Adliayob – Sebuah Catatan Teknologi

Mei 5, 2008

TOPIK #001 – Mengenali Sistem Operasi Symbian.

Filed under: Tutorial Symbian — adliayob @ 5:56 pm
Tags:

Sejarah Symbian.

SYMBIAN Ltd ditubuhkan pada bulan 24 Jun 1998 dan berpejabat di Southwark, London, United Kingdom. Pada permulaannya, Symbian Ltd diwujudkan hasil pengabungan saham (partnership) antara syarikat-syarikat Ericsson, Nokia, Matsushita, Motorola dan Psion. Kini pemegang saham syarikat Symbian Ltd terdiri dari Ericsson, Nokia, Matsushita (Panasonic), Siemens, Sony Ericsson dan Samsung.

Symbian OS adalah berasaskan Sistem Operasi EPOC milik syarikat PSION. EPOC OS Release 5 (juga dikenali sebagai Symbian OS versi 5) telah dipasang untuk pertama kalinya pada telefon Ericsson R380 pada November 2000. Kemudian, EPOC 5 telah dimajukan lagi maka dengan itu lahirlah Symbian versi 6.0 pada Jun 2001. Telefon pertama yang menggunakan Sistem Operasi (OS) Symbian versi 6.0 adalah NOKIA 9210 dan NOKIA 7650.

Bermula dengan Symbian OS versi 6.0, sehingga kini (akhir tahun 2007) sebanyak lebih 150 model telefon-telefon Symbian telah dikeluarkan oleh pengeluar terkemuka seperti Nokia, Samsung, LG, Siemens, Sendo, Sony Ericsson, Motorola, Fujitsu, BenQ, Panasonic, Lenovo, Mitsubishi dan Sharp.

Tinggalkan Komen »

Tiada komen.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

%d bloggers like this: