Hmm… ramai bertanyakan kepada saya ‘apa gunanya ikon segitiga yg kerap muncul apabila mesej sms ditulis menggunakan UIQ3?’ Jadi di sini saya akan cuba berikan beberapa tips sebagai panduan pengguna UIQ3.
Symbian UIQ3 mempunyai kelebihan tersendiri berbanding S60 atau MOAP. Kelebihan ini terletak pada fungsi (fitur) touchscreen dan handwriting recognition yang tidak terdapat pada lain-lain platform. Biasanya pengguna UIQ amat jarang menggunakan kemudahan ini kerana sudah terbiasa dengan keypad (atau keyboard). Lebih-lebih lagi pengguna yang berhijrah dari S60 kepada UIQ – keadaan ini terasa janggal dan kadang-kadang diabaikan.
Apabila kita mula menulis sms, notes, alamat laman web dan ‘editing’ menggunakan QuickWord pada UIQ3, skrin UIQ3 akan bertukar secara automatik seperti gambarajah di atas. Satu segitiga akan muncul disebelah kanan (tengah) skrin sebagai penanda untuk kemudahan menulis. Anda boleh memerhatikan dengan teliti gambarajah diatas untuk mula mempelajari kaedah menconteng dengan ‘handwriting recognition‘ yang telah tersedia pada UIQ3.
Untuk lebih jelas, anda boleh klik pada gambarajah dibawah ini untuk panduan penulisan penuh contengan tangan UIQ3. Saya secara peribadi lebih gemarkan kaedah ini apabila saya mengarang menggunakan telefon Sony Ericsson W960 saya.
Itu sahaja buat kali ini dalam Tips UIQ3. Saya akan berikan lagi tips-tips yang bermanafaat untuk anda semua di masa akan datang.
Bang,
Mintak ko tolong reviewkan Samsng SGH-i780
I know .. it is not Symbian phone …
Please ….
-Yan
Komen oleh Muhammad Imran Suid — Oktober 10, 2008 @ 11:23 pm |