Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Jun 7, 2010

Server DOWN! Alahai…

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 11:24 pm

Ya! anda tidak salah membacanya. Sesungguhnya server Symbianku.com sekarang sedang DOWN (atau sedang diselenggarakan) sehingga bila? entahlah… Pakcik pun dah ponek nia menunggu. Krusi ni pun haa dah nak terjongket dah nia menanggung boban lobih 100 kilo nih!

Sesungguhnya, inilah ujian yang sangat berat yang pernah saya alami kerana HARI INI DAH MASUK 4 HARI PENUH server Symbianku ni down. Apalah nasib… tapi En. Asri al-Baker sedang berusaha untuk berkomunikasi dengan penyedia ‘hosting’ kami supaya menaikkan semula (atau menerbitkan semula) Symbianku.com yang tergendala sejak JUMAAT lepas. Saya faham dan sangat-sangat mengerti kepada semua peminat yang telah menghantarkan email/sms/twitter kepada saya, untuk anda saya ucapkan jutaan terima kasih dan harap bersabar. Terima kasih semua kerana masih lagi mengunjungi dan sayang kepada Symbianku.com

Buat sementara, kami akan menyiarkan perkembangan terkini server Symbianku di laman blog ini. Sekian.

Januari 30, 2010

KLSS – Kuala Lumpur Symbian Stammtisch Yang Pertama!

Filed under: Berita Symbian,Duniaku! — adliayob @ 2:47 pm
Tags: ,

Kepada semua peminat Sistem Operasi Symbian, saya menyeru anda untuk hadir ke KUALA LUMPUR SYMBIAN STAMMTISCH yang pertama di Kelantan Delights, Sooka Sentral pada 10 Februari 2010 jam 5.00 – 7.00 petang.

Stammtisch bermaksud ‘the regular’s table’ dimana peminat-peminat dan pengguna Symbian di Malaysia akan duduk bersama-sama dan berbincang tentang beberapa topik untuk diketengahkan ke Symbian Foundation.

Acara ini di sokong penuh oleh Symbian Foundation, London dan di’organise’kan oleh Symbianku.com.

Baca maklumat tentang KLSS – KL Symbian Stammtisch di sini:

April 9, 2009

Pelancaran Rasmi Nokia E75 Di Malaysia

Filed under: Berita Symbian,Prapandang (Reviews) — adliayob @ 9:52 pm

asri-e71-01

Oleh ASRI AL-BAKER

Kuala Lumpur – 8 April 2009

  1. Nokia E75 adalah model terbaru dalam keluarga Eseries. Ia adalah sebuah alat email yang terbaik pernah dihasilkan oleh Nokia.
  2. Ia menggabungkan ciri-ciri terbaik communicator, dan Eseries yang lain dalam pakej yang mantap serta moden dan mempunyai kemasan terkini.
  3. Walaupun pada luarnya ia kelihatan seperti telefon bimbit biasa, tetapi keistimewaan E75 terletak pada QWERTY keyboardnya yang besar yang menggelongsor keluar dari sisi.
  4. Dengan kuasa Sistem Operasi Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 2, E75 memiliki kuasa yang hampir sama dengan sebuah laptop kecil.
  5. Disamping ciri-ciri bisnes, ia juga memiliki ciri-ciri hiburan dan multimedia mantap seperti sistem permainan N-Gage

Cinta Pandang Pertama

  1. Semenjak foto-foto tidak rasmi E75 mula bertebaran di internet, saya sudah mengikuti perkembangannya dari dekat dan saya amat gembira sekali apabila ia diumumkan secara rasminya pada bulan Februari yang lalu di 3GSM World Congress.
  2. Dan perasaan saya amat berdebar-debar apabila dijemput oleh Nokia Malaysia untuk menghadiri pelancaran rasmi E75. Majlis yang diadakan secara tertutup untuk media terpilih ini diadakan di Kuala Lumpur pada 8hb April 2009 di Avenue K, pada pukul 10 pagi.
  3. Nokia E75 dirasmikan oleh Vlasa Berka, Pengurus Besar Nokia Singapura, Malaysia & Brunei. Menurut beliau, pada masa ini, email adalah antara ciri-ciri yang paling penting dalam memilih telefon pintar. Dan E75 adalah telefon pintar Nokia yang pertama yang direkabentuk khusus untuk email.
  4. Apabila diajukan soalan adakah E75 akan menjadi “pembunuh Blackberry”? Dengan tenang Vlasa Berka menjawab bahawa sasaran pengguna E75 adalah berbeza daripada BlackBerry. E75 mempunyai lebih ciri-ciri menarik serta fungsi lebih menyeluruh dan sesiapa sahaja boleh mengakses email melalui E75 tanpa perlu berhadapan dengan konfigurasi yang rumit.
  5. Dilihat dari bentuknya dan ciri yang menarik padanya, tidak mustahil E75 akan menjadi antara telefon pintar Symbian paling top di Malaysia setanding dengan E71. Ia bukan sahaja padat dari segi luaran tetapi memiliki aplikasi yang telah matang.

Adakah E75 Sesuai Untuk Saya?

  1. Seperti yang saya katakan tadi, saya memang menanti-nanti kehadiran E75 di pasaran kerana ia memiliki ciri-ciri yang saya perlukan untuk kegunaan saya.
  2. Setelah memegang, membelek, dan mencubanya selama beberapa minit, ada beberapa perkara yang dapat saya rumuskan.
  3. Pertama – QWERTY Keyboard. Pada pendapat saya, ini adalah QWERTY keyboard Nokia yang paling selesa untuk digunakan. Lebih baik dari QWERTY keyboard E90. Jari-jemari saya dapat menaip dengan pantas kerana kekuncinya begitu responsif. Susah nak jelaskan, anda kena cuba dulu baru tau. Dia mantul-mantul sikit laa…
  4. Kedua – Kualiti kemasan yang padat. Biasanya, Eseries memang dibuat dari bahan berkualiti tinggi seperti E71 yang menggunakan logam untuk penutup bateri. Begitu juga dengan E75. Nampak berkilat, serta eksklusif dan tahan lasak.
  5. Ketiga – Pilihan Warna. Ada 3 pilihan warna untuk E75 iaitu hitam, merah dan oren gelap. Pada pendapat saya, warna merah dan oren gelap memang menarik. Sebab selama ni, kalau telefon pintar, mesti warna hitam, silver, kalau tak hitam, mesti silver.
  6. Keempat – Saiznya. E75 tidaklah besar sangat seperti E90. Ia begitu padat dan anda tidak akan menyangka bahawa disebalik rupa parasnya yang comel itu, sebenarnya ada QWERTY keyboard dibawahnya. Memang padat dan sesuai dimasukkan dalam poket.
  7. Kelima – Kelajuan perisiannya. Melalui percubaan saya beberapa minit, E75 memang pantas! Membuka aplikasi dalam sekelip mata, bergerak kesana-sini dalam menu dalam sekelip mata, dan juga ada beberapa penambahan yang dilakukan dalam S60 3rd Edition FP2 untuk Eseries yang tiada dalam telefon pintar Nokia yang lain.
  8. Keenam – Aplikasi Email ataupun Nokia Messaging dalam E75 memang patut diberi pujian kerana sangat mudah untuk digunakan. Anda cuma perlu 3 langkah untuk mengakses email. (1. Masukkan alamat email, 2. Masukkan password, 3. Terima syarat) Ini adalah satu fungsi hebat yang saya rasa perlu ada pada setiap telefon pintar Nokia yang lain.

Yang kurang menarik mengenai E75…

  1. Walaubagaimanapun, E75 bukanlah sebuah telefon pintar yang sempurna kerana disamping perkara-perkara menarik yang saya sebutkan tadi, E75 juga agak mengecewakan (bagi saya) kerana beberapa perkara.
  2. Pertamanya – Keypad hadapan terlalu rendah. Membuatkan jari agak krem untuk bergerak dan perlu berhati-hati kerana bahagian atasnya agak berat.
  3. Kedua – Butang Satu Sentuh (One Touch Button) yang terletak disekeliling D-Pad iaitu Menu Utama, Kalendar, Email serta “Backspace” agak terlalu rapat kedudukannya. Ada kebarangkalian anda akan tersalah tekan butang. Apabila saya kira, ada 8 butang disekelining D-Pad. Cuba tengok betul-betul…
  4. Ketiga – Saya sangkakan E75 ada Tv-Out kerana semasa dilancarkan di 3GSM, perkara ini ada disebut. Tetapi nampaknya, ciri tersebut tidak dimasukkan…
  5. Keempat – Kamera 3.2 mp menggunakan LED flash. Kenapalah tak pakai Xenon flash Nokia oi… dahlah tu, butang camera pulak kat tengah bahagian sisi…
  6. Kelima – Harganya. RM1950 pada pendapat saya adalah agak tinggi. Sepatutnya E75 dijual dengan lingkungan harga RM1600 ke RM1800.
  7. Kesimpulannya – Pada masa sekarang, sekiranya anda memang tersangat ingin menukar telefon dan perlukan email, multimedia, internet serta bentuk yang menawan dalam pakej yang padat, E75 adalah jawapannya. Itupun kalau dompet anda mengizinkan lah… Betul tak? Berbelanjalah dengan bijak!

asri-e71-02

*** Iklan – Siapa nak beli E75 dengan harga spesel, sila hubungi saya di 6019.232.1177. Original. Avaxx warranty 🙂

iklan-symbianku

Mac 12, 2009

Berita – Nokia 5730 XpressMusic Telah Dilancarkan

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 7:54 pm
Tags:

nok-5730

Rabu, 11 March 2009 – NOKIA hari ini mengumumkan model terbaru dalam keluarga Xpress Music (XM) iaitu Nokia 5730. Sama seperti Nokia E75 yang telah diumumkan baru-baru ini, 5730 XpressMusic dikuasakan dengan Sistem Operasi Symbian versi 9.3 pada platform S60-3rd (FP2). Mempunyai skrin 2.4 inci (teknologi TFT 16 juta warna), telefon ini juga dilengkapkan dengan ‘keypad’ QWERTY, WiFi, GPS, HSDPA (3.6Mbps) dan penyambungan USB. Selain itu ia juga dilengkapkan dengan kamera digital CARL ZEISS 3.2 Mpixels dan sokongan panggilan video 3G.

Seperti lain-lain keluarga XpressMusic, Nokia 5730 juga dilengkapkan dengan jek audio universal 3.5mm, radio FM stereo dan sokongan A2Dp (bluetooth audio). Menariknya telefon ini didatangi dengan memori kad microSD 8Gb di dalam kotak. Telefon ini menyokong NGAGE 2 dan pengguna boleh memilih dari 4 warna utama iaitu merah, ‘pink’, kelabu dan biru. Nokia 5730 XpressMusic bakal berada di pasaran pada suku ke-tiga (antara Julai – September) tahun ini. Adalah dianggarkan harga jualan telefon ini berada di bawah RM 1,000 kerana NOKIA telah mengumumkan harga Euro 160 untuk telefon ini.

iklan-symbianku

Februari 24, 2009

Berita – Samsung i7110 Telah Mula Di Jual Di Singapura

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 5:58 pm
Tags:

i7110-sg

Telefon Symbian S60-3rd Edition – Samsung i7110 telah mula di jual di Singapura dengan harga antara SGD 570.00 ke SGD 600.00 (antara RM 1,367.00 hingga 1,600.00). Langkah memperkenalkan model ini kepada pasaran merupakan satu perkara yang bijak memandangkan Sistem Operasi Symbian sudah terkenal dan diterima oleh penduduk Singapura. Blog Symbian Malaysia mengesahkan berita ini setelah merujuk kepada laman web rasmi SAMSUNG SINGAPURA seperti yang beralamat di http://sg.samsungmobile.com

Namun telefon ini masih belum memasuki pasaran Malaysia, Indonesia, Filipina dan lain-lain negara Asia Tenggara setakat ini. Adalah diharapkan agar telefon ini segera memasuki pasaran semasa Malaysia dan menambahkan ‘warna-warni’ persaingan pengeluar telefon Symbian. Syabas Samsung!

banner-anim0

Februari 17, 2009

Berita MWC 2009 – Sony Ericsson IDOU Dengan Lensa 12.1 Megapixel Telah Diperkenalkan

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 8:06 pm
Tags: ,

mwc-idou

Isnin 16 Feb 2009 – Dalam acara pembukaan MWC 2009 kali ini menyaksikan satu kejutan yang telah diumumkan oleh syarikat pengeluar telefon bimbit terkemuka iaitu Sony Ericsson dimana ia memperkenalkan satu model ‘prototaip’ yang bakal dikuasakan dengan Sistem Operasi Symbian Foundation yang PERTAMA (atau mungkin S60-5th Edition) iaitu IDOU (atau disebut ‘I Do’).

Apa yang mengejutkan ialah telefon ini menggunakan lensa kamera 12.1 Megapixels dan semua demonstrasi pengendaliannya adalah sangat licin (fluid), cantik, unik, tersusun dan bakal menggegarkan pesaing utama dalam ‘dunia touchscreen’ iaitu Apple IPhone. Selain itu, ia juga merupakan model yang kedua menggunakan sokongan kad memori jenis microSD selepas Xperia X1.

Sony Ericsson juga telah menerbitkan satu laman web khas untuk IDOU iaitu http://www.sonyericsson.com/idou yang telah dikunjungi oleh jutaan peminat Sony Ericsson dan Symbian sejak dilancarkan semalam.

Dengan pengumuman ini, jelas menunjukkan yang Sony Ericsson tidak akan meninggalkan kem Symbian seperti yang telah didakwa sebelum ini oleh pemerhati ‘dunia Symbian’. Blog Symbian Malaysia berharap agar telefon ini benar-benar akan dikeluarkan secara komersil demi meletakkan Symbian pada kedudukan PERTAMA dalam kategori OS telefon bimbit. Nama ‘IDOU’ adalah ‘codename’ untuk model ini dan jika ia benar-benar dikeluarkan kelak, ia akan menggunakan nama model yang berlainan.

*UPDATE: Lagi gambar-gambar IDOU di SINI

banner-anim0

Berita MWC 2009 – Samsung Omnia-HD (i8910) Telah Dilancarkan

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 7:38 pm
Tags: ,

mwc-i8910

Semalam, Isnin 16 Feb 2009 Samsung telah secara rasmi memperkenalkan model S60-5th Edition mereka yang pertama iaitu Omnia-HD (atau i8910) pada Mobile World Congress 2009 di Barcelona, Sepanyol.

Telefon ini telahpun di’intip’ oleh ramai peminat Symbian antaranya Symbian-Freak, All About Symbian, GSM Arena dan Blog Symbian Malaysia. Kod nama terdahulu bagi model ini ialah ‘ACME’

Samsung Omnia-HD (i8910) merupakan telefon skrin-sentuh (touch-screen) dengan kamera 8 Megapixel. Ia juga dilengkapkan dengan kemudahan rakaman video berkualiti HD (High-Definition) yang pertama dalam kelas Symbian.

‘HD’ adalah standard terkini untuk video dengan kejelasan mutu rakaman 1280×720 @ 24fps berbanding kualiti DVD (720×480) dan VCD (352×240). Ia sangat sesuai ditonton dengan televisyen ‘LCD wide-screen’ yang popular zaman ini.

Samsung Omnia HD juga dilengkapi dengan skrin 3.7 inci (teknologi OLED), accelerometer, HSDPA 7.2Mbps, WiFi dan sokongan memori microSD sehingga 16Gb.

Ia bakal memasuki pasaran pada suku ke-2 tahun ini dan akan dijual dalam 2 model iaitu 8Gb dan 16Gb.

Berita MWC 2009 – Nokia E75 Dan E55 Telah Dilancarkan

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 6:43 pm
Tags:

mwc-e55e75

Isnin, 16 Feb 2009 – Pada hari pembukaan MWC 2009 syarikat NOKIA telah memperkenalkan 2 model siri ‘E’ (Enterprise) iaitu Nokia E75 dan E55.

Kedua-dua telefon dilengkapkan dengan kemudahan WiFi, QWERTY keyboard, kamera 3.2MP, sokongan EMAIL langsung, skrin 2.4 inci selain dikuasakan dengan Sistem Operasi Symbian 9.3 pada platform S60 3rd Edition (FP2).

Antara perkara menarik tentang E75 adalah ia dilengkapkan dengan 2 keypad/keyboard dan mengambil ‘pengalaman’ dari Nokia 9300 Communicator. Ia adalah model ‘slide-tepi’ yang pertama diperkenalkan dan ia sangat selesa digunakan ketika melayari internet, menaip nota dan menulis e-mail.

Nokia E75 bakal memasuki pasaran pada bila-bila masa manakala E55 akan mula dijual pada suku ke-2 (antara Mei-Julai) 2009 kelak.

Kedua-duanya menggunapakai bateri yang sangat berkuasa, sama seperti Nokia E71.

banner-anim0

Berita MWC 2009 – Dua Lagi Model Baru Nokia: 6710 Navigator dan 6720 Classic

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 6:17 pm
Tags:

mwc-6710-6720

Selasa, 17 Feb 2009 – Nokia hari ini memperkenalkan 2 model baru iaitu 6710 Navigator dan 6720 Classic dan kedua-duanya dikuasakan dengan Sistem Operasi Symbian pada platform S60 3rd Edition.

Nokia 6710 Navigator dilengkapkan dengan skrin 2.6 inci dengan lensa kamera Carl Zeiss 5MP (autofocus). Ciri-ciri lain termasuklah kemudahan penyambungan WiFi 802.11 b/g, GPS dan bateri berkuasa (Li-Ion) 950 mAh.

Nokia 6720 Classic pula adalah telefon ‘candy-bar’ dengan skrin 2.2 inci dan lensa kemera 5Mp autofokus buatan Carl-Zeiss. Walaubagaimanapun, ia kekurangan ciri WiFi berbanding dengan 6710 Navigator.

Kedua-dua telefon ini bakal memasuki pasaran pada suku ke-2 atau suku ke-3 tahun ini.

Berita MWC 2009 – Nokia N86 Telah Diperkenalkan

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 5:58 pm
Tags:

mwc-n86

Selasa, 17 Feb 2009 – Nokia telah memperkenalkan model baru iaitu N86 di Mobile World Congress, Barcelona, Sepanyol.

Nokia N86 dilengkapkan dengan lensa sensitif Carl-Zeiss 8MP, ‘KIckStand’, 8Gb memori dalaman dan dikuasakan dengan Sistem Operasi Symbian pada platform S60-3rd Edition (FP2). Telefon ini juga menyokong kad tambahan microSD.

Selain itu, N86 juga menggunakan skrin OLED 2.6 inci, sokongan N-GAGE 2, FM Transmitter, WiFi, GPS, jek-audio 3.5mm dan ‘accelerometer’. Harga jualan dijangkakan pada RM 1,738.80 (Euro 375) dan bakal masuk ke pasaran pada suku ke-2 tahun ini (antara Mei hingga Julai 2009).

Laman Berikutnya »

Create a free website or blog at WordPress.com.