Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Mac 27, 2009

Push email

Filed under: Review: Software,Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 2:38 pm
Tags:

asri Oleh: Asri Al-Baker – Pemilik UIQBLOG.COM dan I-SYMBIAN.COM
Pakarujuk Symbian Malaysia dan Pakarunding Program MDP Maxis

_____________________________________________________

1. Bila sebut pasal push email, ramai yang kata ia tak penting kerana hanya orang orang korporat je yang layak pakai push email. Betul ke?

2. Ada pulak yang cakap, cuma Blackberry je yang boleh digunakan untuk push email.

3. Ada jugak yang cakap push email ni cuma email je. Tak payah susah-susah nak pakai push email sebab kat laptop pun boleh baca email kan?

4. Inilah antara paradigma masyarakat terutamanya di Malaysia apabila push email dibicarakan.

5. Para pembaca blog Symbian Malaysia yang dihormati, push email atau “email tolak” ni bukanlah satu bende baru kerana saya sudah menggunakannya semenjak beberapa tahun yang lepas.

6. Saya bukan orang korporat, saya tak pakai BlackBerry, dan saya tidak membayar beribu-ribu ringgit untuk menggunakan kemudahan ini.

7. Selama ini, saya menggunakan telefon pintar Symbian (S60 dan UIQ) untuk sentiasa berkomunikasi dan menguruskan hidup saya melalui push email.

8. Pelbagai aplikasi push email telah saya cuba. Antaranya Mail for Exchange, Emoze, System Seven, RoadSync dan Nokia Messaging.

9. Dan setelah saya perhalusi kelebihan dan kelemahan setiap satu aplikasi push email yang saya sebutkan tadi, saya nobatkan System Seven sebagai sistem push email yang terbaik untuk Symbian bagi kegunaan saya.

10. System Seven adalah percuma (buat masa sekarang) dan anda tidak perlu mendaftar alamat email baru untuk menggunakannya.

11. Sekiranya anda sudah memiliki alamat email Gmail atau Yahoo atau Hotmail dan juga alamat email POP?IMAP anda sendiri, anda boleh menggunakan System Seven.

12. System Seven akan menolak data dari akaun email ke telefon pintar Symbian anda. Bukan email sahaja. Bahkan calendar dan contact anda juga akan di synchronisekan.

13. Inilah yang dikatakan “penyatuan data” dimana telefon pintar dan email anda menjadi satu. Apa yang anda lakukan didalam akaun email anda seperti memadam email, menghantar email dan sebagainya, akan ditunjukkan pada telefon pintar dan juga webmail anda.

14. Bagi saya, adalah sangat penting untuk menggunakan push email kerana saya mempunyai kemudahan untuk memberi respon segera terhadap semua email yang masuk ke dalam Inbox saya. Sebagaimana saya menghargai teknologi SMS.

15. Push email bukanlah untuk mereka yang berkemampuan sahaja kerana jika anda tahu caranya, anda boleh menggunakan sistem ini di dalam telefon pintar Symbian anda tanpa kos yang besar.

Sekiranya pembaca pembaca blog Symbian Malaysia berminat untuk mengetahui push email dengan lebih lanjut, saya boleh menuliskan siri tutorial. Itu pun dengan izin Saudara Adli kerana beliau adalah tuan punya blog yang hebat ini.

Jutaan terima kasih kepada saudara Adli kerana memberi keizinan kepada saya untuk menulis dalam Bahasa Melayu.

seven

iklan-symbianku

Advertisements

Disember 20, 2008

Cakap-Cakap: Symbian Dan PowerPoint

Filed under: Cakap-Cakap Symbian,Review: Software — adliayob @ 3:36 pm
Tags: , , ,

bluetooth-remote-control

Pada hari selasa baru-baru ini, YB Datuk Sukarti Wakiman, Setiausaha Kerajaan Negeri Sabah telah merasmikan Laman Web Rasmi Pejabat Daerah Semporna di bilik mesyuarat utama, bangunan urusetia daerah, Semporna, Sabah. Apa yang menarik di sini ialah, gimik perasmian majlis tersebut –  di mana beliau dikehendaki menekan butang handphone untuk melancarkan ‘multimedia-presentation’ yang disediakan khas pada layar (skrin) besar di bilik mesyuarat itu.

Sebaik sahaja telefon Samsung i450 (S60-3rd) diserahkan, beliau terus menekan butang tengah d-pad untuk melancarkan klip video walau tampak semacam ada perasaan ragu pada riak mukanya. Majlis diteruskan dengan sessi taklimat ‘Powerpoint’ juga dikawal dengan telefon yang sama!

Sebenarnya sesiapa sahaja boleh ‘confuse’ dalam situasi sebegitu, maklum sajalah bila memikirkan bagaimana sebuah ‘handset’ mampu mengawal skrin ‘powerpoint’, ia bagaikan tidak logik dan berunsur penipuan. Tetapi itulah Symbian, satu OS yang sangat berkuasa hingga mampu mengawal OS yang lebih kompleks seperti windows xp.

Memperkenalkan ‘Bluetooth Remote Control’ satu perisian yang boleh mengawal mouse pada komputer anda. BRC boleh dipindah-turun dari www.blueshareware.com. Terdapat 2 perisian dalam pakej iaitu ‘installation files’ untuk Windows XP dan Symbian. Berikut merupakan keperluan asas untuk perisian ini berfungsi dengan lancar:

  1. Komputer OS Windows XP/Vista/2000
  2. Bluetooth module pada komputer – samada ‘built-in’ atau ‘usb-dongle’
  3. Microsoft .NET Framework version 2.0 ke atas. Dapatkan diSINI
  4. Telefon Symbian 7/8/9.x pada platform S60 (UIQ3: Hanya Motorola Z8/Z10, Sony Ericsson G900/G700 sahaja. Model-model lain tidak sesuai)
  5. Kedua-dua telefon & komputer mestilah di ‘pair’kan terlebih dahulu sebelum memulakan BRC di telefon.
  6. Penting! – Aktifkan bluetooth dahulu sebelum memulakan BRC pada telefon anda untuk mengelak dari ‘crash’ atau ‘hang’.

Selain mengawal mouse, BRC juga mampu mengawal perisian lain seperti Mediaplayer, Winamp, Powerpoint, ITune dan lain-lain.

Ia sangat disyorkan kepada anda yang sering memberi taklimat dengan powerpoint. Dengan BRC anda bebas untuk bergerak ke mana-mana sahaja dalam lingkungan radius 20 meter. Maka anda akan dikagumi, tangan anda di salam dan berasa lebih bertamadun berbanding lain-lain ‘speaker’ atau pembentang.

Perisian ‘shareware’ BRC boleh di ‘download’ di SINI. Jika anda betul-betul memerlukan perisian ini, belilah yang original. Jadilah seorang rakyat Malaysia yang menghargai komuniti pembangun perisian. Symbian masih baru, jika dalam masa 3 tahun lagi, Malaysia dapat melahirkan 2,000 ‘programmer’ maka dalam masa yang sama jugalah anda akan ‘membunuh’ kesemua 2,000 programmer ini jika semua perisian didunia anda mahukan secara percuma! Fikir-fikirkanlah.

Create a free website or blog at WordPress.com.