Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

September 23, 2008

Masalah Broadband: DiGi

Filed under: Masalah-Masalah Symbian — adliayob @ 6:57 am
Tags: , , , , , ,

atau klik di sini untuk DiGi EDGE Coverage: http://www.digi.com.my/data_services/gprs/datagprs_coverage.do?id=ns

Antara 3 telco yang ada di Malaysia, DiGi merupakan syarikat terakhir yang melancarkan perkhidmatan 3G (kemungkinan pada awal tahun 2009 kelak). Buat masa sekarang, pengguna broadband DiGi hanya berupaya mendapatkan kelajuan GPRS atau EDGE sahaja. DiGi GPRS berkelajuan maksima 56Kbps manakala EDGE pula sehingga 384Kbps (menurut laman DiGi). Perlu dinyatakan disini, kedua-dua kelajuan yang dinyatakan merupakan kelajuan download pada tahap capaian data maksima dengan faktor ‘FULLBAR’. Ia tidak menyatakan kelajuan upload dan kelajuan purata internet.

Sewaktu saya menggunakan DiGi Broadband di kediaman saya di Semporna, Sabah – saya juga mendapat kelajuan yang sama seperti saudara

1. Medium Penyambungan Data

Apabila kita mendaftar talian mobile broadband biasanya kita dikehendaki membeli/membayar sebuah USB MODEM dan SIMcard yang didaftarkan akan disisipkan ke dalam usb-modem tersebut sebagai cara untuk menyambung ke internet. Modem ini sebenarnya sangat bagus kerana ia menyediakan 4 spektrum iaitu GPRS, EDGE, 3G dan 3.5G (HSDPA). Contohnya jika anda berada di bandar besar, anda dapat kelajuan 3.6 – 7.2Mbps (MEGAbit-per-second) manakala bila berada diluar kawasan liputan, ia akan menyesuaikan dirinya dengan kelajuan 3G, EDGE atau GPRS. Ini menjelaskan mengapa apabila saya berada di Semporna, Sabah – kelajuan yang saya capai hanyalah GPRS sahaja (56Kbps). Tetapi setakat ini yang saya dapat hanyalah 8Kbps sahaja.

Selain dari usb-modem ini, anda juga boleh menggunakan telefon Symbian (seperti Nokia N70) untuk capaian data. Perlu diingatkan disini, pemilihan telefon amatlah PENTING sekali jika tidak ia akan menyebabkan anda rugi dalam pembayaran bulanan anda. Pengguna perlu mengambilkira spesifikasi DATA pada telefon dan membandingkannya dengan telefon yang lain. Lihat contoh dibawah ini:

Dengan ini, adalah lebih bijak jika memilih telefon Nokia 6120 Classic (atau setaraf) kerana ia menyediakan 4 spektrum sekaligus. Buat masa sekarang, selain dari fungsi WIFI, fungsi data juga penting dalam pembelian sesebuah telefon.

2. Lokasi Pengguna dan Kawasan Liputan

Antara 3 telco di Malaysia, sila semak isyarat penuh talian (FULLBAR signal) dengan liputan EDGE/3G/HSDPA di kawasan kediaman anda sebelum anda bertindak untuk menggunakan mobile-broadband. Ini penting supaya pelaburan yang anda buat pada setiap bulan berbaloi dengan keperluan anda. Cuba lihat penilaian kelajuan EDGE dari lokasi saya sekarang (Senawang, Seremban):

3. Penggunaan Kabel atau Bluetooth.

Sebenarnya, penggunaan kabel telefon atau bluetooth tidak sama sekali menjejaskan kelajuan capaian data. Biasanya indikasi bluetooth menyatakan kelajuan data hanya pada 115.2Kbps sahaja. Namun jika menggunakan bluetooth, bateri anda boleh bertahan selama lebih-kurang 4 jam sahaja berbanding penggunaan kabel. Lihat keadaan sebenar pada grafik di bawah ini:

Memang kelihatan ganjil sedangkan kelajuan sebenar saya buat masa ini adalah 172Kbps (berbanding indikasi bluetooth 115.2Kbps).

4. Setting Telefon

Sila set capaian data telefon anda dengan betul. Sila rujuk pada TOPIK #007 Menyambung Ke Internet dengan Symbian (Celcom Broadband) untuk mendapatkan panduan. Ini adalah penting kerana jika anda tersilap, anda mungkin mendapat kelajuan capaian data yang kurang dari sepatutnya.

5. Lokasi NODE Server Download

Ini juga penting. Jika anda mendapatkan sumber pindahan data dari server yang berjauhan (misalnya download dari Los Angeles, US) memang berbeza kelajuannya berbanding dari server Technology Park, Kuala Lumpur. Setiap pencawang internet (atau lebih dikenali sebagai NODE) mempunyai jarak, bandwidth, fizikal dan spektrum yang berbeza-beza.

6. Faktor Cuaca dan Kepadatan Pengguna (Bandwidth)

Jika cuaca baik (tidak hujan atau kurang berawan) dan pengguna yang kurang dalam satu-masa (low user bandwidth) anda mungkin mendapat kelajuan yang lebih baik.

Itulah serba-sedikit tips tentang capaian internet menggunakan DiGi Broadband. Selebihnya sila semak dengan DiGi Centre yang berdekatan. Diharapkan agar saudara

1 Komen »

  1. saya baru mengunakan sim prepaid internet memang laju walaupun saya mengunakan phone made in china
    walaupun setupnya memeningkan kepala akhirnya saya berjaya menlayani internet mengunakan phone

    Komen oleh sri — Ogos 8, 2010 @ 1:51 pm | Balas


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: