Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Julai 15, 2008

TOPIK #005 Model-Model Symbian S60.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 3:55 pm
Tags: , ,

Semalam, sewaktu saya sedang melepak di WIFI Cafe saya di Bandar Semporna, seorang sahabat baik datang dan bertanyakan soalan “Apa beza besar antara telefon aku ni (Nokia 6500) dengan Symbian yang selalu sangat ko kecoh-kecohkan ini? Kalau diikutkan, setakat install game, telefon aku ni pun boleh masuk game baru juga”.

Macamana saya nak terangkan? Kalau saya menggunapakai bahasa teknologi tinggi, saya takut dia akan menambah soalan lagi. Lama saya berfikir, lama-lama terpaksa juga saya gunakan bahasa tahap tinggi itu. Ini sebenarnya cerita perbezaan khusus antara FEATURE phone dan SYMBIAN Smartphone. Berikut merupakan perinciannya:

Feature Phone seperti Nokia 6500 Slide, dipasang dengan NOS (Nokia OS) satu sistem tertutup yang dibangunkan oleh syarikat Nokia dan dikuatkan dengan platform Series-40 yang juga milik Nokia. Telefon ini dilengkapi dengan kamera digital CARL ZEISS 3.2 Megapixel, speaker yang baik, badan aluminium dan skrin 2.2 inci. Mempunyai teknologi Bluetooth dan Adobe Flash selain kebolehannya melayar web. Senang cerita hampir tiada kelemahan yang kita nampak pada telefon ini. Ya, setakat membuat panggilan, SMS, MMS dan WAP memang tiada masalah.

Sekarang kita bandingkan dengan Nokia N95 yang dikuasakan oleh Sistem Operasi Symbian. Kesemua kebolehan 6500 yang disebutkan diatas, ada terpasang pada Nokia N95. Jadi, dimana bezanya? Perbezaan ketara antara feature phone dan smartphone ialah – pemasangan perisian (native software) selepas waktu pembelian. Feature phone hanya boleh di’tempel’ perisian JAVA J2ME sedangkan Smartphone Symbian boleh dipasang perisian ‘Native C++’ symbian SIS/SISX, J2ME, Flash dan Phyton. TEMPEL bermaksud ‘tidak kekal dan tidak berintegrasi sepenuhnya dengan OS, RAM, dan CPU’. Dalam sebuah feature phone, J2ME (Java) hanya bertindak sebagai PLATFORM tambahan kepada sistem sediada. Kesemua perisian J2ME yang dipasangkan kepada telefon seperti ini, hanya berfungsi didalam persekitaran JAVA sahaja – tak faham? macam ni… seorang tetamu datang ke sebuah kampung untuk demonstrasi kungfu, kesemua rumah yang ada dikampung itu tidak mengizinkan beliau membuat aktivitinya kecuali sebuah rumah yang memang sudah di’gazetkan’ untuk sebarang pertunjukan bebas. Jadi, rumah yang satu ini ialah JAVA dan rumah yang lain-lain adalah NATIVE OS.

Setiap perisian dan games yang ditawarkan selepas waktu pembelian telefon Symbian memang berintegrasi terus dengan OS, wujudnya satu IKON khusus dan bila dimainkan memang lancar tanpa mengganggu kelancaran sistem. Telefon Symbian tidak pernah wujud sebagai pakej yang lengkap sama seperti sebuah komputer. Pengguna perlu memasang perisian luar untuk menambah fungsi sediada telefon tersebut. Ini sebenarnya membuka ruang ekonomi kepada peniaga kecil dan pembangun perisian. Namun disebabkan hal ini juga, ‘programmer’ yang jahat dengan mudah mencipta VIRUS untuk menyerang sistem Symbian (tetapi, ini juga satu ‘business’ yang menguntungkan pihak ANTI-VIRUS) hehehe.

Ok, kebelakangan ini ramai pelawat yang masuk ke laman web saya ini, saya dengan rendah hati mengucapkan terima kasih kepada anda semua dan sebar-sebarkanlah blog ini demi memajukan industri telefon di negara kita. Memang bahasa yang digunakan disini ialah Bahasa Melayu sebab saya sudah lama ingin mendidik dan memberikan pandangan agar ramai warga Malaysia senang memahaminya berbanding tulisan Bahasa Inggeris. Jesteru, pendekatan ini akan menyebabkan lebih ramai lagi orang Malaysia berkecimpung secara serius dalam Symbian.

Kita bertuah kerana memiliki MSC disini, namun tiada satu pun produk jenama kita dalam industri telefon sebesar syarikat I-MOBILE dari Thailand. Dahulu, telefon I-Mobile diketawakan, tetapi sekarang ianya sudahpun diterima masuk ke dalam persekutuan BLUETOOH SIG dan menggunapakai teknologi YAMAHA dalam sistem akustik telefonnya. Saya rasa, dalam tempoh 2 tahun lagi model-model telefon I-Mobile akan menggunakan Symbian selaku OSnya!

Berikut merupakan senarai model penuh TELEFON SYMBIAN S60 setakat ini bermula dari OS 6 hingga OS 9.3 yang diwujud dipasaran yang dikeluarkan oleh syarikat Nokia, Samsung, LG, Lenovo, Panasonic, Siemens dan Sendo. Jika diperhatikan memang banyak model yang tidak pernah dijual langsung di Malaysia atas sebab ‘Not a suitable Symbian Market’. Sedih juga kan?

Klik ‘thumbnail’ untuk melihat keseluruhan gambar.


1 Komen »

  1. ada tak application java utk symbian..
    Sebab ade sesetengah wab yg gn java hp e71 saya tak boleh buka.

    Komen oleh shahir — November 11, 2009 @ 4:04 pm | Balas


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: