Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

September 7, 2008

Cakap-Cakap: Samsung i8510 INNOV8 di Jual Di Malaysia Pada September Ini

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 12:34 am
Tags: , ,

Selalunya, bila Symbian memperkenalkan model terbaru, lebih-lebih lagi dari jenama yang bukan NOKIA, maka telefon itu tidak akan dijual di Malaysia atau lambat untuk masuk ke pasaran Malaysia. Ini pernah berlaku pada telefon LG KS10 yang sememangnya saya idam-idamkan (akhirnya saya membeli Samsung i450) pada satu masa dahulu.

Bulan lepas saya ada kirimkan satu pandangan mengenai Samsung INNOV8 (atau i8510) yang merupakan telefon Symbian S60 yang terkini dan paling canggih berbanding mana-mana model S60. Penduduk-penduduk UK terutama di London kini boleh memiliki telefon hebat ini kerana ianya telah berada dipasaran sekarang. Tetapi kita di Malaysia? masih lagi timbul persoalan samada Samsung akan memperkenalkan model ini atau tidak. Ini kerana setakat ini Samsung hanya memperkenalkan 3 model Symbian sahaja iaitu i450, i550 dan G810 di pasaran Malaysia dan tidak memperkenalkan model-model seperti i400, i520, i560, D730 dan Z600.

Tba-tiba, pandangan saya terhadap trend Samsung ini berubah apabila melihat satu artikel Utusan Malaysia pada Khamis 4 September yang lalu (gambar diatas!) dan saya amat terkejut kerana Samsung INNOV8 akan dijual di Malaysia pada bulan ini (September). Ini merupakan satu berita yang baik kerana apabila telefon ini dijual, maka model-model Samsung yang sedia ada akan lebih murah (bayangkanlah jika G810 berada pada harga RM1300 sahaja!) dan satu lagi telefon ini akan membantutkan penjualan model Nokia Symbian seperti N85 dan N96 yang hanya akan mula dijual di Malaysia pada Oktober tahun ini.

Kepada Samsung, tahniah saya ucapkan dan percayalah akan lebih ramai lagi yang akan beralih kepada Symbian tak kira dari jenama Nokia, Samsung, LG, Motorola atau Sony Ericsson pada masa hadapan.

banner-anim0

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: