Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Disember 3, 2008

Tutorial: Wallpaper Symbian 9.x

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 5:43 pm
Tags: , ,

heroes-wall

Salah satu perkara yang melambangkan kesombongan melampau pemilik telefon Symbian adalah wallpaper. Ini disebabkan oleh keluasan skrin yg terdedah kepada khalayak ramai bila setiap kali ‘standby-screen’ diaktifkan. Maka pemilik akan menayangkan gambar atau grafik yang ‘mengancam’ sehingga mampu menarik perhatian umum. Masalahnya – wallpaper Symbian sukar di cari di internet (bukan seperti wallpaper komputer) dan mempunyai dimensi saiz yg berbeza jika hendak menciptanya.

Seperti yang telah diketahui, ada 2 platform berbeza pada OS Symbian versi 9.x iaitu S60 dan UIQ. Menariknya kedua-dua platform berkongsi saiz skrin yang sama pada kebanyakan model iaitu 240×320 pixel. Saiz ini dikira standard walau kepada model terbaru seperti Samsung INNOV8, i7110, Nokia N96, N85, N79 dan Sony Ericsson G900, G700.

Tutorial pada kali ini akan memberikan penerangan bagaimana untuk mencipta wallpaper anda sendiri. Bagaimanapun, tutorial ini tidak dapat diaplikasikan terhadap model-model seperti E70/N80 (352×416 pixel), Skrin Dalaman E90 (800×352 pixel), dan N91 & 3250 (176×208 pixel) kerana model-model yang disebutkan mempunyai keluasan skrin yang sangat berbeza.

Berikut merupakan cara-cara untuk mencipta grafik wallpaper anda sendiri.

1. Anda mestilah memasang terlebih dahulu perisian graphic-editor pada komputer anda seperti Adobe Photoshop, GIMP, CorelDraw atau Paint Shop Pro. Jika anda tidak mempunyai software seperti yang dinyatakan, sila download perisian GIMP disini.

2. Ciptakan satu segiempat bersaiz 240×320 pixels. Ini adalah saiz skrin telefon anda. Semua unit ukuran untuk wallpaper adalah pixel.

3. Kemudian sesuaikan gambar-gambar, foto atau sebarang grafik mengikut acuan saiz tadi.

4. Untuk S60, olah grafik mengikut gambarajah yang tertera diatas. Perhatikan ia mempunyai ‘Visible Graphic Area’ dan grafik yang bakal terpapar pada skrin MESTILAH berada dalam kawasan ini (kawasan berwarna UNGU). Kawasan merah pada bahagian atas dan bawah skrin tidak akan terpapar. Ini bermaksud jika anda melakar grafik pada bahagian ini, grafik anda akan ditutup oleh THEME yang anda aktifkan.

5. Begitu juga dengan UIQ. Lakarkan grafik anda pada kawasan UNGU seperti yang ditunjukkan. Kawasan terpapar (visible graphic area) UIQ adalah lebih luas dari S60.

6. Pastikan ‘Visible graphic area’ untuk setiap penciptaan di buat dengan betul. Jika grafik anda tersasar dari kawasan (ukuran) ini, maka sia-sia sahaja. Perhatikan juga bagaimana ‘kawasan hitam HEROES’ dan ‘URL Blog Symbian Malaysia’ akhirnya tidak terpapar pada skrin kedua-dua S60 dan UIQ.

7. Setelah anda berpuas hati dengan penciptaan anda, sila EXPORT (atau Save As) grafik anda kepada salah satu format berikut: JPG, GIF, PNG atau BMP. Saya menyarankan agar anda menyimpan dalam format PNG kerana ia tidak akan mengurangkan mutu grafik.

8. Kemudian hantar hasil grafik anda kepada telefon. Jika anda menggunakan Bluetooth, ia akan terpapar dalam ‘inbox’ pada messaging menu. Buka grafik dan SAVE (penting!). Kemudian anda boleh terus menukar wallpaper telefon anda (samada terus dari inbox atau dari gallery).

9. Semua grafik yang anda ciptakan (tidak kira JPG, BMP, GIF atau PNG) akan automatik bertukar kepada format MBM pada telefon Symbian. MBM adalah format grafik untuk Symbian.

10. Nota kepada pemilik Symbian 9.1 platform S60: Sila gunakan grafik pada acuan 240×235 pixel untuk mencipta wallpaper anda.

Wallpaper Heroes.

Salah satu cerita fiksyen yang saya ikuti ialah Heroes. Cerita ini diolah dengan amat baik sekali. Ia menggabungkan plot penceritaan ala komik, anime Jepun dan drama Amerika (yang selalunya ber’season’). Buat masa sekarang, Heroes telah masuk season ke-3 dan sebanyak 10 episod telah berjaya di pindah-turun ke laptop saya.

Kepada yang masih belum menonton Heroes walaupun satu episod, maka anda adalah dinasihatkan agar JANGAN MENCUBA untuk mengikutinya kerana khuatir anda bakal dijangkiti penyakit insomnia, hilang tumpuan, penyakit kuku & mulut (untuk perokok tegar) dan sakit jiwa kronik kerana cerita ini mempunyai elemen ketagihan luar biasa. Manakala penyakit berkhayal ‘macam ada power sendiri’ akan menyusul kemudian secara berperingkat-peringkat.

Dua minggu kebelakangan ini saya agak sibuk dengan pelbagai tugasan internet dan multimedia. Namun saya sempat juga melakar beberapa grafik wallpaper UNTUK S60-3rd EDITION berdasarkan ‘artwork’ siri Heroes (dari Season 1 hingga Season 3). Memang terdapat beberapa ‘spoilers’ pada penciptaan grafik ini (lebih-lebih lagi kepada yang menonton siri ini di TV3). Jadi harap bawa bersabar dan jangan persoalkan saya tentang spoilers ini.

Untuk mereka yang masih mabuk dan mempunyai telefon Symbian S60-3rd, silalah ubati penyakit anda dengan men’download’ 18 wallpaper ekslusif HEROES hadiah dari Blog Symbian Malaysia.

Klik SINI untuk DOWNLOAD Wallpaper S60 3rd Edition (Symbian 9.2/9.3)

Klik SINI untuk DOWNLOAD Wallpaper S60 3rd Edition (Symbian 9.1)

heroes-wall-s602

psst: Tak guna anda klik kanan dan ‘save’ gambar yang tertera diatas kerana ia tidak dicipta untuk telefon anda. Sebaliknya KLIK pautan yang disediakan (sebelum/diatas gambar) untuk ‘download’ wallpaper ini.

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: