperti kita, menggunakan GPS dalam telefon adalah sangat ekonomi dan paling efektif kerana harganya tidak begitu mahal. Malah, ia hampir-hampir percuma.

Kita perlu bayar untuk peralatan GPS seperti telefon pintar yang memiliki chip GPS, atau GPSr luaran dan juka aplikasi untuk membaca peta dan menanda kedudukan. Tapi untuk menggunakan GPS itu sendiri adalah percuma. Tak perlu bayar.

Tetapi sekiranya anda ingin menggunakan GPS di dalam kereta dengan alat GPS yang lebih canggih, harganya juga agak tinggi.

6. Tapi saya rasa GPS ni tak penting bagi saya. Semua jalan yang saya lalu saya dah hafal sangat…

Kegunaan GPS bukan untuk menunjuk arah jalan sahaja. Ada banyak kegunaan lain.

Antaranya ialah geotagging. Untuk menggunakan geotagging, anda memerlukan kamera atau telefon pintar yang mempunyai fungsi GPS bina dalam. Apabila anda menangkap/mengambil gambar, kedudukan latitud dan longitud gambar itu akan direkodkan serta dimasukkan dalam info file berkenaan.

Satu lagi fungsi GPS ialah untuk geocaching. Sebuah permainan ala treasure hunt tapi menggunakan koordinat latitud dan longitude untuk mencari lokasi dengan tepat.

Jika kita lihat, industri perkapalan dan penerbangan, mereka adalah antara pengguna GPS yang paling besar kerana ketepatan perjalanan mereka sememangnya diukur melalui GPS.

Industri GPS sangat luas. Google pun ada Google Maps. Nokia juga telah membeli syarikat GPS iaitu Navteq dan gate5. Dan tidak lama lagi, kereta-kereta yang dijual dipasaran pun akan dilengkapi dengan sistem GPS.

Kegunaan GPS sebenarnya sangat luas. Cuma kita sendiri yang menyempitkannya dan menganggap ia tidak penting. Sekiranya anda merasakan anda perlu untuk menggunakan GPS, pelajarilah dari orang-orang yang menggunakannya.

7. Kat mana lagi saya boleh dapatkan maklumat mengenai GPS, terutamanya untuk Malaysia?

Banyak. Anda boleh lawati forum Malsingmaps (http://www.malsingmaps.com). Yang memiliki banyak maklumat penting mengenai GPS untuk Malaysia dan Singapore serta kawasan lain.

____________________________________________________________

Begitulah sedikit-sebanyak tentang teknologi GPS yang selalunya diabaikan penggunaannya dalam smartphone Symbian. Jika anda ada sebarang komen dan cadangan – janganlah malu-malu untuk menaipnya disini supaya Encik Asri Al-Baker dapat membantu anda.

iklan-symbianku

Mac 27, 2009

Push email

Filed under: Review: Software,Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 2:38 pm
Tags:

asri Oleh: Asri Al-Baker – Pemilik UIQBLOG.COM dan I-SYMBIAN.COM
Pakarujuk Symbian Malaysia dan Pakarunding Program MDP Maxis

_____________________________________________________

1. Bila sebut pasal push email, ramai yang kata ia tak penting kerana hanya orang orang korporat je yang layak pakai push email. Betul ke?

2. Ada pulak yang cakap, cuma Blackberry je yang boleh digunakan untuk push email.

3. Ada jugak yang cakap push email ni cuma email je. Tak payah susah-susah nak pakai push email sebab kat laptop pun boleh baca email kan?

4. Inilah antara paradigma masyarakat terutamanya di Malaysia apabila push email dibicarakan.

5. Para pembaca blog Symbian Malaysia yang dihormati, push email atau “email tolak” ni bukanlah satu bende baru kerana saya sudah menggunakannya semenjak beberapa tahun yang lepas.

6. Saya bukan orang korporat, saya tak pakai BlackBerry, dan saya tidak membayar beribu-ribu ringgit untuk menggunakan kemudahan ini.

7. Selama ini, saya menggunakan telefon pintar Symbian (S60 dan UIQ) untuk sentiasa berkomunikasi dan menguruskan hidup saya melalui push email.

8. Pelbagai aplikasi push email telah saya cuba. Antaranya Mail for Exchange, Emoze, System Seven, RoadSync dan Nokia Messaging.

9. Dan setelah saya perhalusi kelebihan dan kelemahan setiap satu aplikasi push email yang saya sebutkan tadi, saya nobatkan System Seven sebagai sistem push email yang terbaik untuk Symbian bagi kegunaan saya.

10. System Seven adalah percuma (buat masa sekarang) dan anda tidak perlu mendaftar alamat email baru untuk menggunakannya.

11. Sekiranya anda sudah memiliki alamat email Gmail atau Yahoo atau Hotmail dan juga alamat email POP?IMAP anda sendiri, anda boleh menggunakan System Seven.

12. System Seven akan menolak data dari akaun email ke telefon pintar Symbian anda. Bukan email sahaja. Bahkan calendar dan contact anda juga akan di synchronisekan.

13. Inilah yang dikatakan “penyatuan data” dimana telefon pintar dan email anda menjadi satu. Apa yang anda lakukan didalam akaun email anda seperti memadam email, menghantar email dan sebagainya, akan ditunjukkan pada telefon pintar dan juga webmail anda.

14. Bagi saya, adalah sangat penting untuk menggunakan push email kerana saya mempunyai kemudahan untuk memberi respon segera terhadap semua email yang masuk ke dalam Inbox saya. Sebagaimana saya menghargai teknologi SMS.

15. Push email bukanlah untuk mereka yang berkemampuan sahaja kerana jika anda tahu caranya, anda boleh menggunakan sistem ini di dalam telefon pintar Symbian anda tanpa kos yang besar.

Sekiranya pembaca pembaca blog Symbian Malaysia berminat untuk mengetahui push email dengan lebih lanjut, saya boleh menuliskan siri tutorial. Itu pun dengan izin Saudara Adli kerana beliau adalah tuan punya blog yang hebat ini.

Jutaan terima kasih kepada saudara Adli kerana memberi keizinan kepada saya untuk menulis dalam Bahasa Melayu.

seven

iklan-symbianku

Mac 19, 2009

Perkara Yang Anda Sepatutnya Tahu Apabila Mengendalikan Telefon Symbian

Filed under: Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 10:31 pm
Tags: , , ,

iklan-symbianku

Anda mungkin secara tidak sengaja ‘TERBELI’ sebuah telefon Symbian. Atau mungkin sahaja anda jenis manusia yang suka mengikut trend dan sentiasa mengunakan gajet terbaru untuk ‘memancarkan aura’ kesombongan dan status ‘golongan baik-baik’ anda. Atau mungkin juga anda memiliki sebuah telefon Symbian sebagai HADIAH atau memenangi cabutan bertuah. Walau apa pun alasan anda, ketahuilah telefon yang anda pegang itu sebenarnya SEBUAH KOMPUTER dan bukannya telefon biasa.

Masalahnya, berapa ramaikah ‘orang kita’ yang menyedari hakikat yang telefon bimbit mereka itu ialah TELEFON SYMBIAN dan berapa ramaikah yang benar-benar MEMAHAMI cara penggunaan dan pengawalannya?

Mengikut ‘survey’ yang telah dijalankan oleh Blog Symbian Malaysia, 6 daripada 10 responden TIDAK MAHU AMBIL TAHU atau PEDULI tentang telefon Symbian mereka. Akibatnya, setelah menggunakan telefon ini selama beberapa bulan – mereka akhirnya mengubah selera dan bertukar kepada telefon ‘biasa-biasa’ yang ‘tidak berapa canggih’. Alasannya mudah – kerana TIDAK MAHIR menggunakan telefon CANGGIH Symbian.

Berikut adalah PERKARA-PERKARA YANG PERLU ANDA KETAHUI DAN KUASAI apabila menggunakan sebuah telefon Symbian. Saya menerbitkan TIPS-TIPS dibawah ini supaya ANDA memahami dan benar-benar menghargai teknologi ‘cutting edge’ yang selama ini berada dalam genggaman anda!

______________________________________________________

1. Sebutan.
– Sebutan yang betul untuk perkataan SYMBIAN ialah – SIMBIYEN (bacaan Melayu, dimana huruf ‘E’ mengikut sebutan ‘kEntang’) atau SIM-BEE-EARN (bacaan English).

2. Symbian adalah OS dan bukannya milik ekslusif model-model Nokia sahaja.
– Ini bermaksud, Symbian adalah ‘SISTEM’ yang mengendalikan telefon yang anda pegang sekarang. Jika kerangka telefon itu di label sebagai HARDWARE, maka Symbian adalah SOFTWAREnya. Jika telefon yang anda pegang itu KOMPUTER, maka Symbian adalah WINDOWS-XPnya. Jadi, Symbian adalah OS (Operating System) yang berfungsi SERUPA dengan Windows XP. Jika pada Windows-XP anda boleh memasang perisian tambahan, maka TELEFON SYMBIAN juga boleh dipasang dengan pelbagai ‘software’, ‘games’, menambah FONTS, menukar wallpaper, membaca dokumen Word/Excel/Powerpoint dan sebagainya. Ini TERMASUKLAH masalah-masalah yang selalu berlaku pada komputer WindowsXP seperti ‘hang’, ‘glitch’, ‘bug’, ‘restart’ dan serangan virus JUGA akan berlaku pada telefon Symbian anda.
Dengan itu, BUKAN bermakna jenama NOKIA sahaja yang menggunakan Symbian selaku Operating System, ia juga digunapakai oleh pengeluar lain seperti Samsung, LG, Motorola dan Sony Ericsson.

3. Telefon Symbian kekurangan ciri FILE MANAGER.

– Bagi sebuah komputer Windows Xp, perisian yang paling penting adalah ‘Windows Explorer’ (atau ramai yang mengenalinya sebagai ‘My Computer’). ‘Windows Explorer’ adalah SEJENIS ‘File Manager’. Pada File Manager, seseorang itu mampu untuk menguruskan fail-fail pada komputernya termasuklah menggunakan arahan CUT, COPY, PASTE, RENAME, DELETE, ‘Make new folder’, ‘Delete folder’, ‘Create Shortcut’ dan ‘browsing’ (atau melihat-lihat kandungan ‘hard-disk’) ‘directory’ C, D, E, F sehingga Z.
– Pada telefon Symbian, aplikasi FILE MANAGER memang wujud, tetapi ciri-cirinya agak terhad. Maka dengan itu anda PERLU memasang perisian seperti Y-Browser atau Griffon atau X-Plore atau lain-lain perisian FILE MANAGER untuk mendapatkan semua fungsi-fungsi seperti yang telah disebutkan dan ditandakan BIRU tadi.

tips-01


4. Semua ‘file’ dan ‘sms’ yang dihantar ke telefon Symbian akan berada pada ‘INBOX – Messaging’ dan secara lalai (default), ‘INBOX’ berada pada drive ‘C:\’
– Ini bermakna SEMUA item yang dihantar oleh rakan anda termasuk melalui BLUETOOTH seperti lagu mp3, video dan foto, secara LANGSUNG akan ‘masuk’ ke ‘phone memory’ dan memenuhi ruang ‘phone memory’ anda dan akan menyebabkan amaran ‘memory FULL’ dipaparkan pada skrin. Ini kerana ‘phone memory’ adalah ‘DRIVE C:\’ dan ‘INBOX’ juga berada pada drive C ini. ‘Drive C:\’ pada telefon anda amatlah KECIL ruangnya berbanding ‘memory-card’ yang berkapasiti sehingga 8Gb. Jadi, apa yang perlu anda lakukan adalah MEMINDAH (move) item pada INBOX dengan cara ‘CUT & PASTE’ kepada ‘momory-card’ untuk mengosongkan kembali ruang ‘phone-momory’ anda. Untuk melakukan teknik ini, FILE MANAGER seperti Y-Browser amatlah diperlukan. Ini bermakna TIDAK PERLU anda menukar memory-card 1Gb anda kepada kapasiti yang lebih besar (contohnya kepada 2Gb, 4Gb atau 8Gb) kerana masalah ‘memory-full’ TIDAK ADA KENA-MENGENA dengan memory-card anda. Jika setelah anda memindahkan kesemuanya kepada memory-card dan masalah ‘memory full’ ini tidak juga selesai, maka BUANG semua yang ada pada LIFEBLOG. Untuk itu, anda masuk ke MENU-> Application -> Lifeblog dan kosongkan lifeblog itu. Lifeblog adalah ‘CACHE’ yang menyimpan semua SEJARAH penggunaan telefon Symbian anda.

tips-02

5. Windows XP dan Symbian adalah dari kumpulan yang sama, tetapi TIDAK SAMA dan TIDAK ADA KENA-MENGENA antara satu sama lain. Maka VIRUS yang diciptakan untuk Windows XP tidak akan berjaya merosakkan ‘SISTEM’ telefon Symbian.
– Sebuah fail bernama ‘Brontok’ telah dikenalpasti oleh Kaspersky Anti Virus pada komputer anda sebagai virus. Virus BRONTOK ini hanya menyerang komputer yang dikuasakan dengan Sistem Operasi Windows ME atau Windows XP sahaja. Ini bermakna jika file ‘brontok’ ini di pindahkan kepada komputer lain yang menggunakan OS Linux atau Mac OSX, maka ‘brontok’ ini TIDAK DAPAT MENYERANG komputer tersebut. Mengapa? ini kerana ‘brontok’ hanya diciptakan untuk menyerang komputer Windows sahaja. Begitu juga jika virus ‘brontok’ ini berpindah ke memory-card anda dan kemudiannya anda menyucuk memory-card itu kepada telefon Symbian anda, maka virus ini juga akan MANDUL atau TIDAK DAPAT MENYERANG telefon anda kerana Sistem Operasi Symbian bukanlah Windows. Jadi, jangan cepat menyalahkan sesiapa jika anda ‘scan virus’ memory-card pada komputer dan mendapati sebanyak 20 virus wujud di memory-card anda. Ketahuilah virus-virus itu HANYA bertindak pada komputer dan tidak akan merosakkan telefon Symbian anda.

6. Memory-card saya sudah rosak, buktinya apabila dibaca dengan komputer, ia memaparkan amaran ‘Memory Card Corrupted’.
– Kadang-kadang, perkara ini betul. Tetapi dalam kebanyakkan kes, perkara ini TIDAK BETUL sama-sekali. Ini kerana sebelum kad itu dibaca dengan komputer, terlebih dahulu pengguna telefon Symbian menciptakan ‘password’ untuk memory-card itu. Jika password telah diciptakan, maka ‘cipher-strength’ atau ‘security’ card itu tertakluk kepada ‘sistem’ Symbian. Oleh sebab ia diciptakan melalui OS Symbian, maka OS Windows XP MEMANG tidak boleh membacanya. Sama seperti kes virus tadi, ini sekali lagi membuktikan yang ‘sistem’ Symbian dan ‘sistem’ Windows XP adalah berlainan. Penyelesaiannya, JANGAN cuba-cuba ciptakan PASSWORD untuk memory-card telefon anda kecuali anda mempunyai daya ingatan yang luar biasa. Batalkan dahulu password (remove password) pada memory-card anda, kemudian barulah cucuk kembali kad itu kepada komputer. Pasti kali ini Windows berjaya membaca kad anda.

tips-03

7. Jika komputer anda ‘rosak’ – maka anda akan FORMAT semula komputer tersebut. Begitu juga dengan telefon Symbian – ia boleh di FORMAT jika ‘rosak’.

– Ya benar. Telefon Symbian juga adalah sebuah komputer. Buktinya, ia mempunyai HARDDISK, RAM, ROM, KERNEL, EXTERNAL DRIVE dan FIRMWARE. Berbeza dengan proses ‘format & installation’ komputer Windows XP yang memerlukan CD dan ‘driver’ – kesemua  ‘installation files’, libraries, driver, codec dan lain-lain yang diperlukan untuk proses FORMAT telefon Symbian telah tersedia di dalam ROM telefon (yang dikenali sebagai ‘Drive Z:\’).

tips-04
8. Telefon Nokia N96 saya lembab dan selalu ‘hang’, mengapa pula telefon kawan saya tidak begitu? Ia sangat cekap dan responsif, padahal dia juga menggunakan Nokia N96?

– Ini masalah FIRMWARE. Dalam istilah Windows XP – perkara ini dikenali sebagai ‘Service Pack’. Walaupun anda berdua menggunakan telefon yang sama, tetapi Nokia N96 rakan anda tadi telah di’upgrade’ FIRMWAREnya. Itu sebab ia lebih lancar dan cekap berbanding telefon anda. TETAPI anda perlu mengetahui yang SEMUA senarai buku telefon (contact-numbers), sms, calendar dan notes akan TERPADAM dan akan HILANG selama-lamanya jika anda LUPA untuk ‘backup’ semuanya sebelum proses UPGRADE FIRMWARE dilaksanakan

9. Setelah kawan saya memegang dan ‘bermain’ dengan telefon saya, BANYAK IKON pada MENU saya HILANG!
– Ini selalu terjadi apabila kawan anda ‘mengalihkan’ ikon CONTACTS atau GALLERY kepada satu FOLDER yang lain pada MENU anda. Sebenarnya ikon-ikon anda tidak hilang, cuma telah bertukar tempat kepada folder yang lain. Inilah kelebihan Symbian. Anda boleh menyusun ikon-ikon yang terdapat pada menu dengan menciptakan folder yang baru. Anda juga boleh menggunakan KEYPAD bernombor 1 hingga 9 sebagai ‘shorcut’ kepada akses ikon-ikon tersebut. Lihat gambarajah di bawah. Selain itu, anda dinasihatkan untuk meletakkan (atau GROUP) ikon perisian-perisian PENTING yang selalu anda gunakan pada FOLDER khas pada menu anda untuk memudahkan capaian anda.

tips-05

10. Fahami FUNGSI keypad dan butang-butang pada telefon Symbian.
– Butang HASH (#) jika ditekan lama-lama akan menyebabkan telefon MUTE (mod SENYAP). Butang MENU pada Symbian S60 jika ditekan lama-lama akan memaparkan perisian-perisian yang sedang ‘running’. Perkara ini dinamakan ‘MULTITASKING’. Jika menekan butang MENU lama-lama, akan mengaktifkan ‘TASK-MANAGER’. Task Manager juga terdapat pada telefon Symbian UIQ3. Untuk mengetahui IMEI – anda tekan BINTANG-HASH-SIFAR-ENAM-HASH (*#06#) dan untuk mengetahui status FIRMWARE, anda tekan BINTANG-HASH-SIFAR-SIFAR-SIFAR-SIFAR-HASH (*#0000#). Untuk FORMAT telefon S60 – anda perlu tekan BINTANG-HASH-TUJUH-TIGA-TUJUH-SIFAR-HASH (*#7370#). Keypad S60 adalah SERUPA tidak kira apa pun jenama telefon. Sebagai contoh, pada keypad Nokia N81 dan Nokia N95,  ‘spacebar’ terletak pada nombor SIFAR (kosong) begitu juga pada telefon Samsung i450 dan Samsung Innov8. Setiap nombor dari 1 hingga 9 boleh disetkan sebagai ‘speed-dial’ dan ‘shortcut’ kepada ikon-ikon di MENU telefon. Butang pintas KIRI dan KANAN (soft-button) dan juga DPAD boleh diprogramkan untuk kemudahan anda. Butang nombor 1 jika ditekan lama-lama akan mengaktifkan ‘voice-mail’. Butang ‘switch-off’ jika ditekan SEKALI akan mengaktifkan PROFILE. ‘Tekan-TENGAH’ pada DPAD (atau joystick) untuk ‘SELECT’ atau ‘OK’. Butang PENSEL berfungsi sebagai ‘SHIFT’ atau ‘MARK’. Manakala butang ‘C’ digunakan untuk ‘Backspace’, ‘Cancel’ atau ‘Uninstall (remove)’ perisian.

tips-06

11. WiFi pada telefon Symbian.
– Ciri WiFi (Wireless Fidelity) pada sesetengah model telefon Symbian boleh diaktifkan kerana terdapat ‘radio-chip’ WLAN (Wireless Local Area Network) yang telah disertakan pada kerangka telefon itu. Jika anda melayari internet dengan WiFi – ia TIDAK ADA KENA-MENGENA dengan BIL TELEFON atau masalah HABIS KREDIT bakal berlaku kepada ‘LINE’ telefon anda. Kebanyakkan restoran pada masa kini menyediakan khidmat ‘WiFi Access’ secara PERCUMA (gratis) dan anda PERLU MENCUBA perkara ini. Untuk memberanikan diri, KOSONGKAN kredit telefon anda – kemudian layari internet dengan WiFi (WLAN) pada telefon anda. Kepada pengguna Symbian S60-3rd, tekan MENU -> WEB -> masukkan URL (alamat web) -> pilih point WiFi dan nikmatilah internet secara percuma di telefon anda.

12. GAME pada telefon Symbian hanyalah untuk budak-budak!

– SALAH!. Bayangkan jika anda terperangkap selama 2 jam di lapangan terbang akibat ‘flight-delay’, apa yang bakal anda lakukan untuk ‘membunuh’ masa? Alangkah baiknya jika GAME seperti CHESS, dam haji, kereta lumba atau ‘strategy game’ berada di tangan anda? Dan percayalah GAME tidak akan menyebabkan anda bertambah MUDA pada umur – tetapi dalam masa yang sama mengapa ramai yang tidak mahu mengakui bahawa dia sudah tua?

13. Jangan cabut atau keluarkan memory-card tanpa mematikan telefon terlebih dahulu.
– Ini kerana pada memory-card anda terdapat ‘instruction’, ‘libraries’ dan ‘resources’ yang BERSAMBUNG terus dengan keseluruhan ‘boot-system’ pada Sistem Symbian telefon anda. Jika anda cabut juga – maka telefon akan mengalami masalah jangka panjang. Mungkin suatu hari nanti, telefon anda tidak akan ‘ON’ atau HALT. Tidak ada apa-apa berlaku ketika anda ‘switch-on’ dan skrin hanya memaparkan ‘warna hitam’ sahaja. Jika ini berlaku – maka sediakanlah RM 100 – RM 180 untuk di’sedekahkan’ kepada kedai telefon yang berdekatan.

14. Gunakan ‘Volume Rocker’ untuk mengawal kejelasan suara pemanggil sewaktu bercakap di telefon.
– Ia adalah bebutang ‘atas-bawah’ (up-down) yang berada disebelah kiri atau kanan ‘body’ telefon. Jika anda tidak dapat mendengar dengan jelas sewaktu bercakap, terus tekan butang-butang ini untuk menguatkan nada suara pemanggil.

15. Sentiasa format memory-card menggunakan telefon, bukannya dengan komputer Windows!
– Sekali lagi diingatkan, bahawa OS Windows dan OS Symbian adalah berlainan. Ini ada kaitan terus dengan ‘File Allocation Table’ (FAT) ataupun FILESYSTEM bagi sesuatu OS. Misalnya, untuk Windows Vista, sysem failnya adalah NTFS. Manakala Windows XP dan ME menggunakan FAT32. Jika anda format menggunakan Windows – maka memory-card tidak boleh dibaca dengan telefon. Ini kerana Symbian menggunakan system FAT sahaja. Sistem FAT ini adalah berlainan dengan FAT32, FAT16 dan NTFS. FAT boleh dibaca dengan Windows, tetapi NTFS tidak boleh dibaca oleh Symbian. Jadi, pastikan anda FORMAT memory-card dengan Symbian dahulu – kemudian barulah masukkan memory-card tersebut kepada komputer anda. Setiap OS mempunyai FILESYSEMnya yang tersendiri. Contohnya Vista – NTFS, MAC OSX – HFS dan LINUX – EXT* (EXT2/EXT3).

16. Fahami format fail dan codec – jangan salahkan telefon anda jika ia tidak boleh memainkan fail FLV yang anda download dari ‘youtube’.
– Setiap fail mempunyai FORMATnya tersendiri. Misalnya untuk FOTO terdapat format JPG, BMP, GIF, MBM dan sebagainya. Format MBM adalah ‘format foto’ khas untuk sistem Symbian. Begitu juga dengan format video. Secara automatik, Symbian boleh membaca format MP4, 3GP, WMV, RM dan AVI (DIVX, XVID). Tetapi Symbian tidak boleh membaca format MKV, MPG dan FLV. Untuk membolehkan Symbian membaca format-format ini, CODEC (compressor-decompressor) perlu di INSTALL kepada telefon Symbian. Contohnya untuk anda memainkan video FLV, anda perlu install EMTUBE atau MOBITUBIA kepada telefon anda kerana kedua-dua software ini memiliki CODEC FLV didalamnya. Hanya selepas itu barulah telefon anda boleh memainkan video FLV tadi.

17. Tolong ambil tahu (peduli) atau prihatin tentang telefon anda dan teknologinya.
– Ada orang benar-benar ‘appreciate’ teknologi telefon mereka manakala ada orang hanya menggunakan telefon untuk sms, panggilan dan kamera sahaja. Sepatutnya, anda perlu ‘explore’ segala yang ada pada telefon supaya anda tidak di tipu oleh orang lain – termasuklah anak anda!

18. Fahami resolusi skrin telefon anda, ini menjawab soalan mengapa game yang anda download tidak ‘fullscreen’.
– Apakah resolusi skrin bagi komputer? jawapannya 1024 x 768 pixels. Pada laptop pula – 1280 x 800 pixels. Resolusi telefon Sony Ericsson W960, Samsung Innov8 dan Nokia N96? Jawapannya 240 x 320 pixels. Tetapi resolusi untuk E71 pula adalah 320 x 240. Dan N80 pula 352 x 416. Perkara-perkara ini MESTI anda faham betul-betul sebelum anda kena tipu!

tips-07
19. Belajar menggunakan kamera dengan betul. Ambil tahu (peduli) apakah yang dimaksudkan dengan ‘Autofocus’, ‘Megapixels’, ‘Carl Zeiss’, ‘Macro Shot’, ‘Flashlight’ dan lain-lain.

– Ini ada kaitan dengan pengetahuan mengendalikan kamera dengan betul. Tahukah anda bahawa NOKIA merupakan penjual ‘digital camera’ terbesar di dunia walaupun tidak pernah mengeluarkan ‘digital camera’ berjenama NOKIA? Cuba mahirkan diri anda dengan kamera digital dahulu dan fahami selok-belok nya. Kemudian barulah anda dapati yang ‘kamera’ di telefon anda itu adalah sangat berharga!

20. Buatkan/Ciptakan SATU NOMBOR KECEMASAN pada ‘Contact Number’ atau ‘Phone Book’ anda.
– Ini sangat penting. Cuba letakkan nama ‘ISTERI’ dan bukannya ‘MAMA BOSAN’ atau ‘MY DARLING’. Ini kerana jika anda terlibat dalam kemalangan, maka orang lain mudah menghubungi keluarga anda. Bagi yang masih bujang, mungkin nama ‘ABANGKU’ atau ‘ABAH’ atau ‘BAPA’ boleh menggantikan ‘DADDY’ atau ‘BABAH’. Jika perlu, ciptakan WALLPAPER khas untuk telefon anda dan letakkan nombor-nombor ’emergency’ anda padanya.

21. Setkan PASSWORD untuk telefon anda. Tetapi jangan pula anda lupa password sendiri!

– Password penting kerana jika telefon anda hilang atau dicuri, maka pencuri itu tidak dapat menggunakan telefon anda. Gunakan juga perisian SEKURITY lain seperti ANTI-THIEF untuk ‘membosankan’ pencuri yang berkeliaran disekeliling anda.

22. Pasang perisian PERCUMA/GRATIS di telefon anda yang banyak terdapat di Internet. Download dan pindahkan ke telefon anda. Tetapi fahami FORMAT ‘installer’ iaitu JAR/UTZ/SIS dan SISX

– Sekali lagi, ini ada kaitannya dengan FORMAT FAIL. ‘Installer file’ untuk Symbian biasanya diakhiri dengan SIS atau SISX. Manakala JAR adalah format ‘java application’ yang juga boleh di ‘install’ pada telefon anda. UTZ pula adalah format THEME yang dikhususkan untuk Symbian UIQ3. Ini menjawab soalan mengapa VIRUS tidak boleh menyerang Symbian kerana VIRUS biasanya wujud dalam format EXE, MSI, COM dan DLL kerana semua format ini adalah untuk OS Windows!

23. Anda perlu berani mencuba (try) semua TEKNOLOGI yang wujud pada telefon anda seperti GPS, Bluetooth, WiFi, HSDPA, 3G, Accelerometer, VOIP (Skype), FM Transmitter, Modem dan lain-lain.

– Jangan takut untuk mencuba. Ia mungkin akan mengangkat anda menjadi wira. Cuba belajar bagaimana menggunakan FM Transmitter yang ada pada Nokia N79 atau Samsung i7110 anda. Selain itu, belajarlah menggunakan MODEM yang ada pada setiap telefon Symbian di Blog Symbian Malaysia.

Mungkin anda yang tergolong dalam kumpulan ‘OTAI’ Symbian ingin berkongsi tips-tips yang lebih maju dan memberangsangkan. Dengan ini saya mempersilakan anda untuk menokok-tambah apa-apa tips yang sesuai pada kiriman ini untuk kebaikan semua pembaca Bahasa Melayu di jagat dunia tanpa sempadan ini. Silakan… sila…

Mac 2, 2009

Tutorial: ‘Backup’ Semua No. Telefon Anda di GMAIL

Filed under: Tips Pengguna Symbian,Tutorial Symbian — adliayob @ 1:28 am
Tags: ,

gsync00

Apa yang paling berharga buat anda pada sebuah telefon bimbit yang anda miliki? Adakah ‘memory-card’? video-video peribadi? foto? mp3? sms? notes? atau phonebook?

Seperti biasa, phonebook merupakan jawapan lazim dan jika diberi pilihan, rata-rata tidak peduli jika memory-card hilang berbanding dengan ‘contact-numbers’. Ada banyak cara untuk ‘backup’ nombor-nombor kenalan, antaranya ialah-

  1. Tulis secara manual satu-per-satu no. telefon ke dalam sebuah buku.
  2. Gunakan perisian ‘sync’ atau ‘backup’ pada CD-Rom yang dibekalkan dalam kotak telefon. Biasanya semua no. telefon akan di ‘backup’ pada komputer.
  3. ‘Backup’ semua no. telefon kepada SIMCARD.
  4. ‘Backup’ semua no. telefon kepada memory-card.
  5. Simpan semua ‘contacts’ kepada telefon ke-dua atau telefon lama
  6. Atau mendapatkan perisian KHAS untuk ‘backup’ semua ‘phonebook’ anda!

Apa pula jika semua penyelesaian di atas TIDAK SEMPAT anda lakukan? Atau anda terlepas pandang atau peluang untuk berbuat demikian? Jangan risau! Kini semuanya akan diselamatkan.

Backup ‘Phonebook’ Melalui Akaun Email GMAIL Anda.

Sebelum anda melaksanakan arahan di bawah, anda PERLU memiliki akaun GMAIL anda sendiri. Selain itu, anda juga perlu mengetahui status ‘contacts’ yang ada pada telefon anda. Sila lihat gambarajah di atas untuk maksud lanjut.

Ok. Mari kita teruskan dengan ‘upacara’ backup kita!. Sila ikuti langkah-langkah di bawah ini:-

gsync01

gsync02

Bagaimana? mudah kan!. Jika anda mempunyai telefon Symbian WiFi, ini bermakna anda tidak perlu berbelanja untuk tujuan ini walau se-sen pun. Tetapi, jika anda menggunakan ‘line telefon’ (Gprs/ Edge atau 3G) ia akan memakan belanja lebihkurang RM1.00 ke RM 2.00 sahaja.

Tips ini sangat berguna jika anda menukar telefon baharu atau membeli telefon baharu. Ia juga sangat baik kerana data yang tersimpan di internet tidak akan rosak atau ‘tamat tempoh’. Apabila anda perlukan ‘contact-numbers’ anda semula – anda hanya ‘setting’ semula seperti langkah-langkah yang ditunjukkan dan ‘SYNC’ kepada akaun GMAIL anda. Dan semua ‘contacts’ akan dipindahkan kembali kepada telefon baharu tadi. Menarik kan?

(Nota: Google SYNC untuk UIQ3 akan menyusul kemudian. Harap anda bersabar…)

iklan-symbianku

Februari 13, 2009

Video Perbandingan 2 Telefon Symbian: N81 vs i450

Filed under: Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 5:39 pm
Tags: , , ,

Kadang-kadang, apabila kita bercerita atau menyatakan sesuatu fakta berkaitan Symbian secara lisan, penulisan dan grafik (atau foto), ada juga dikalangan pendengar atau pembaca yang masih ragu-ragu atau ‘skeptical’ terhadap Sistem Operasi Symbian ini. Ada satu pepatah Inggeris iaitu ‘Picture speaks much louder than words’ tetapi pada zaman teknologi maklumat ini saya rasa ‘Video footage shouts much louder than photos’ hehehe. Ini cuma pandangan saya sahaja!

Ini adalah video yang saya rakam sendiri, ‘edit’, ‘render’ dan ‘compile’ sejak dari tahun lepas lagi. Selama ini ia tersimpan rapi dalam komputer saya dan juga digunakan sesekali oleh rakan-rakan yang membuka kedai telefon bimbit di sekitar Sabah, Negeri Sembilan dan Kuala Lumpur. Tajuk video ini ialah ‘Perbandingan Antara Nokia N81 dan Samsung i450’. Saya telah mencipta video ini khusus untuk menerangkan secara visual tentang apa yang diperkatakan mengenai Sistem Operasi Symbian dan membuktikan yang bukan hanya syarikat NOKIA sahaja yang ekslusif memasangkannya pada model-model telefon mereka. Saya telah mengubah video asal menjadi lebih ‘funky’ untuk tatapan anda.

Biasanya, apabila saya memberitahu rakan-rakan mengenai Symbian, ramai yang tidak percaya dan ramai juga menuduh saya ‘menukar sistem telefon’ Panasonic dan Samsung saya. Ini ada kaitan dengan kerjaya saya sebagai programmer, webmaster dan pakarujuk IT di tempat saya. Ada juga dengan muka yang yakin – memberikan telefon Sony Ericsson mereka kepada saya untuk penukaran sistem. Ayat yang biasa diucapkan termasuklah ‘Nah Adli! ko formatlah telefon aku ni dan install Symbian kedalamnya’.

Kepada pengusaha kedai telefon bimbit, saya cadangkan untuk anda memindah-turun (download) video ini dan gunakanlah ia untuk meningkatkan penjualan model-model Samsung dan LG (Symbian) yang jarang-jarang terjual. Contohnya seperti perbandingan antara model Nokia N96 dan Samsung INNOV8 – tiada siapa yang akan beli INNOV8 kerana mereka tidak faham Symbian. Padahal, kedua-dua model ini adalah berteknologi tinggi dan dipasangkan dengan Sistem Operasi Symbian. Dengan itu ia berkongsi ciri-ciri yang sama.

Terima kasih saya ucapkan kepada sahabat saya TURBORUN (TS-Wave Mobile Medic) dari Semporna, Sabah kerana sudi membekalkan telefon N81nya kepada saya untuk ‘video-shooting’ ini. TURBORUN juga merupakan salah satu ‘affiliate’ kepada Blog Symbian Malaysia. Symbian juga telah mengubah nasib syarikat TS-Wave sehingga menjadi tempat rujukan telefon Symbian di daerah Semporna, Sabah. Apa? anda tidak pernah dengar perkataan ‘Semporna’? Mungkin Pulau Sipadan, Pulau Mabul dan Ligitan membantu anda dalam menjejak lokasi Semporna. Ia adalah sebuah daerah peranginan dan pusat penyelaman antarabangsa di Malaysia. Kesemua pulau yang disebutkan tadi berada dalam daerah Semporna. Filem ‘Duyong’ terbitan KRU FILMS juga dilakonkan di sini. Pejabat National Geographic pula berada disebelah kanan restoran yang saya sedang guna WiFi-nya sekarang ini.

Daerah Semporna mencatat kemasukan pelancong sehingga lebih 10 ribu orang sebulan. Tetapi yang membuatkan saya bangga terhadap TURBORAN – kebanyakkan ‘Mat Salleh’ datang ke kedai beliau untuk urusan ‘Software Installation’ telefon Symbian mereka. Hehehe apa orang putih fikir orang Malaysia tidak faham teknologi? Sorry dude.. you have to come here and believe your eyes! We are among the best in computer technologies in this region!

Tak begitu kawan-kawan? 🙂

banner-anim0

Disember 31, 2008

Tips UIQ3 #2: Tips Pengguna UIQ3

Filed under: Masalah-Masalah Symbian,Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 9:15 pm
Tags: ,

uiqtips1

Berikut merupakan tip berguna untuk UIQ3 (terutama model-model yang dinyatakan).

  1. Gunakan butang back (back-button) dgn betul. Tekan lama-lama butang ini untuk kembali ke standby screen.
  2. Gunakan butang pintas Speed Contact untuk membuat panggilan. Anda boleh gunakan butang 1-9 untuk kenalan yang anda biasa panggil.
  3. Tekan lama-lama butang Hash untuk silence – mod senyap (W950 & W960)
  4. Setkan 15 shortcut icons pada standby screen untuk arahan/perisian yg biasa digunakan. Saya cadangkan PhoneBook, Opera Mini (atau browser Opera), Messaging, File Manager, New Sms, Sound & Alerts, Calendar, Set Alarm, Bluetooth, Notes, Scribbler, Calculator dan Picture Gallery (pada telefon saya saya shorcutkan juga X-Plore)
  5. Kendalikan task-manager dengan cekap. Setiap program yang anda buka, ia akan ‘standby’ dan berselindung sebaik sahaja anda memulakan program yang lain. Perkara ini dikenali dengan ‘multitasking’. Perlu diingatkan disini, walaupun anda menekan butang ‘back’ untuk keluar dari satu-satu perisian, sebenarnya ia masih lagi aktif dan berselindung. Anda perlu gunakan ‘task-manager’, pilih perisian dan tekan ‘End’ untuk mematikannya.
  6. Terlalu banyak perisian dibuka bermakna menggunakan ‘ram’ secara berlebihan. Ini akan menyebabkan telefon anda ‘hang’ atau ‘restart’. Perkara ini selalu terjadi pada SonyEricsson P990, M600 & W950 kerana model-model ini cuma terpasang 64mb ram sahaja.
  7. Ubah setting telefon untuk mendapatkan kuasa maksima bateri anda. Hanya gunakan wifi/bluetooth bila perlu.
  8. Klik pada ‘status-icon’ untuk bertukar kepada mod penerbangan (flight-mode).
  9. Untuk kelancaran uiq3 anda, dicadangkan supaya memasang perisian Swiss Manager, X-Plore, Scribbler, Opera Mini, Google Maps, Kamus Melayu-Inggeris, Quran (atau Bible), TouchCalc, World Mate & Time Blob.
  10. Untuk melihat status bateri, tap ikon bateri pada skrin (bersebelahan dengan task manager).
  11. Untuk w950, w960, g700 & g900 arahan ‘Enter’ adalah pada kekunci hash #, di tekan sebanyak 4kali.
  12. Jaga dengan baik ‘charger-port lebih-lebih lagi untuk model w950 & w960 kerana ia juga sebagai usb connector untuk phone memory anda. Berbeza dengan lain-lain model, ia tidak boleh dikeluarkan.
  13. Ikut arahan pada gambar untuk menjimatkan kuasa bateri supaya bertahan lebih 2 hari.
  14. Jaga dengan cermat skrin & stylus anda. Selalunya stylus untuk G900 & G700 sangat mudah patah dan mahal untuk dibeli semula. Lapik skrin dengan ‘screen protector’.
  15. Untuk terus menggunakan kamera, dari standby-screen, tekan lama-lama ‘camera button’.
  16. Selalulah menggunakan HELP dan baca betul-betul kandungan didalamnya.
  17. Pasang perisian Tweak Peaks v1.30 (atau lebih baik) untuk mengatasi kelembapan (slow & laggy) UIQ3 anda.
  18. Tukar bahasa telefon untuk kemudahan anda. Dapatkan cara-caranya DISINI
  19. Jika ada masa, dalami tips UIQ (bahasa Inggeris) DISINI

Itu sahaja untuk kali ini, Selamat Tinggal 2008 – Salam Hijrah 1430 / Selamat Tahun Baru 2009.

November 3, 2008

Tips S60-3rd Edition #1 – 15 Freeware Untuk S60

Filed under: Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 1:35 am
Tags: , , , , ,

Semalam saya dapat panggilan dari seorang rakan lama. Tidak sangka pula beliau mengikuti blog ini. Rakan saya ini seorang pengaturcara komputer yang bertugas di sebuah syarikat IT di Technology Park, Sungai Besi, Kuala Lumpur. Beliau menyarankan saya supaya meluaskan topik blog kepada Sistem Operasi Windows Mobile pula. Katanya, jika lebih banyak OS disentuh, maka ramailah lagi pengunjung blog ini. Untuk tidak membuang masa, saya terus ‘search’ internet mencari keyword ‘Blog Windows Mobile Malaysia’ dan tepat seperti katanya, memang belum ada lagi satu blog pun yg mengupas topik ini.

Rakan saya ini menuduh saya pilih bulu, berat sebelah dan pentingkan diri sendiri. Ini disebabkan kiriman saya tentang 10 freeware UIQ3 sedangkan dia menggunakan Nokia E66 platform S60. Satu lagi telefonnya ialah HTC Touch. Ini menyebabkan tulisan saya tidak relevan pada dirinya. Memang berat sekali tuduhannya ini. Kalu saya ada duit, mahu saja saya bawa kes ini ke mahkamah.

Setelah mengambil nafas, saya sambung kembali perbualan di telefon. Beliau meminta sangat tips yang sama untuk platform S60 3rd Edition. Tambahnya lagi, gara-gara blog saya inilah yang menyebabkan dia membeli Nokia E66 pada minggu lepas. Ini sebenarnya satu helah untuk mengajak saya turun ke Kuala Lumpur dan ‘menginstall’ perisian pada telefonnya! Saya tidak mudah terkena tipu daya seperti itu!

Tetapi, demi rakan saya dan anda semua yang saban hari menjadi tetamu pada Blog Symbian Malaysia, berikut merupakan 15 freeware untuk S60 3rd Edition.

1. Y-Browser

Bagaimana untuk ‘browse’ segala kandungan dalam telefon dan kad memori seperti ‘My-Computer Windows XP’ pada Nokia N81 saya? Bagaimana saya memindah ‘barang’ yang ada dalam ‘inbox’ kepada kad memori? Bagaimana mengetahui status telefon dan kad memori? Bagaimana untuk saya mencipta folder baru atau memindah kandungan dari kad memori kepada telefon lain? Semua persoalan ini terjawab jika anda memasang Y-BROWSER pada S60-3rd anda. Kerana semua keunikan yang ada padanya, saya meletakkannya selaku nombor satu dalam senarai ini!

2. Opera Mini

Secara default (automatic), setelah kita membeli sebuah telefon S60-3rd, pelayar ‘default web’ akan berfungsi sebagai ‘Web Browser’nya. Namun selalunya kita tidak merasa puas kerana ia tidak setanding dengan ‘IE & Firefox’ komputer atau laptop kita. Kini masalah ini selesai! Memperkenalkan OPERA MINI untuk S60-3rd. Satu ‘Web Browser’ yang sangat baik, laju, selesa dan yang paling penting menawarkan pengalaman web setanding laptop. Setiap laman web akan dibuka mengikut ukuran sebenar dan pengguna boleh ‘zoom-in’ untuk pembacaan yang lebih jelas walaupun skrin anda hanya sebesar 2.4 inci. Selain itu, dengan Opera Mini pengguna boleh ‘download’ sebarang data dan juga ‘log-in’ ke sebarang web yang memerlukan ‘user-name’ dan ‘password’.

3. Google Maps

Biasa dengan Google Earth pada komputer anda? Ingin menyaksikan peta jalanraya untuk mencari alternatif bagi mengelak kesesakan atau lari dari polis? Ingin mencuba GPS yang tersedia pada telefon anda? atau hanya sekadar menikmati WiFi sambil berlagak sombong dengan UIQ3 mencari gambar satelit dan kemudiannya menayangkan kepada awek (cewek) di sebelah tempat duduk dan seterusnya dia mengagumi anda dan berkata ‘Wow! hebatlah U!’? Semua aktiviti yang disebutkan di atas dapat anda laksanakan dengan GOOGLE MAPS untuk S60-3rd. Sesiapa sahaja yang saya demonstrasikan perisian ini akan berasa kagum kerana kita seolah-olah mengawal satelit dari telefon bimbit. Yang paling menarik ialah perisian ini percuma!

4. WorldMate

Anda adalah seorang yang sangat berjaya! Dalam seminggu hidup anda berada diawan biru. Isnin di Kuala Lumpur, Rabu di Jakarta dan Jumaat di Manila. Pada malam Ahad anda berada di Singapura berbincang tentang bisnes bersama klien-klien anda. Masalah anda ialah: Bagaimana saya ingin mendapatkan nilai semasa tukaran mata wang? Apakah perbezaan zon waktu nyata Kuala Lumpur dan Jakarta? Berapakah nilai tukaran 100 Hektar kepada Ekar? (kerana ladang sawit anda berada di seluruh Nusantara) atau berapakah saiz kasut mengikut ukuran USA? Semua ini akan terjawab jika anda memasukkan perisian WORLDMATE ke dalam telefon S60-3rd anda.

5. Anfy Callfilter

Anfy Callfilter mampu menjadi sahabat setia untuk menapis segala sms, mms dan panggilan telefon yang mengganggu keamanan anda. Perisian ini sangat sesuai digunakan oleh golongan selebriti, karyawan, ahli politik atau sesiapa sahaja yang mahu lari dari panggilan Ah-Long! Jika sesiapa sahaja yang menelefon, talian anda tetap berada diluar kawasan!

6. DIVX Player

Hampir semua orang mahu berkongsi video ‘SmartMovie’nya kepada anda. Malangnya setelah dihantar melalui Bluetooth, video tersebut tidak dapat dimainkan. Begitu juga dengan fail-fail video avi dan divx yang terdapat dalam komputer anda. Semuanya tidak dapat dimainkan apabila dipindah ke telefon S60-3rd anda. Saat ini anda memerlukan DIVX Player. DIVX player dapat memainkan fail video XVID, DIVX, SmartMovie dan AVI pada telefon anda. Satu perisian yang sangat diperlukan tatkala video yang berwarna-warni itu berjaya dipindahkan ke telefon anda!

7. Mobipocket Reader (MobiReader)

Perisian ini bertindak sebagai ‘ebook-reader’ yang sangat efektif sekali. Ia mampu membaca format PDB, PRC, HTM, HTML atau lain-lain format e-book. Dengan terdapat lebih 100 tajuk e-book percuma di internet, kini anda boleh ‘download’ dan terus membacanya di telefon untuk membunuh waktu perjalanan KTM komuter dari Rawang ke Seremban. Bukan niat untuk menunjuk-nunjuk cuma sekadar memenuhi pesan guru sekolah anda yang sentiasa bising mengingatkan supaya rajin membaca. Maka BACALAH dengan nama tuhanmu yang maha mencipta!

8. Calcium

Ini adalah sebuah kalkulator. Tiada yang istimewa, cuma kalkulator biasa. Apa? anda kata memang sudah tersedia kalkulator pada S60-3rd? Ya, memang benar, tetapi untuk kira-kira mudah seperti 2/3 x 7 memerlukan 13 kali tekan (13 clicks). Dengan CALCIUM operasi ini boleh dilaksanakan hanya dengan 6 kali tekan sahaja! (6 clicks). Satu perisian wajib yang perlu ada dalam setiap S60-3rd.

9. WWIGO

Pernah menggunakan webcam pada laptop anda? Pernah mengalamai masalah untuk mengalihkan webcam anda ke lain-lain tempat demi mencari shot tercantik namun kabel sentiasa mengganggu usaha anda? Pernah mencari webcam disaat memerlukan namun pengusaha cybercafe tidak menyediakannya? Atau webcam yang tersedia pada laptop tiba-tiba rosak tatkala anda sedang me’Yahoo-Messenger’ awek anda? Jika ya, anda memerlukan bantuan. Memperkenalkan WWIGO – sebuah perisian yang menjadikan kamera pada telefon anda berfungsi sebagai webcam untuk komputer. WWIGO menyambungkan telefon dengan komputer melalui Bluetooth sahaja. Satu perisian penting untuk masa kini kerana kebanyakkan orang membawa telefon ke hulu – ke hilir dan tidak pernah lagi ada orang yang berbuat begitu terhadap webcam. Perisian ini datang dengan ‘installer’ untuk S60-3rd dan komputer Windows XP.

10. Pocket Quran

Malam ini malam Jumaat dan anda tergolong dalam kumpulan orang soleh. Anda pergi ke Masjid untuk sembahyang maghrib dan kemudiannya ada majlis membaca Yaasin. Malangnya, oleh sebab terlalu ramai jemaah, buku yaasin yang dibekalkan tidak mencukupi. Apa yang ada ditangan anda hanyalah sebuah telefon S60 dan secara lahiriah, anda bukan seorang penghafal Yaasin. Apa yang anda akan buat ketika itu? Senang sahaja. Keluarkan telefon, masuk menu dan klik POCKET QURAN, seterusnya mula membaca surah Yaasin dari telefon anda! Jika nasib anda baik pada malam itu, jemaah lain yang berada disisi akan memuji telefon anda, jika nasib tidak baik, anda akan dituduh riak kerana jemaah lain akan berkata dalam hati ‘Aku tahulah kau hafal Yaasin, tapi tak payahlah berlagak sombong baca yaasin sambil baca sms sekali gus!’

11. Youtube Mobile

Anda memang penggemar Youtube. Suatu hari sedang anda menikmati makanan di sebuah restoran yang ada kemudahan WiFi, rakan kongsi bisnes anda mengirim sms dan menyuruh anda supaya masuk ke youtube sekarang untuk melihat klip terbaru kejadian rompakan bank yang telah anda lakukan baru-baru ini. Memang anda terkejut tentang berita ini! Bagaimana boleh ada orang berjaya merakam aktiviti anda dan menyiarkannya ke youtube tanpa anda meraih sebarang royalti? Yang ada di poket anda buat masa ini hanyalah Nokia N95 dan anda betul-betul mahu melihat klip tersebut. Jangan risau! Kini anda boleh melihat semua klip youtube tersebut dengan memasang YOUTUBE MOBILE untuk S60-3rd.

12. TimeBar

Satu masalah kepada pengguna S60-3rd adalah JAM. Memang benar, jam terpapar di ‘standby-screen’ telefon anda, tetapi sebaik anda memulakan perisian yang lain, maka jam tidak akan kelihatan. Selalunya, anda terpaksa keluar dari perisian tersebut dan kembali ke ‘standby-screen’ hanya untuk melihat waktu. Dengan TIMEBAR masalah ini selesai. TimeBar akan memaparkan jam kecil di mana-mana kawasan skrin yang anda kehendaki dan ia sentiasa wujud pada mana-mana perisian. Selain itu, TimeBar juga boleh membunyikan ‘nada waktu’ apabila jam menunjukkan masa 60 minit. Satu perisian yang kecil tetapi sangat bernilai bagi mereka yang menghargai waktu kerana demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian!

13. EQO

Perisian ‘internet-messenger’ yang boleh disambung pada akaun Yahoo Messenger, ICQ, MSN, G-Talk dan Skype. EQO sangat baik dalam integrasi akaun ‘IM’ dan bakal melonjakkan prestasi perniagaan Internet, Direct-Selling dan MLM anda!

14. Symella dan PeerBox

Adakah anda biasa dengan P2P? Adakah anda mempunyai unlimited-account mobile-broadband? Adakah telefon anda dilengkapi dengan kemudahan WiFi, EDGE, 3G malah 3.5G hingga kadar 7.2 Mbps? Adakah anda menjalankan perusahaan ‘download Mp3 – kemudian cipta CD dan menjual kepada rakan-rakan sepejabat’? Adakah rakan-rakan anda menempah cerita wayang terbaru dari anda tanpa mengetahui anda menempah maut jika ditangkap oleh pihak berkuasa? Jika anda tergolong dalam kumpulan ini, anda perlu cekap, licik dan berwawasan! Telefon anda perlukan perisian ‘P2P Sharing’ SYMELLA dan PEERBOX untuk S60-3rd. Berkuasa sehebat Bear Share, ARES, Limewire, Morpheus dan lain-lain, kini kuasa ‘ciplak-curi-dan-layan’ berada di dalam genggaman anda!

15. GDesk

Ingin menukarkan rupa bentuk skrin telefon S60-3rd kepada Windows Vista? Atau sememangnya anda seorang yang misteri kerana setiap hari menukar ‘theme’ telefon hanya untuk meraih perhatian orang lain terhadap anda atau sekadar ‘minta-puji’? Kini anda tidak perlu bersusah payah menukar themes atau mengupah orang lain untuk memastikan yang skrin N82 anda berubah bentuk dan tidak lagi sama dengan N82 musuh anda di pejabat. Masukkan sahaja GDESK ke telefon anda dan semua orang akan bertanya… ‘telefon kau ni pakai Windows ya?’

Demikianlah tadi 15 perisian percuma mengikut pilihan saya yang sangat penting untuk S60-3rd. Selain dari 15 perisian yang dinyatakan, ada lagi perisian lain seperti:-

  • Screenshot (Untuk menangkap skrin pada S60-3rd)
  • Fring (Social Networking Software & VOIP Telephone – Sama seperti Yahoo Messenger)
  • JBak Taskman (Task Manager)
  • Autolock (Untuk setkan ‘keypad-lock’ secara automatik)
  • CClock (Screensaver yang memaparkan jam besar)
  • Nokia Internet Radio Beta (Mendengar stesen radio dengan Internet)
  • Message Mirror Lite (Untuk ‘backup’ mesej sms)
  • Reboot/ EQ Reboot (Untuk ‘restart’ telefon S60-3rd)
  • Google Search (Perisian Google pada S60-3rd)
  • Zip Manager/ Mobile RAR (sama seperti WinZIP/WinRAR pada komputer)
  • Azan/ Islamic Organiser (perisian waktu sembahyang)
  • FE-Explorer/ ActiveFile (Sama seperti Y-Browser)
  • T9Nav Beta (Perisian pencari sebarang maklumat dan nombor telefon)

Mungkin anda juga mempunyai pandangan sendiri mengenai perisian percuma S60-3rd. Sila utarakan sebarang komen, pandangan atau tanggapan anda disini untuk sama-sama berkongsi dengan pengguna yang lain.

Oktober 31, 2008

Tips UIQ3 #2 – 10 Freeware Untuk UIQ3

Filed under: Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 2:48 pm
Tags: ,

Pada 28/10/2008 yang lalu saya pergi memancing di Tampi-Tampi, Semporna, Sabah dengan adik saya. Kami mula memancing dari jam 7.00 hingga 10.30 malam. Tidak sampai 10 minit, saya berjaya menaikkan ikan jenahak (kutambak) bersaiz tapak tangan. Tetapi malam itu bukan milik saya, kerana adik saya berjaya menaikkan ikan pari bintik sebesar 4 tapak tangan lebih kurang 3.5 kilogram. Dari riak wajahnya ternyata dia puas setelah bertarung dengan pari tersebut selama 22 minit. Setelah selesai memancing, kami ke sebuah restoran untuk minum dan WiFi.

Memancing merupakan satu ujian kesabaran untuk seorang manusia. Dalam aktiviti memancing, kita sebenarnya dapat mengenali rakan-rakan kita. Ini kerana bukan semua orang bernasib baik seperti adik saya. Ada kalanya setelah 5 jam memancing akhirnya pulang tangan kosong. Ada juga yang akan menceritakan segala masalah hidupnya tatkala menunggu umpan disambar ikan. Ada juga yang akan hilang sabar dan mengamuk tidak tentu pasal. Macamlah laut tu dia punya. Kadang-kadang jika dapat kawan seperti ini, mahu saja saya tunjukkan jari tengah kepadanya. Memancing bagi saya adalah masa untuk mengenali diri sendiri dan bertukar-tukar fikiran sesama rakan. Pada malam itu kami bercakap-cakap mengenai Sony Ericsson G900 yang dibelinya pada Hari Raya baru-baru ini.

Soalannya mudah sahaja, ‘Tiadakah perisian percuma yang boleh dimasukkan ke dalam G900 ini?’. Memang itu kebiasaan orang yang memakai Symbian. Jadi disini saya akan berkongsi dengan anda 10 perisian percuma yang boleh dipindah-turun (download) dari internet khusus untuk telefon Symbian UIQ3:

1. Opera Mini

Secara default (automatic), setelah kita membeli sebuah telefon UIQ3, pelayar Opera Mobile versi 8.65 akan berfungsi sebagai ‘Web Browser’nya. Namun selalunya kita tidak merasa puas kerana ia tidak setanding dengan ‘Web Browser’ komputer atau laptop kita. Kini masalah ini selesai! Memperkenalkan OPERA MINI untuk UIQ3. Satu ‘Web Browser’ yang sangat baik, laju, selesa dan yang paling penting menawarkan pengalaman web setanding laptop. Setiap laman web akan dibuka mengikut ukuran sebenar dan pengguna boleh ‘zoom-in’ untuk pembacaan yang lebih jelas walaupun skrin anda hanya sebesar 2.4 inci. Kemudian anda boleh menggerakkan skrin (yang telah di ‘zoom’ tadi) menggunakan jari anda sahaja. Selain itu, dengan Opera Mini pengguna boleh ‘download’ sebarang data dan juga ‘log-in’ ke sebarang web yang memerlukan ‘user-name’ dan ‘password’.

2. Google Maps

Biasa dengan Google Earth pada komputer anda? Ingin menyaksikan peta jalanraya untuk mencari alternatif bagi mengelak kesesakan atau lari dari polis? Ingin mencuba GPS yang tersedia pada telefon anda? atau hanya sekadar menikmati WiFi sambil berlagak sombong dengan UIQ3 mencari gambar satelit dan kemudiannya menayangkan kepada awek (cewek) di sebelah tempat duduk dan seterusnya dia mengagumi anda dan berkata ‘Wow! hebatlah U!’? Semua aktiviti yang disebutkan di atas dapat anda laksanakan dengan GOOGLE MAPS untuk UIQ3. Sesiapa sahaja yang saya demonstrasikan perisian ini akan berasa kagum kerana kita seolah-olah mengawal satelit dari telefon bimbit. Yang paling menarik ialah perisian ini percuma!

3. WorldMate

Anda adalah seorang yang sangat berjaya! Dalam seminggu hidup anda berada diawan biru. Isnin di Kuala Lumpur, Rabu di Jakarta dan Jumaat di Manila. Pada malam Ahad anda berada di Singapura berbincang tentang bisnes bersama klien-klien anda. Masalah anda ialah: Bagaimana saya ingin mendapatkan nilai semasa tukaran mata wang? Apakah perbezaan zon waktu nyata Kuala Lumpur dan Jakarta? Berapakah nilai tukaran 100 Hektar kepada Ekar? (kerana ladang sawit anda berada di seluruh Nusantara) atau berapakah saiz kasut mengikut ukuran USA? Semua ini akan terjawab jika anda memasukkan perisian WORLDMATE ke dalam telefon UIQ3 anda.

4. TouchCalc

Perisian ini lebih mudah dari ‘Calculator’ yang sedia ada. TOUCHCALC menggunakan keseluruhan skrin telefon dan melakar bebutang nombor bersaiz besar yang sangat selesa disentuh dengan jari.

5. Anfy Callfilter

Anfy Callfilter mampu menjadi sahabat setia untuk menapis segala sms, mms dan panggilan telefon yang mengganggu keamanan anda. Perisian ini sangat sesuai digunakan oleh golongan selebriti, karyawan, ahli politik atau sesiapa sahaja yang mahu lari dari panggilan Ah-Long! Jika sesiapa sahaja yang menelefon, talian anda tetap berada diluar kawasan!

6. Swiss Manager

Perisian penting kepada pemilik UIQ3. Ia merupakan task manager, file manager, system information, ram defragmenter dan akan memastikan sistem berada dalam keadaan optimum tanpa masalah ‘hang’, ‘restart’ atau penyakit ‘dump-file created’. Kepada pengguna Sony Ericsson P990, W950 dan M600, saya sangat menyarankan perisian ini kerana secara semulajadi, RAM anda sangat kurang (64Mb) berbanding P1i, W960 dan G900 (128Mb).

7. TimeBlob

Satu masalah kepada pengguna UIQ3 adalah JAM. Memang benar, jam terpapar di ‘standby-screen’ telefon anda, tetapi sebaik anda memulakan perisian yang lain, maka jam tidak akan kelihatan. Selalunya, anda terpaksa ‘minimize’ perisian tersebut dan kembali ke ‘standby-screen’ hanya untuk melihat waktu. Dengan TIMEBLOB masalah ini selesai. TimeBlob akan memaparkan jam kecil di kawasan ‘task-bar’ dan ia sentiasa wujud pada mana-mana perisian. Selain itu, anda juga boleh menyeret jam ini untuk mengalihkannya jika ia mengganggu pandangan. Satu perisian yang kecil tetapi sangat bernilai bagi mereka yang menghargai waktu kerana demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian!

8. DIVX Player

Hampir semua orang yang memiliki telefon S60 mahu berkongsi video ‘SmartMovie’nya kepada anda. Malangnya setelah dihantar melalui Bluetooth, video tersebut tidak dapat dimainkan. Begitu juga dengan fail-fail video avi dan divx yang terdapat dalam komputer anda. Semuanya tidak dapat dimainkan apabila dipindah ke telefon UIQ3 anda. Saat ini anda memerlukan DIVX Player. DIVX player dapat memainkan fail video XVID, DIVX, SmartMovie dan AVI pada telefon anda. Satu perisian yang sangat diperlukan tatkala video yang berwarna-warni itu berjaya dipindahkan ke telefon anda!

9. Mobipocket Reader (MobiReader)

Perisian ini bertindak sebagai ‘ebook-reader’ yang sangat efektif sekali. Ia mampu membaca format PDB, PRC, HTM, HTML atau lain-lain format e-book. Dengan terdapat lebih 100 tajuk e-book percuma di internet, kini anda boleh ‘download’ dan terus membacanya di telefon untuk membunuh waktu perjalanan KTM komuter dari Rawang ke Seremban. Bukan niat untuk menunjuk-nunjuk cuma sekadar memenuhi pesan guru sekolah anda yang sentiasa bising mengingatkan supaya rajin membaca. Maka BACALAH dengan nama tuhanmu yang maha mencipta!

10. GDesk

Ingin menukarkan rupa bentuk skrin telefon UIQ kepada Windows Vista? Atau sememangnya anda seorang yang misteri kerana setiap hari menukar ‘standby-screen’ (atau UI) telefon hanya kerana meraih perhatian orang lain terhadap anda? Kini anda tidak perlu bersusah payah menukar themes atau mengupah orang lain untuk memastikan yang skrin P1i anda berubah bentuk dan tidak lagi sama dengan P1i musuh anda di pejabat. Masukkan sahaja GDESK ke telefon anda dan semua orang akan bertanya… ‘Sony Ericsson P1i kau ni pakai Windows ya?’

Demikianlah tadi 10 perisian percuma mengikut pilihan saya yang sangat penting untuk UIQ3. Selain dari 10 perisian yang dinyatakan, ada lagi perisian lain seperti:-

  • The Open Screen Capture (Untuk menangkap skrin pada UIQ3)
  • GView (Photo Browser – Menggantikan ‘Picture Viewer’ pada UIQ3)
  • Fring (Social Networking Software & VOIP Telephone – Sama seperti Yahoo Messenger)
  • FreeRange (Pembaca RSS (RSS Feed/ Reader))

Mungkin anda juga mempunyai pandangan sendiri mengenai perisian percuma UIQ3. Sila utarakan sebarang komen, pandangan atau tanggapan anda disini untuk sama-sama berkongsi dengan pengguna yang lain.

Oktober 27, 2008

Cakap-Cakap: Kesedaran Teknologi Telefon Bimbit Di Kalangan Kita

Sebelum saya menerangkan lebih jauh mengenai Symbian, mari kita lihat sejenak kesimpulan (summary) yang kita telah ketahui setakat ini. Apa yang tercatat disini amat penting kerana selepas ini kita akan dalami secara teknikal tentang Sistem Operasi Symbian.

Malaysia merupakan sebuah negara yang dinamik, berdaya-saing dan sentiasa mengikut trend terkini. Komposisi kaum penduduk Malaysia menunjukkan yang bangsa Bumiputera (Melayu, Sub-Group Melayu, Peribumi) mendominasi lebih 52% daripada jumlah 27 juta penghuninya. Selebihnya dipenuhi dengan lain-lain warganegara seperti kaum Cina, India, Benggali, Peranakan, Inggeris, Siam dan lain-lain. Disebabkan kestabilan politik yang baik dan sikap toleransi antara kaum yang dipegang sejak merdeka, kini Malaysia boleh berbangga dengan pelbagai kejayaannya.

Multimedia Super Corridor sebagai contoh, telah meletakkan Malaysia sebagai hub IT (Gerbang Teknologi Maklumat) yang terkandung didalamnya pelbagai falsafah, inkubator, R&D, syarikat teknokrat dan yang paling utama kemudahan infrastruktur kelas 1 setanding lain-lain negara maju. Namun jika dikecilkan sedikit kepada sektor telekomunikasi, jelas menunjukkan yang rakyat negara ini kurang kesedaran dan kadang-kala menjadi pengikut trend tanpa menyelidik atau berfikir mengenainya.

Saya ingin berbicara tentang segmen telekomunikasi – lebih tepat lagi menjurus tentang teknologi telefon bimbit. Jika terdapat beberapa perbandingan dengan rakyat di negara lain, saya dahulukan dengan memohon maaf kepada anda pembaca budiman. Kadangkala jika kita tidak pernah keluar negara atau berhijrah ke lain-lain tempat didunia, sememangnya kita merasakan ‘kepompong’ yang kita huni amat baik dan selesa sekali.

Awal pertengahan tahun 1980-an, ATUR dengan spektrum 450MHz dilancarkan dan serentak dengan itu telefon bimbit berjenama Benefon, Nokia dan Motorola mendominasi pasaran. Tidak lama kemudian ART 900 diperkenalkan maka muncullah syarikat TELCO seperti CELCOM dan MOBIKOM. Pada masa itu siapa yang tidak kenal dengan NEC PRIMERO dan MOTOROLA MICROTAC?

Pada hujung 1990-an revolusi GSM telah menyaksikan yang telefon bimbit perlu dimasukkan SIMCARD untuk pengaktifan dengan 3 pilihan prefix (010, 019, 012). Seingat saya pada 1997 Telefon Motorola StarTAC, Nokia dan Ericsson menjadi ikon terbaru untuk ‘businessman’ dan penggunaan telefon bimbit kini lebih meluas. Namun hanya segelintir rakyat ‘berpendapatan tinggi’ mampu memiliki dan menguruskannya.

Tidak lama kemudian tiba pula zaman PREPAID. Ini menyebabkan Ericsson, Nokia, Motorola, Sagem dan Siemens berlumba-lumba memperkenalkan telefon bimbit mereka dan harga model-model telah jatuh di bawah RM1,000.00 untuk satu unit. Raja telefon bimbit masa itu adalah Nokia 3210, Ericsson T10, Motorola StarTAC X dan lain-lain. Pengalaman memiliki sebuah telefon bimbit pada masa ini merupakan yang paling indah walaupun hanya disediakan 1 ‘game’ iaitu SNAKE atau TETRIS.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai teknologi telekomunikasi di Malaysia, silakan klik: http://www.avaxx.com/aboutus/mobtech_box.htm

Jenama telefon semakin banyak. Sony, Nokia, Sagem, Panasonic, Nokia, BenQ, Siemens, Ericsson, Bosch, NEC, Pantech, GIO, Samsung dan LG makin menggila memperkenalkan model-model terkini untuk mendapatkan sedikit pegangan dalam ‘market-share’ yang semakin gawat. Tiba-tiba, sebuah konsortium diwujudkan pada tahun 1998 dan memperkenalkan OS (Sistem Operasi) yang dinamakan SYMBIAN sebagai teras sistem kepada model-model telefon bimbit masa depan. Ahli konsortium ini terdiri dari PSION, NOKIA, Motorola dan Ericsson.

Pada November 2000, telefon pertama Symbian – Ericsson R380 muncul dan dengan ini bermulalah anjakan teknologi telefon bimbit kepada lebih teknikal dan maju. Apa yang konsortium ini tidak ketahui ialah; dengan kelahiran Symbian – senario telefon bimbit bakal berubah kepada ‘mobile computer-powered multimedia device’ dan bukan lagi hanya sekadar sebuah telefon yang mampu mendail dan menaip pesanan ringkas sahaja.

Nokia N95 membuktikan teori ini. Ia dikenali sebagai ‘Nokia Multimedia Computer’ dan dilengkapi dengan lensa Carl Zeiss 5.0 Megapixels. Harganya sangat mahal. Kemudian ia dijadikan kayu aras (benchmark) kepada lain-lain model telefon hingga kini.

Apa yang tidak disedari oleh pengguna telefon bimbit di Malaysia ialah; Nokia N95 dikuasakan dengan OS Symbian 9.2 pada platform S60-3rd Edition. Berbanding dengan masyarakat Singapura dan Jakarta pada ketika ini, rata-rata lebih memilih OS berbanding MODEL pengeluar. Jika dikalangan mereka lebih selesa menggunakan PALM atau WindowsMobile selaku OS, maka Nokia N95 ini diketepikan dan tidak menjadi pilihan.

Symbian OS sejak dilancarkan dahulu mempunyai 3 platform utama iaitu S60, UIQ dan MOAP. Platform-platform ini seterusnya bertindak sebagai UI (User Interface) kepada teras sistem operasi (CORE) iaitu SYMBIAN. Apabila satu platform (S60) digunapakai terhadap 2 handphone, contohnya Nokia N95 dan Samsung G810, maka bebutang kawalan, tindakbalas pengguna, faktor mesra-pengguna (user-friendliness), perisian sumber-ketiga (3rd Party Software), Permainan (Games), pepijat (software-bugs), menu, kaedah menulis mesej sms dan lain-lain ciri (fitur) adalah SAMA. Ini tidak ubah seperti memiliki 2 buah laptop contohnya COMPAQ dan ACER dimana masing-masing dipasang dengan Windows XP sebagai OS-nya. Apa yang dipasang (Install) pada Nokia N95 (Contohnya perisian WorldMate) semestinya boleh dipasangkan ke dalam Samsung G810. Untuk itu mari kita perhatikan grafik dibawah dan membandingkan UI antara 2 telefon Symbian S60 ini:-

Nah! mari kita sekali lagi membandingkan antara Nokia E71 dan LG KT610 pula. Telefon-telefon ini menggunakan Symbian 9.2 sebagai teras dan S60-3rd Edition sebagai platform:-

Apa yang boleh disimpulkan disini ialah, semua grafik yang dipaparkan diatas menunjukkan yang ‘behaviour’ penggunaan telefon-telefon ini adalah SAMA dan SEIRAS. Namun sesetengah antara kita masih lagi mengatakan ‘saya tidak akan berubah kepada lain-lain jenama kerana sudah terbiasa dengan jenama sekarang’.

Saya memiliki 3 buah telefon S60 iaitu Nokia 3230, Panasonic X800 dan Samsung i450. Setiap kali saya tunjukkan telefon-telefon ini, pasti rakan-rakan akan bertanyakan ‘bagaimana engkau masukkan sistem Nokia kepada Samsung yang engkau pegang itu?’. Secara jujur, saya tidak pernah menukarkan mana-mana sistem telefon saya dan saya cuma ingin buktikan kepada mereka yang pada suatu masa nanti, boleh kata setiap model telefon yang bakal dijual berfungsi pada OS dan platform yang sama!.

Zaman telefon kita telah berubah daripada skrin 1 warna kepada 16 juta warna, dari monofonik kepada hi-fi, dari infra-red kepada WiFi dan dari 0.3 Mpix kepada 8.0 Mpix. Saya akui yang bukan semua orang mampu memiliki telefon-telefon canggih ini tetapi ramai juga yang mengumpulkan duit gaji, bonus dan simpanan untuk membeli sebuah telefon bimbit mahal yang hanya selepas itu menyesal kerana telefonnya cuma berfungsi tidak lebih dari menu-menu yang dipaparkan tanpa kebolehan untuk menerima perisian, games, themes, wallpaper dan peningkatan fungsi dari pihak luar. Akhirnya ia terkaku, terasa rugi dan menyesal lantas pergi ke kedai telefon berhampiran untuk ‘trade-in’ kepada model yang lebih baru. Kemudian sekali lagi ia menyesal apabila mengetahui yang telefon barunya kali ini tetap tidak sebanding dengan fungsi telefon bimbit rakan-rakannya. Maka berlaku lagi pembaziran kali ke-3. Dan kali ini ia tidak tersalah pilih, Nokia N95 sudah di tapak tangan. Cuma bezanya pada kali ini, dia tidak menghiraukan ‘buku panduan’ (manual) yang tersedia didalam kotak, dan apabila berlaku kerosakan kecil pada telefon, dia mempersalahkan pelbagai pihak. Akhirnya sekali lagi dia ke kedai telefon untuk menukarkan telefonnya kepada telefon biasa. Serik – itulah yang seringkali diucapkan dan dinasihatkan kepada rakan-taulan.

Kejadian ini menunjukkan perangai sesetengah kita yang mengabaikan ilmu pengetahuan. Seperti juga membeli peralatan elektrik yang lain, beribu-ribu wang dapat dijimatkan jika beliau bertanyakan kepada yang ahli sebelum membeli sebuah telefon bimbit. Begitu juga dengan buku manual yang tetap tersimpan rapi di dalam kotak. Alangkah baiknya jika kita membuat sedikit pembacaan dari ‘manual-book’ itu atau penyelidikan terhadap teknologi (sebaiknya dari sumber Internet) sebelum membuat sebarang pembelian?

Cerita ini saya dedikasikan kepada seorang rakan – En. ARIL yang berada di Seremban. Beliau sebelum ini menggunakan Nokia 1100 (hitam-putih, monofonik dan murah) sebelum benar-benar berjimat dan akhirnya kini memiliki Nokia N82 yang serba lengkap. Kelebihan Aril perlu dicontohi oleh lain-lain kerana beliau berusaha untuk belajar tentang ‘Symbian’ di Internet walaupun pertama kali membeli N82. Kemudian, beliau berusaha menarik perhatian saya untuk berjumpa beliau dan melaksanakan proses installasi software dan games pada telefon tersebut. Sekarang sememangnya Aril patut berbangga dengan usaha beliau kerana rakan-rakan sepejabat telah mula iri-hati, geram dan memendam-rasa terhadap N82 beliau yang telah dipertingkatkan.

Selain S60, platform komersil yang dihasilkan oleh Symbian ialah UIQ. Berbeza dengan S60, telefon UIQ berteknologi ‘touchscreen’ dan mirip kepada ‘PDA’. 2 syarikat yang mendominasi UIQ ialah Sony Ericsson dan Motorola. Untuk itu mari saksikan UI yang terdapat pada Sony Ericsson P1i dan Motorola Z8:-

Kedua-duanya tampak sama dengan cara kepenggunaan yang tidak jauh berbeza. Oleh kerana kedua-duanya dikuasakan dengan platform UIQ, maka ia sangat berbeza dengan golongan S60 yang kita bincangkan awal tadi. Platform UIQ pada Symbian diwujudkan untuk memberi pilihan kepada pengguna selain ianya agak teknikal berbanding S60. Keistimewaan ‘touchscreen’ pada UIQ memang memberikan pengalaman baru terhadap pengguna S60 yang berhijrah kepadanya. Saya tidak menafikan yang saya juga adalah seorang yang berhijrah dari S60 kepada UIQ. Kini terdapat 3 model UIQ dikalangan adik-beradik saya (W960, P1i dan G900) dan kami berasa bangga atas teknologi ini.

Langkah seterusnya untuk masa hadapan, Symbian hanya akan mengeluarkan 1 sahaja platform untuk model-model telefonnya. Ini bermakna tiada lagi S60, UIQ dan MOAP. Semuanya menggunakan 1 platform universal tidak kira jenama LG, Sony Ericsson, Samsung, Nokia atau Motorola. Sedikit bayangan platform ini terdapat pada model Nokia 5800 XpressMusic yang dilancarkan baru-baru ini. Ia dikenali sebagai S60-5th Edition dan mengadaptasi teknologi ‘touchscreen’ pada ‘user-interface’nya. Tetapi platform sebenar hanya diketahui 2 tahun lagi dan mungkin pada tahun hadapan Symbian-Foundation akan mengumumkannya.

Jika kita lihat pada 3 tahun yang akan datang, Symbian akan terus mendominasi pasaran telefon bimbit dunia. Akan muncul teknologi-teknologi baru seiring langkah kerjasama yang disaksikan oleh lebih 10 syarikat telekomunikasi di dalam yayasan Symbian. Pihak pengeluar, promoter (termasuk Blog Symbian Malaysia), pengedar dan penjual telefon Symbian akan meraih keuntungan berlipat ganda. Dikalangan pengguna pula hanya segelintir sahaja yang beruntung dan berbaloi kerana segolongan lagi masih menghabiskan wang tercari-cari telefon yang sesuai.

Artikel ini dikeluarkan sebagai ‘summary’ dengan tujuan untuk memberi pendedahan teknologi telefon khusus buat Sistem Operasi Symbian untuk tatapan anda. Ia juga diterbitkan untuk menghilangkan rasa skeptikal terhadap lain-lain model Symbian khusus dikeluarkan oleh Samsung, LG dan Motorola. Setiap pengguna telefon Symbian amat jarang bertukar model kerana mereka benar-benar mengetahui tentang ‘firmware-upgrade’, installasi software & games dan kebolehpercayaan Symbian merentasi masa. Contohnya telefon Nokia 3230 yang saya miliki pada 2004 hanya diketahui umum boleh digunakan sebagai modem broadband DIGI/CELCOM/MAXIS pada masa sekarang. Ini membuktikan kenyataan saya sebelum ini. Contoh lain, teknologi DLNA pada Samsung i7110/i8510 hanya akan digunakan secara meluas dalam 3 tahun yang akan datang kerana pada masa itu pengguna telefon ini mampu mengawal peralatan elektrik rumah (televisyen, radio, pendingin-hawa, mesin basuh dan sebagainya) hanya dengan satu klik ditelefon Symbian mereka!

Diharapkan tiada lagi rungutan dan komen ‘Saya tidak akan menggunakan lain jenama kerana sudah terbiasa dengan Nokia’. Setiap model yang di’review’ dalam blog ini bertujuan untuk membiasakan anda kepada persekitaran Symbian. Telefon LG-KT610, Samsung i7110, Samsung i450, Samsung i8510 dan Motorola Z8 tidak jauh berbeza dengan sebuah Nokia N95 yang ada dalam genggaman anda sekarang. Mungkin ada juga beranggapan yang saya memencilkan telefon Nokia kerana tidak pernah membuat sebarang prapandang terhadapnya. Jika kita dapat berfikir ‘keluar dari kotak’ (Out Of The Box) kita segera akan menemukan jawapannya. Wallahualam.

Klik untuk kronologi (sejarah) Symbian Ltd.
http://www.metalgrass.com/symbianinvestor/SymbHist.html

banner-anim0

Oktober 9, 2008

Tips UIQ3 #1 – Handwriting Recognition

Filed under: Tips Pengguna Symbian,Tutorial Symbian — adliayob @ 2:45 am
Tags: ,

Hmm… ramai bertanyakan kepada saya ‘apa gunanya ikon segitiga yg kerap muncul apabila mesej sms ditulis menggunakan UIQ3?’ Jadi di sini saya akan cuba berikan beberapa tips sebagai panduan pengguna UIQ3.

Symbian UIQ3 mempunyai kelebihan tersendiri berbanding S60 atau MOAP. Kelebihan ini terletak pada fungsi (fitur) touchscreen dan handwriting recognition yang tidak terdapat pada lain-lain platform. Biasanya pengguna UIQ amat jarang menggunakan kemudahan ini kerana sudah terbiasa dengan keypad (atau keyboard). Lebih-lebih lagi pengguna yang berhijrah dari S60 kepada UIQ – keadaan ini terasa janggal dan kadang-kadang diabaikan.

Apabila kita mula menulis sms, notes, alamat laman web dan ‘editing’ menggunakan QuickWord pada UIQ3, skrin UIQ3 akan bertukar secara automatik seperti gambarajah di atas. Satu segitiga akan muncul disebelah kanan (tengah) skrin sebagai penanda untuk kemudahan menulis. Anda boleh memerhatikan dengan teliti gambarajah diatas untuk mula mempelajari kaedah menconteng dengan ‘handwriting recognition‘ yang telah tersedia pada UIQ3.

Untuk lebih jelas, anda boleh klik pada gambarajah dibawah ini untuk panduan penulisan penuh contengan tangan UIQ3. Saya secara peribadi lebih gemarkan kaedah ini apabila saya mengarang menggunakan telefon Sony Ericsson W960 saya.

Itu sahaja buat kali ini dalam Tips UIQ3. Saya akan berikan lagi tips-tips yang bermanafaat untuk anda semua di masa akan datang.

Blog di WordPress.com.