Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Ogos 14, 2008

Cakap-Cakap: Sepetang Bersama Motorola RIZR Z8 Ferrari

Filed under: Cakap-Cakap Symbian — adliayob @ 4:29 pm
Tags: ,

Pada hari Jumaat 8 Ogos yang lalu, saya ke DIGI centre Tawau untuk membayar bill Data Card (DiGi broadband) saya. Tiba-tiba saya terpandang sesuatu yang menarik dan sesuatu itu adalah MOTOROLA RIZR Z8 FERRARI Limited Edition.

Perrghh! memang happy lah saya pada waktu itu. Sebab memang sudah lama sangat ingin pegang Z8 nih. Kebetulan yang ada kat DiGi Store masa tu yang limited edition pulak. Apa lagi.. terus saya sambar dan install segala macam software kat dalam Z8 tanpa pandang kiri-kanan.

Motorola Z8 adalah telefon Symbian UIQ 3.1 yang jarang-jarang boleh didapati di Malaysia. Yang saya cuba ini pun, kalau nak beli, terpaksalah ‘register’ satu akaun DiGi Postpaid kemudian barulah boleh membuat pembelian. Senang kata – kira promotion lah ni. (tapi ada satu orang jual telefon ini RM799 di lelong.com.my – baru dan masih dalam kotak lagi).

Berlainan daripada UIQ3 Sony Ericsson, Moto Z8 bukanlah dari jenis ‘touchscreen’. Jadi untuk mengawal antaramuka Z8 agak sukar untuk kali pertama kerana kekurangan ini. Tujuan utama Z8 dikeluarkan adalah untuk mengisi ruang (gap) antara S60 dan UIQ. Syarikat Motorola telah membeli (kepakaran) Syarikat SENDO (pemilik lesen S60) pada tahun 2005 dan hasilnya adalah telefon ini. Motorola telah berjaya memudahkan penggunaan UIQ melalui kawalan keypad seterusnya menghasilkan Motorola Z10 yang lebih baik berbanding Z8.

Kelebihan Moto Z8 terletak pada rekabentuk yang unik dimana jika di’slide’, ia akan berubah kepada ‘curve’ (bentuk pisang). Ia selesa dalam pegangan dan bentuk pisang ini sebenarnya membantu dalam komunikasi (lebih dekat dengan bibir). Jika diletakkan Z8 diatas meja, nescaya ramai mata yang memburu dan ramai juga yang menegur tentang ‘kecantikan’ telefon ini. Telefon ini juga dicipta untuk memberikan pengalaman multimedia yang sangat baik dimana ia dilengkapkan dengan headset stereo bluetooh dan microSD 2Gb. Filem ‘Bourne Identity’ juga diisi ke dalam microSD tersebut dan bermain dalam mode 30fps (paling tinggi untuk Symbian).

Memang saya agak bertuah kerana dapat mengendalikan Moto Z8 Ferrari walaupun dalam keadaan 1 jam sahaja. Cuma sekarang, saya kena berbaik-baik dengan pegawai DiGi yang bertugas di DiGi Centre Tawau untuk mendapatkan telefon ini tanpa perlu mendaftar postpaid yang baru!

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: