Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Februari 17, 2009

Berita MWC 2009 – Sony Ericsson IDOU Dengan Lensa 12.1 Megapixel Telah Diperkenalkan

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 8:06 pm
Tags: ,

mwc-idou

Isnin 16 Feb 2009 – Dalam acara pembukaan MWC 2009 kali ini menyaksikan satu kejutan yang telah diumumkan oleh syarikat pengeluar telefon bimbit terkemuka iaitu Sony Ericsson dimana ia memperkenalkan satu model ‘prototaip’ yang bakal dikuasakan dengan Sistem Operasi Symbian Foundation yang PERTAMA (atau mungkin S60-5th Edition) iaitu IDOU (atau disebut ‘I Do’).

Apa yang mengejutkan ialah telefon ini menggunakan lensa kamera 12.1 Megapixels dan semua demonstrasi pengendaliannya adalah sangat licin (fluid), cantik, unik, tersusun dan bakal menggegarkan pesaing utama dalam ‘dunia touchscreen’ iaitu Apple IPhone. Selain itu, ia juga merupakan model yang kedua menggunakan sokongan kad memori jenis microSD selepas Xperia X1.

Sony Ericsson juga telah menerbitkan satu laman web khas untuk IDOU iaitu http://www.sonyericsson.com/idou yang telah dikunjungi oleh jutaan peminat Sony Ericsson dan Symbian sejak dilancarkan semalam.

Dengan pengumuman ini, jelas menunjukkan yang Sony Ericsson tidak akan meninggalkan kem Symbian seperti yang telah didakwa sebelum ini oleh pemerhati ‘dunia Symbian’. Blog Symbian Malaysia berharap agar telefon ini benar-benar akan dikeluarkan secara komersil demi meletakkan Symbian pada kedudukan PERTAMA dalam kategori OS telefon bimbit. Nama ‘IDOU’ adalah ‘codename’ untuk model ini dan jika ia benar-benar dikeluarkan kelak, ia akan menggunakan nama model yang berlainan.

*UPDATE: Lagi gambar-gambar IDOU di SINI

banner-anim0

Februari 3, 2009

Cakap-Cakap: Telefon Masuk Air!

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 4:51 am
Tags: ,

inside-w960

Untuk menghilangkan boring, pada hari sabtu yang lalu, saya telah pergi memancing di kawasan perairan Semporna, Sabah. Seperti biasa, saya tidak akan meninggalkan telefon Sony Ericsson W960 saya. Telefon ini akan digunakan kelak sebagai kamera jika berlaku ‘pertarungan’ dengan ‘gergasi’ laut (maklumlah – lautan Semporna penuh dengan ikan layaran, marlin, tuna dan keratang (kerapu gergasi) dan tidak ketinggalan ikan pari sebesar pintu rumah) atau sekadar ‘bahan bukti’ bergambar bahawasanya ‘kami benar-benar pergi memancing’!

Setelah 1 jam dilautan – kawan baik saya berjaya menaikkan seekor kerapu merah (boleh tahan juga besarnya – 5Kilo) dan saya pun mengeluarkan telefon W960 dan mengambil gambar.

Dan satu kejadian yang sangat-sangat saya takuti telah berlaku! – Telefon saya terjatuh dan masuk ke dalam BALDI yang penuh AIR! Baldi ini disediakan untuk ‘mencuci’ tangan atau lain-lain. Jadi, tanpa berlengah lagi – saya terus sambar telefon saya, cabut bateri, dan ‘membuka’ (membongkar) ‘housing’ telefon itu.

Saya biarkan telefon tersebut sedemikian rupa sehingga malam. Kemudian setelah benar-benar berpuas hati dan setelah meneliti tiada lagi kandungan air – saya pasangkan semula Sony Ericsson W960 itu. Akhirnya setelah setengah jam – telefon saya hidup semula tanpa cacat-cela!

Tips jika telefon masuk ke dalam air:-

  • Jika telefon jatuh ke dalam air masin (air laut) maka cepat-cepatlah membongkar telefon anda (PENTING! anda tidak boleh berlengah kerana air laut mempunyai garam dan lain-lain galian. Jika lebih 2 jam anda tidak membuka housingnya – maka telefon anda akan rosak sepenuhnya dan tidak boleh digunakan lagi) dan lap sehingga kering semua air. Kemudian biarkan ia kering selama sekurang-kurangnya 4 jam. Setelah berpuas hati – cantumkan ianya kembali.
  • Jika telefon jatuh ke dalam air tawar (dalam kes saya – air didalam baldi tersebut merupakan air paip) peluang untuk menyelamatkan telefon adalah TINGGI berbanding dengan air masin. Namun berhati-hatilah semasa membuka ‘housing’ dan memasangkannya kembali.

Seperti biasa – jagalah telefon anda sebaik mungkin. Zaman sekarang ini, telefon bimbit adalah sebaik EMAS. Ia boleh digadai di kedai pajak atau di’trade-in’ dimana-mana kedai telefon. Yang lebih bahaya lagi, kini wujud sebuah mesin untuk menukar IMEI telefon supaya ia tidak dijadikan bahan bukti mahkamah!

‘Masuk Air’

Ramai orang menghadapi perbualan sebegini:

  • Mat: Apa pasal ko tak telefon aku malam tadi? kata nak belanja makan Mc-D?
    Lee: Bukan tak nak telefon, tapi telefon aku ‘masuk-air’

‘Masuk Air’ bermaksud habis kredit atau talian dipotong oleh ‘telco’. Saya dah dengar perbualan semacam ini sejak 10 tahun yang lepas. Apa kata kita tukarkan sedikit dialog supaya ia lebih ‘berdaya-saing’ sesuai dengan kehendak tahun 2009 yang millennium ini?

  • Azmi: Adli! kenapa kau tak telefon aku tadi, mentang-mentang lah ko selebriti, takkan bergambar sorang-sorang jer dengan Fasha Sandha?
    Adli: Bukan aku tak nak telefon, tapi telefon aku MASUK ISLAM!
    Azmi: Masuk Islam?
    Adli: Ye lah! … Kena potong!

Disember 31, 2008

Tips UIQ3 #2: Tips Pengguna UIQ3

Filed under: Masalah-Masalah Symbian,Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 9:15 pm
Tags: ,

uiqtips1

Berikut merupakan tip berguna untuk UIQ3 (terutama model-model yang dinyatakan).

  1. Gunakan butang back (back-button) dgn betul. Tekan lama-lama butang ini untuk kembali ke standby screen.
  2. Gunakan butang pintas Speed Contact untuk membuat panggilan. Anda boleh gunakan butang 1-9 untuk kenalan yang anda biasa panggil.
  3. Tekan lama-lama butang Hash untuk silence – mod senyap (W950 & W960)
  4. Setkan 15 shortcut icons pada standby screen untuk arahan/perisian yg biasa digunakan. Saya cadangkan PhoneBook, Opera Mini (atau browser Opera), Messaging, File Manager, New Sms, Sound & Alerts, Calendar, Set Alarm, Bluetooth, Notes, Scribbler, Calculator dan Picture Gallery (pada telefon saya saya shorcutkan juga X-Plore)
  5. Kendalikan task-manager dengan cekap. Setiap program yang anda buka, ia akan ‘standby’ dan berselindung sebaik sahaja anda memulakan program yang lain. Perkara ini dikenali dengan ‘multitasking’. Perlu diingatkan disini, walaupun anda menekan butang ‘back’ untuk keluar dari satu-satu perisian, sebenarnya ia masih lagi aktif dan berselindung. Anda perlu gunakan ‘task-manager’, pilih perisian dan tekan ‘End’ untuk mematikannya.
  6. Terlalu banyak perisian dibuka bermakna menggunakan ‘ram’ secara berlebihan. Ini akan menyebabkan telefon anda ‘hang’ atau ‘restart’. Perkara ini selalu terjadi pada SonyEricsson P990, M600 & W950 kerana model-model ini cuma terpasang 64mb ram sahaja.
  7. Ubah setting telefon untuk mendapatkan kuasa maksima bateri anda. Hanya gunakan wifi/bluetooth bila perlu.
  8. Klik pada ‘status-icon’ untuk bertukar kepada mod penerbangan (flight-mode).
  9. Untuk kelancaran uiq3 anda, dicadangkan supaya memasang perisian Swiss Manager, X-Plore, Scribbler, Opera Mini, Google Maps, Kamus Melayu-Inggeris, Quran (atau Bible), TouchCalc, World Mate & Time Blob.
  10. Untuk melihat status bateri, tap ikon bateri pada skrin (bersebelahan dengan task manager).
  11. Untuk w950, w960, g700 & g900 arahan ‘Enter’ adalah pada kekunci hash #, di tekan sebanyak 4kali.
  12. Jaga dengan baik ‘charger-port lebih-lebih lagi untuk model w950 & w960 kerana ia juga sebagai usb connector untuk phone memory anda. Berbeza dengan lain-lain model, ia tidak boleh dikeluarkan.
  13. Ikut arahan pada gambar untuk menjimatkan kuasa bateri supaya bertahan lebih 2 hari.
  14. Jaga dengan cermat skrin & stylus anda. Selalunya stylus untuk G900 & G700 sangat mudah patah dan mahal untuk dibeli semula. Lapik skrin dengan ‘screen protector’.
  15. Untuk terus menggunakan kamera, dari standby-screen, tekan lama-lama ‘camera button’.
  16. Selalulah menggunakan HELP dan baca betul-betul kandungan didalamnya.
  17. Pasang perisian Tweak Peaks v1.30 (atau lebih baik) untuk mengatasi kelembapan (slow & laggy) UIQ3 anda.
  18. Tukar bahasa telefon untuk kemudahan anda. Dapatkan cara-caranya DISINI
  19. Jika ada masa, dalami tips UIQ (bahasa Inggeris) DISINI

Itu sahaja untuk kali ini, Selamat Tinggal 2008 – Salam Hijrah 1430 / Selamat Tahun Baru 2009.

Disember 20, 2008

Cakap-Cakap: Symbian Dan PowerPoint

Filed under: Cakap-Cakap Symbian,Review: Software — adliayob @ 3:36 pm
Tags: , , ,

bluetooth-remote-control

Pada hari selasa baru-baru ini, YB Datuk Sukarti Wakiman, Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah telah merasmikan Laman Web Rasmi Pejabat Daerah Semporna di bilik mesyuarat utama, bangunan urusetia daerah, Semporna, Sabah. Apa yang menarik di sini ialah, gimik perasmian majlis tersebut –  di mana beliau dikehendaki menekan butang handphone untuk melancarkan ‘multimedia-presentation’ yang disediakan khas pada layar (skrin) besar di bilik mesyuarat itu.

Sebaik sahaja telefon Samsung i450 (S60-3rd) diserahkan, beliau terus menekan butang tengah d-pad untuk melancarkan klip video walau tampak semacam ada perasaan ragu pada riak mukanya. Majlis diteruskan dengan sessi taklimat ‘Powerpoint’ juga dikawal dengan telefon yang sama!

Sebenarnya sesiapa sahaja boleh ‘confuse’ dalam situasi sebegitu, maklum sajalah bila memikirkan bagaimana sebuah ‘handset’ mampu mengawal skrin ‘powerpoint’, ia bagaikan tidak logik dan berunsur penipuan. Tetapi itulah Symbian, satu OS yang sangat berkuasa hingga mampu mengawal OS yang lebih kompleks seperti windows xp.

Memperkenalkan ‘Bluetooth Remote Control’ satu perisian yang boleh mengawal mouse pada komputer anda. BRC boleh dipindah-turun dari www.blueshareware.com. Terdapat 2 perisian dalam pakej iaitu ‘installation files’ untuk Windows XP dan Symbian. Berikut merupakan keperluan asas untuk perisian ini berfungsi dengan lancar:

  1. Komputer OS Windows XP/Vista/2000
  2. Bluetooth module pada komputer – samada ‘built-in’ atau ‘usb-dongle’
  3. Microsoft .NET Framework version 2.0 ke atas. Dapatkan diSINI
  4. Telefon Symbian 7/8/9.x pada platform S60 (UIQ3: Hanya Motorola Z8/Z10, Sony Ericsson G900/G700 sahaja. Model-model lain tidak sesuai)
  5. Kedua-dua telefon & komputer mestilah di ‘pair’kan terlebih dahulu sebelum memulakan BRC di telefon.
  6. Penting! – Aktifkan bluetooth dahulu sebelum memulakan BRC pada telefon anda untuk mengelak dari ‘crash’ atau ‘hang’.

Selain mengawal mouse, BRC juga mampu mengawal perisian lain seperti Mediaplayer, Winamp, Powerpoint, ITune dan lain-lain.

Ia sangat disyorkan kepada anda yang sering memberi taklimat dengan powerpoint. Dengan BRC anda bebas untuk bergerak ke mana-mana sahaja dalam lingkungan radius 20 meter. Maka anda akan dikagumi, tangan anda di salam dan berasa lebih bertamadun berbanding lain-lain ‘speaker’ atau pembentang.

Perisian ‘shareware’ BRC boleh di ‘download’ di SINI. Jika anda betul-betul memerlukan perisian ini, belilah yang original. Jadilah seorang rakyat Malaysia yang menghargai komuniti pembangun perisian. Symbian masih baru, jika dalam masa 3 tahun lagi, Malaysia dapat melahirkan 2,000 ‘programmer’ maka dalam masa yang sama jugalah anda akan ‘membunuh’ kesemua 2,000 programmer ini jika semua perisian didunia anda mahukan secara percuma! Fikir-fikirkanlah.

Oktober 31, 2008

Tips UIQ3 #2 – 10 Freeware Untuk UIQ3

Filed under: Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 2:48 pm
Tags: ,

Pada 28/10/2008 yang lalu saya pergi memancing di Tampi-Tampi, Semporna, Sabah dengan adik saya. Kami mula memancing dari jam 7.00 hingga 10.30 malam. Tidak sampai 10 minit, saya berjaya menaikkan ikan jenahak (kutambak) bersaiz tapak tangan. Tetapi malam itu bukan milik saya, kerana adik saya berjaya menaikkan ikan pari bintik sebesar 4 tapak tangan lebih kurang 3.5 kilogram. Dari riak wajahnya ternyata dia puas setelah bertarung dengan pari tersebut selama 22 minit. Setelah selesai memancing, kami ke sebuah restoran untuk minum dan WiFi.

Memancing merupakan satu ujian kesabaran untuk seorang manusia. Dalam aktiviti memancing, kita sebenarnya dapat mengenali rakan-rakan kita. Ini kerana bukan semua orang bernasib baik seperti adik saya. Ada kalanya setelah 5 jam memancing akhirnya pulang tangan kosong. Ada juga yang akan menceritakan segala masalah hidupnya tatkala menunggu umpan disambar ikan. Ada juga yang akan hilang sabar dan mengamuk tidak tentu pasal. Macamlah laut tu dia punya. Kadang-kadang jika dapat kawan seperti ini, mahu saja saya tunjukkan jari tengah kepadanya. Memancing bagi saya adalah masa untuk mengenali diri sendiri dan bertukar-tukar fikiran sesama rakan. Pada malam itu kami bercakap-cakap mengenai Sony Ericsson G900 yang dibelinya pada Hari Raya baru-baru ini.

Soalannya mudah sahaja, ‘Tiadakah perisian percuma yang boleh dimasukkan ke dalam G900 ini?’. Memang itu kebiasaan orang yang memakai Symbian. Jadi disini saya akan berkongsi dengan anda 10 perisian percuma yang boleh dipindah-turun (download) dari internet khusus untuk telefon Symbian UIQ3:

1. Opera Mini

Secara default (automatic), setelah kita membeli sebuah telefon UIQ3, pelayar Opera Mobile versi 8.65 akan berfungsi sebagai ‘Web Browser’nya. Namun selalunya kita tidak merasa puas kerana ia tidak setanding dengan ‘Web Browser’ komputer atau laptop kita. Kini masalah ini selesai! Memperkenalkan OPERA MINI untuk UIQ3. Satu ‘Web Browser’ yang sangat baik, laju, selesa dan yang paling penting menawarkan pengalaman web setanding laptop. Setiap laman web akan dibuka mengikut ukuran sebenar dan pengguna boleh ‘zoom-in’ untuk pembacaan yang lebih jelas walaupun skrin anda hanya sebesar 2.4 inci. Kemudian anda boleh menggerakkan skrin (yang telah di ‘zoom’ tadi) menggunakan jari anda sahaja. Selain itu, dengan Opera Mini pengguna boleh ‘download’ sebarang data dan juga ‘log-in’ ke sebarang web yang memerlukan ‘user-name’ dan ‘password’.

2. Google Maps

Biasa dengan Google Earth pada komputer anda? Ingin menyaksikan peta jalanraya untuk mencari alternatif bagi mengelak kesesakan atau lari dari polis? Ingin mencuba GPS yang tersedia pada telefon anda? atau hanya sekadar menikmati WiFi sambil berlagak sombong dengan UIQ3 mencari gambar satelit dan kemudiannya menayangkan kepada awek (cewek) di sebelah tempat duduk dan seterusnya dia mengagumi anda dan berkata ‘Wow! hebatlah U!’? Semua aktiviti yang disebutkan di atas dapat anda laksanakan dengan GOOGLE MAPS untuk UIQ3. Sesiapa sahaja yang saya demonstrasikan perisian ini akan berasa kagum kerana kita seolah-olah mengawal satelit dari telefon bimbit. Yang paling menarik ialah perisian ini percuma!

3. WorldMate

Anda adalah seorang yang sangat berjaya! Dalam seminggu hidup anda berada diawan biru. Isnin di Kuala Lumpur, Rabu di Jakarta dan Jumaat di Manila. Pada malam Ahad anda berada di Singapura berbincang tentang bisnes bersama klien-klien anda. Masalah anda ialah: Bagaimana saya ingin mendapatkan nilai semasa tukaran mata wang? Apakah perbezaan zon waktu nyata Kuala Lumpur dan Jakarta? Berapakah nilai tukaran 100 Hektar kepada Ekar? (kerana ladang sawit anda berada di seluruh Nusantara) atau berapakah saiz kasut mengikut ukuran USA? Semua ini akan terjawab jika anda memasukkan perisian WORLDMATE ke dalam telefon UIQ3 anda.

4. TouchCalc

Perisian ini lebih mudah dari ‘Calculator’ yang sedia ada. TOUCHCALC menggunakan keseluruhan skrin telefon dan melakar bebutang nombor bersaiz besar yang sangat selesa disentuh dengan jari.

5. Anfy Callfilter

Anfy Callfilter mampu menjadi sahabat setia untuk menapis segala sms, mms dan panggilan telefon yang mengganggu keamanan anda. Perisian ini sangat sesuai digunakan oleh golongan selebriti, karyawan, ahli politik atau sesiapa sahaja yang mahu lari dari panggilan Ah-Long! Jika sesiapa sahaja yang menelefon, talian anda tetap berada diluar kawasan!

6. Swiss Manager

Perisian penting kepada pemilik UIQ3. Ia merupakan task manager, file manager, system information, ram defragmenter dan akan memastikan sistem berada dalam keadaan optimum tanpa masalah ‘hang’, ‘restart’ atau penyakit ‘dump-file created’. Kepada pengguna Sony Ericsson P990, W950 dan M600, saya sangat menyarankan perisian ini kerana secara semulajadi, RAM anda sangat kurang (64Mb) berbanding P1i, W960 dan G900 (128Mb).

7. TimeBlob

Satu masalah kepada pengguna UIQ3 adalah JAM. Memang benar, jam terpapar di ‘standby-screen’ telefon anda, tetapi sebaik anda memulakan perisian yang lain, maka jam tidak akan kelihatan. Selalunya, anda terpaksa ‘minimize’ perisian tersebut dan kembali ke ‘standby-screen’ hanya untuk melihat waktu. Dengan TIMEBLOB masalah ini selesai. TimeBlob akan memaparkan jam kecil di kawasan ‘task-bar’ dan ia sentiasa wujud pada mana-mana perisian. Selain itu, anda juga boleh menyeret jam ini untuk mengalihkannya jika ia mengganggu pandangan. Satu perisian yang kecil tetapi sangat bernilai bagi mereka yang menghargai waktu kerana demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian!

8. DIVX Player

Hampir semua orang yang memiliki telefon S60 mahu berkongsi video ‘SmartMovie’nya kepada anda. Malangnya setelah dihantar melalui Bluetooth, video tersebut tidak dapat dimainkan. Begitu juga dengan fail-fail video avi dan divx yang terdapat dalam komputer anda. Semuanya tidak dapat dimainkan apabila dipindah ke telefon UIQ3 anda. Saat ini anda memerlukan DIVX Player. DIVX player dapat memainkan fail video XVID, DIVX, SmartMovie dan AVI pada telefon anda. Satu perisian yang sangat diperlukan tatkala video yang berwarna-warni itu berjaya dipindahkan ke telefon anda!

9. Mobipocket Reader (MobiReader)

Perisian ini bertindak sebagai ‘ebook-reader’ yang sangat efektif sekali. Ia mampu membaca format PDB, PRC, HTM, HTML atau lain-lain format e-book. Dengan terdapat lebih 100 tajuk e-book percuma di internet, kini anda boleh ‘download’ dan terus membacanya di telefon untuk membunuh waktu perjalanan KTM komuter dari Rawang ke Seremban. Bukan niat untuk menunjuk-nunjuk cuma sekadar memenuhi pesan guru sekolah anda yang sentiasa bising mengingatkan supaya rajin membaca. Maka BACALAH dengan nama tuhanmu yang maha mencipta!

10. GDesk

Ingin menukarkan rupa bentuk skrin telefon UIQ kepada Windows Vista? Atau sememangnya anda seorang yang misteri kerana setiap hari menukar ‘standby-screen’ (atau UI) telefon hanya kerana meraih perhatian orang lain terhadap anda? Kini anda tidak perlu bersusah payah menukar themes atau mengupah orang lain untuk memastikan yang skrin P1i anda berubah bentuk dan tidak lagi sama dengan P1i musuh anda di pejabat. Masukkan sahaja GDESK ke telefon anda dan semua orang akan bertanya… ‘Sony Ericsson P1i kau ni pakai Windows ya?’

Demikianlah tadi 10 perisian percuma mengikut pilihan saya yang sangat penting untuk UIQ3. Selain dari 10 perisian yang dinyatakan, ada lagi perisian lain seperti:-

  • The Open Screen Capture (Untuk menangkap skrin pada UIQ3)
  • GView (Photo Browser – Menggantikan ‘Picture Viewer’ pada UIQ3)
  • Fring (Social Networking Software & VOIP Telephone – Sama seperti Yahoo Messenger)
  • FreeRange (Pembaca RSS (RSS Feed/ Reader))

Mungkin anda juga mempunyai pandangan sendiri mengenai perisian percuma UIQ3. Sila utarakan sebarang komen, pandangan atau tanggapan anda disini untuk sama-sama berkongsi dengan pengguna yang lain.

Oktober 9, 2008

Tips UIQ3 #1 – Handwriting Recognition

Filed under: Tips Pengguna Symbian,Tutorial Symbian — adliayob @ 2:45 am
Tags: ,

Hmm… ramai bertanyakan kepada saya ‘apa gunanya ikon segitiga yg kerap muncul apabila mesej sms ditulis menggunakan UIQ3?’ Jadi di sini saya akan cuba berikan beberapa tips sebagai panduan pengguna UIQ3.

Symbian UIQ3 mempunyai kelebihan tersendiri berbanding S60 atau MOAP. Kelebihan ini terletak pada fungsi (fitur) touchscreen dan handwriting recognition yang tidak terdapat pada lain-lain platform. Biasanya pengguna UIQ amat jarang menggunakan kemudahan ini kerana sudah terbiasa dengan keypad (atau keyboard). Lebih-lebih lagi pengguna yang berhijrah dari S60 kepada UIQ – keadaan ini terasa janggal dan kadang-kadang diabaikan.

Apabila kita mula menulis sms, notes, alamat laman web dan ‘editing’ menggunakan QuickWord pada UIQ3, skrin UIQ3 akan bertukar secara automatik seperti gambarajah di atas. Satu segitiga akan muncul disebelah kanan (tengah) skrin sebagai penanda untuk kemudahan menulis. Anda boleh memerhatikan dengan teliti gambarajah diatas untuk mula mempelajari kaedah menconteng dengan ‘handwriting recognition‘ yang telah tersedia pada UIQ3.

Untuk lebih jelas, anda boleh klik pada gambarajah dibawah ini untuk panduan penulisan penuh contengan tangan UIQ3. Saya secara peribadi lebih gemarkan kaedah ini apabila saya mengarang menggunakan telefon Sony Ericsson W960 saya.

Itu sahaja buat kali ini dalam Tips UIQ3. Saya akan berikan lagi tips-tips yang bermanafaat untuk anda semua di masa akan datang.

Oktober 7, 2008

Cakap-Cakap: Sony Ericsson G900

Filed under: Cakap-Cakap Symbian,Prapandang (Reviews) — adliayob @ 4:00 am
Tags: ,

iklan-symbianku

Pernah dengar ungkapan begini “Luar Setinggan, Dalam Kondo”? Itulah yang boleh saya simpulkan apabila mencuba telefon Sony Ericsson G900 ini. Ianya kecil, tipis, tampak seperti telefon biasa. Sekali imbas – tiada istimewanya telefon ini, tetapi jangan tertipu kerana ia dikuasakan dengan OS Symbian 9.1 pada platform UIQ3.1 yang diperbaharui. Perhatikan gambar-gambar di bawah ini:-

Pada malam 29 ramadhan baru-baru ini, adik bongsu saya berbincang panjang mengenai model-model telefon Symbian yang patut dibeli olehnya bersandarkan spesifikasi seperti kamera 5Mpix, WiFi, ketahanan-buatan, sokongan maksima kad memori, saiz skrin dan nilai ‘glamour’. Akhirnya 4 model saya sarankan iaitu Samsung G810, Nokia N82, Nokia 6220 Classic dan Sony Ericsson G900 kepadanya. Pada keesokan harinya (30 ramadhan/ 30 okt) maka dengan rasminya adik saya memiliki Sony Ericsson G900 ini.

Berikut merupakan software dan games yang telah di’install’ pada telefon ini. Kesemua yang tertera dibawah beroperasi dengan baik – sama seperti Sony Ericsson W960 saya:

  • Scribbler (Perisian menconteng pada touchscreen)
  • AVG Security (Anti Virus)
  • DIVX player (Pemain media divx/xvid/smartmovie)
  • LCG Jukebox (Pemain audio MP3 yang hebat)
  • PD English-Indonesia Dictionary (Kamus Inggeris-Melayu)
  • XPLORE (Aplikasi pengurusan fail)
  • Google Maps dan Opera Mini.
  • Asphalt 2 3D
  • Ball Rush Aqua
  • Frozen Bubble
  • K-Rally
  • Skyforce Reloaded
  • Platypus (ya.. yang macam dalam komputer tu)
  • Psarakia

Secara keseluruhan, telefon ini amat baik sekali. Saya boleh katakan yang G900 memiliki kekuatan siri W (Walkman) dan K (Kamera) dari Sony Ericsson. Kekuatan bunyi yang dihasilkan adalah sama dengan kualiti W960, dengan opsyen ‘MegaBass’ turut disertakan dalam pemilihan ‘Equaliser’nya. Namun, jika bertarung dalam segmen kualiti gambar, G900 gagal menyaingi K850i yang dikuasakan dengan teknologi ‘CyberShot’. Cuma kelebihan kamera G900 terletak pada ‘menu’ yang boleh disentuh (touchscreen menu) dan saiz gambar yang besar (5Mpix). Pada penggunaan awal telefon ini, adik saya merungut kerana baterinya hanya bertahan selama 6jam sahaja – tetapi setelah di’setting’ dengan betul, ketahanan bateri semakin baik dan kini beliau perlu mengecas bateri G900 setiap 2 hari (48jam).

Semua theme yang tersedia untuk Motorola Z8/Z10, Sony Ericsson P1i dan Sony Ericsson W960 berfungsi dengan baik apabila dipasangkan ke telefon ini. Selain itu ia juga dilengkapi dengan fungsi ‘TORCH’ (lampu suluh), Image Gallery yang baru dan menyokong seretan jari (sama seperti iPhone) dan ‘interface’ Walkman yang sama seperti W960.

Ada satu perkara yang menarik pada telefon ini dimana ia menyokong perisian java games yang dikhususkan untuk S60-3rd Edition (tidak semua) seperti Abracadaball dan Street Fighter II. Ini disebabkan oleh kemunculan ‘D-Pad’ 5 arah yang secara langsung membuang ‘Scroll-Wheel / Jog-Dial’ dan memudahkan penggunaan tanpa ‘stylus’. Telefon ini mampu digunakan tanpa banyak bantuan ‘stylus’ dan beroperasi dengan baik jika dikendalikan hanya dengan satu tangan. Ini menyebabkan ia amat sesuai untuk pengguna UIQ3 yang baru tanpa perlu bersusah-payah mendalami UIQ3 yang agak ‘teknikal’ berbanding dengan S60-3rd Edition.

Keseluruhannya saya amat berpuas hati dengan telefon ini. Anda boleh selidiki dengan lebih mendalam tentang G900 pada pautan di bawah ini. Dengan saiz yang kecil (lebihkurang sama dengan N78 dan 6220 Classic), kamera 5Mpix (paling tipis dalam kelas Symbian), touchscreen dan kuasa Symbian UIQ3 saya tidak dapat menolak yang telefon ini bakal menjadi pilihan utama dan barangkali terjual melebihi Sony Ericsson P1i.

banner-anim0

September 20, 2008

TOPIK #008 Symbian UIQ

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 6:22 am
Tags: , , ,

Sejak dari mula saya menulis di blog ini, saya selalu tekankan tentang kepenggunaan dan keistimewaan S60 sahaja. Dalam erti kata lain… ini tidak adil! Jadi, saya akan mulakan dengan memperkenalkan satu lagi platform Symbian iaitu UIQ.

UIQ (User Interface Quartz) merupakan salah satu antara 3 platform utama Symbian. Ia dibangunkan oleh Syarikat UIQ Technology yang berpangkalan di Ronneby, Sweden. Pada peringkat awal penubuhannya, ia hanyalah satu ‘facility’ (kemudahan makmal) R&D untuk kerja-kerja kajian telefon masa hadapan milik Syarikat Ericsson. Sebenarnya dari makmal inilah terhasilnya teknologi Bluetooth yang kita sedang nikmati pada hari ini.

Pada tahun 1998 sebuah makmal milik Ericsson Mobile Communications telah dibuka di Ronneby dan dinamakan ‘Mobile Applications Lab‘. Kemudian pada 1 April 1999 makmal ini menjadi sebahagian dari Symbian Ltd dan sejak itu ia memberikan fokus berkaitan ‘User Interface’ berasaskan pena (pen-based communicator) iaitu QUARTZ 6.0 yang kemudiannya dikenali sebagai UIQ. Kemudian pada tahun 2002 UIQ telah melancarkan telefon pertamanya iaitu Sony Ericsson P800.

Berikut merupakan gambarajah pengeluaran model-model UIQ (klik untuk lebih jelas):

Baik, mari kita perhatikan ciri-ciri khas dan keistimewaan Symbian UIQ:

  1. Keistimewaan utama UIQ berbanding S60 ialah- Platform UIQ menyokong teknologi TOUCHSCREEN dan keypad. Ini menyebabkan ia tampak canggih kerana setiap ikon dan pilihan menu dapat anda sentuh dengan jari atau menggunakan ‘stylus‘.
  2. Untuk proses input data, anda boleh memilih samada menggunakan hand writing recognition (tulisan tangan), on-screen keyboard atau keypad.
  3. Berbanding dengan S60, UIQ adalah lebih teknikal dan fleksibel. Seseorang yang telah lama menggunakan S60 akan berasa janggal dan kekok terhadap UIQ buat sementara waktu kerana persekitaran pengguna (user-interface) yang amat berlainan.
  4. UIQ merupakan perintis kepada pelbagai teknologi Symbian seperti: (a) Yang pertama menggunakan TOUCHSCREEN pada Symbian, (b) Pertama menyediakan kemudahan pelbagai INPUT-MASUK sama ada dengan touchscreen, keyboard atau keypad (atau dengan kesemuanya sekali), (c) Yang pertama menggunakan teknologi Bluetooth, telefon berkamera, pengecaman tulisan tangan dan dua GUI dalam satu (Sony Ericsson P800 – Buka flip untuk menukar kepada mod touchscreen, tutup flip untuk menggunakan keypad sahaja).
  5. UIQ pada Motorola A925 dan A1000 merupakan telefon yang pertama Symbian yang menggunakan 3G, GPS dan WiFi.
  6. Merupakan yang pertama menggunakan teknologi ‘Business Card Scanner’ (P990) dan ‘Push-Email’ (P910).
  7. Nokia 6708 merupakan telefon Nokia pertama menyediakan kemudahan dwi-input iaitu touchscreen dan keypad. Telefon ini dikuasakan dengan Symbian 7.0 platform UIQ 2.1
  8. Apabila mengunakan ‘Web Browser’ untuk melayari Internet, UIQ3 menyediakan kemudahan yang sangat baik dan mampu untuk setanding dengan komputer biasa. Namun pengguna perlu memasang dua perisian iaitu OPERA MINI dan OPERA 8.65 (biasanya sudah terpasang pada P1i dan W960) pada telefon UIQ3. Opera mini boleh di pindah-turun (download) secara PERCUMA/Gratis di sini -> http://www.operamini.com/download/pc/sonyericsson/sonyericsson_p1/ (sila pilih bahasa, (Bahasa Melayu pun ADA!) kemudian download fail opera-mini-advanced.jar). Fail ini sesuai untuk semua telefon Symbian UIQ3.
  9. Pengguna UIQ3 boleh terus menconteng segala nota dan idea terus ke skrin telefon. Ia boleh diibaratkan sebagai ‘whiteboard’ dan anda boleh simpan catatan anda dalam pelbagai format – contohnya *.bmp
  10. Sama seperti S60, telefon UIQ boleh dipertingkatkan fungsinya dengan memasang perisian dan games (terdapat lebih 500+ tajuk di pasaran) di internet (handango dan my-symbian). Selain itu pengguna tidak berasa ‘ketinggalan zaman’ kerana UIQ yang baru membenarkan ‘firmware-update’ terus menggunakan USB data cable dan komputer peribadi.
  11. Kesemua model UIQ terpasang MODEM (built-in). Sebagai contoh, saya ‘upload’ laman blog ini dan masuk ke internet menggunakan DIGI broadband (data sim only) dan Sony Ericsson W960i. Saya sambungkan telefon ini dengan bluetooth kepada laptop saya kemudian dail DIGINET dan terus log-in ke internet. Tidak perlu USB-modem atau lain-lain wayar yang berselirat.
  12. UIQ mudah diselenggarakan – ini bermaksud jika berlaku sebarang kerosakan pada perisian asal, telefon UIQ mudah untuk DIFORMAT semula. Proses ini tidak memerlukan sambungan kepada komputer kerana ROMnya sudah tersedia pada ‘badan’ telefon (terdapat ROM chip pada telefon yang menyimpan OS asas).
  13. Kesemua telefon UIQ dapat menjalankan perisian Java J2ME dengan baik kerana integrasi yang kuat diantara pengeluarnya iaitu Symbian Ltd dan pengeluar Java iaitu SUN Microsystem.
  14. Integrasi terbaik dengan penyedia talian untuk khidmat multimedia seperti gprs dan mms! Jika tidak terdapat model telefon anda pada operator telco, anda boleh download setting UIQ yang lain untuk GPRS, WAP dan MMS telefon anda (contohnya Motorola Z8 – boleh gunakan setting Sony Ericsson P1i/W960/M600 atau P990i).
  15. Mempunyai butang ‘Task-Manager’ yang unik (seperti butang Ctrl-Alt-Del pada komputer Windows) untuk kemudahan ‘Multitasking’ dan penyelenggaraan OS dan RAM.

Berikut merupakan laman rujukan untuk UIQ:

Berikut merupakan model-model telefon Symbian UIQ – sila klik untuk lebih jelas:

Setakat ini dahulu sebab sekejap lagi saya hendak ke airport untuk pulang berhari-raya ke Seremban, Negeri Sembilan. Saya ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca laman blog ini.

Ogos 21, 2008

TOPIK #006 Menyambung Ke Internet dengan Symbian (DiGi Broadband)

Hari ini, tiba-tiba seorang rakan baik menelefon dan bertanyakan “Li! aku baru jer register data line DiGi broadband ni. Boleh ko datang jap ke rumah aku utk setting internet kat laptop ni?”. Satu tugasan yang menarik! Tanpa berlengah lagi, saya terus ke rumahnya dengan harapan selepas setting internet, dapatlah habuan serba-sedikit, heheheh.

Asas pemahaman talian broadband.

Berikut merupakan maklumat tentang perbezaan NarrowBand dan BroadBand. Saya percaya ramai yang keliru dan seringkali juga iklan-iklan di televisyen merosakkan lagi pemahaman kita. Saya ingat lagi pada tahun 2005 seorang rakan bertanya “Iklan dalam TV tu real ker? Memang boleh sangat ker kita 3G sekarang?”. ‘3G’ yang dimaksudkan oleh rakan saya ini sebenarnya VIDEOCALL. Dan tak lama kemudian SEMUA kedai telefon di negara kita – mempromosi telefon yang berkamera di bahagian hadapan dengan ayat: ‘Telefon ni ada 3G’ Saya pun bingung juga!

Saya katakan pada rakan saya “Yang ko maksudkan itu ialah Videocall, bukan 3G. Aku rasa, di kawasan kita ni (Semporna, Sabah) perkhidmatan 3G hanya akan berlaku pada tahun 2008 nanti. Kalau ko beli telefon 3G awal-awal ni, tiada gunanya juga”. Mengapa saya menjawab sedemikian? Kerana untuk memberitahu yang kemudahan 3G sebenarnya bukan hanya untuk videocall. 3G merupakan talian ‘Broadband’ yang berkelajuan 384Kbps.

Nampak? Jadi sebenarnya 3G merupakan satu jenis TALIAN INTERNET LAJU yang membawakan aplikasi dan kemudahan yang lebih dari sekadar videocall. Berikut merupakan kesemua kemudahan yang boleh didapati melalui 3G (dan semua ini hanya boleh dicapai dengan telefon Symbian):

  • Videocall
  • Capaian Data Internet Laju (Samada di telefon atau komputer)
  • VOIP (Voice Over IP Network)
  • IM (Internet Messenger)
  • Video Streaming (via Realplayer / media player)
  • Mobile TV (Subscription based)
  • P2P (dengan Symtorrent)
  • Data downloading (dengan OPERA atau Download Manager)
  • Maps (dengan Google Maps / Nokia Maps)
  • WiFi Access Point (dengan telefon WiFi dan JOIKUSPOT)
  • Youtube (dengan Mobitubia/ Core Player 1.2.4)
  • Flickr
  • Online Game / Massive Multiplayer Online Games (MMOG)
  • Fring …. dan banyak lagi!

Nota tambahan: Sebelum membeli telefon Symbian, PASTIKAN telefon tersebut menyokong SEMUA fungsi DATA sekurang-kurangnya 3G (384Kbps). Jika telefon tersebut menyokong HSDPA dan WIFI – itu adalah bonus untuk anda 🙂

Modem Untuk Menyambungkan Laptop Ke Internet.

Anda sepatutnya berasa bertuah jika memiliki salah satu daripada model telefon Symbian (S60 atau UIQ) ditangan anda! Ini kerana setiap telefon symbian dilengkapi dengan kemudahan MODEM. Jadi, tidak perlu sebenarnya anda membeli modem USB yang terdapat dipasaran.

Jika anda mendaftar akaun PREPAID beserta dengan talian data tanpa had, anda lebih bertuah berbanding dengan saya. Ini kerana saya mempunyai 2 talian, satu talian PREPAID untuk panggilan/sms/mms dan satu lagi talian POSTPAID khas untuk data (data card). Tapi, bagaimana jika anda hanya mempunyai satu telefon sahaja? susah juga kan? setiap kali ingin menyambung ke internet, maka terpaksalah anda tukar sim-card. Apabila mendapat kesusahan sebegini, adalah lebih baik membeli modem USB seperti disarankan.

NAMUN, jika anda berfikir kembali, modem USB yang ditawarkan berharga antara RM450 ke RM800 – mungkin lebih berbaloi jika membeli sebuah lagi telefon Symbian (Nokia 6120) yang berharga antara RM660 ke RM800 kerana sekurang-kurangnya anda mendapat satu lagi telefon!

Setting Telefon S60 Untuk Menjadi Modem (DiGi)

Setting Telefon UIQ3 Untuk Menjadi Modem (DiGi)

Setting Untuk Komputer OS Windows XP.

Untuk pengguna Windows XP berikut merupakan setting yang perlu dibuat pada komputer anda. Sebelum itu, pastikan komputer anda mempunyai modul BLUETOOTH untuk meneruskan setting ini. Jika tidak ada bluetooth anda boleh menggunakan kabel USB dan perisian Nokia PC Suite / Samsung PC Suite / Sony Ericsson PC Suite / Panasonic PC Suite / LG PC Suite / Motorola PC Suite.

  • Setting A:
  1. Buka CONTROL PANEL
  2. Klik NETWORK CONNECTION
  3. Create New Connection – Connect to Internet
  4. Pilih SETUP MY CONNECTION MANUALLY
  5. Pilih Connect using a dialup modem – BLUETOOTH DUN MODEM
  6. ISP Name: Diginet
  7. Phone Number: *99# (bintang 99 hash)
  8. KOSONGKAN username dan password.
  • Setting B:
  1. Buka CONTROL PANEL
  2. Klik PHONE & MODEM
  3. My Location: 60 (Malaysia)
  4. Klik tab MODEM – Pilih Bluetooth DUN Modem
  5. Klik PROPERTIES – klik tab ADVANCE
  6. Pada ‘Extra Initialization Commands’ taip: +cgdcont=1,”ip”,”Diginet” (penting! jangan salah taip!)
  7. Tekan OK dan APPLY

Semua settings untuk telefon dan komputer kini siap! Restart komputer kemudian ‘double klik’ pada ikon DIGINET seperti dibawah ini. Jika menggunakan perisian IVT BlueSoleil – mulakan bluesoleil kemudian search device – pilih device – double klik BULATAN OREN – dan klik pada ikon MODEM. Pastikan nombor yang didail ialah *99# (Jika tidak – betulkan sendiri).

TIPS: Sila gunakan IVT BlueSoleil 1.6 supaya tiada gangguan data. Kadang-kadang versi 1.5 menghadkan pemindahan data sebanyak 5Mb sahaja.

Create a free website or blog at WordPress.com.