Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Mengenai Saya/ About

about-adli02

Resume

  • Nama / Name: Mohammad Adli Ayob
  • Lokasi / Location: Semporna, Sabah dan Seremban, N. Sembilan – Malaysia
  • Profession : IT Consultant, S60 Malaysia Ambassador, Malaysian Symbian Forum (i-symbian) member semenjak (since) 2004
  • Email: adliayob@yahoo.com dan adliayob@gmail.com
  • web: https://adliayob.wordpress.com
  • Portfolio: (1) multimedia projects – http://www.youtube.com/adliayob
  • Portfolio: (2) web projects – (Current project) Laman Web Semporna, Sabah – http://www.sabah.gov.my/pd.sprn
  • Telefon / Telephone: +6016-827-0972
  • Company: Jumbochip Alliance Sdn. Bhd. and Jumbochip Marketing (since 2001)
  • Alumni: Satria ESQ 165 Malaysia, Kuala Lumpur Angkatan 23 http://www.youtube.com/watch?v=Cs7Tgk8VZHk

__________________________________________________________________

Jadual Terkini.

  • 16 Oct 2008 – 21 Oct 2008: Kuala Lumpur, Seminar ESQ
  • 05 Feb 2009 – 07 Feb 2009: Kota Kinabalu, Sabah
  • 09 Mei 2009 – 16 Mei 2009: Seremban, Negeri Sembilan
  • 16 Jun 2009 – 21 Jun 2009: Seremban, Negeri Sembilan
  • 30 Jul 2009 – 4 Aug 2009: Jakarta & Bandung Indonesia

banner-anim0

iklan-symbianku

44 Komen »

  1. canggih la pon mu

    Komen oleh Lits — Julai 21, 2008 @ 1:01 pm | Balas

  2. assalammualaikum abg adli.saya aril dari seremban.saya amat berminat terhadap symbian blog abg.saya nak tau lah bang.saya baru je menggunakan handphone nokia n82 black zitron.handphone2 symbian ni memang selalu hang dan restart balik ke.sebab sebelum menggunakan handphone nokia n82 ni saya pernah menggunakan handphonenokia biasa(yg tidak mempunyai sistem symbian).nokia 1100.jadi inilah pertama kali saya menggunakan smartphone ni.jadi dengan rasa rendah diri.saya ingin mendapatkan pendapat abg adli macam mana caranya nak jaga handphone symbian ni.sebab ramai rakan2 saya yg bagitau handphone symbian ni selalu hang dan restart balik.betul ke bang.saya harap abg dapatlah membantu saya.lagi satu soalan bang.kawan saya ni dia pakai nokia n81 8gb.saya buatlah perbandingan bunyi antara nokia n82 saya dan nokia n81 8gb dia.saya keliru lah bang.antara handset nokia n81 dan nokia n82 mana satu sound yang paling kuat dan sedap didengar.tolong bang.sebab saya dengar cam sama je bunyi dia.

    Komen oleh Mohd Hashril Bin Shaharuddin — Oktober 14, 2008 @ 4:58 pm | Balas

  3. tabik dgn abang,akhirnya ada juga rakyat malaysia yg membuat laman web mengenai symbian dlm bahasa melayu,teruskan usaha,saya harap abang boleh buka forum utk laman web ni dan menbincangkan hal2 berkaitan symbian….

    Komen oleh naxe — Oktober 15, 2008 @ 6:08 pm | Balas

  4. bang.lepas abg masukkan software2 dan game2 tu dalam memori saya bang.member2 saya x habis2 nak pegang phone ni.yang N81 8gb tu jealous bang.hahaha bestnya.thanks bang.abg nyer gane 2 ada copyright ye.saya cuba hantar x dapat.dia keluar file is protect.fuh bangga bang.bangga saya.terima kasih abg adli.terima kasih.

    Komen oleh mohd hashril — Oktober 22, 2008 @ 7:08 pm | Balas

  5. Assalamualaikum..bang, saya sedih sangat ni. Tadi saya format memory sebab masa saya nak masukkan lagu dari komputer ke memori kad ada kuar amaran “Protection”. Huhh..geramnya. Lepas jer format memori, saya pun nak masukkan balik data2 nphone dalam komputer tapi bila nak masukkan balik ke kad memori tak boleh…harap2 abang boleh tlong…….

    Komen oleh sedih — Oktober 23, 2008 @ 12:21 pm | Balas

  6. bang.handset2 symbian ni.terutamnya nokia memang selalu kena penyakit kang bang.maksud saya dia leh restart dan hang.itulah kelemahan symbian ni kan bang.huhu.

    Komen oleh mohd hashril — Oktober 25, 2008 @ 1:49 pm | Balas

  7. bang.ramai gak pengguna2 smartphone kat malaysia ni yang tak tahu apa2 pasal symbian ni kan bang.sedih tul.beli je pandai.betullah bang.kebanyakan pengguna2 di malaysia ni beli handphone bukannya nak tgk pada fungsi dalaman phone 2.diaorg beli sebab nak tgk design atau material phone 2 sama ada lawa ke x.sedih tul.kalau takat design je lawa tapi fungsi dalaman mcm phone asas x guna gak tul x bang.biar design simple.tapi function dalam mcm komputer.camtu lah baru betul.saya server kat terminal one dan seremban parade.rata2 org kat sini memang jobo.cittt.kalau abg ada laha masa saya server.memang saya suruh abg terangkan kat diaorg pasal phone symbian ni.jangan dok tgk pada design phone 2 je.tgkgak function dalammannya.

    Komen oleh mohd hashril — Oktober 27, 2008 @ 10:46 am | Balas

  8. salam bang.terima kasih bang sebab dedikasikan ntuk saya pasal story abg ni.huhu terharunya.terima kasih bang.terima kasih.

    Komen oleh mohd hashril — Oktober 28, 2008 @ 11:24 am | Balas

  9. babg.terima kasih bang sebab dedikasikan story abg ni ntuk saya.huhu terharunya saya.elok abg buat camni.biar bukak mata skit pengguna2 smartphone kat malaysia ni terutamanya kat negeri sembilan ni.ni jangan tau beli pastu x reti guna.lagi satu jangan beli tgk pada material design dia.tgk fungsi dalaman.saya dah banyak kali cakap kat kawan2 saya yang jenis kepala batu ni.diaorg x caya.gasak koranglah.pas ni saya nak tunjukkan blog abg ni kat diaorg.biar terbeliak biji mata diorg.pas tu baru nak caya.pe pehal pun terima kasih bang adli.

    Komen oleh mohd hashril bin shaharuddin — Oktober 28, 2008 @ 11:31 am | Balas

  10. bang.sekarang dah ada teknologi 4G atau wimax ye.itu generasi terbaru 3G ke bang.saya buka http://www.avaxx.com/aboutus/mobtech_box.htm yang abg tulis kat blog abg ni.memang dah ada ye.mesti best punya.handphone apa yang pakai 4g atau wimax ni bang.takat ni yang paling tinggi 3.5G kan macam phone saya ni.

    Komen oleh mohd hashril bin shaharuddin — Oktober 28, 2008 @ 2:58 pm | Balas

  11. bang sekarang dah kuar 4G atau wimax ye.fuh sungguh x sangka begitu cepat tul arus teknologi ni.yang saya tahu sampai 3.5G atau Hsdpa je macam kat phone saya ni.tu pun saya buka laman web yang abg tulis kat blog abg ni.www.avaxx.com/aboutus/mobtech_box.htm terkejut saya bang.rupa2nya dah ada 4G atau wimax ni.memang pesat betul teknologi smartphone ni.

    Komen oleh mohd hashril bin shaharuddin — Oktober 28, 2008 @ 3:08 pm | Balas

  12. bang sekarang dah kuar 4G atau wimax ye.fuh sungguh x sangka begitu cepat tul arus teknologi ni.yang saya tahu sampai 3.5G atau Hsdpa je macam kat phone saya ni.tu pun saya buka laman web yang abg tulis kat blog abg ni.www.avaxx.com/aboutus/mobtech_box.htm memang tak sangka saya rupa2nya dah sampai 4G dah.saya ingat kan sampai 3.5G atau hsdpa je.rupa2nya dah sampai 4G wimax.memang pesat tul teknologi smartphone ni membangun.

    Komen oleh mohd hashril — Oktober 28, 2008 @ 3:11 pm | Balas

  13. salam bang.bang sekarang ni dah ada 4G atau wimax ye bang.x sangka tul.x sampai berapa bulan dah ada 4G.yang saya tahu setakat ni sampai 3.5G atau hsdpa cam dalam phone saya.x sangka dah ada samapi 4G.itulah teknologi smartphone ni tul x bang.semakin maju.tapi kebanyakan org kita ni masih kebelakang lagi dalam hal2 smartphone ni.tapi x sume.saya tahu ni pun sebab saya buka laman web yang abg tulis dalam blog abg ni http://www.avaxx.com/aboutus/mobtech_box.htm yang abg letak.saya clik je kat situ terus masuk saya tgk dah ada sampai 4G wimax.phone mana agaknya yang pakai teknologi 4G ni bang.

    Komen oleh mohd hashril — Oktober 28, 2008 @ 6:50 pm | Balas

  14. bang sorry banyak sangat saya hantar mesej pasal 4G ni.komputer ni lah.hang lak dia.

    Komen oleh mohd hashril — Oktober 29, 2008 @ 10:49 am | Balas

  15. salam bang.bang nokia ni pesal lah bila dia wat design sesuatu phone ni x kukuh bang.ye lah saya nyer keypad ni berbunyi2.keypad tamat panggilan yang warna merah ngan keypad menu.berbunyi2 krek2 camtu.pesal bang.

    Komen oleh mohd hashril — November 2, 2008 @ 12:38 pm | Balas

  16. salam. sy nk tau lebih lanjut tentang hp SE G900 btul ke ok? ade yg bgtau sy hp tu x ok. cpu dgn ram slow nk bukak program. msg dgn camera semua lambat. keypad pn ade problem. camera x bgs sgt btul ke? terima kasih.

    Komen oleh hilmi — November 17, 2008 @ 10:28 pm | Balas

  17. Assalamualaikum bro.. blog yg cukup bagus, penjelasan terang dan mudah difahami. boleh kah minta tunjuk ajar..huhu

    Komen oleh madie — November 21, 2008 @ 3:19 am | Balas

  18. salam bang adli.abg sihat.ni saya nak tanya skit lah bang.apa beza Dual cpu dan single cpu serta cpu clock type tu apa benda bang.sebab saya tengok dalam spesifikasi phone nokia ni mesti ada tulis dual atau single cpu pas tu cpu type arm 11 last cpu clock type.contoh cam phone saya ni dual cpu.cpu type lak arm 11 pas tu cpu clock type 332Mhz(Megahearz).apa tu bang.cam nokia n81,n85 dan setengah2 phone nokia ni lak dia single cpu.cputype arm 11 tapi dia nyer cpu clock type dia tinggi 369 Mhz.

    Komen oleh mohd hashril — November 21, 2008 @ 10:27 pm | Balas

  19. salam bang. saya disini mau tanya la bang. bila
    mau wat prebiu hanphone yg latest latest bang.dan bila mau dapat ikan pari bang .
    k bang. sekian

    Komen oleh iszalways — November 29, 2008 @ 9:46 pm | Balas

  20. salam bang.dengar cerita nokia n97 dah nal launch.betul ke bang.saya pun ada gak tengok dalam laman web nokia.dia nak kuar.

    Komen oleh mohd hashril — Disember 3, 2008 @ 5:41 pm | Balas

  21. salam bang.wah best betul lah nokia n97 ni.dia nampak lebih besar berbanding ngan siri n lain.dan warna dia pun berubah.memaori dah naik taraf.macam2 function ada.tapi kamera still 5 megapiksel lagi.agaknya bilalah nokia nak kuarkan modelyang ada kamera 8 megapiksel punya

    Komen oleh mohd hashril — Disember 4, 2008 @ 12:10 pm | Balas

  22. bang bila abg pergi indonesia nanti.abg perluaskan lagi abg nyer blog ni bang.abang gi sana wat apa bang.ada seminar ye.

    Komen oleh mohd hashril — Disember 4, 2008 @ 12:13 pm | Balas

  23. Saya baru jumpa blog ni. Not bad..syabas!!! Penjelasan mudah & terang & penggunaan bahasa yg baik. Teruskan k. Cuma dari segi ‘rupa’ blog ni blh improve lg. Blh npk lbh cantik n berkualiti setanding dgn laman2 blog international. Keep it up! Saya akan sentiasa mengikuti dari skrg.

    Komen oleh syaz — Disember 11, 2008 @ 2:13 pm | Balas

  24. salam bang.saya tgh keliru lah bang.member saya nak beli phone nokia n series.dia dah ada target.antara nokia n82 dan nokia n96 dia tgh memilih mana yang lagi bagus.saya pun x tau yang mana satu best sebab dua2 power.kalau abg abg nak mana.tapi kalau saya cukuplah n82 yang saya dah ada ni.haha.

    Komen oleh mohd hashril — Disember 15, 2008 @ 10:31 am | Balas

  25. salam bang.antara n82 dan n96 n85 paling best.naper bang.saya ada gi tau member saya pasal samsung inno v8 tapi biasa lah lah bang majoriti org malaysia ni termasuklah member saya ni.dia kureng ngan samsung ni walaupun dia tau sama paltform tapi dia still nak nokia.nokia n85 dia guna skrin OLED kan bang.apa 2 bang.berbeza ke skrin OLED ni ngan TFT.

    Komen oleh mohd hashril — Disember 15, 2008 @ 8:42 pm | Balas

  26. ooo beza dia warna dia lebih cerah ye bebanding TFT pastu jimat elektrik.woooo power tu bang.abg ada taklimat guna samsung i450 perghhh memang power lah bang.ingat pas ni saya nak beralih angin lah bang.nak angkut samsung tak pun sony he2.

    Komen oleh mohd hashril — Disember 16, 2008 @ 8:46 pm | Balas

  27. salam bang.saya nak tau lah.apa kelemahan n96,n85 dan n79 kalau nak dibandingkan ngan n82.kecohlah diorg sume ni.mana lagi banyak kelemahan.

    Komen oleh mohd hashril — Disember 17, 2008 @ 5:53 pm | Balas

  28. salamz… huh… asal org mana ek…
    nko nie dah taap sifu… berapa kali dah Mukadam kitab symbian…

    Komen oleh Farock — Disember 29, 2008 @ 10:40 am | Balas

    • Waalaikum salam. Asal saya orang Negeri Sembilan tetapi menetap di Semporna, Sabah dan selalu berada di lokasi berikut: KL, Seremban, Semporna, Tawau dan Lahad Datu. Mengenai Symbian saya rasa kalau MUKADAM tu dah lama habis cuma kitab besar Symbian sahaja lagi yang belum KHATAM.

      Komen oleh adliayob — Disember 31, 2008 @ 7:59 pm | Balas

  29. askum …saya pkai n73me set ap,sya nk tau klau sya gnakan n73me sya sbg modem internet ianya akan mudah panas dan adakah ianya memberi kesan yg buruk?

    Komen oleh Adha — Januari 7, 2009 @ 5:05 pm | Balas

    • Saya pun tidak pernah mengalami masalah ‘panas’ seperti yang dinyatakan. Mungkin saya menggunakan Symbian 9.2 (Samsung i450) dan Symbian 9.1 (mungkin) bermasalah dari segi kecekapan processor, OS dan hardwarenya. Pernah juga saya mencuba dengan N73ME (tetapi setakat 1 jam sahaja) dan tidak pula panas. Cuba berhubung terus dengan nokia service centre yang berdekatan.

      Komen oleh adliayob — Januari 7, 2009 @ 5:53 pm | Balas

  30. Assalamualaikum,

    Tahniah dan teruskan usaha murni anda. Sebagai seorang rakyat Malaysia yang berkecimpung dalam bidang smartphone terutamanya Symbian semenjak tahun 1997/98 lagi (masa tu pakai Psion), saya ingin mengucapkan syabas diatas segala usaha murni yang ditunjukkan oleh saudara adliayub.

    Bukan senang nak mengikuti segala perkembangan Symbian OS dan mengetahui segala intipati serta kelebihan serta kecanggihan Symbian OS ni. Dan apabila ia dipersembahkan dalam wadah yang berbahasa Melayu, saya betul-betul bangga dgn usaha ini kerana saya sendiri tidak dapat melakukannya selama ini.

    Teruskan usaha dan meriahkan lagi blog ini untuk menjadi tatapan dan rujukan semua peminat Symbian yang berbahasa Melayu.

    Wassalam,

    Asri al-Baker

    Komen oleh Asri al-Baker — Januari 9, 2009 @ 8:52 pm | Balas

  31. Salam Adly,

    Laman web yang superb, dapat mempelajari perkara2 teknikal dalam alatan canggih masakini. Teruskan menulis dan selamat berjaya,
    Ada masa boleh aku jalan ke Semporna.

    Triple A
    http://www.BINAusahawan.com

    Komen oleh Triple A — Januari 24, 2009 @ 12:07 am | Balas

  32. salam bang.bang.phone saya terhempas lah bang.huhu.tapi dia terhempas.cover bateri tercabut.tapi bateri tak tercabut sama.pas tu saya off balik phone and saya on balik.tak de apa2 masalah.saya risau kalau ada apa2 berlaku kat dalam phone saya bang.saya check sana check sini takde apa2.tapi saya masih risau dan takut effect dia lama.huhu.tolong bang.

    Komen oleh mohd hashril — Februari 5, 2009 @ 9:56 am | Balas

  33. salam bang.perghhh bang saya macam tak caya tapi itulah dia hakikat dan kenyataan dunia telefon bimbit semakin maju mengikut arus.saya tengok sony ido yang abg tunjuk ni cam tak percaya yang dah sampai 12.1 megapixels.memang cepat tul arus teknologi ni bang.saya nak tukar sony bang.

    Komen oleh mohd hashril — Februari 18, 2009 @ 12:05 pm | Balas

  34. salam bang adli.akhirnya nokia akan keluarkan juga handset 8 megapixels.nokia n86 8mp.saya dah tgk dalam laman web rasmi nokia bentuknya lawa gak bang.skrin 2.6 inci amoled.bentuk hampir menyerupai n85.tapi sayang x de lampu flash xenon.tapi dia guna wide angle dual led.memang smart bang.

    Komen oleh mohd hashril — Februari 23, 2009 @ 11:03 am | Balas

  35. askum….nk tnya pendapat skit,skrang saya mggunakan n73me dan bercadang utk memiliki sbuah lagi nfon,dlm bnyk2 nset yg brada dpasaran hati saya begitu trtarik(x tau la knape saya trtarik dgn nset ni)dgn nokia 5320 XM ni….agak2 rugi x kalu saya x memiliki nfon ni……….?

    Komen oleh Adha — Februari 23, 2009 @ 4:23 pm | Balas

    • Kepada ADHA untuk soalan 5320 XM.
      Mana-mana telefon yang bakal anda pilih adalah BAGUS asalkan ianya dikuasakan dengan SYMBIAN! hehehe🙂

      Komen oleh adliayob — Februari 23, 2009 @ 9:41 pm | Balas

  36. Salam abg adli..
    Sy nk tny abg..
    Bleh x abg tlg ajarkn tutorial cmne nk dptkn cnnection internet free..skrg ni pm mmg sy dh dpt pm smbungn internet free 2..utk mkluman abg,sy guna nokia5320XM.. menurut kwn sy,die telah meng’hack’ smbungn tu supaya jd free..tetapi die enggan ajarkn pd saya..
    Harap abg dpt mmbantu..
    Klu bleh, hbungi sy melalui email..
    Apa2 pm..thnx..(“,)

    Komen oleh thaqif — Mac 5, 2009 @ 3:03 pm | Balas

  37. kepada blog reader sekalian,

    nama gua disease,
    gua memula dulu pakai hp cekai je; start dua tahun lepas gua dah join symbian community;
    even be an active s60 ambassador;
    untuk sesiapa yang pakai Nokia N Series kalau nak dapat banyak tips atau belajar tentang phone trouble shooting atau dapatkan theme2 yg stylo;
    ni gua list kan 3 website wajib lu orang browse setiap minggu:
    http://www.ipmart-forum.com , http://www.pizero.net dan
    http://www.symbianplanet.net

    di samping website symbian freak yang banyak latest info untuk s60;

    owh ye tak lupa gak…
    kat malaysia ni ada satu mini magazine yang support bahasa melayu untuk review tentang phone : InitialD [nama je initial D] tapi pasal hp. mag ni banyak good review + most important the troubleshooting part based on user experience; harga pun rm 3 je…
    berbaloi untuk belajar

    Komen oleh svarsgaard disease — April 2, 2009 @ 10:11 am | Balas

  38. betul 2 svarsgaard disease.saya ada beli buku tu lepas saya koin blog ni.memang banyak membantu.

    Komen oleh mohd hashril — April 3, 2009 @ 11:35 am | Balas

  39. bang sori semalam kedit mampuih(habis).he2😛

    Komen oleh mohd hashril — April 3, 2009 @ 11:37 am | Balas

  40. salam abg, saya salah seorg pengguna symbian.dlu sya pakai henset biasa je, sejak cuba nokia 6120c sya mula tertarik dgn ke’best’an symbian ni. ada belajar dr blog2 hack symbian & buat ms sekarang mcm2 sya dh wat dgn henset ni, tuka font,install software yg xda certificate. tp 1 yg saya musykil setahu saya virus utk s60v3 mmg wujud tp kenapa org2 dlm blog yg selalu sya masuk cakap virus utk s60v3 x penah wujud. apa pendapat abg?
    buat ms sekarang saya guna antivirus kaspersky mobile security 7 y dh hack.

    Komen oleh Azizi — Mei 20, 2009 @ 10:28 pm | Balas

  41. abg.. bila saya buka hp saya nokia 5220 dia tulis contact service.. sy dah anta kat zitron tp dorg ckp xleh repair… hp tu sendiri tulis contact service bila da contact dorg ckp xleh repair plak.. ada tak cara nak repair dia?

    Komen oleh aizad — Oktober 27, 2009 @ 8:27 am | Balas


Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: