Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Mei 5, 2009

RUMAH BARU BLOG SYMBIAN MALAYSIA!

Filed under: Uncategorized — adliayob @ 6:18 pm

gah02

Pada hari ini, 5 Mei 2009 genaplah SATU TAHUN blog ini diterbitkan. Dan bermula dari hari ini, BLOG INI TIDAK AKAN DI’UPDATE’ LAGI kerana ia telahpun berpindah rumah di http://www.symbianku.com

Secara peribadi dari sudut hati yang paling jauh, saya mengucapkan TERIMA KASIH kepada semua pengunjung blog ini. Blog ini (blog LAMA ini) akan kekal selama SATU TAHUN lagi atau sehingga diberitahu kelak.

Mulai hari ini, Adliayob: Blog Symbian Malaysia akan dikenali sebagai SYMBIANKU.COM

gah01

Advertisements

April 16, 2009

Iklan MAUT Blog Symbian Malaysia… tunggu…

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 5:12 pm

tunggu5509

Shah Rukh Lan: Apa lagi MAGIC yang BOS nak buat nih?

Staff Lain: Entah. Ni semua gara-gara bergayut ngan ASRI AL-BAKER tu lah!

Shah Rukh Lan: Aku yang bahagian PRODUK dan PROMOSI ni pun tak tau apa-apa… kalau semua customer tanya macamana?

Staff Lain: Ko jawab aje lah TUNGGU.. kalau pandai-memandai nanti.. naya jer kita kena maki tiga puluh tujuh bakul oleh bos… nak buat camana.. blog ni dia yang punya…

Shah Rukh Lan: Tu lah. Sejak ada campurtangan Asri Al-Baker nih… macam-macam boleh berlaku kat blog ni.

Staff Lain: Ya. Nak kutuk Asri pun, susah gak. Dia sifoo. Apa-apa hal… tunggu aje lah.

April 10, 2009

Tutorial – GPS

Filed under: Tips Pengguna Symbian,Tutorial Symbian — adliayob @ 10:35 pm
Tags:

gps-symbian

Oleh Asri Al-Baker

1. GPS tu apa sebenarnya?
Sistem Kedudukan Sejagat atau Global Positioning System (GPS) mempunyai nama rasmi iaitu Navstar GPS. Ia adalah satu nama kepada satu jenis teknologi yang pada mulanya digunakan dalam industri ketenteraan oleh tentera Amerika Syarikat.

gps-navstar

Secara umumnya, teknologi GPS ialah satu pecahan daripada teknologi Sistem Navigasi Satelit Sejagat GNSS (Global Navigation Satellite System) iaitu teknologi utama dalam penggunaan navigasi satelit. GPS adalah satu-satunya sistem GNSS yang berfungsi pada waktu ini dan ia boleh digunakan secara percuma untuk menentukan kedudukan dan boleh digunakan oleh orang awam

Dibawah GNSS, selain dari Navstar GPS, ada juga IRNSS yang dibangunkan oleh India, China juga membangunkan teknologinya sendiri yang dipanggil COMPASS dan negara negara di Eropah sedang giat membuat penyelidikan untuk mewujudkan GALILEO. Disamping itu, Russia juga mempunyai sistemnya yang tersendiri dipanggil GLONASS.

2. Oooo… Dia sama dengan GPRS laaa…

Ishk… Tak sama langsung.

GPRS tu ialah General Packet Radio Service yang juga dikenali sebagai teknologi pemangkin telefon mudah alih 2.5G. GPRS membolehkan rangkaian mudah alih berhubung kepada internet dengan lebih laju berbanding teknologi CSD (Circuit Switched Data). Dengan GPRS, capaian internet sentiasa tersedia dan tidak perlu mendail dan data hanya dimuat turun jika ada aktiviti internet.

Kan lain kan? Betul tak?

3. Macam mana nak pakai GPS dalam fon?

Ada beberapa cara. Disebabkan blog ini memang blog Symbian, maka saya akan menulis mengenai GPS dalam telefon pintar Symbian. Untuk telefon pintar yang menggunakan sistem operasi selain Symbian, anda perlu menggunakan sahabat karib anda, encik Google 😉

Pertama : Menggunakan alat GPS luaran.
Cara ini memerlukan anda memiliki sebuah telefon pintar Symbian dan juga sebuah alat GPSr (GPS receiver) Bluetooth.
Ini boleh digunakan untuk telefon pintar Symbian yang tidak memiliki GPS chip bina dalam seperti model Nokia E61 dan juga Sony Ericsson P1i.
Dalam pasaran, anda boleh mendapatkan alat GPSr ini seperti Garmin 10x. Harganya sekitar RM500 hingga RM700.

gps-garminAnda juga perlu memasang aplikasi GPS didalam telefon pintar anda serta meletakkan data peta GPS untuk digunakan sebagai peta asas “basemap”. Antara aplikasi yang popular untuk telefon pintar Symbian ialah Garmin Mobile XT, TomTom Navigator dan juga Sygic Mapdrive.

gps-garmin2

Kedua :
Menggunakan telefon pintar Symbian yang mempunyai GPS chip bina dalam seperti Nokia E90, Nokia N95 dan Samsung Innov8 i8510.

Kebanyakan telefon pintar Symbian yang baru dilancarkan sudah sememangnya memiliki chip GPS bina dalam.

Disamping itu, Nokia juga memasukkan aplikasi peta serta data untuk digunakan secara terus oleh pengguna telefon pintar S60. Aplikasi yang diberi adalah percuma. Tetapi anda perlu membayar untuk menggunakan navigasi suara. Namanya senang sahaja, Maps.

gps-mapsWalaubagaimanapun, sekiranya anda tidak berpuas hati dengan aplikasi tersebut, kerana mungkin data peta yang anda inginkan tidak anda temui, anda juga boleh memasang aplikasi GPS lain seperti Garmin Mobile XT yang juga boleh mengesan chip GPS bina dalam. Tetapi cara ini agak rumit untuk dilakukan.

Kegunaan GPS dalam telefon adalah sangat memudahkan. Ini kerana sekiranya kita ingin pergi ke tempat yang kita langsung tak pernah pergi, ia sangat membantu.

Satu lagi, dengan GPS dalam telefon, anda boleh menghantar koordinat anda kepada orang lain.

Dan semestinya, anda akan membawa gajet yang kurang sedikit berbanding membawa telefon dan alat GPS.

4. Selain dari fon, bende apa lagi yang kita boleh pakai untuk GPS?

gps-oregon1
Banyak… Ada juga alat GPSr yang memiliki skrin sendiri seperti Garmin Oregon. Alat-alat GPS seperti ini boleh diletakkan didalam kereta, atau sekiranya anda seorang yang suka aktiviti lasak seperti “jungle trekking”, ia juga bleh digunakan.

Anda juga boleh menggunakan GPS dalam laptop.

gps-laptop

Ada juga sistem GPS yang digunakan di dalam jam tangan berjenama mahal. Ia digunakan sewaktu kecemasan. Ini membolehkan pasukan penyelamat mengesan kedudukan anda dengan tepat sekiranya berlaku kecelakaan.

5. Tak kena bayar mahal ke nak pakai GPS?

Untuk kegunaan orang awam seperti kita, menggunakan GPS dalam telefon adalah sangat ekonomi dan paling efektif kerana harganya tidak begitu mahal. Malah, ia hampir-hampir percuma.

Kita perlu bayar untuk peralatan GPS seperti telefon pintar yang memiliki chip GPS, atau GPSr luaran dan juka aplikasi untuk membaca peta dan menanda kedudukan. Tapi untuk menggunakan GPS itu sendiri adalah percuma. Tak perlu bayar.

Tetapi sekiranya anda ingin menggunakan GPS di dalam kereta dengan alat GPS yang lebih canggih, harganya juga agak tinggi.

6. Tapi saya rasa GPS ni tak penting bagi saya. Semua jalan yang saya lalu saya dah hafal sangat…

Kegunaan GPS bukan untuk menunjuk arah jalan sahaja. Ada banyak kegunaan lain.

Antaranya ialah geotagging. Untuk menggunakan geotagging, anda memerlukan kamera atau telefon pintar yang mempunyai fungsi GPS bina dalam. Apabila anda menangkap/mengambil gambar, kedudukan latitud dan longitud gambar itu akan direkodkan serta dimasukkan dalam info file berkenaan.

Satu lagi fungsi GPS ialah untuk geocaching. Sebuah permainan ala treasure hunt tapi menggunakan koordinat latitud dan longitude untuk mencari lokasi dengan tepat.

Jika kita lihat, industri perkapalan dan penerbangan, mereka adalah antara pengguna GPS yang paling besar kerana ketepatan perjalanan mereka sememangnya diukur melalui GPS.

Industri GPS sangat luas. Google pun ada Google Maps. Nokia juga telah membeli syarikat GPS iaitu Navteq dan gate5. Dan tidak lama lagi, kereta-kereta yang dijual dipasaran pun akan dilengkapi dengan sistem GPS.

Kegunaan GPS sebenarnya sangat luas. Cuma kita sendiri yang menyempitkannya dan menganggap ia tidak penting. Sekiranya anda merasakan anda perlu untuk menggunakan GPS, pelajarilah dari orang-orang yang menggunakannya.

7. Kat mana lagi saya boleh dapatkan maklumat mengenai GPS, terutamanya untuk Malaysia?

Banyak. Anda boleh lawati forum Malsingmaps (http://www.malsingmaps.com). Yang memiliki banyak maklumat penting mengenai GPS untuk Malaysia dan Singapore serta kawasan lain.

____________________________________________________________

Begitulah sedikit-sebanyak tentang teknologi GPS yang selalunya diabaikan penggunaannya dalam smartphone Symbian. Jika anda ada sebarang komen dan cadangan – janganlah malu-malu untuk menaipnya disini supaya Encik Asri Al-Baker dapat membantu anda.

iklan-symbianku

April 9, 2009

Pelancaran Rasmi Nokia E75 Di Malaysia

Filed under: Berita Symbian,Prapandang (Reviews) — adliayob @ 9:52 pm

asri-e71-01

Oleh ASRI AL-BAKER

Kuala Lumpur – 8 April 2009

  1. Nokia E75 adalah model terbaru dalam keluarga Eseries. Ia adalah sebuah alat email yang terbaik pernah dihasilkan oleh Nokia.
  2. Ia menggabungkan ciri-ciri terbaik communicator, dan Eseries yang lain dalam pakej yang mantap serta moden dan mempunyai kemasan terkini.
  3. Walaupun pada luarnya ia kelihatan seperti telefon bimbit biasa, tetapi keistimewaan E75 terletak pada QWERTY keyboardnya yang besar yang menggelongsor keluar dari sisi.
  4. Dengan kuasa Sistem Operasi Symbian S60 3rd Edition Feature Pack 2, E75 memiliki kuasa yang hampir sama dengan sebuah laptop kecil.
  5. Disamping ciri-ciri bisnes, ia juga memiliki ciri-ciri hiburan dan multimedia mantap seperti sistem permainan N-Gage

Cinta Pandang Pertama

  1. Semenjak foto-foto tidak rasmi E75 mula bertebaran di internet, saya sudah mengikuti perkembangannya dari dekat dan saya amat gembira sekali apabila ia diumumkan secara rasminya pada bulan Februari yang lalu di 3GSM World Congress.
  2. Dan perasaan saya amat berdebar-debar apabila dijemput oleh Nokia Malaysia untuk menghadiri pelancaran rasmi E75. Majlis yang diadakan secara tertutup untuk media terpilih ini diadakan di Kuala Lumpur pada 8hb April 2009 di Avenue K, pada pukul 10 pagi.
  3. Nokia E75 dirasmikan oleh Vlasa Berka, Pengurus Besar Nokia Singapura, Malaysia & Brunei. Menurut beliau, pada masa ini, email adalah antara ciri-ciri yang paling penting dalam memilih telefon pintar. Dan E75 adalah telefon pintar Nokia yang pertama yang direkabentuk khusus untuk email.
  4. Apabila diajukan soalan adakah E75 akan menjadi “pembunuh Blackberry”? Dengan tenang Vlasa Berka menjawab bahawa sasaran pengguna E75 adalah berbeza daripada BlackBerry. E75 mempunyai lebih ciri-ciri menarik serta fungsi lebih menyeluruh dan sesiapa sahaja boleh mengakses email melalui E75 tanpa perlu berhadapan dengan konfigurasi yang rumit.
  5. Dilihat dari bentuknya dan ciri yang menarik padanya, tidak mustahil E75 akan menjadi antara telefon pintar Symbian paling top di Malaysia setanding dengan E71. Ia bukan sahaja padat dari segi luaran tetapi memiliki aplikasi yang telah matang.

Adakah E75 Sesuai Untuk Saya?

  1. Seperti yang saya katakan tadi, saya memang menanti-nanti kehadiran E75 di pasaran kerana ia memiliki ciri-ciri yang saya perlukan untuk kegunaan saya.
  2. Setelah memegang, membelek, dan mencubanya selama beberapa minit, ada beberapa perkara yang dapat saya rumuskan.
  3. Pertama – QWERTY Keyboard. Pada pendapat saya, ini adalah QWERTY keyboard Nokia yang paling selesa untuk digunakan. Lebih baik dari QWERTY keyboard E90. Jari-jemari saya dapat menaip dengan pantas kerana kekuncinya begitu responsif. Susah nak jelaskan, anda kena cuba dulu baru tau. Dia mantul-mantul sikit laa…
  4. Kedua – Kualiti kemasan yang padat. Biasanya, Eseries memang dibuat dari bahan berkualiti tinggi seperti E71 yang menggunakan logam untuk penutup bateri. Begitu juga dengan E75. Nampak berkilat, serta eksklusif dan tahan lasak.
  5. Ketiga – Pilihan Warna. Ada 3 pilihan warna untuk E75 iaitu hitam, merah dan oren gelap. Pada pendapat saya, warna merah dan oren gelap memang menarik. Sebab selama ni, kalau telefon pintar, mesti warna hitam, silver, kalau tak hitam, mesti silver.
  6. Keempat – Saiznya. E75 tidaklah besar sangat seperti E90. Ia begitu padat dan anda tidak akan menyangka bahawa disebalik rupa parasnya yang comel itu, sebenarnya ada QWERTY keyboard dibawahnya. Memang padat dan sesuai dimasukkan dalam poket.
  7. Kelima – Kelajuan perisiannya. Melalui percubaan saya beberapa minit, E75 memang pantas! Membuka aplikasi dalam sekelip mata, bergerak kesana-sini dalam menu dalam sekelip mata, dan juga ada beberapa penambahan yang dilakukan dalam S60 3rd Edition FP2 untuk Eseries yang tiada dalam telefon pintar Nokia yang lain.
  8. Keenam – Aplikasi Email ataupun Nokia Messaging dalam E75 memang patut diberi pujian kerana sangat mudah untuk digunakan. Anda cuma perlu 3 langkah untuk mengakses email. (1. Masukkan alamat email, 2. Masukkan password, 3. Terima syarat) Ini adalah satu fungsi hebat yang saya rasa perlu ada pada setiap telefon pintar Nokia yang lain.

Yang kurang menarik mengenai E75…

  1. Walaubagaimanapun, E75 bukanlah sebuah telefon pintar yang sempurna kerana disamping perkara-perkara menarik yang saya sebutkan tadi, E75 juga agak mengecewakan (bagi saya) kerana beberapa perkara.
  2. Pertamanya – Keypad hadapan terlalu rendah. Membuatkan jari agak krem untuk bergerak dan perlu berhati-hati kerana bahagian atasnya agak berat.
  3. Kedua – Butang Satu Sentuh (One Touch Button) yang terletak disekeliling D-Pad iaitu Menu Utama, Kalendar, Email serta “Backspace” agak terlalu rapat kedudukannya. Ada kebarangkalian anda akan tersalah tekan butang. Apabila saya kira, ada 8 butang disekelining D-Pad. Cuba tengok betul-betul…
  4. Ketiga – Saya sangkakan E75 ada Tv-Out kerana semasa dilancarkan di 3GSM, perkara ini ada disebut. Tetapi nampaknya, ciri tersebut tidak dimasukkan…
  5. Keempat – Kamera 3.2 mp menggunakan LED flash. Kenapalah tak pakai Xenon flash Nokia oi… dahlah tu, butang camera pulak kat tengah bahagian sisi…
  6. Kelima – Harganya. RM1950 pada pendapat saya adalah agak tinggi. Sepatutnya E75 dijual dengan lingkungan harga RM1600 ke RM1800.
  7. Kesimpulannya – Pada masa sekarang, sekiranya anda memang tersangat ingin menukar telefon dan perlukan email, multimedia, internet serta bentuk yang menawan dalam pakej yang padat, E75 adalah jawapannya. Itupun kalau dompet anda mengizinkan lah… Betul tak? Berbelanjalah dengan bijak!

asri-e71-02

*** Iklan – Siapa nak beli E75 dengan harga spesel, sila hubungi saya di 6019.232.1177. Original. Avaxx warranty 🙂

iklan-symbianku

April 6, 2009

Symbian 101: Bahagian 2 – Smartphone dan Syarikat Symbian.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 8:47 pm
Tags: , ,

iklan-symbianku

BAHAGIAN 2 DARIPADA 7 BAHAGIAN (Nota: Anda boleh baca BAHAGIAN 1 di SINI)

Mengapa disebut ‘SmartPhone’ atau ‘Telefon Pintar’ ? Apakah yang membezakannya dengan telefon yang lain?
Suatu masa dahulu ada 2 jenis peranti (device) yang mengungguli ‘mobile segment’ iaitu HANDSET (Mobile Phone) dan PDA (Personal Digital Assistant). Kemudian, kedua-dua ‘device’ ini digabungkan ‘kecanggihan’nya maka terbentuklah SMARTPHONE.

evolusi-smartphone

Smartphone pada sifatnya adalah:

  1. Menyatukan / menggabungkan ciri-ciri PDA dan ‘mobile phone’.
  2. Ciri-ciri (features) yang disebutkan termasuklah mampu mengendalikan ‘Office Programs’, membaca fail PDF, dipasang dengan teknologi WLAN, UMTS, HSDPA, kamera beresolusi tiggi, GPS dan sebagainya.
  3. Mempunyai skrin yang lebih besar dari telefon biasa.
  4. Kemampuan untuk memasang perisian luar! (Option to install own application).
  5. ‘Multitasking’ – keupayaan menjanakan (membuka) banyak perisian dalam satu masa tanpa gangguan.

Jika kita lihat ciri-ciri yang dinyatakan tadi, jelas menunjukkan ‘smartphone’ boleh dikategorikan sebagai sebuah ‘komputer’ kecil. Untuk memahaminya dengan lebih lanjut, cuba teliti dan fahamkan jadual di bawah ini:

what-symbian02

Operating System (OS)

Sebagai ‘nadi’ atau ‘enjin’ yang mengawal ‘sistem’ komputer, maka ‘Operating System’ adalah sangat diperlukan dan kritikal untuk membentuk dan mencorakkan penggunaan sesebuah komputer. Dalam alam ‘smartphone’ terdapat banyak OS yang dipasang dari kilangnya. Ini memberikan pengguna ruang untuk memilih model telefon dan memberikan kuasa kepada mereka untuk mengawalnya.

Operating System yang terkenal dalam ‘smartphone’ adalah (susunan mengikut ‘world market-share Q4 2008);

  1. Symbian (yang dikeluarkan dalam 3 platorm iaitu S60, UIQ dan MOAP-S (FOMA)).
  2. BlackBerry (RIM)
  3. Windows Mobile (Microsoft)
  4. Mac OSX (IPhone)
  5. Linux (juga LiMo)
  6. Palm (juga WebOS)
  7. BREW (Binary Runtime Environtment for Wireless)
  8. Android (Google)

smartphone-1

smartphone-2

Sejarah ‘Smartphone’ Symbian.

Berikut merupakan sejarah Smartphone Symbian dalam tamadun moden manusia. Ketahuilah Encik Alexander Graham Bell pun tidak pernah terfikir yang suatu hari nanti ‘telefon’ akan menjadi seperti ini.

smartphone-3

Jangkauan Kemungkinan: Symbian Boleh Melakukannya!

Apabila anda menggunakan peranti Symbian, anda telahpun mengetahui yang ianya berfungsi LEBIH dari sekadar telefon. Melalui blog ini, anda juga tahu yang sebuah telefon Symbian boleh berfungsi sebagai MODEM lantas menjimatkan perbelanjaan anda untuk membeli ‘Modem Broadband’ yang ada di pasaran. Selain itu anda juga telah mengetahui tentang ‘push-mail’, ‘backup’ nombor telefon di GMAIL, ciri ‘File Manager’, kawalan slaid Power Point dengan Bluetooth dan lain-lain lagi. Apa lagi kemungkinan-kemungkinan yang terdapat pada sebuah ‘smartphone’ Symbian?

Sebagai seorang yang bakal menulis perisian Symbian, anda mestilah berfikir secara kreatif, kritis dan ‘Out Of The Box’. Cuba lihat ‘slaid’ di bawah ini yang disediakan oleh ANDREAS JAKL – seorang pengaturcara (programmer) Symbian yang terkenal. Salah satu ciptaan terkenal beliau adalah ‘game’ JOURNEY dan JOURNEY II.

smartphone-4smartphone-5smartphone-6smartphone-7smartphone-8smartphone-9smartphone-10

Dua aplikasi masa hadapan yang sangat menarik minat saya adalah ‘Augmented Reality’ dan ‘Gesture Control/Sensor’. Agak payah untuk saya menerangkan maksud teknologi ini, cuba anda lihat sendiri video yang disediakan. Kedua-dua teknologi ini banyak digunakan dalam penciptaan ‘game’. Bagi saya ianya lebih hebat dari ‘Accelerometer Controlled Games’!

a) AUGMENTED REALITY GAME

b) GESTURE CONTROL GAME

c) ACCELEROMETER CONTROLLED GAME


Latarbelakang Symbian dan Symbian OS

Perkara yang ditulis berulang-ulang kali pasti membosankan anda. Apatah lagi saya selaku penulis dalam blog ini. Untuk itu anda boleh mengetahui serba-sedikit latar belakang Symbian di SINI, SINI(2) dan SINI(3).

Ada ENAM perkara yang perlu kita ketahui sebelum anda benar-benar berminat untuk menulis perisian Symbian. Enam perkara yang disebutkan ialah;

1) Symbian memegang ‘Market-Share’ yang paling tinggi dalam industri OS telefon. Ini menyebabkan peluang terbuka dengan lebih cerah untuk anda bekerja, belajar dan menghasilkan sesuatu yang mengkagumkan pada suatu hari kelak. Dan trend ini dijangka akan berterusan sehingga 5 ke 6 tahun yang akan datang.

smartphone-16

2) Smartphone (terutama sekali Symbian) bakal mengambilalih tempat komputer pada suatu hari nanti. Ini terbukti apabila kuasa smartphone sekarang sudah menghampiri kuasa dan kebolehan sebuah laptop.

smartphone-121

3) Banyak aplikasi, ciri (fitur), teknologi dan pelbagai kemungkinan masa hadapan yang mampu dilaksanakan oleh Symbian. Lebih-lebih lagi kini Symbian telah pun menjadi ‘open source’ dan terdapat lebih 80 syarikat peneraju teknologi telah bergabung demi menjayakan ‘Yayasan Symbian’.

smartphone-13

4) Multiplatform (S60, UIQ dan MOAP) dan ketiga-tiga platform ini telah bersatu untuk masa hadapan yang lebih baik. Alangkah baiknya jika pada suatu hari nanti kita akan melihat ‘Netbook’ Symbian atau ‘Game Console’ Symbian kerana kepakaran JEPUN dan EROPAH telah bergandingan?

smartphone-14

5) Symbian kini telah diterima sebagai satu ‘subjek’ di Universiti terkemuka dunia (56 Universiti setakat Q1 2008). Mungkin dalam masa terdekat ini (dalam 3-4 tahun akan datang) IPT tempatan Malaysia juga akan turut menyertainya.

smartphone-15

6) Betapa KURANGNYA (atau lebih tepat: HAMPIR TIADA!) perisian tempatan Malaysia baik dalam Bahasa Melayu atau Inggeris dibangunkan untuk Symbian pada masa kini. Ini membuka peluang kepada anda seluas-luasnya untuk memasarkan idea dan produk anda. Bayangkan jika dalam masa terdekat ini, anda dapat bangunkan perisian seperti Kamus Dewan, Panduan Haji dan Umrah, Ensiklopedia Pelancongan Malaysia, Peta Rangkaian Jalanraya, Tren dan Kapalterbang di Malaysia, Buku Interaktif Hikayat dan Cerita Kanak-kanak dan lain-lain perisian termasuk ‘game’ rakyat seperti Congkak (dengan Bluetooth Multiplayer) dan Main-Main Hantu (cari hantu dengan ‘Augmented Reality’). Bukankah jika anda menjadi seorang pemula (pioneer) maka anda akan terus kekal dalam industri ini?

Selamat mendalami Symbian! Selamat datang ke masa depan!

April 4, 2009

Aku, Asri, Mereka & Symbian Foundation

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 3:46 pm

iklan-symbianku

Symbian Foundation telah mengumumkan secara rasmi yang ‘platform’ serta ‘OS’ terbaru mereka yang bakal dikeluarkan tidak lama lagi akan mengadaptasi konsep ‘Open Source’ supaya lebih mantap, berdaya-saing dan inovatif.

Sehubungan itu, berbekalkan idea ‘dahsyat’ dan ‘otak yang sentiasa tidak mahu melepaskan peluang’ yang dikurniakan oleh tuhan kepada Encik Adliayob, pada malam tadi, sewaktu tengah bosan dan tiada mood untuk tidur awal, maka saya telah membuat satu temubual ringkas dengan Encik Asri Al-Baker yang disifatkan oleh sesetengah peminat Symbian di Malaysia selaku ‘Mahadewa’ alam Symbian.

Jadi apakah yang sebenarnya berlaku di dalam temubual itu? adakah mereka berdua bercakaran sesama sendiri? adakah satu-dua nombor pada keypad telefon mereka tercabut? Atau adakah berlaku perbalahan yang lebih kejam hingga memaksa salah satu pihak dikejarkan ke hospital berdekatan atau dikejar oleh pihak polis? Runtuhkah sistem demokrasi Malaysia atas natijah temuramah itu sedangkan negara baru sahaja menyaksikan peralihan kuasa yang sangat licin dengan melantik Perdana Menteri yang ke-Enam pada tengahari sebelumnya?

Ikutilah temuramah SMS yang mampu membangkitkan nafsu anda untuk lebih mengenali Symbian dengan lebih dekat dan mungkin juga anda bakal turut sama terseret dalam mewarnai senario Symbian di Malaysia ini.

Kepada para penyokong dan yang tidak menyokong PPSMI di Malaysia, harap simpan dalam hati dan tidak menggigit selipar anda sendiri lantaran bahasa mereka berdua yang ‘sekejap bertamadun – sekejap tidak’ ini. Banyakkan bersabar dan mintalah pertolongan dari yang maha Esa.

symbian-heart

Adliayob: Assalamualaikum Asri. Tengah buat apa? Aku tengah taip ‘Smartphone & UI Platform Overview’. Susah juga nak menulis dalam Bahasa Melayu ni. Nak kasi faham orang – itu yang susah. Kau ada bahan untuk MOAP tak? Macamana aku nak cerita pasal UI dia ni?

Asri: Tau takpe. Mula-mula dulu masa Symbian baru start, ada 3 konsep. Pearl (keypad-based, potrait screen), Crystal (full keyboard with landscape screen) & Quartz (touch screen). MOAP berasal dari konsep PEARL. S60 pun berasal dari Pearl dan bukannya NOKIA yang mula-mula develop S60. Company yang mula-mula develop S60 UI ialah Digia. MOAP diasaskan oleh Fujitsu dan NTT DoCoMo. Penat kalau nak bercerita pasal sejarah Symbian. Pakai SMS pulak tu. Kat forum i-symbian.com aku ada tulis ringkasan pasal UI Symbian ni dulu. Kat All About Symbian pun ada info pasal MOAP.

Adliayob: Thanks. Dulu ada gambar-gambar model MOAP yang pernah aku simpan. Itu masa web Symbian lama. Sekarang dah tak tahu mana nak carik dah. Lagi pun MOAP ni misteri sikit. Screenshot dia pun aku tak pernah ada.

Asri: Kau dah try website NTTDoCoMo.com? Try search kat google image. Keyword MOAP phones + screenshot.

Adliayob: Belum, esok pagi aku try. Symbian Foundation dah officially announce Symbian jadi open source. Takut dengan Android ker? dan aku tengok SonyEricsson IDOU pun belum support multitouch. Komen sikit.

Asri: Pada pendapat aku, bukan takut dengan Android, tapi nak tarik lebih banyak quality ideas dari developer yang high-profile. Open source community ada banyak yang bagus-bagus. Announcement dah dibuat tahun lepas. Hari ini ‘Official Beta’. Symbian kena go open source. It’s the future. Microsoft dengan Apple dan siapa-siapa yang tak pegi open source akan bermasalah. Itu pendapat aku lah. Android is not a threat to Symbian at all.

Adliayob: Optimis betul kau bagi statement bro. Sedangkan Android tu alliance dia besar. Dan aku kurang setuju kalau Symbian masa hadapan semuanya ‘touchscreen’. ‘Keypad-phone’ masih sangat releven.

Asri: Siapa cakap semua Symbian akan datang pakai touchscreen aje? Sony Ericsson IDOU hanyalah sebuah konsep. Ada banyak lagi info yang belum dikeluarkan. Akan ada pelbagai bentuk dan jenis dan device. Jangan terkejut kalau lepas ni ada netbook atau gaming device yang pakai Symbian. Kejayaan sesebuah platform bukan dilihat dari partnership dia. Banyak factor. Android tak boleh pergi jauh. OS dia sendiri (linux) bukan dibuat dari ZERO dengan mobiliti. Symbian lain. Dalam dunia OS, Symbian dah terbukti paling efisien dari segi power management, multitasking and real world usage. Betul, alliance Android besar-besar tapi diaorang bukan pakar ‘mobile technology’ macam Nokia, Sony Ericsson dan yang lain. YES. Aku sangat optimis sebab aku tengok pada reality dan sejarah. Bukan sesuatu yang belum berlaku.

Adliayob: Entahlah. Pernah dulu aku kecewa dengan pakatan Symbian. Panasonic sebagai contoh pernah meninggalkan S60. Motorola pula buat hal selepas membeli saham UIQ. Sendo, Benq, Arima pun lembik. LG pun macam tiada motivasi. Pada pandangan aku GUI pada S60-5th masih ancient. Kau tengok, Apple keluarkan satu model sahaja, terus boom. Dan paling tak best – tiada pihak yang mahu mengetengahkan Symbian pada fakulti di Universiti tempatan. Tetapi aku still akan menunggu kejutan dari Symbian. Setakat hari ni aku cukup teruja dengan Blackberry, Android dan IPhone. Agressive. Paling tak best kalau Sony dan Ericsson berpecah.

Asri: Sebabnya ialah Symbian satu-satunya Mobile OS yang power dari Eropah. Yang lain seperti Apple, Android, Blackberry, Palm, Windows Mobile dan lain-lain semuanya dari Benua Amerika. Aku pun kecewa juga dengan Symbian tetapi aku tetap sokong Symbian. Apple IPhone memang besar impak dia. Itu adalah contoh sesuatu yang dibuat dengan betul. Aku lagi kecewa dengan Symbian sebab aku dulu pakai Psion… mampus. Then aku minat UIQ… mampus jugak. Kalau ada OS lain yang better dari Symbian untuk kegunaan aku, aku takder hal, boleh tukar. Tapi masalahnya takde. Sampai sekarang masih belum ada yang boleh lawan Symbian dalam real world usage. Life goes on…

Adliayob: Dalam pengalaman kau, wujud atau tidak Malaysian Symbian Software House yang telah berjaya menerobos jualan international market? Yang productnya dapat endorsement Symbian Ltd atau handango? Setanding IDreams, Astraware atau DrJukka?

Asri: Dulu pernah. Ada satu company nama dia Alchemy. Software department dia namanya – Ximplify. Dia develop native apps untuk Series 80, early Series 60 dan early UIQ. Antara software dia yang famous ialah filemanager yang power bernama SeleQ dan juga software bernama myList untuk manage notes dan list. Cuba kau Google Ximplify. Tapi malangnya diaorang senyap sekarang. Dan takde company Malaysia lain setahu aku yang keluarkan software Symbian yang power-power lagi.

Adliayob:
Bagaimana dengan program MDP (Maxis)? Takkan takder developer yang menonjol yang boleh dikomersilkan? Selaku ‘mentor’ dalam MDP programme, adakah anda melihat dan mengesan apa-apa yang boleh diketengahkan?

Asri: MDP banyak membantu mencungkil idea dan memberi pendedahan. Pihak-pihak lain patut mencontohi program seperti MDP Maxis ini. Dan sebagai sebuah entiti komersial, diaorang tidak terikat dengan satu-satu platform. Dan hampir semua aplikasi yang dibangunkan oleh peserta MDP adalah JAVA, bukannya native Symbian. Sebab Java (J2ME) lebih senang untuk dilaksanakan. Kita kena ada usaha untuk mendedahkan bakal pembangun aplikasi masa hadapan dengan teknologi yang lebih baik dan komprehensif seperti Symbian. Minda-minda muda ini takkan nampak peluang besar kalau takde pendedahan. “Sampai bila kita nak makan tapi taknak belajar memasak sendiri?” Betul tak? Maksudnya, sampai bila negara kita nak pakai software orang tetapi tak nak bangunkan industri software kita sendiri?

Adliayob:
Selaku seorang penulis dan berpengalaman dalam Symbian, apakah saranan atau ‘move’ yang sepatutnya perlu dibuat oleh pihak berwajib atau individu yang ingin mendalami Symbian demi mendepani halatuju Symbian di dunia sejurus diumumkan selaku ‘open source’ beberapa jam tadi?

Asri: Pada pendapat akulah, kalau nak bangunkan industri ini, kena buat;

  • 1) Kumpulkan pakar-pakar bidang ini
  • 2) Perkenalkan silibus pelajaran yang berkenaan dengan Symbian di kolej dan IPT.
  • 3) Buat rancangan TV realiti. Suruh diaorang belajar dan develop aplikasi dan servis Symbian yang power.
  • 4) Bukak satu kementerian yang jaga perihal Symbian sahaja.
  • 6) Jadikan Malaysia satu hub atau heaven untuk peminat dan ‘industry player’ Symbian.
  • 7) Bawak ‘Symbian Smartphone Show’ dan ‘Developer Conference’ ke sini setiap tahun.

Boleh tak kau jangan ber’encik-encik’ dengan aku? Formal sangatlah! ko encik-encik sekali lagi dengan aku.. aku taknak balas lagi SMS kau!

Adliayob: Err.. Encik Asri.. kita sedang ‘on-air’ ni. SMS ni saya siarkan di Blog Symbian Malaysia sekarang ni.. kalau ikut skrip, saya jadi begini sebab saya penemuramah dan encik sepatutnya menjawab macam seorang YB. Itu pasal kita kena guna bahasa sopan seperti ini..

(Harap maaf, sms selanjutnya tidak dapat kami siarkan kerana terdapat nahu dan kesalahan tatabahasa yang sungguh tidak senonoh beserta gurauan caci-maki tahap ‘mahadewa’. Demi untuk menjaga hati dan kesihatan minda anda, kami tidak dapat menyiarkan perbualan SMS selanjutnya dari mereka berdua ini.)

_______________________________________________________________________

Itulah yang berlaku sewaktu kedua-dua mereka berSMS. Itulah masalahnya kerana setiap kali sessi SMS – mereka akan ber’keting-tong’ selama satu-dua jam dan kadangkala memaksa pengadil memberikan masa tambahan.

Jika anda ingin mengheretkan diri dan memberikan pandangan kritis terhadap perbualan SMS mereka ini, sila utarakan KOMEN anda di blog ini. Mungkin komentar yang anda berikan merupakan rujukan SEBENAR terhadap pembangunan Symbian di Malaysia pada masa hadapan.

Mac 27, 2009

Push email

Filed under: Review: Software,Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 2:38 pm
Tags:

asri Oleh: Asri Al-Baker – Pemilik UIQBLOG.COM dan I-SYMBIAN.COM
Pakarujuk Symbian Malaysia dan Pakarunding Program MDP Maxis

_____________________________________________________

1. Bila sebut pasal push email, ramai yang kata ia tak penting kerana hanya orang orang korporat je yang layak pakai push email. Betul ke?

2. Ada pulak yang cakap, cuma Blackberry je yang boleh digunakan untuk push email.

3. Ada jugak yang cakap push email ni cuma email je. Tak payah susah-susah nak pakai push email sebab kat laptop pun boleh baca email kan?

4. Inilah antara paradigma masyarakat terutamanya di Malaysia apabila push email dibicarakan.

5. Para pembaca blog Symbian Malaysia yang dihormati, push email atau “email tolak” ni bukanlah satu bende baru kerana saya sudah menggunakannya semenjak beberapa tahun yang lepas.

6. Saya bukan orang korporat, saya tak pakai BlackBerry, dan saya tidak membayar beribu-ribu ringgit untuk menggunakan kemudahan ini.

7. Selama ini, saya menggunakan telefon pintar Symbian (S60 dan UIQ) untuk sentiasa berkomunikasi dan menguruskan hidup saya melalui push email.

8. Pelbagai aplikasi push email telah saya cuba. Antaranya Mail for Exchange, Emoze, System Seven, RoadSync dan Nokia Messaging.

9. Dan setelah saya perhalusi kelebihan dan kelemahan setiap satu aplikasi push email yang saya sebutkan tadi, saya nobatkan System Seven sebagai sistem push email yang terbaik untuk Symbian bagi kegunaan saya.

10. System Seven adalah percuma (buat masa sekarang) dan anda tidak perlu mendaftar alamat email baru untuk menggunakannya.

11. Sekiranya anda sudah memiliki alamat email Gmail atau Yahoo atau Hotmail dan juga alamat email POP?IMAP anda sendiri, anda boleh menggunakan System Seven.

12. System Seven akan menolak data dari akaun email ke telefon pintar Symbian anda. Bukan email sahaja. Bahkan calendar dan contact anda juga akan di synchronisekan.

13. Inilah yang dikatakan “penyatuan data” dimana telefon pintar dan email anda menjadi satu. Apa yang anda lakukan didalam akaun email anda seperti memadam email, menghantar email dan sebagainya, akan ditunjukkan pada telefon pintar dan juga webmail anda.

14. Bagi saya, adalah sangat penting untuk menggunakan push email kerana saya mempunyai kemudahan untuk memberi respon segera terhadap semua email yang masuk ke dalam Inbox saya. Sebagaimana saya menghargai teknologi SMS.

15. Push email bukanlah untuk mereka yang berkemampuan sahaja kerana jika anda tahu caranya, anda boleh menggunakan sistem ini di dalam telefon pintar Symbian anda tanpa kos yang besar.

Sekiranya pembaca pembaca blog Symbian Malaysia berminat untuk mengetahui push email dengan lebih lanjut, saya boleh menuliskan siri tutorial. Itu pun dengan izin Saudara Adli kerana beliau adalah tuan punya blog yang hebat ini.

Jutaan terima kasih kepada saudara Adli kerana memberi keizinan kepada saya untuk menulis dalam Bahasa Melayu.

seven

iklan-symbianku

Mac 19, 2009

Perkara Yang Anda Sepatutnya Tahu Apabila Mengendalikan Telefon Symbian

Filed under: Tips Pengguna Symbian — adliayob @ 10:31 pm
Tags: , , ,

iklan-symbianku

Anda mungkin secara tidak sengaja ‘TERBELI’ sebuah telefon Symbian. Atau mungkin sahaja anda jenis manusia yang suka mengikut trend dan sentiasa mengunakan gajet terbaru untuk ‘memancarkan aura’ kesombongan dan status ‘golongan baik-baik’ anda. Atau mungkin juga anda memiliki sebuah telefon Symbian sebagai HADIAH atau memenangi cabutan bertuah. Walau apa pun alasan anda, ketahuilah telefon yang anda pegang itu sebenarnya SEBUAH KOMPUTER dan bukannya telefon biasa.

Masalahnya, berapa ramaikah ‘orang kita’ yang menyedari hakikat yang telefon bimbit mereka itu ialah TELEFON SYMBIAN dan berapa ramaikah yang benar-benar MEMAHAMI cara penggunaan dan pengawalannya?

Mengikut ‘survey’ yang telah dijalankan oleh Blog Symbian Malaysia, 6 daripada 10 responden TIDAK MAHU AMBIL TAHU atau PEDULI tentang telefon Symbian mereka. Akibatnya, setelah menggunakan telefon ini selama beberapa bulan – mereka akhirnya mengubah selera dan bertukar kepada telefon ‘biasa-biasa’ yang ‘tidak berapa canggih’. Alasannya mudah – kerana TIDAK MAHIR menggunakan telefon CANGGIH Symbian.

Berikut adalah PERKARA-PERKARA YANG PERLU ANDA KETAHUI DAN KUASAI apabila menggunakan sebuah telefon Symbian. Saya menerbitkan TIPS-TIPS dibawah ini supaya ANDA memahami dan benar-benar menghargai teknologi ‘cutting edge’ yang selama ini berada dalam genggaman anda!

______________________________________________________

1. Sebutan.
– Sebutan yang betul untuk perkataan SYMBIAN ialah – SIMBIYEN (bacaan Melayu, dimana huruf ‘E’ mengikut sebutan ‘kEntang’) atau SIM-BEE-EARN (bacaan English).

2. Symbian adalah OS dan bukannya milik ekslusif model-model Nokia sahaja.
– Ini bermaksud, Symbian adalah ‘SISTEM’ yang mengendalikan telefon yang anda pegang sekarang. Jika kerangka telefon itu di label sebagai HARDWARE, maka Symbian adalah SOFTWAREnya. Jika telefon yang anda pegang itu KOMPUTER, maka Symbian adalah WINDOWS-XPnya. Jadi, Symbian adalah OS (Operating System) yang berfungsi SERUPA dengan Windows XP. Jika pada Windows-XP anda boleh memasang perisian tambahan, maka TELEFON SYMBIAN juga boleh dipasang dengan pelbagai ‘software’, ‘games’, menambah FONTS, menukar wallpaper, membaca dokumen Word/Excel/Powerpoint dan sebagainya. Ini TERMASUKLAH masalah-masalah yang selalu berlaku pada komputer WindowsXP seperti ‘hang’, ‘glitch’, ‘bug’, ‘restart’ dan serangan virus JUGA akan berlaku pada telefon Symbian anda.
Dengan itu, BUKAN bermakna jenama NOKIA sahaja yang menggunakan Symbian selaku Operating System, ia juga digunapakai oleh pengeluar lain seperti Samsung, LG, Motorola dan Sony Ericsson.

3. Telefon Symbian kekurangan ciri FILE MANAGER.

– Bagi sebuah komputer Windows Xp, perisian yang paling penting adalah ‘Windows Explorer’ (atau ramai yang mengenalinya sebagai ‘My Computer’). ‘Windows Explorer’ adalah SEJENIS ‘File Manager’. Pada File Manager, seseorang itu mampu untuk menguruskan fail-fail pada komputernya termasuklah menggunakan arahan CUT, COPY, PASTE, RENAME, DELETE, ‘Make new folder’, ‘Delete folder’, ‘Create Shortcut’ dan ‘browsing’ (atau melihat-lihat kandungan ‘hard-disk’) ‘directory’ C, D, E, F sehingga Z.
– Pada telefon Symbian, aplikasi FILE MANAGER memang wujud, tetapi ciri-cirinya agak terhad. Maka dengan itu anda PERLU memasang perisian seperti Y-Browser atau Griffon atau X-Plore atau lain-lain perisian FILE MANAGER untuk mendapatkan semua fungsi-fungsi seperti yang telah disebutkan dan ditandakan BIRU tadi.

tips-01


4. Semua ‘file’ dan ‘sms’ yang dihantar ke telefon Symbian akan berada pada ‘INBOX – Messaging’ dan secara lalai (default), ‘INBOX’ berada pada drive ‘C:\’
– Ini bermakna SEMUA item yang dihantar oleh rakan anda termasuk melalui BLUETOOTH seperti lagu mp3, video dan foto, secara LANGSUNG akan ‘masuk’ ke ‘phone memory’ dan memenuhi ruang ‘phone memory’ anda dan akan menyebabkan amaran ‘memory FULL’ dipaparkan pada skrin. Ini kerana ‘phone memory’ adalah ‘DRIVE C:\’ dan ‘INBOX’ juga berada pada drive C ini. ‘Drive C:\’ pada telefon anda amatlah KECIL ruangnya berbanding ‘memory-card’ yang berkapasiti sehingga 8Gb. Jadi, apa yang perlu anda lakukan adalah MEMINDAH (move) item pada INBOX dengan cara ‘CUT & PASTE’ kepada ‘momory-card’ untuk mengosongkan kembali ruang ‘phone-momory’ anda. Untuk melakukan teknik ini, FILE MANAGER seperti Y-Browser amatlah diperlukan. Ini bermakna TIDAK PERLU anda menukar memory-card 1Gb anda kepada kapasiti yang lebih besar (contohnya kepada 2Gb, 4Gb atau 8Gb) kerana masalah ‘memory-full’ TIDAK ADA KENA-MENGENA dengan memory-card anda. Jika setelah anda memindahkan kesemuanya kepada memory-card dan masalah ‘memory full’ ini tidak juga selesai, maka BUANG semua yang ada pada LIFEBLOG. Untuk itu, anda masuk ke MENU-> Application -> Lifeblog dan kosongkan lifeblog itu. Lifeblog adalah ‘CACHE’ yang menyimpan semua SEJARAH penggunaan telefon Symbian anda.

tips-02

5. Windows XP dan Symbian adalah dari kumpulan yang sama, tetapi TIDAK SAMA dan TIDAK ADA KENA-MENGENA antara satu sama lain. Maka VIRUS yang diciptakan untuk Windows XP tidak akan berjaya merosakkan ‘SISTEM’ telefon Symbian.
– Sebuah fail bernama ‘Brontok’ telah dikenalpasti oleh Kaspersky Anti Virus pada komputer anda sebagai virus. Virus BRONTOK ini hanya menyerang komputer yang dikuasakan dengan Sistem Operasi Windows ME atau Windows XP sahaja. Ini bermakna jika file ‘brontok’ ini di pindahkan kepada komputer lain yang menggunakan OS Linux atau Mac OSX, maka ‘brontok’ ini TIDAK DAPAT MENYERANG komputer tersebut. Mengapa? ini kerana ‘brontok’ hanya diciptakan untuk menyerang komputer Windows sahaja. Begitu juga jika virus ‘brontok’ ini berpindah ke memory-card anda dan kemudiannya anda menyucuk memory-card itu kepada telefon Symbian anda, maka virus ini juga akan MANDUL atau TIDAK DAPAT MENYERANG telefon anda kerana Sistem Operasi Symbian bukanlah Windows. Jadi, jangan cepat menyalahkan sesiapa jika anda ‘scan virus’ memory-card pada komputer dan mendapati sebanyak 20 virus wujud di memory-card anda. Ketahuilah virus-virus itu HANYA bertindak pada komputer dan tidak akan merosakkan telefon Symbian anda.

6. Memory-card saya sudah rosak, buktinya apabila dibaca dengan komputer, ia memaparkan amaran ‘Memory Card Corrupted’.
– Kadang-kadang, perkara ini betul. Tetapi dalam kebanyakkan kes, perkara ini TIDAK BETUL sama-sekali. Ini kerana sebelum kad itu dibaca dengan komputer, terlebih dahulu pengguna telefon Symbian menciptakan ‘password’ untuk memory-card itu. Jika password telah diciptakan, maka ‘cipher-strength’ atau ‘security’ card itu tertakluk kepada ‘sistem’ Symbian. Oleh sebab ia diciptakan melalui OS Symbian, maka OS Windows XP MEMANG tidak boleh membacanya. Sama seperti kes virus tadi, ini sekali lagi membuktikan yang ‘sistem’ Symbian dan ‘sistem’ Windows XP adalah berlainan. Penyelesaiannya, JANGAN cuba-cuba ciptakan PASSWORD untuk memory-card telefon anda kecuali anda mempunyai daya ingatan yang luar biasa. Batalkan dahulu password (remove password) pada memory-card anda, kemudian barulah cucuk kembali kad itu kepada komputer. Pasti kali ini Windows berjaya membaca kad anda.

tips-03

7. Jika komputer anda ‘rosak’ – maka anda akan FORMAT semula komputer tersebut. Begitu juga dengan telefon Symbian – ia boleh di FORMAT jika ‘rosak’.

– Ya benar. Telefon Symbian juga adalah sebuah komputer. Buktinya, ia mempunyai HARDDISK, RAM, ROM, KERNEL, EXTERNAL DRIVE dan FIRMWARE. Berbeza dengan proses ‘format & installation’ komputer Windows XP yang memerlukan CD dan ‘driver’ – kesemua  ‘installation files’, libraries, driver, codec dan lain-lain yang diperlukan untuk proses FORMAT telefon Symbian telah tersedia di dalam ROM telefon (yang dikenali sebagai ‘Drive Z:\’).

tips-04
8. Telefon Nokia N96 saya lembab dan selalu ‘hang’, mengapa pula telefon kawan saya tidak begitu? Ia sangat cekap dan responsif, padahal dia juga menggunakan Nokia N96?

– Ini masalah FIRMWARE. Dalam istilah Windows XP – perkara ini dikenali sebagai ‘Service Pack’. Walaupun anda berdua menggunakan telefon yang sama, tetapi Nokia N96 rakan anda tadi telah di’upgrade’ FIRMWAREnya. Itu sebab ia lebih lancar dan cekap berbanding telefon anda. TETAPI anda perlu mengetahui yang SEMUA senarai buku telefon (contact-numbers), sms, calendar dan notes akan TERPADAM dan akan HILANG selama-lamanya jika anda LUPA untuk ‘backup’ semuanya sebelum proses UPGRADE FIRMWARE dilaksanakan

9. Setelah kawan saya memegang dan ‘bermain’ dengan telefon saya, BANYAK IKON pada MENU saya HILANG!
– Ini selalu terjadi apabila kawan anda ‘mengalihkan’ ikon CONTACTS atau GALLERY kepada satu FOLDER yang lain pada MENU anda. Sebenarnya ikon-ikon anda tidak hilang, cuma telah bertukar tempat kepada folder yang lain. Inilah kelebihan Symbian. Anda boleh menyusun ikon-ikon yang terdapat pada menu dengan menciptakan folder yang baru. Anda juga boleh menggunakan KEYPAD bernombor 1 hingga 9 sebagai ‘shorcut’ kepada akses ikon-ikon tersebut. Lihat gambarajah di bawah. Selain itu, anda dinasihatkan untuk meletakkan (atau GROUP) ikon perisian-perisian PENTING yang selalu anda gunakan pada FOLDER khas pada menu anda untuk memudahkan capaian anda.

tips-05

10. Fahami FUNGSI keypad dan butang-butang pada telefon Symbian.
– Butang HASH (#) jika ditekan lama-lama akan menyebabkan telefon MUTE (mod SENYAP). Butang MENU pada Symbian S60 jika ditekan lama-lama akan memaparkan perisian-perisian yang sedang ‘running’. Perkara ini dinamakan ‘MULTITASKING’. Jika menekan butang MENU lama-lama, akan mengaktifkan ‘TASK-MANAGER’. Task Manager juga terdapat pada telefon Symbian UIQ3. Untuk mengetahui IMEI – anda tekan BINTANG-HASH-SIFAR-ENAM-HASH (*#06#) dan untuk mengetahui status FIRMWARE, anda tekan BINTANG-HASH-SIFAR-SIFAR-SIFAR-SIFAR-HASH (*#0000#). Untuk FORMAT telefon S60 – anda perlu tekan BINTANG-HASH-TUJUH-TIGA-TUJUH-SIFAR-HASH (*#7370#). Keypad S60 adalah SERUPA tidak kira apa pun jenama telefon. Sebagai contoh, pada keypad Nokia N81 dan Nokia N95,  ‘spacebar’ terletak pada nombor SIFAR (kosong) begitu juga pada telefon Samsung i450 dan Samsung Innov8. Setiap nombor dari 1 hingga 9 boleh disetkan sebagai ‘speed-dial’ dan ‘shortcut’ kepada ikon-ikon di MENU telefon. Butang pintas KIRI dan KANAN (soft-button) dan juga DPAD boleh diprogramkan untuk kemudahan anda. Butang nombor 1 jika ditekan lama-lama akan mengaktifkan ‘voice-mail’. Butang ‘switch-off’ jika ditekan SEKALI akan mengaktifkan PROFILE. ‘Tekan-TENGAH’ pada DPAD (atau joystick) untuk ‘SELECT’ atau ‘OK’. Butang PENSEL berfungsi sebagai ‘SHIFT’ atau ‘MARK’. Manakala butang ‘C’ digunakan untuk ‘Backspace’, ‘Cancel’ atau ‘Uninstall (remove)’ perisian.

tips-06

11. WiFi pada telefon Symbian.
– Ciri WiFi (Wireless Fidelity) pada sesetengah model telefon Symbian boleh diaktifkan kerana terdapat ‘radio-chip’ WLAN (Wireless Local Area Network) yang telah disertakan pada kerangka telefon itu. Jika anda melayari internet dengan WiFi – ia TIDAK ADA KENA-MENGENA dengan BIL TELEFON atau masalah HABIS KREDIT bakal berlaku kepada ‘LINE’ telefon anda. Kebanyakkan restoran pada masa kini menyediakan khidmat ‘WiFi Access’ secara PERCUMA (gratis) dan anda PERLU MENCUBA perkara ini. Untuk memberanikan diri, KOSONGKAN kredit telefon anda – kemudian layari internet dengan WiFi (WLAN) pada telefon anda. Kepada pengguna Symbian S60-3rd, tekan MENU -> WEB -> masukkan URL (alamat web) -> pilih point WiFi dan nikmatilah internet secara percuma di telefon anda.

12. GAME pada telefon Symbian hanyalah untuk budak-budak!

– SALAH!. Bayangkan jika anda terperangkap selama 2 jam di lapangan terbang akibat ‘flight-delay’, apa yang bakal anda lakukan untuk ‘membunuh’ masa? Alangkah baiknya jika GAME seperti CHESS, dam haji, kereta lumba atau ‘strategy game’ berada di tangan anda? Dan percayalah GAME tidak akan menyebabkan anda bertambah MUDA pada umur – tetapi dalam masa yang sama mengapa ramai yang tidak mahu mengakui bahawa dia sudah tua?

13. Jangan cabut atau keluarkan memory-card tanpa mematikan telefon terlebih dahulu.
– Ini kerana pada memory-card anda terdapat ‘instruction’, ‘libraries’ dan ‘resources’ yang BERSAMBUNG terus dengan keseluruhan ‘boot-system’ pada Sistem Symbian telefon anda. Jika anda cabut juga – maka telefon akan mengalami masalah jangka panjang. Mungkin suatu hari nanti, telefon anda tidak akan ‘ON’ atau HALT. Tidak ada apa-apa berlaku ketika anda ‘switch-on’ dan skrin hanya memaparkan ‘warna hitam’ sahaja. Jika ini berlaku – maka sediakanlah RM 100 – RM 180 untuk di’sedekahkan’ kepada kedai telefon yang berdekatan.

14. Gunakan ‘Volume Rocker’ untuk mengawal kejelasan suara pemanggil sewaktu bercakap di telefon.
– Ia adalah bebutang ‘atas-bawah’ (up-down) yang berada disebelah kiri atau kanan ‘body’ telefon. Jika anda tidak dapat mendengar dengan jelas sewaktu bercakap, terus tekan butang-butang ini untuk menguatkan nada suara pemanggil.

15. Sentiasa format memory-card menggunakan telefon, bukannya dengan komputer Windows!
– Sekali lagi diingatkan, bahawa OS Windows dan OS Symbian adalah berlainan. Ini ada kaitan terus dengan ‘File Allocation Table’ (FAT) ataupun FILESYSTEM bagi sesuatu OS. Misalnya, untuk Windows Vista, sysem failnya adalah NTFS. Manakala Windows XP dan ME menggunakan FAT32. Jika anda format menggunakan Windows – maka memory-card tidak boleh dibaca dengan telefon. Ini kerana Symbian menggunakan system FAT sahaja. Sistem FAT ini adalah berlainan dengan FAT32, FAT16 dan NTFS. FAT boleh dibaca dengan Windows, tetapi NTFS tidak boleh dibaca oleh Symbian. Jadi, pastikan anda FORMAT memory-card dengan Symbian dahulu – kemudian barulah masukkan memory-card tersebut kepada komputer anda. Setiap OS mempunyai FILESYSEMnya yang tersendiri. Contohnya Vista – NTFS, MAC OSX – HFS dan LINUX – EXT* (EXT2/EXT3).

16. Fahami format fail dan codec – jangan salahkan telefon anda jika ia tidak boleh memainkan fail FLV yang anda download dari ‘youtube’.
– Setiap fail mempunyai FORMATnya tersendiri. Misalnya untuk FOTO terdapat format JPG, BMP, GIF, MBM dan sebagainya. Format MBM adalah ‘format foto’ khas untuk sistem Symbian. Begitu juga dengan format video. Secara automatik, Symbian boleh membaca format MP4, 3GP, WMV, RM dan AVI (DIVX, XVID). Tetapi Symbian tidak boleh membaca format MKV, MPG dan FLV. Untuk membolehkan Symbian membaca format-format ini, CODEC (compressor-decompressor) perlu di INSTALL kepada telefon Symbian. Contohnya untuk anda memainkan video FLV, anda perlu install EMTUBE atau MOBITUBIA kepada telefon anda kerana kedua-dua software ini memiliki CODEC FLV didalamnya. Hanya selepas itu barulah telefon anda boleh memainkan video FLV tadi.

17. Tolong ambil tahu (peduli) atau prihatin tentang telefon anda dan teknologinya.
– Ada orang benar-benar ‘appreciate’ teknologi telefon mereka manakala ada orang hanya menggunakan telefon untuk sms, panggilan dan kamera sahaja. Sepatutnya, anda perlu ‘explore’ segala yang ada pada telefon supaya anda tidak di tipu oleh orang lain – termasuklah anak anda!

18. Fahami resolusi skrin telefon anda, ini menjawab soalan mengapa game yang anda download tidak ‘fullscreen’.
– Apakah resolusi skrin bagi komputer? jawapannya 1024 x 768 pixels. Pada laptop pula – 1280 x 800 pixels. Resolusi telefon Sony Ericsson W960, Samsung Innov8 dan Nokia N96? Jawapannya 240 x 320 pixels. Tetapi resolusi untuk E71 pula adalah 320 x 240. Dan N80 pula 352 x 416. Perkara-perkara ini MESTI anda faham betul-betul sebelum anda kena tipu!

tips-07
19. Belajar menggunakan kamera dengan betul. Ambil tahu (peduli) apakah yang dimaksudkan dengan ‘Autofocus’, ‘Megapixels’, ‘Carl Zeiss’, ‘Macro Shot’, ‘Flashlight’ dan lain-lain.

– Ini ada kaitan dengan pengetahuan mengendalikan kamera dengan betul. Tahukah anda bahawa NOKIA merupakan penjual ‘digital camera’ terbesar di dunia walaupun tidak pernah mengeluarkan ‘digital camera’ berjenama NOKIA? Cuba mahirkan diri anda dengan kamera digital dahulu dan fahami selok-belok nya. Kemudian barulah anda dapati yang ‘kamera’ di telefon anda itu adalah sangat berharga!

20. Buatkan/Ciptakan SATU NOMBOR KECEMASAN pada ‘Contact Number’ atau ‘Phone Book’ anda.
– Ini sangat penting. Cuba letakkan nama ‘ISTERI’ dan bukannya ‘MAMA BOSAN’ atau ‘MY DARLING’. Ini kerana jika anda terlibat dalam kemalangan, maka orang lain mudah menghubungi keluarga anda. Bagi yang masih bujang, mungkin nama ‘ABANGKU’ atau ‘ABAH’ atau ‘BAPA’ boleh menggantikan ‘DADDY’ atau ‘BABAH’. Jika perlu, ciptakan WALLPAPER khas untuk telefon anda dan letakkan nombor-nombor ’emergency’ anda padanya.

21. Setkan PASSWORD untuk telefon anda. Tetapi jangan pula anda lupa password sendiri!

– Password penting kerana jika telefon anda hilang atau dicuri, maka pencuri itu tidak dapat menggunakan telefon anda. Gunakan juga perisian SEKURITY lain seperti ANTI-THIEF untuk ‘membosankan’ pencuri yang berkeliaran disekeliling anda.

22. Pasang perisian PERCUMA/GRATIS di telefon anda yang banyak terdapat di Internet. Download dan pindahkan ke telefon anda. Tetapi fahami FORMAT ‘installer’ iaitu JAR/UTZ/SIS dan SISX

– Sekali lagi, ini ada kaitannya dengan FORMAT FAIL. ‘Installer file’ untuk Symbian biasanya diakhiri dengan SIS atau SISX. Manakala JAR adalah format ‘java application’ yang juga boleh di ‘install’ pada telefon anda. UTZ pula adalah format THEME yang dikhususkan untuk Symbian UIQ3. Ini menjawab soalan mengapa VIRUS tidak boleh menyerang Symbian kerana VIRUS biasanya wujud dalam format EXE, MSI, COM dan DLL kerana semua format ini adalah untuk OS Windows!

23. Anda perlu berani mencuba (try) semua TEKNOLOGI yang wujud pada telefon anda seperti GPS, Bluetooth, WiFi, HSDPA, 3G, Accelerometer, VOIP (Skype), FM Transmitter, Modem dan lain-lain.

– Jangan takut untuk mencuba. Ia mungkin akan mengangkat anda menjadi wira. Cuba belajar bagaimana menggunakan FM Transmitter yang ada pada Nokia N79 atau Samsung i7110 anda. Selain itu, belajarlah menggunakan MODEM yang ada pada setiap telefon Symbian di Blog Symbian Malaysia.

Mungkin anda yang tergolong dalam kumpulan ‘OTAI’ Symbian ingin berkongsi tips-tips yang lebih maju dan memberangsangkan. Dengan ini saya mempersilakan anda untuk menokok-tambah apa-apa tips yang sesuai pada kiriman ini untuk kebaikan semua pembaca Bahasa Melayu di jagat dunia tanpa sempadan ini. Silakan… sila…

Mac 12, 2009

Berita – Nokia 5730 XpressMusic Telah Dilancarkan

Filed under: Berita Symbian — adliayob @ 7:54 pm
Tags:

nok-5730

Rabu, 11 March 2009 – NOKIA hari ini mengumumkan model terbaru dalam keluarga Xpress Music (XM) iaitu Nokia 5730. Sama seperti Nokia E75 yang telah diumumkan baru-baru ini, 5730 XpressMusic dikuasakan dengan Sistem Operasi Symbian versi 9.3 pada platform S60-3rd (FP2). Mempunyai skrin 2.4 inci (teknologi TFT 16 juta warna), telefon ini juga dilengkapkan dengan ‘keypad’ QWERTY, WiFi, GPS, HSDPA (3.6Mbps) dan penyambungan USB. Selain itu ia juga dilengkapkan dengan kamera digital CARL ZEISS 3.2 Mpixels dan sokongan panggilan video 3G.

Seperti lain-lain keluarga XpressMusic, Nokia 5730 juga dilengkapkan dengan jek audio universal 3.5mm, radio FM stereo dan sokongan A2Dp (bluetooth audio). Menariknya telefon ini didatangi dengan memori kad microSD 8Gb di dalam kotak. Telefon ini menyokong NGAGE 2 dan pengguna boleh memilih dari 4 warna utama iaitu merah, ‘pink’, kelabu dan biru. Nokia 5730 XpressMusic bakal berada di pasaran pada suku ke-tiga (antara Julai – September) tahun ini. Adalah dianggarkan harga jualan telefon ini berada di bawah RM 1,000 kerana NOKIA telah mengumumkan harga Euro 160 untuk telefon ini.

iklan-symbianku

Mac 2, 2009

Tutorial: ‘Backup’ Semua No. Telefon Anda di GMAIL

Filed under: Tips Pengguna Symbian,Tutorial Symbian — adliayob @ 1:28 am
Tags: ,

gsync00

Apa yang paling berharga buat anda pada sebuah telefon bimbit yang anda miliki? Adakah ‘memory-card’? video-video peribadi? foto? mp3? sms? notes? atau phonebook?

Seperti biasa, phonebook merupakan jawapan lazim dan jika diberi pilihan, rata-rata tidak peduli jika memory-card hilang berbanding dengan ‘contact-numbers’. Ada banyak cara untuk ‘backup’ nombor-nombor kenalan, antaranya ialah-

  1. Tulis secara manual satu-per-satu no. telefon ke dalam sebuah buku.
  2. Gunakan perisian ‘sync’ atau ‘backup’ pada CD-Rom yang dibekalkan dalam kotak telefon. Biasanya semua no. telefon akan di ‘backup’ pada komputer.
  3. ‘Backup’ semua no. telefon kepada SIMCARD.
  4. ‘Backup’ semua no. telefon kepada memory-card.
  5. Simpan semua ‘contacts’ kepada telefon ke-dua atau telefon lama
  6. Atau mendapatkan perisian KHAS untuk ‘backup’ semua ‘phonebook’ anda!

Apa pula jika semua penyelesaian di atas TIDAK SEMPAT anda lakukan? Atau anda terlepas pandang atau peluang untuk berbuat demikian? Jangan risau! Kini semuanya akan diselamatkan.

Backup ‘Phonebook’ Melalui Akaun Email GMAIL Anda.

Sebelum anda melaksanakan arahan di bawah, anda PERLU memiliki akaun GMAIL anda sendiri. Selain itu, anda juga perlu mengetahui status ‘contacts’ yang ada pada telefon anda. Sila lihat gambarajah di atas untuk maksud lanjut.

Ok. Mari kita teruskan dengan ‘upacara’ backup kita!. Sila ikuti langkah-langkah di bawah ini:-

gsync01

gsync02

Bagaimana? mudah kan!. Jika anda mempunyai telefon Symbian WiFi, ini bermakna anda tidak perlu berbelanja untuk tujuan ini walau se-sen pun. Tetapi, jika anda menggunakan ‘line telefon’ (Gprs/ Edge atau 3G) ia akan memakan belanja lebihkurang RM1.00 ke RM 2.00 sahaja.

Tips ini sangat berguna jika anda menukar telefon baharu atau membeli telefon baharu. Ia juga sangat baik kerana data yang tersimpan di internet tidak akan rosak atau ‘tamat tempoh’. Apabila anda perlukan ‘contact-numbers’ anda semula – anda hanya ‘setting’ semula seperti langkah-langkah yang ditunjukkan dan ‘SYNC’ kepada akaun GMAIL anda. Dan semua ‘contacts’ akan dipindahkan kembali kepada telefon baharu tadi. Menarik kan?

(Nota: Google SYNC untuk UIQ3 akan menyusul kemudian. Harap anda bersabar…)

iklan-symbianku

« Laman SebelumnyaLaman Berikutnya »

Blog di WordPress.com.